Új privát üzeneted érkezett!

Ja, mégsem megyek anyuval a klinikára, mert nem biztos, hogy jó lenne most látnom ebben az állapotban, amúgy is nagyon érzékeny vagyok mostanság.

Szóval a műtét igazából nem komoly, legalábbis ezt mondja anyu. Erről a lézeres szemkorrekcióról szól, hogy ne legyen szemüveges, mert nem tud olyan szemüveget hordani, ami az összes problémájára megoldást jelenteni, így marad a műtét. De azt hiszem, hogy az egész procedúra 30 perces, utána már jöhet is haza!

Jövő héten majd megyek át többször is hozzá, és segítek neki otthon, ha szüksége lesz rá!

sophie27

Kép

Felicia: Nem könnyű a helyzeted az biztos és remélem hogy a baba sok erőt és kitartást ad neked ebben a helyzetben. Talán a hormonok hatása miatt jótékony is lehet számodra is és minden rendben lesz már ezután. Kitartás az erő veled van szorítunk! :wink:

Aproo nekem is mulkor ugyan ilyen fájdalmam volt de el is mult barátnőm azt mondta ne ilyedjek meg ez csak a tágulás miatt van és kezd felkészülni a méhünk. De ha mész dokihoz vagy felhivhatod telefonon kérdezz rá. A munkát meg tedd férre igy sose fogsz elszabadulni onnan. Terhesen túlórázni??!!! Na még ilyet. :twisted:

Binyek szerintem egész jól állsz ahhoz képest hogy két lurkó van odabent szerintem nincs óriási hasad én azt hittem már nagyobb :P de hát gondolom nem könnyű cipelni a két kis dinnyét. :lol: :lol:

Nekem sajnos elég rossz éjszakám volt 2x a budi alját néztem éjszaka. Lehet talán tudat alatt dolgozik bennem az ideg is, meg a vacsi se esett annyira jól, most meg már pihizni se tudok és nem is vagyok a toppon.
Tegnap sikeresen lefoglalóztuk a leendő kocsikánkat, Nici nekünk sima gömbölyü seggü lesz nem a sedan. Én nem tudok nagy autót vezetni :oops: :oops:

Mecsi :D
Kép

KépKép[/url]
mecsi

Eszter!
Szerintem se aggódj! Mindenképpen beszélj a dokiddal, és menj el a genetikai UH-ra. Akkor leszel teljesen nyugodt, amikor végére járnak, hogy csak az UH-s pasi riogatott,és rendben van a baba. Ha ehhez genetikai UH kell, akkor mielőbb menj el rá!

Apró!
Nem tudom, tényleg illik-e adokit felhívni késő este, de ma viszont mindenképpen beszámolnék neki a tapasztaltakról. Lehet, hogy egyből rávágja, hogy előfordul, de az is lehet, hogy behívat hogy megnézhessen. Szerintem tudjon róla, hívd fel!

Mecsi Én sem voltam még fogorvosnál, de már nagyon készülök. Sztem jövő 7re beütemezem. Szemészhez ma akarok eljutni, remélem sikerül...

Felicia! Elég durva ez a betegség, hogy pont most jött elő. Szortok, hog ne legyen gond, és a babát se kelljen túl hamar "kivenni".

Tegnap voltam a dokimnál, megvizsgált, egy picit megint nylt a méhszáj és rövidült a méhnyak., de nem kaptam az előzőtől eltérő minősítést. Továbbra is pihenést írt elő a doki, hát remélem sikerül betartanom. Nem tudom, hogy vagytok vele, nekem ha sokat fekszek, fáj a hátam, mg minden bajom van.
3 hét múlva kell visszamennem kontrollra (35.hét), reméljük, addig nem lesz semmi gond, utána meg már nem lehet nagy gáz. Legalábbis a doki ezt mondta.
Körbevitt a szülészeten is, megmutatta a szülőszobákat, csaszis helyiséget, vajúdót, stbstb. Hát semmi extra, olyan kórházias, de szép nagyok, a szülőágyak állíthatóak, stb... Azért nagyon furcsa volt elképzelni, hogy ott küzdünk a szülőágyon....

Azért remélem, hogy az előírt szülés+3napnál többet nem kell bent töltenem, azért itthon mégis más...

Most kicsit dolgozgatok, aztán bevásárlás, elgrok a Mária bababoltba, meg lehet, hogy a babaágyunkat is el tudjuk ma hozni. De ha a férjem csak későn és haza, akkor az bizony holnapra marad.

