Sziasztok!
Klarissza! Nem egyértelmű számomra az sem, hogy a gyerekeknek jó-e.
Tanulmányilag nekem ennyi elég, amit tanítanak. Páran már keveslik a másodikosok terhelését és én is látom, hogy a nagyobbikomnak még sokszor ennyi is könnyű volna. Az elsősök tanítója is jó szerintem szakmailag.
De itt fontos a szülői közösség. Egyrészt, mert a szülők építik a sulit a kétkezi társadalmi munkájukkal, másrészt mert a gyerekek napjának legnagyobb részét olyan foglalkozások töltik ki, amit együtt végeznek. A füzetmunka nincs 30 perc egy nap, a többi mind játék (nem parttalan, hanem hihetetlenül tudatosan megszervezett és levezényelt játékok ezek), és a közös játékon kívül szabad játék. Ez megint sok interakcióra ad lehetőséget nekik, és ilyenkor minden kijön, amit hallottak valahol, stb. Pl. az októberi tüntetési botrány után rendszeresen két csapatot alakítottak, és dobálták egymást, mint rendőrök és tüntetők. Eleinte csak bogyókkal dobáltak, később 1-2 kő is repült. És itt jön a tanári felelősség kérdése, ami szintén neuralgikus pont az alternatív iskolákban (nemcsak a Waldorfban), hogy mennyire kell a tanárnak beleszólnia a gyerekek játékába és hogyan.
Erről itt nem tudok többet írni, mert nagyon bonyolult lenne, nyilván ti is érzitek, mi minden jut eszébe ilyenkor az ember lányának.
Sokféleképpen próbáltunk már javítani a dolgokon, de tényleg nagyon bonyolult. (Onnan kezdve, hogy az egyik szülő azt szeretné, ha a gyerekét "megvédenék önmagától", azaz hogy ne engedjék dobálni, a másik végletű szülő meg leszidja a napközist, ha rá mer szólni a gyerekére.) Ezt nevezik kialakulatlanságnak...
Az elsősökkel van nagyobb gondom, mert ott történt az osztálytanító-váltás. Emiatt (is) a gyerekem 2 legjobb barátja elment a suliból. És a szülők közti veszekedés a gyerekekre is lecsapódik. Engem annyira megviselt, hogy azóta csak a férjem jár velük és értük suliba.
Persze ha úgy látom, hogy jó nekik, nem váltok, de most nem vagyok ebben annyira biztos.
Azért nehéz, mert az államinál még mindig 1000-szer jobbnak tartom, de WF-osok közül talán ez a legproblémásabb suli. Ha a személyi konfliktusok egyszer majd megoldódnak, talán jobban fog működni.
Klára!
Szia, lehet, hogy elkerülte a figyelmemet, bosi. Még valaki említett egyszer egy "én nem engedném a gyerekem okkult tanokat oktató iskolába" mondatot, de ezt nem éreztem kérdésfeltevésnek. Nem emlékszem, ki volt, bocs.
De ehhez azért elmondanám, hogy ez engem is egyre jobban zavar... És ezért is kínlódom, mert a pedagógiai módszer szerintem nagyon jó! Nagyon lassan haladnak, nagyon sokfelől közelítenek meg minden új dolgot, beépítik a napjukba a beszélgetést, közös éneklést, rendszeres kézimunkát.
És mégis... ott van valami, ami nehezen megfogható... Beleolvastam most egy könyvbe, ami ezt a szellemiséget közvetíti, de a hátamon feláll a szőr tőle. Azt érzem, hogy ez az antropozófia egy teljes vallást nyújt azoknak, akiknek még nincs vallásuk, vagy valamiért nem felel meg nekik az, amiben addig hittek.
De szerintem a lélekvándorlásnál nagyobb ördögi átverés nincs! Hiszen mi van, ha van lélekvándorlás, de én mégis azt gondolom, hogy csak egyetlen életünk van? Akkor is ugyanazt kell tennem, amit így, hogy szerintem csak egyetlen életünk van: tökéletességre kell törekedni (konkrétan Jézusban).
És mi van, ha nincs lélekvándorlás, és hiszek benne? Óriási pofáraesés. Itt készülgetek békésen, hogy majd a következő életemben jó lesz, meg jobban sikerül tökéletesednem a legközelebb aktuális részfeladatban, és közben elengedem magam mellett Jézust... és nézem a köldökömet, meg magam elé veszem a "kiüresedést" esetleg célként... Aztán tényleg az jön, az üresség, mert nem koncentráltam Jézusra!
Nagyon szeretnék végre minden szempontból jó sulit találni magunknak, de lehet, kénytelen leszek elfogadni, amit mindenki mond: úgysem lesz olyan, ami minden szempontból megfelel. (Főleg nekem?
)
Legszívesebben alapítanék egy "katolikus waldorf" iskolát, de ez kicsit fából vaskarikának tűnik. Bárcsak lennénk még vagy 20-an a környéken, akkor megtehetnénk!!! Azonnal mindkét irányból támadnák, pedig szerintem szükség lenne rá.
Keresem az alternatív iskolákat, most éled egy halvány remény, ha bejön, elmondom nektek.
Jót filozofáltam, remélem nem gond,gy hosszúra sikerült.
Virtuális ölelés mindannyiotoknak.
Ilon
Sikerültek a vizsgáim az egyik sulimban!!!