Hahó,
vagyok
Hódocska,
iiiigen, hát az első kb. nyolc hónapot mindkét alkalommal végigparáztam...nem túl alvós és zabás kölköket kaptam, viszont überfaxnisakat
De tény, hogy a második előbb lesz "nagy" a szememben, gyorsabban mennek a napok, nincs időm annyit agyalni, hogy vajon mindent jól csinálok-e. Ja és már tudok egy csomó "szörnyűséget" (pl. éjszakai szoptatás, együttalvás, igény szerinti szoptatás, hordozókendős alvás, Apára hagyás stb.), amibe ha az első gyerek nem pusztult bele, akkor a második sem fog (sőt talán én sem). Szóval igen, _most már_ laza vagyok...
Neked pedig sok-sok kitartást. Én is úgy látom, az uh-nak az igazán komoly gondok kiszűrésében van nagy szerepe, ehhez képest kissé túlzásba viszik mind a használatát, mind az eredmények relevanciáját. Nem lesz itt semmi baj, és ha megbeszéled a bébivel, biztosan marad még bent, amíg szüksége van rá
Netty,
először is nyugi, ez a legfontosabb, hiszen Máté a te feszültségedtől még nyügibb lesz! Egyébként bármilyen laktóz-intoleranciát csak és kizárólag célzott vizsgálattal lehet kimutatni. Igen, amennyire tudom, lehet csecsemőnek laktázt adni, sőt szerzett intolerancia esetén - ha az súlyos - ez is a megfelelő kezelési mód, de csak biztos diagnózis esetén! Nem emlékszem pontosan, mit írt Veress doki erről a Kismamában, de az tuti, hogy laktózmentes tápszer és a szoptatás felfüggesztése nem került szóba. Megint csak nem értem, miért van erre szükség. Igaz, hogy nincs benne laktóz, viszont sokkal lassabban-nehezebben lehet emészteni, ezért sokkal inkább megterheli a bélrendszert, nem beszélve a tehéntejfehérje-érzékenység fokozott kockázatáról, ami olykor egész életre szól...
Hát igen, a négy óránkénti etetés kényelmes, és megnyugtató látni, hogy milyen szépen megtömi a pocakját a kölök. Arra viszont mindenképpen figyelj, hogy a tépszeres bébit itatni is kell!
A kakin és a sírdogáláson gondolkoztam. Maga a fogzás is csinálhat híg-nyálkás kakit, sírdogálást stb. Dokibácsink azt mondja, a fokozott nyálképződés miatt több nyálat nyel a kölök, ettől megváltozik a gyomor-és béltartalom kémhatása, ami látszik a kakiban is.
Szerintem ha ekkora a kockázata a laktózérzékenységnek, és gyanús a dolog, akkor érdemes kivizsgáltatni. Egy vérvétel nem akkora gáz - tudom, tapasztalat két hónapos kölökkel -, hamar elfelejti, ugyanakkor legalább biztosat tudsz, ha fennáll az érzékenység, lehet célzottan kezelni, nem kell olyan módszerekkel kísérletezni, ami talán többet árt, mint használ... mindenképpen kéne látnia gasztrós dokinak is Mátét, mert ez a laktózmentes táp elég amatőr megoldásnak tűnik...
Annyira szeretnék segíteni, de csak találgatok...
Még, ami fontos: a szopzásmentes időszak minél hosszabb, és minél kisebb a baba, annál nagyobb valószínűséggel csinálhat cumizavart, szopási sztrájkot, bár nagyon sok esetben semmi gondot nem okoz akár a folyamatos vegyes táplálás sem. Szegény kis manó, látom magam előtt, ahogy keresi a cicit... talán, ha ennyire szereti, könnyen visszaszokik majd. Ha esetleg gondotok adódik, hívd fel Dr. Tésitsné Bodor Andrea Lilit, a Pécsi Estben hirdet szopis tanácsadást (egyébként tart szopis csoportot is). Amikor gondom volt Zezével, eljött hozzánk ingyen és bérmentve, és nagyon sokat segített, nagyon megnyugtatott. De ha esetleg nem veszi fel, akkor Scheiderné Diószegi Esztert, ő ugyan Bp-n van, nem tud személyesen eljönni, de nemzetközi okleveles laktációs szaktanácsadó, és telefonon is nagyon hatékonyan tud segíteni. Ja és előre is készülhetsz visszaszokási trükkökkel a
www.szoptatasert.hu oldalon lévő cikkekből. De talán a védőnőtök is segíthet, a miénk pl. meglehetősen tájékozott.
Kitartás, menni fog! Jobbulást Máténak, mielőbbi megkönnyebbülést neked.
Holdviola,
Márk nagyon szép
Üdv
Kriszi