Este még hoznak nekünk ismerősök júli 12-re esküvői meghívót. Hát nem tudom, hogy leszünk akkor, lehet, hogy azt már kihagyom...

Mákszem-Judittal mizújság? Hogy van? HOgy bírja a fekvést?

panna1

Sziasztok! esetleg valakit érdekelhet az alábbi hír! :lol:

BABABÖRZE
Június 8-án, vasárnap, lesz a VI. Alföldi BABA-EXPO, amely Kecskeméten, a Lánchid utcai iskola sportcsarnokában lesz, 9-16 óráig.
lei

Sziasztok!

Én tegnap voltam a 28-32. heti kötelező Uh-n. A szonográfus szerint töékeletes a gyerek, minden mérete teljesen jó, megfelel a számított korának. Ja, és a lényeg, hogy tényleg biztosn kisfiú!!! Sikerült egy képet is csinálni alulról a fenekéről, és nagyon szépen látszik a zacsija és a fütyköse :lol: Apja ritka büszke rá!

Itt vannak az adatok:

aztán délután dokinál is voltam, ő is megdícsért, hogy minden leletem megvan, minden vizsgálatra elmentem, nincsen semmi panaszom a hátfájáson kívül. Elvileg erre a torna lehet az egyetlen megoldás, úgyhogy amint végzek a melóval, rástartolok a mozgásra, mert iszonyúan tud fájni a derekam/hátam egy-egy kimerítő nap után. Persze a lábam is be szokott durrani, de hát én sokat mászkálok gyalog meg BKv-val.

Viszont mivel kb. 8-9 kg-t híztam eddig, azt mondta a doki, hogy azért próbáljam meg visszafogni a cukor fogyasztást. tehát nem ehetek ezentúl fagyit, sütit, nasikat, kávába teába ne rakjak cukrot, dinnyét se nagyon egyek. Viszont legalább 3-4 liter vizet, vagy folyadékot kéne innom naponta a meleg miatt. Hát ez menni fog, mert amúgy is nagyon sokat iszom általában.

Hálapénz: én a magánrendelési összeg 10 szeresét fogom adni a dokinak és kb. 25-30 ezret a szülésznpnek, feltáve, hogy tényleg szükség lesz a közreműködésére, és jól is végzi a munkáját.
Én eleve ennyit szántam a szülésre az elejétől fogva, és nem is fogok rákérdezni a dokinál. Ennyit kapnak és kész.

Az én hasam is inkább fent van, mint lent. A babó még medence végű fekvéső, vagyis a feje fent van. De a doki szerint ez még többször változhat az elkövetkező hetekben, szóval nincs rá határidő, hogy meddig kell beforduljon fejjel lefelé.

szemészeten is voltam tegnap, elég fura vizsgálatokat csináltak, utána nem is láttam jól egy darabig, úgyhogy egyedül ne menjetek el szerintem, valaki kísérjen el titeket. Nekem becsöpögtetett valami folyadékot a szemembe a dokinő és fél óra várakozás után agyon vizsgálta apupillámat, retinámat mindenféle lámpákkal és műszerekkel, utána egy órán keresztül nem láttam semmit az utcai fényviszonyoknál.
Fogorovoshoz is vissza kéne mennem még júliusban fogkőleszedésre, mert nagyon vérzik a fogínyem.

Beöntést én mindenképpen fogok kérni, mert engem zavarna, hogy vajúdás közben azon szoronganék, hogy mi van ha mégis kijön belőlem valami, engem ez feszélyezne.
lei

Lei! neked is a spontán szülés miatt kellett szemészetre menned? mmint, hogy szülhetsz-e spontán?

huh... gondolom, hogy pupilla tágítót adott, csak most az a gáz, hogy én pont a doki előttre időzítettem, és erre egyáltalán nem gondoltam, hogy így vizsgálják! most akkor mit csináljak!?!?!? :(

ha nem fogok látni az gáááz, mert még a vizsgáló ágyra sem tudok felfeküdni!

sophie27

Bocs, lemaradtak az adatok, de most vettem észre, hogy nincs i nálam a papír és fejből csak azt tudom, hogy 28+4 napos korhoz a BPD: 69 mm, a súlya pedig 1100 g. :P

A talira meg szerintem is jó az a hely, ahol a múltkor voltunk, egyetértek szuszuval.
lei

Aranyosak vagytok,többen irtatok,és megnyugtattatok- picit;-)
Férjecském is, Anyukám is biztos benne,hogy minden jó, csak én aggódom Pöttömke miatt.(pedig alapból nem vagyok egy parázós tipus) A másik meg az,hogy én is kicsike;-) vagyok-158cm.

