Sziasztok!
Genitoris!
A nevelési elvet kicsit rosszul értelmezted.
Szerintem a nevelési elveinket már gyerekkorunktól kezdve szedjük magunkra.
Gondolok itt pl. arra, hogy amit a saját szüleinktől a nevelésben jónak láttunk, azt mi is szeretnénk megtartani a saját gyerekünknél, ugyanakkor amin változtatni szeretnénk, azt is korán megtanuljuk.
De sorolok neked pár nevelési elvet, ami pl. a gyerek nemétől független:
édességgel kapcsolatos problémakör
Ennek megoldása csakis szigorú elvek mentén lehetséges. Én pl. úgy vagyok vele, hogy adok a lányomnak csokit. Étkezés helyett soha, de mondjuk két étkezés között, ha kér, akkor adok neki. Az ételeinkbe is, amibe kell, teszek cukrot, sót. Sajnos maximum 3-4 éves koráig tudja a szülő megóvni ezektől a dolgoktól a gyereket.
Az elv következő hangsúlyos része nálam pl. a szájápolás.
Adok neki édességet, és többször mosunk fogat.
Egy másik példa.
A játékok. Mostanában nagyon dívik a gyermeknevelésben a fejlesztés. Különféle fejlesztő játékokat, könyveket lehet vásárolni, persze jó drágán. Én nem tudom ezeket megfizetni. Sőt az én elvem az volt, hogy kevés "kacat" játékot veszünk a gyereknek, inkább próbálunk értelmes játékokat venni.
Sajnos a rokonság ezt hamar keresztülhúzza
Van már ezer plüss játékunk, vannak csörgő-zörgő játékaink, zenélő játékaink, és még ezer féle. Ezeknek a negyedével játszanak a gyerekeim.
Ilyen pl. az építőkocka, a formaillesztéses játék, a szintetizátor, a játék babakocsi, néhány plüss CICA
, és a rajzoló eszközök.
A gyerek tehát tökéletesen ki tudta szűrni magának, hogy a meglévő játékai közül mi az ami őt leköti, és ezáltal fejleszti is.
TV vagy nem TV.
Nálunk SAJNOS viszonylag sokat megy nap közben a TV. Lili már szeret mesét nézni, kedvence is van. Én engedem neki, hogy megnézze.
3 ilyen mese van: Eperke, Eperke karácsonya, Maszkabál.
Megpróbálom kiküszöbölni, hogy a TV pl. a háttérben menjen. Vagyis ha nem nézi, akkor kikapcsolom. Este nagyon ritkán nézünk TV-t. Én is inkább lemondok azokról a műsorokról, amit szerettem. A fél 7-es híradó az utolsó amit nézünk. Hét végén a Megasztárt megnézem a lefekvés időig, aztán kikapcsolom. Így soha nem tudom ki esik ki
Velünk szemben egy óvónő lakik, aki át szokott jönni, néha segít is nekem. Õ, mivel ezt tanulta, és van 3 gyereke, úgy érzem tudja miről beszél, mikor elmeséli, hogy milyen viselkedési problémákkal kűzdő gyerekek vannak az oviban. És természetesen büszke vagyok, mikor mondja, hogy a gyerekeimmel semmi gond nincs, és milyen ügyesek, aranyosak.
Járóka.
Sajnos én nem tudtam megoldani az életet járóka nélkül. Lili is és Katica is kb. 3 hónapot töltött a járókában. Pl. amikor még csak Lili volt, és már nem aludt egész nap, akkor a nappaliban felállítottam a járókát, felfüggesztettem benne néhány játékot, és amikor főznöm kellett, akkor bele tettem. Amikor már elkezdett forogni, akkor a járókát elcsomagoltuk, és a napját zömmel a szőnyegen töltötte. Mivel ő téli baba, ez az időszak pont nyárra esett.
Katicánál (ő tavaly júliusban született) ez az időszak télre jutott, így jó magas gázszámlával, de nála is megoldottuk. Így Katica is kb. 4 hónapos korától 5 és fél-6 hónapos koráig élvezte a járóka nyújtotta biztonságot. Nekünk ez azért is számított, mert Lili még kicsi volt (17 hónapos volt, mikor Katica született), és így nem férhetett hozzá imádott testvéréhez
.
Munka, karrier és gyereknevelés.
Véleményem szerint azok az anyák, akik akarnak gyereket, tudják, hogy mit válasszanak. Azok az anyukák, akik manapság 28-35 évesen szülnek először, már túl vannak a karrier építésén, és ők is jól megfontoltan választották meg gyermekük születésének időpontját.
Azok akik már nem az első gyereküket szülik, és mondjuk a két gyerek között nem 1-2-3 év a különbség, vagyis az anyuka már visszament dolgozni, azok az anyák már tudják a módját, hogy hogyan tudnak egyszerre dolgozni is és gyereket nevelni.
De elismerheted, hogy ma, amikor a családok többségében mindkét szülőnek dolgoznia kell, hogy egy 4-5 tagú családot fenntartson, ott az anyának is ki kell vennie a részét a munkából.
Másfelől. A természeti népeknél, ahol Te jártál, véleményem szerint a nők majdhogynem munka közben szülnek. Csak ők nem azért dolgoznak, hogy a boltban pénzért megvehessék az ételt, hanem magáért az ételért kűzdenek. A földeken élnek.
Na most aztán jó sokat írtam
Légy olyan kedves, és tisztelj meg minket azzal, hogy aláírod a hozzászólásodat valami néven.
Olyan furcsa így hívni, hogy Genitoris.
Vannak itt furcsa nevek, de azoknak ismerjük az eredetét, és ismerjük a gazdájuk polgári nevét is.
Ja, és nekem valahogy úgy alakult az életem, hogy a szülői és házastársi életet nehezebb összehangolni.
Üdvözlettel: Bogi
Barbi!
Szerintem is kend be mindig egy kis anyatejjel.
Én pl. nem is kentem semmi mással. Eleinte nagyon fájt minden szoptatás kezdetekor, de aztán hamar begyógyult.
Amúgy én Lilit 3, Katicát pedig 2 hónapig tudtam szoptatni, pedig mindent megtettem azért, hogy sikerüljön. Megjött a mensim 3 hónap után, és a tejem teljesen elapadt.
Piros!
Nem baj, majd telefonon erősítjük egymást
Puszi: Bogi