Visszaolvastam.
sznanna: nekünk van
asztali etetőszékünk, kettő is, az egyiket utazáshoz használjuk, még mindig belefér Marcsi, most is vittük, a másikban meg itthon eszik, azóta ez az ő széke, amióta az etetőszéket végleg átengedte Dórinak. Ő kérte, hogy vegyük elő, addig nem is használtuk.
Matteo-Kriszta: mi tart egy hónapig a kicsi útlevelével??? Itthon olyan gyorsan megvan, napok alatt. Olasz bürokrácia?
A kicsiknek itthon is muszáj, mert az egyetlen igazolványuk a lakcímkártya, az meg nem fényképes. Nekünk is nagyon vicces útleveleink vannak, szerintetek a 4 hónapos Dóri felismerhető a mostaniban (akkori az útlevélképe)?
Nagyon köszönjük a köszöntést!
toncsi: nekem is csúcsos pocakom volt, és tessék.
Más, a
napirenddel kapcsolatban: az is igaz, amit a többiek írtak, de van egy olyan mondás, hogy ő született közétek, ő jött később, ne ti alkalmazkodjatok mindenben. Szerintem meg lehet találni a
középutat (nálunk apa nagyon menős, én magamtól sokkal ritkábban indulnék el, de így a gyerkőcöknek is ezt kell megszokni): elindulsz, de bizonyos dolgokhoz ragaszkodsz, pl. alvásidőpontok, vagy amire tudod, hogy érzékeny. Ez azzal jár, hogy a lehetséges programok nagy részére esélyed sincs – de kimozdultál. Apróságoknak kellett megtanulnom örülni, ami aggleány koromban olyan természetes volt, hogy észre se vettem, pl. leülhetek olvasni 10 percet, alhatok reggel 8-ig, elmehetek nyaraláskor félórát úszni stb. Kábé úgy csináljuk, amit Enikő írt, hogy mikor sikerül enni, az annyira nem fontos (a szoptatás kialakított időpontját szigorúan betartottam annak idején, de azt meg igyekeztem már hetekkel az utazás előtt úgy alakítani, ahogy ott a legkönnyebb legyen), a délutáni alvás és az esti pancsi körülbelül ugyanakkor van, utána alvás, de ezek is csúszhatnak, ha láthatóan nem nyűgösek. Ja, és az én tapasztalatom az, hogy nehezebb egy 1-2 évessel, mint egy 5 hónapossal. Mind a két csaj 5 hós volt, amikor voltunk síelni, hát velük semmi gond nem volt. Minike „elromlása” életkori sajátosság, ki fogja nőni. Erről higgadtan nyilatkozni csak az tud, akinek a gyereke éppen nincs ilyen korszakában
, de vigasztaljon az, hogy legtöbbünk átment ezen, ahogy olvashattad is.
Anett: én Málna sérójára vagyok irigy!
gira: ez tragédia, amit a védőnőkről írsz.
Magánpraxis lesz a védőnőség, nem is értem.
És 2,5 órát várni, nagyon türelmes voltál, én hamarabb beavatkoztam volna.
Faros baba: nem tudom, mit csinálnék a helyedben.
Egyrészt, én magam arra hajlottam volna, hogy megpróbálom simán (Dóri is faros volt, tovább, mint Marcsi, de befordult a második harmad végefelé, ha jól emlékszem), viszont lehet, hogy jelnek venném, hogy eddig koponyatartásban volt, most meg megfordult…
Zituska, gyönyörűek a gyerekek!
Egyedül evés: nálunk dettó ez a helyzet, ha azt szeretnénk, hogy Marcsi egyen, akkor pakolni kell a szájába. Nem úgy, mint gira esetében, mert ő soha nem evett egyedül, illetve ritkán eszik. Mert tud ám, szépen kanállal is, villával is, csak általában nem hajlandó. Pont tegnap beszéltünk erről, hogy mi lesz vele az oviban, de arra jutottunk, hogy ezen nem aggódunk, mert 1. ha a többiek esznek, ő is fog (legalábbis erre számítunk), 2. ha mégsem eszik, éhes marad, másnap fog enni. A cumisüvegből ivás se izgat, tud pohárból inni, ez a lényeg, ha szereti a cumisüveget, miért ne ihatna abból. (Csak vizet és tejet kap abból, semmiféle gyümölcslevet és egyebet nem, azt csak pohárból.)
A
cumi viszont zavar nagyon, mert még mindig kötődik hozzá. Megbeszéltük, hogy az oviba nem visszük, és ha sétálni megyünk, akkor is itthon hagyjuk már, de sokat cumizik itthon, az alváshoz is kell. (Tudom, nem kellett volna odaadni neki anno, így indultunk neki mi is, nem is vettünk, de hazaérkezésünk utáni reggelen apa első útja a Tesco-ba vezetett cumiért.
) Már szörnyen néz ki, de újat nem kap (ekkorának már nem adnak a boltban, ugye), és ha kilyukad, bedobjuk a Tiszába a halaknak. (3 volt használatban sokáig, az előző kettőt ő maga kidobta a kukába, amikor kilyukadtak, de ez az utolsó nagyon jól bírja sajnos.) Remélem, az oviban nem lesz senkinek, hogy ne is lássa!