Az én doktorom már el is intézte a genetikai UH-ot,csak egy hetet még várni kell.
A lényeg,hogy túl vagyok már a 35-ön(első Babám) és nagyon erőltették az amniót,de én nem akartam!!!!Több okból sem,egyik a kockázat,1% is sok nekem, de ami fontosabb, hogy kezdetektől akartuk a Babát- mindenhogyan.....
Viszont láttam 4D-n -majd meglátjátok,ha feltöltöm a képet- hogy milyen édes,nyugodt kis mosolygós Babuci(fülig ér a szája,mint egy kis bohócnak), Aki egy pillanatig se nehezitette meg ezt a csodás állapotot, teljesen jól vagyok kezdetektől.Csak az orvosok sokkolnak, de én nagyon bizom....

"mielőtt megfogantál már akartalak,
mielőtt megszülettél, már szerettelek"
ivaneszter

zsófi: én csak akkor nem láttam semmit, ha kimentem az utcára, mert ott nagyon rossz volt ez az éles napfény, illetve szűrt fény. Ha bementem valahova épületbe ott sokkal jobb volt már a szememnek a látvány.
lei

Szemészetre ki ad beutalót vagy ki küld? háziorvos , védőnő vagy a doki??

Kép

KépKép[/url]
mecsi

Sziasztok!

Hát, szemészeten még én sem voltam, azt hiszem, talán be kellene jelentkeznem. :oops:
Két éve volt egy anyajegy a szemgolyómon, amit ki kellett vagdosni, fincsi kis műtét volt, de szerencsére jóindulatú.
De ha ennyien mondjátok, hogy alapból el kellene menni, akkor talán jó volna.

Mecsi, tök jó, emlékszem, amikor mi váltottuk le januárban a kocsit, mekkora öröm volt.
Nekünk kis matizunk volt, egérkamion keresztaoum szerint, de nem lehetett rá panaszunk, még Horvátországba is levitt. Annyira vicces volt, amikor légkondival, de 80-nal döcögtünk a sztrádán. :oops:

Binyek, sztem sem nagy a pocid, ahhoz képest, hogy két albérlőd is van. Sok sok erőt, és hidd el, már nincs sok hátra. Én is mindig ezzel bíztatom magam.

Felhívtam a dokimat, emelnem kell a magneB6 adagomat, ami azért kelemes, mert pont ma reggel fogyott el, és már nem akartam másikat venni, a másik, meg hogy ugye vassal együtt nem lehet szedni. Eddig úgy csináltam, hogy reggel/este magnézium, délben vas, de most 3x1 kell magnéziumból. Akkor a vasat mégis mikor szedjem??? Van ötletetek?
+ nospát is szednem kell és persze feküdnöm. Jó vicc. Mondtam a dokimnak, hogy a fekvéstől eltekinve a többi megoldható.
Szóval most oda kell figyelnem pár napig, mert ha még sokszor lessz ilyen, akkor az méhszáj.
De már csak egy hét, sőt lehet, hogy jövő hét utolsó két napja nem is, mert mindent szétbombáznak itt benn. :) Bár akkor tuti kell még jönnöm utána, de akkor már nem kötött időben, sokkal lazábban.
Ma viszont megyek haza és kipróbálom a délutáni vízszintes csendipihit. :wink:

Zsó

KépKép
KépKép
aprooka

Eszter, tényleg nyugodj meg, ha nagyobb baj lenne, akkor nem egy hét múlvára kaptál volna genetikát sztem.
A baba meg tuti érzi, hogy mennyire akarjátok és mennyire szeretitek!!!

Zsó

KépKép
KépKép
aprooka

Binyek: Szép a pocid, nagyon jól néz ki,nem is mondanám meg h ketten vannak benne. Eddig nem volt magas,majd este megmérem,mert anyósomnál van a vérnyomás mérőm,Szerinte Neki nagyobb szüksége van rá :evil:

Zsófi: akkor most már alig várom a hétfőt,eddig tartottam tőle.Nekem is megkemenyédett a bőr,ami eddig soha nem volt de csak az egyik nagy lábújjamnál.Akkor remélem eltudja tüntetni.

