Sziasztok!
Boszibaba
Remélem, Gabika jobban van már, és nem lázasodott be újra. Gyors gyógyulást kívánok neki!
Megnéztem a blogodat. Sok jó receptet összezsedtél.
Én is szeretek sütni. És a gyerekek is, ami néha kicsit nehezíti a dolgom.
Én bármilyen "normális" receptet megsütök, csak kicsit kevesebb fruktózt rakok bele, mint amennyi cukrot ír. Eddig minden sikerült, és nem lehet érezni a különbséget. Én édesítőszert nem szoktam használni, mert nem szeretem az ízét.
Katica
Ez nagyon érdekes, amit a mérésről írtál. Ezen most én is elgondolkodtam, hogy muszáj-e ennyit szúrni szegényt. Egyébként nekem soha nem mondta a doki, hogy tilos ennyit mérni. Volt, hogy mondta, hogy nyugodtan mérjek kevesebbet, és akkor én sem mértem olyan gyakran, de aztán mégis akarta látni az akkori értékeket, és így maradt a dolog. De ha megyek hozzá, rá fogok kérdezni.
Én úgy látom - de persze nem vagyok orvos -, hogy így jobban látni, hol van gond, és hol kell módosítani az inzulint. Gondolom, ha Dórának is stabilan tök jók lenének a cukrai, nem kellene annyit mérni.
Azt, hogy mit csinálok magas cukornál, attól füg, mikor mérem. Pl. de soha nem adok neki plussz inzulint, mert akkor tényleg lemegy, esetleg kevesebb tízórait, vagy később adom neki a kaját, olyan 11 körül. Du, ha 15-16 felett van, akkor adok neki plussz, és nem adok uzsonnát, ha 10-15 között, akkor nem adok neki plussz, de uzsonnát sem. Éjszaka meg általában adok neki inzulint, mert akkor ritkán megy le neki magától. De gondolom, ez mindenkinél más lehet, amit ki kell tapasztalni.
Nálunk az étrend a következő:
- reggeli: 15 g kenyér/zsömle/kifli és 1 dl tej, vagy 20 g kenyér/zsömle/kifli
- tízórai: ez ugye az oviban van, amikor is gyümölcsöt esznek 15-20 g-ot
- az oviban kap még 11 körül 10 g kekszet is
- ebéd: rizs zöldséggel (kukorica vagy borsó), krumpli különböző módokon elkészítve, tészta, lepényfélék, összesen 35 g
- uzsonna általában szintén gyümi, esetleg keksz 10-15 g
- vacsora: mint a reggeli csak 35 g + uborka, paprika, stb
- pótvacsi: gyümi, ritkábban keksz attól függ, mennyi a cukra, a ch 0 és 10 g között változó
Viki mikor kapja a pótvacsit? Mert Dóra sem alszik du, ezért fürdés után 1/2 8-kor eszik, utána alvás. Nem tudjátok ti is elalvás előtt adni neki, hogy ne kelljen szegényt felébreszteni?
Tök jó, hogy sikerült visszaállnotok a korábbi megszokott dolgokhoz. Azt hiszem, így tudja az ember a legjobban feldolgozni ezt. A cukormérés, az inzulin az életünk része, nem csinálunk belőle ügyet, és nem kezeljük betegségként. Ezt már az elején megfogadtuk, és nem azt mondjuk, hogy beteg, azért kell az inzulin, hanem azért, hogy egészséges maradjon.
Megyek, mert már megint jó késő van.
Pviki