Sziasztok!
Alvás: Hanga nem alussza át az éjszakát, szopni 1x,2x felkel. De ébren csak ritkán marad. Az át nem alvás először 3-4 hónaposan jelent meg, majd volt pár jó éjszaka, azóta a fent említett az általános. A csaj külön alszik. Amikor egy ágyban alszunk, akkor én biztosan rosszabbul alszom, de szerintem ő is nyugtalanabb.
Orrszívás: annyiszor lehet csinálni, amennyiszer hasonló helyzetben orrot fújnál. Éjjel is. Nálunk a szomszédok kímélete és Zsombi páni rettegése hívta életre az orrszívó porszívó fejével és egy csővel (nyomáscsökkentő nélkül) végzett orrszívást. De bevált. Most már Hugi is elég nagy orrjárattal rendelkezik, hogy a vákum ne szívja össze a nózifalakat és ne záródjon a "szelep". Így könnyebben megy a takarítás...
Riasztó tünetek: Rena a bólogatást rendületlenül nem tudom megnézni. De ez így van valamennyi videóval, kivéve az emailben kapottakat...
Úgyhogy biztosan igaz, hogy mindenki gyereke csinál így...
A könyvből felsorolt tünetek közül azért van olyan, amikor nem orvost, hanem mentőt hívnék:
1. Kidomborodó kutacs, magas láz, fejhangú sírás, tarkókötöttség együtt, vagy legalább három belőle
2. Kapkodó, sípoló, húzó levegővétel és színváltozás (kék, lila)
3. Magas láz, nyálfolyás, fulladás!!!!!
A legtöbb bajt az üvöltés rontja. Ezért a gyerök megnyugtatása mindig fontos. Ehhez anyukának is ki kell lábalni a pánikból.
Az összes olyan ami nagyon aggasztó és még nem volt ilyen. Gyakorló kruppos szülők talán már kevésbé aggódósak.
Otthonszülés: Felelőtlenség- vagy sem? Általában az otthonszülők jobban átgondolják az életet-életkezdetet. Vállalják a felelősséget. Ez lehet megalapozott döntés. ( egészségügyi dolgozók és azok hozzátartozóinál magasabb a szövődmények száma) Ha ismerethiányosan döntök úgy, ahogy döntök, vagy nem is törekszem mindent megismerni akkor azonban úgy is vállalom a felelősséget a döntésemért, hogy fogalmam sincs, hogy mibe fogtam bele. És sajnos ilyen is van. Ekkor jóval felelőtlenebb vagyok, mint az aki tudatlanul megy kórházba. Ha baj van, akkor ott van (több) segítség. A gyerek élete nagyobb biztonságban van. A saját élményeid, és a szoptatás nagyobb veszélyben van, de a gyerök élete mindennél fontosabb.
Ami azt jelenti, hogy nem kell kórházzal mindenképpen kompromisszumot kötni, de azért célszerű. Csak megfelelő ismeretekkel, vehemenciával és saját céljaim ismeretével keressem meg azt a helyet, ami a legjobban klappol nekem. Ehhez éppen az kell, hogy ismeret, szándék és cél világos legyen.
A tejtermékekről és bevezetésükről minden ismert jelenlegi adat elhangzott. 8 hónapos savanyított, 1 éves nem savanyított. Allergének a fehérjék, azok elég bonyolultak. Savanyítottban bontottak részben, kevésbé bonyolultak, kevésbé allergizálnak. Tápszerekbe teljesek. Hypoallergén máshogyan szeletelt, nem biztos, hogy jobb. Amíg anyatej van hozzátáplálás esetén szerintem sutba lehet dobni a tápot, ha úgy látjuk értelmét. Bevezetni botorság (mintha szín tejet adnál, már ami az allergiát illeti).
Akinek van bármilyen allergia a családban annak a dednek csak 1 évesen javasolt a savanyított és asszem 1.5-kor a teljes tej. Az összes babatej meg többi az anyuka pénztárca fejés szerintem. Ne adj tejet? Akkor ne adj tejet. Babatejet sem! Tejpépet sem! Tejmentes pép anyatejjel?
Tejcukor érzékenység: viszonylag egyszerű vegyület. Ilyenekre nincs allergia, mint ahogy a szőlőcukorra, citromsavra sincs. Ami miatt hasmenés jelentkezik, az az enzimhiány. Pocak nem bontja, akkor tovább haladva hígítja a székletet, amennyit a bélbacik bontanak, attól fájhat a has, lehet zöld a széklet. Ahogy a babáknál. Sok felnőttnél részben ezek a tünetek jelentkeznek, mert sok embernek eltűnik az enzim a gyerekkor után (sötét bőrűeknél, márhogy negrid rassz még gyakrabban)
Krupp: csak beszámolok Hanga gyakorlatáról. Napközben pont semmi baja. Este vagy köhög kettőt, vagy elkezd folyni az orra. Most már gyanakodni fogunk. Hajnalban oltári ordítás, szopi elutasítása és ordítás közben húzó belégzés. Nem kicsit. Rossz hallgatni. Szerintem ő sem bírja, ezért ordít, mint a sakál. Tök lehetetlen megnyugtatni 20 percig. Múltkor hideg volt kinn és zuhogott. Így orrtakarítás után sapka, plédbe bugyola és ki az erkélyre, amíg apa áthozta az ultrahangos hideg párásítót. Az erkély kellően izgalmas volt hajnali 2-kor, hogy felébredjen a csaj és abbahagyja az ordítást, így szopizni is hajlandó volt és helyreállt a világ. Időben reagálva, hideg pára és a kúpot elő sem kellett venni, amit a biztonság kedvéért beszereztünk. A László kórház nem túl barátságos....
Másnap orrtakarítás, köptető és 3 nap múlva semmi baja. Párásítót ezen a télen asszem nem visszük vissza....
Műtét: a katéteres megoldás teljesen egyszerű a nyílthoz képest!
Kár, hogynem múlt el magától.
Ez az ágyramászás még mindig csodásnak hallatszik. Nagyon ügyes.! Ma teszteltem a lányt, de még esze ágában sincs. Úgyhogy most lemászni tanulunk. Az fontos. Hátha nem esik majd akkorát
Tükörcsók aranyos. Mi is csináltuk már...
Birsalma tejszaporító. Már rég nem duda a cicim. Bezzeg egy birs elrágása után kb. 12 órával....
Már régebben észrevettem, csak mnidig kimegy a fejemből. Birsalma levével is működik.
Pussz!
Snoopy