Aproo Én ezzel szenvedtem 3 napig.A doki azt mondta ha alul kemény vagy csak a hasam fele kemény,akkor a baba tornázik.Ha az egész kemény akkor van keményedés.De ha egyetlen puha pontot találsz a hasadon akkor csak a baba lakberendez :)

nicike

Nicike, remélem tényleg így van, de iszonyúan pocsék érzés volt. Már kezdtem is elfelejteni, milyen volt a kamaszkorom.
Sajna nálunkmindenki ilyen hasfájós mensi körül.
Nekem 3 havonta kellett váltanom a gyógyszereket, mert immunissá váltam rájuk. Minden mensi előtt 3 nappal el kellett kezdenem szedni egy lórugást, plusz 1-2 nospát. Ebből minden nap 3 adagot. Akkor lehetett csak elviselni, hogy megjött. Szóval nem volt kellemes érzés, és most olyan furi colt ugyanezt átélni.

Párom viszont annyira édes volt este:
Amikor nagyon fájt, közben mocorgott a kis lurkó, erre odatette a kezét. Aztán Picim nyomott egy hatalmasat, nem is rúgott, hanem valamilyen baromira kitette.
Erre a párom totál ledöbbenve: " Ezt hogy csináltad? Ugye Te voltál?"
Ja, mondom, én tudom egymagam emelgetni a pocakom meghatározott részét 5-8 cm-re........nem akarta elhinni, hogy ennyire ki tudja magát nyomni a gyermek. Aztán el is beszélgetett vele, hogy azért ez anyának fáj és kissé vegye szelídebbre a dolgot....... :lol: :lol:

Na, jó hosszúakat írta..... :oops:

Zsó

KépKép
KépKép
aprooka

Sziasztok!

Mecsi!

Kérdezted még korábban a tanfolyamot, bocsi, hogy csak most válaszolok, de nem voltam gépközelben :oops:
Minden kedden van a Madarász utcai gyermekklinikán (Duna Plazaval szemben), 16-kor kezdődik és 18-ig tart. Nem kell előtte jelentkezni, csak menjetek oda 3/4 4-re, és személyenként 2000Ft-ba kerül. Lehet venni az oktatási anyagról egy kis füzetet, ez plusz 900Ft. De ha többen mentek érdemes csak egyet venni, és lefénymásolni. Az első emeletre kell menni a csecsemő osztályra, és Dr. Szántó Imrét kell keresni.
Link: www.bolcsohalal.hu

Lei!

Annyira mások és furik az orvosok és védőnők, én már 13 kg-nál tartok, és nem szólt rám senki. Nem hinném, hogy a 8-9 kg olyan sok lenne...
Végül megrendelted netről a babakocsit?

pöttömpanni

én még sosem éreztem ilyen kinyomkodós dolgot... és tényleg, mindig rinyálok, hogy nem nő a hasam, vagyis nem úgy nem nő, mert a repedéseim egyértelműen mutatják, hogy növögetek lassacskán, de a lényeg, hogy nektek olyan pocitok van, mintha a hasatokra lett volna téve egy plusz csomag, nekem meg olyan, hogy oké van, de nem így egy darabban, hanem inkább hurkákban, mintha kövér lennék... :(

van egy ruhám, az iszonyatosan nagy hasat mutat, de mégsem úgy nagy, mint a tiétek! lehet, hogy ha nem leszek szégyenlős, akkor felteszem a csíkos hasam, de egyelőre csak a ruhásat, mert az nem olyan cikis.

Kép

"kicsit" csalóka kép

sophie27

Aprooka!

Nekem is kell szednem napi egy vasat, mert vérszegény vagyok, illetve 3X1 MagneB6-ot is.
Ha eltelik a kettő között pár óra, az már jó. Én úgy oldom meg, hogy reggel éhgyomorra veszem be rögtön amikor felkelek a vasat a C vitaminnal, ugyanis az segíti, gyorsítja a vas felszívódását, és ártani sem árt. Figyelek, hogy tejet, tojást, teát utána ne fogyasszak, mert az viszont gátolja a vas felszívódását. Megreggelizem, aztán beveszem a többi gyógyszert. A magnéziumot ha beveszed 11-12 körül, aztán 4-5 körül, majd 9 után lefekvéskor, szerintem tökéletes megoldás.

És köszönöm mindenkinek a biztató szavakat.

