Anyám, de jó sokat írtatok!
Szilbee
Megnéztem apjuk forgóját. Neki is jobb kezesnek kellene lenni.
Ennyit a forgókról.
Biztos tudták a kedves szülők azért nevelték át.
Én se értem mi a baj a hajaddal? Mondjuk Levitől nem sok minden látszik.
Beszéd: unokaöcsém anno 3! évesen kezdett el beszélni. Ha már látod hogy próbálkozik akkor szerintem nincs okod aggódni, meg valószínűleg amúgy se. Gyerekdoki, védőnő mit mond?
Érdekli egyáltalán?
Bábszínház: elvileg nekünk találták ki.
Timi ebéd előtt alszik és délután 4 körül. Szóval ebéd helyett felszolgálom neki a bábokat.
Már kezd neki is sok lenni a napi két szunya. Egy viszont még kevés. Ebéd után nem tud olyan sokat aludni, hogy kibírja estig. Ti ezt hogy oldottátok meg?
Tali: nekem is inkább hétvégén lenne jó. Akkor mobilabb vagyok, apa tudna fuvarozni bennünket. Olyan mérges vagyok ez miatt, mert van egy autónk kint Fegyverneken (anyóséknál) ezért nem akkor megyek amikor én kitalálom.
Még nem vettünk garázst, Csaba (apa) nem akar, nem tudom miért.
Így havi 40 ezret csak fizetgetünk és még sincs itt kéznél a kocsi.
Zsú
Jaj Ti szegények.. küldöm a gyógymanókat!
Nincs kéznél egy nagyszülő? Vagy egy rendes szomszéd aki vigyázna a gyerekekre?
A tortát én is előző nap csináltam. Úgy voltam vele ha nem sikerül akkor bezavarom apát a Corába.
Ott mindig van torta. Szerencsére nem kellett.
A hétvégén muffin sütőt vettem. Van valakinek valami tuti jó receptje? Már egy fajtát készítettem –meggyeset- most is sült egy adag. Egy kicsit meg is barnult..
mert itt ülök a gép előtt és elfelejtettem. Remélem ehető lesz.
Marcipán: bemásolom ide a mesetorta oldalról. Egyébként akit érdekel tényleg érdemes oda regisztrálni.
Akit nem érdekel az lépjen.
Hogyan kell nyújtani a marcipánt? Mit csináljak, hogy ne ragadjon le?
• A marcipán nyújtásához többször átszitált porcukrot kell használni. (Még véletlenül se használj lisztet!)
• Hasonlóan nyújtsd, mint a tésztát, időnként alatta és felette meg kell hinteni kevés porcukorral. Alá több kell, de ne sokat! Csinyján kell bánni vele, mert ha túl sokat használsz nagyon kemény lesz a marcipán, és töredezni fog. Bevonásra alkalmatlan lesz, kis családod viszont boldog, hogy végre lecsaphat rá...
• Mindig száraz kézzel dolgozz, víz ne érje, mert ragadni fog.
Hogyan csinálod, hogy tortáidon olyan sima a marcipán , mint ha ráöntötték volna? Nekem nem sikerül szépen eldolgoznom. Mi a trükköd?
• Az első és legfontosabb, hogy a töltelék-krémmel kívülről is megkenem vékonyan, de egyenletesen a tésztát. Nem csak a "durva" egyenetlenségeket kell így megszüntetni, de azért is fontos, mert ez a "ragasztó anyag", vagy is erre fog rátapadni a marcipán.
• Ezt követően hűtőbe kell tenni, 1/2 - 1 órára, (vagy ha sietős fagyasztóba max. 10-20 percre). A lényeg, hogy kellően lehűljön.
• Ez idő alatt szoktam begyúrni (és beszínezni) a marcipánt. Nagyon odafigyelve mikrózható, de tényleg rövid ideig, épp csak ne legyen nagyon hideg, kemény.
• Az átgyúrt marcipánt szükség szerint 2-3 (4-5) mm vastagra nyújtom és ezzel villámgyorsan behúzom a tortát. Olyan, mint ha egy bőrt raknék rá.
• A lelógó részeknél egyenletesenen elosztom a "bőrt", a nagy felesleget, ami csak "húzza a többit", levágom, és a maradékot gyors, határozott mozdulatokkal elsimítom a tortán. Ezt mind kézzel, nem kell hozzá semmilyen eszköz.
• A még mindig lelógó felesleget, éles késsel körbevágom.
• Amire még figyelni kell, hogy amikor a tortára emelem a marcipánt, ki kell simítani alóla a levegőt. Ha hólyagos maradna, vékony tűvel meg kell szúrni, hogy kiszökjön alóla a levegő, és gyorsan rá kell simítani a torta felszínére.
• Ezután vissza kell tenni a hűtőbe. Később díszíthető.
• Ennyi. - Így leírva bonyolultnak hangzik, de tényleg nem az!