Cybex: a babaszobán találtam egy csajt, aki üléseket árul, Németo.-ból hozza be őket, őt kérdezgettem, mert elég hozzáértőnek tűnt, akármit kérdeztem, profi válaszokat adott. A Cybex annyira új, hogy a legértékesebb információk, azaz a fórumos megosztások még nincsenek róla a neten, ezért volt érdekes a véleménye nekem. Azt írta, hogy már 2 anyuka is rendelt tőle másik ülést a meglévő Cybex Sol. lecserélésére, mert kanyarban ide-oda dőlt az ülés, nem tudták rögzíteni rendesen. Persze lehet, hogy ők voltak a bénák, kívánom, hogy nektek semmi gondotok ne legyen vele! nekem pl. nagyon tetszik a lábtartója, ezt más ülésnél nem is láttam. De jövőre, amikor már aktuális lesz, nektek is lesznek tapasztalataitok, hátha mégis ilyet veszünk! A LiftPro-ról én is csak rosszat olvastam, ugyanez a csaj is lebeszélt.
Barack: én sose mértem, mennyit ettek. Amikor belejöttek, a hetedik hónapban 1-2 almát vagy barackot símán megettek.
Bántás: Marcsi azóta nyúl durvábban Dórihoz, amióta D. kicsit önállóbb. Picinek sohasem bántotta.
Ágybetét: mi kókuszt vettünk Marcsi ágyába, szerintem nagyon jó, most se vennék mást. A kiságyban szivacsmatrac van, ugyanazért nem vettünk kókuszt, mint amit gira írt (nem igazán láttuk, hogy miért jobb, na meg azt nem használják sokáig), de aztán anyukámék Marcsinak vettek egy kókuszt magukhoz, azon aludt a földön náluk mindig, én is kipróbáltam, és onnan egyértelmű volt, hogy ez lesz az új ágyában. Mondjuk mi a saját ágyunkból is kivettük a ruganyos matracot és szimpla szivacstáblák vannak benne, hálistennek egyformák az igényeink apával.
(Szenvedünk is minden idegen helyen a puha matracoktól és párnáktól. Amikor hazajövünk, mindig olyan örömmel vesszük birtokba a jó kemény fekvőhelyünket.)
Karmen: frottír gumilepedő? Hol lehet ilyet kapni? A gyerekek hőőősök!
Zitacicu: a képek láttán futkos a hátamon a hideg!!! Imádom ezeket a helyeket. A malcesinei kabinost mi mindig kihagyjuk, mert drága és sífelvonóban ültünk eleget. Riva nekünk is a kedvencünk, már 2éve kinéztük magunknak, idén ott voltunk 12 napig, ki se nagyon mozdultunk, a gyerkőcök nem díjazzák a városnézést. Forgalom: hát igen, én nem is értettem soha, hogy hogy mernek biciklizni ezeken az utakon, alagutakban.
Olaszországot többek között azért szeretem, mert gyerekközpontú, isten háta mögötti helyeken is csúcsszuper játszóterek vannak pl.
Fluor: ugyanazt hallottam, mint gira, hogy nincs bizonyítva, hogy beépül egyáltalán. Nyelünk Elmexet, az elég.
Enikő: és a nagypolgári lakásban hová tennéd a bográcsállványt?
Zalánt Isten éltesse!
klzsuzsi: gratula!
Boldog babavárást!
Ortopédia: kell beutaló? Marcsinak X-lába van, de nem látom se azt, hogy befelé dőlne a bokája, se azt, hogy lúdtalpas lenne.
Apahiány: na, én nem bírnám, ha keveset lenne itthon. Vannak olyan időszakok a meló miatt, nehezen is viselem. Az edzések este vannak, azt azért viselem könnyen, mert ugye én is jártam, és járok most is, ha szüleim el tudnak jönni, de apa alapesetben ott van heti 4x, 9-nél előbb nincs itthon, de előtte velünk van pár órát.
szilcsi: Marcsi se itta meg egy időben a vizet. Egyre kevesebb instant teaport tettem a vízbe, a végén tényleg néhány szemet már csak, és egyszer csak szépen megitta anélkül is, azóta is főleg vizet iszik. Dóri meg úgy iszik/ivott, ahogy Zituska Botija, nemrég még alig, mostmár igen, vizet.
bibi: én mindig megkérdezem Marcsitól, hogy odaadhatom –e a játékát, ha valaki elkéri a játszón. Ő az a tipus, hogy csendben nézi, hogy elveszik, akkor is, ha nem szeretné (egyelőre), és úgy érzem, még védenem kell az érdekeit. Még soha nem mondta, hogy ne adjuk oda, de ha ragaszkodna hozzá, én se adnám, végülis az övé. Barninak jobbulást!
Cseppek: a legtermészetesebb, hogy megváltoztál. Férjed nem tudná úgy alakítani, hogy a hétvége bizonyos részében pedig nem dolgozik, és kész?
Exdeus: miért lenne gond? Mondjuk én se tudom, ezért kérdeztem.
Elgondolkodtam, hogy Marcsival együtt kéne rajzolnom, igaz, nem nagyon érdekli, erőltetni meg nem akarom. Most, hogy látom Dórit fejlődni, Marcsi lányom kézügyessége nem egy nagy szám hozzá képest…
Ülés: jól fogalmaztál, az ilyen ülések csak
elvileg jók 9-36 kg-ig (ilyen a Trimax is), mert ülésként csak 18-ig, illetve amíg a gyerek vállán felül indul az öv a legfelső állásban, vagy a feje túl nem ér a felső szélén. Utána csak ülésmagasítók, semmi több!!Ami messze nem ugyanaz, mint a 15-36 kg-os III. kategóriás ülés. Ha belegondolsz, érdekes is lenne egy olyan ülés, ami elvileg 9 hónapos kortól iskoláskorig alkalmas…