Kép
felicia

Zsófi!

Szerintem nagyon dögösen nézel ki, gyönyörü pocakkal - s az, hogy csíkos-e vagy sem, mellékes, nem von le a vonzerejéböl! Én a hiúság ezen fázisán már nagyon túl vagyok.
Ez olyasmi, mint a szoptatás. Vannak ismeröseim, akik az életüket a szoptatásnak rendelik alá, vagyis kétóránként szigorúan csak otthon mindenki szeme elött elzárva. Engem nem zavar, hogy hol szoptatok, pedig szégyenlös vagyok, kicsit se exhibicionista, de ilyenkor nagyon kibújik belölem az anyaösztön és tökéletesen mindegy, hogy a bal kezemben a ded és a cici a szájában, a jobb kezemben a pénz, amivel a kasszánál fizetek, vagy a játszótéren, vagy a buszon, vagy akárhol. A cuppogáson kívül nem látni és hallani semmit. :)
De megértelek, én is megmutatnám a pocakom, de ruhában olyan hülyén néz ki, lecsupaszítva nem tünik akkorának. :)
A felsöd nekem meg speciál nagyon bejött!
Felícia!

Nagyon bízom benne, hogy minden rendben lesz veled, te és a babád is egészségesek vagytok és maradtok. Nagyon meredek a történet, de a pozitív hozzáállás mindent meghatároz, a gyógyulási esélyek sokkal jobbak. Én is így döntöttem volna a helyedben, az egészséges önzés jegyében. Mások talán felelötlennek tartják a döntésedet, de akkor nem értik a lényeget! Téged a baba és te a babát élteted! :)

Apróka!

Elhanyagolod a tested által küldött jeleket, agyonhajtod magad a melóval. Éppen ideje lenne lelépni és magaddal/magatokkal foglalkozni, mielött még baj lesz a dologból. Amit leírtál, az olyami lehetett, mint nekem. Fájt és a baba szokatlanul aktív volt, alighanem megfordult és valamit nagyon nyomott helyszüke miatt. Tegnap nekem is party volt a pocakomban, a párom teljesen kiakadt, hogy mit müvel odabent a fia. Valamimre ráléphetett, mert hirtelen én is rosszul lettem, az volt az érzésem, hogy jön a nagydolog, de aztán lemászott onnan és rögtön elmúlt. Az anyám szerint nem szereti a bélgázokat, mert ha van valami belöle, addig piszkál, míg ki nem jön.

Olyan édes a kisfiam, ilyenkor szokott aludni egy órát. Nem akart a saját ágyába menni, inkább bebújt az apja helyére, betakarózott és most horkol édesen. Imádom a kis szöke hercegemet!

Mentem lecsót fözni, van tarhonyám, be vagyok teljesen indulva rá!
Én is kilószámra tudok gyümölcsöt enni s szerencsére nem is vizesedek. Tegnap voltam bevásárolni, hazatoltam egy közel 40 kg-os babakocsit. A páromnak fénymásolópapírt kellett hoznom, az összesen volt 20 kg, aztán a fiam 10 kg és a bevásároltak, tej, hús, zöldség-gyümölcs, megint 10 kg. Mindenzt másfél kilométeren keresztül buckának fel 3 gyerekkel. Jó lassan, de felértünk.
Ma ugyanez lesz a figura, csak mindkét irányba, mert vinnem kell a kinyomtatott anyagot köttetni, majd megint papírt feltolni... Nem unatkozok.

Ma de. felhívott az egyik anyuka az oviból, hogy varrt nekem egy kismamagatyót, vett a városban kilós anyagot és egy szabásmintát, aztán megcsinálta. Nekem a színe ugyan nem jön be, de nagyon kénylemes és teljesen meg voltam hatva a figyelmességétöl. Ráadásul jót beszélgettek a párommal, mert a lány (második generációs japán) zenetörténész eredetileg.

Közen pakolok tovább, lassan minden a helyére kerül.

Na de most már tényleg megyek, a tegnapi csokis-mogyis sütim is társaságra vár, motivál a lecsófözés közben. Holnap a belvárosban bolhapiac, oda is nyomulok a kölykökkel, kéne még pár 56-os cucc, a többiböl van tán elég.

Barbi
Vendég

Barbi köszi a bókot! amúgy a felsőm a C&A-ból való, kicsit sem kismamás, de mell alatt bővül, így nem izgat túlságosan, hogy a hasam miatt felkap az eleje... a csíkos hasam pedig nem amiatt nem mutogatom, mert hiú vagyok, csak titeket nem akarlak sokkolni! :)

sophie27

Igyekszem pihizni, még 5 perc és indulok is haza, bevágom magam az ágyikóba.
Az az igazság, hogy az előre bejelentett időből még 5 nap van hátra, de lehet, hogy tényleg csak három lesz. Most lelépni írtó hülyén venné ki magát.
Tudom, hülyeség, de ilyenkor egyfelől arra gondolok, hogy azért vissza szeretnék még jönni ide, és ha csak úgy lelépek, az mindenkiben nyomot hagy.
A másik, hogy emlékszem mennyit sírtam szeptemberben, amikor az elődöm annyit volt csak képes mondani, hogy nesze itt a jegyzőkönyv nincs időm rád. Ez volt a 3 munkakör átvétele kb. 5 percben. utána két hétig nagyon nagyon gáz volt.
És ez annyira gusztustalan szemét dolog volt, hogy nem akarom eljátszani mással. Persz, ha utolsó nap jön először, az más, akkor legfeljebb, majd párszor bejövök, de az már szabadabb lesz, jövök, amikor tudok, és maradok ameddig kedvem tartja. De nem akarom hogy rajtam múljon a dolog.

Zsó

KépKép
KépKép
aprooka

Zsófi, sztem is tuti a felsőd, nekem is pont ilyen szabású van.
Felícia, köszi, tudom, hogy ez megoldható, de meló mellett eléggé nehéz a gyógyszereket is észben tartani, ráadásul nagy kakaós vagyok reggel. :oops: :oops:
Na, majd kiötlöm a dolgot.

megyek is!

Szép hétvégét mindenkinek, ha nem tudnék jönni!!!

Zsó

KépKép
KépKép
aprooka

Sziasztok Lányok,

csak a tapasztalataimat szeretném veletek gyorsan megosztani.

Beöntés: semmi extra, viszont nagy a haszna. Szerintem amikor ott lesztek a szülőágyon jó ha nem kell még azzal is foglalkozni, hogy jaj csak be ne... főleg, hogy a többségünknél a férj is ott lesz és szerintem mindenkiben van annyi tartás, hogy legalább ezt ne...
Arról nem is beszélve, hogy a baba hogy jön a világra.
Szóval a beöntés tényleg nem nagy dolog és legalább kitisztulnak a belek.
Egyébként amikor én már majdnem megszültem Marcit, már csak néhány nyomás volt hátra, úgy éreztem, hogy mindjárt odapisilek, kérdeztem is a dokit, hogy nem baj-e. Persze mondta, hogy nem, de ez csak egy inger volt, nem is kellett pisilnem...

Hízás: szerintem nem is igazán az befolyásolja, hogy ki mit és mennyit eszik, hanem a genetika, a testalkat.
Érdekesen alakult nálam a helyzet, mert én 170 cm magas vagyok és alapból 59-60 kg. Szerintem tök normális. Meg voltam győződve, hogy 10 kg-nál nem szedek fel többet. Hát a végére 17 lett belőle. Soha nem gondoltam volna.
De ami jött, az le is ment, méghozzá elég hamar. Az az 1-2 kg, ami maradt, az nem is árt.
Mostani terhességem alatt viszont kevésbé jönnek rám a kilók, de még messze a vége.
Azért a cukor fogyasztásra tényleg érdemes odafigyelni. Én arra gondoltam, hogy bár nem magas a cukrom, de az utolsó 3 hónapban próbálom tartani azt az étrendet, amit nekik írnak elő és talán akkor nem lesz gond most sem.

Hálapénz: szokás adni, de azért azt ajánlanám mindenkinek, hogy ne essen túlzásba. Én pl. a szülésznőnek a 25-30 ezret sajnálnám odaadni, főleg a tapasztalat alapján, hogy mennyire nem kell neki semmit csinálni addig, amíg vajúdik a kismami. Megcsinálja a beöntést, néha rádnéz, megnyugtat, én pl. kaptam antibiotikumot, bár kikezeltek a strep.coccusból, de ez előírás a baba érdekében, néha szívhangot hallgatott, de semmi különös.
Persze ezt mindenki maga dönti el. Nekem az első orvosom kerek-perec az orrom alá dugta a táblázatát, hogy nála a szülés 100.000 Ft. Milyen jogon??? Mégha magánklinikán szülnék megérteném, de hogy sima lepukkadt kórházi körülmények között???
Én otthagytam ezt a dokit, nyilvánvaló, hogy a pénzre ment rá és kerestem egy másikat. Megkérdeztem a szülésznőmet, hogy ki az, akivel úgy érzi együtt tud dolgozni. Mondott 2-3 nevet. Ebből az egyiket már többen ajánlották. Felkerestem, elfogadott, azóta is nagyon elégedett vagyok!!!
Nem vittük túlzásba a hálapénzt, mégis ugyanolyan szeretettel és odafigyeléssel kezel, mint bárki mást.
Félreértés ne essék, nem azért, mert nem tehetjük meg, hanem mert elegünk van abból a rendszerből, ahogy Magyarországon működnek a dolgok!!! Minden a pénz körül forog, de amit cserébe kapunk, az a béka segge alatt van!!!
Szóval csak azt tudom javasolni, hogy inkább a babákra költsétek.
Lesz éppen elég kiadás.

Fürdés Balatonban, strandokon: amikor Marcit vártam én is rettenetesen vigyázta, hogy semmi baj ne érje, de most vhogy olyan ingerenciám van, ha megyünk nyaralni nem akarom kihagyni a lubickolást. Persze én is megkérdezem a dokit, de jó lenne, ha azt mondaná, ha zárva a méhszáj, akkor igazából semmi baj nem történhet. Nekem Marcinál is végig zárva volt, mos sincs semmi problémám, soha nem véreztem, nem keményedtem, pedig napjában többször (sőt sokszor) emelgetem Marci 14 kg-ját :) .

Mecsi: drukkolok, hogy ne legyen semmi gond a babókával és tényleg csak egy rosszul mért érték legyen. Jövő héten megyek dokihoz UH-ra és Mo-on az egyik legképzettebbről beszélek (sokan UH-oznak, de nem mindenkinek van meg a megfelelő tudása) és rákérdezek az értékre, hogy mit gondol róla. Ha jól tudom, akkor túl lesztek ti is a vizsgálaton, amit egy elismert szakember csinál, remélem megnyugtató lesz az eredmény.

Felicia: nagyon sajnálom, ami veled történt és drukkolok, hogy ha megszületik a baba mindent rendben találjanak!!! Azt nem mondták, hogy mitől alakulhatott ki nálad? Mik voltak a tünetek? Éreztél vmi dudort a nyelveden???

Ági: örülök, hogy rendeződött nálatok is a helyzet!!!

Minden kismami nagyon csini :) !!!

sziasztok

Eni
marcy

Aprooka, én úgy tudom, hogy akinek erősek a fájdalmai menzesz előtt, az sokkal könnyebben szül. Remélem veled is így lesz.
Tökre megértelek, hogy nem tudsz lelépni csak úgy a munkahelyedről. Velem ugyanez a hyelzet, maradok június végéig, ráadásul tök sok munkám van, sok a stressz, esténként majd kiszakad a belsőrészem a sok üléstől mégsem tudom megtenni, hogy elmenjek táppénzre, mert egyrészt nincs senki még a helyemre, másrészt meg hálás vagyok nekik, amiért márciustól dolgozhatok otthonról 4 órában. Szóval velem is ez a helyzet, pedig sokszor nagyon elegem van.

szuszu

Hú a téma, mensi contra szülés...
Nekem is nagyon fájt az elsö szülés elött mindig, de azt mondták, hogy sebaj, majd a szülés után sokkal jobb lesz. Hát nem így jártam, mert pont az ellenkezöje történt. Elötte nagyon fájt, utána rettenetes kínokon mentem keresztül, napokig a szó szoros értelmében a falat kapartam... Nem is volt sok ciklusom az utóbbi 6 évben és nem is lesz, remélem. :)
Elsö után az 5. hónapra jött meg a ciklusom, mert dolgoztam és nem tudtam egész nap szoptatni, csak fejni, az meg valahogy nem nyomta le a hormonokat. Amíg terhes nem lettem, szenvedtem. Aztán a középsöt végig szoptattam, decemberben karácsony után abbahagytam, s az elsö ciklusomat rá két hétre ki is használtunk a 3. gyártására. Regöt is idén januárig szoptattam, de a ciklusom elöbb beindult, az elsö nem jött össze, de a második már nem jött meg... :)
A szülésnek se kedvezett a fájdalmas mensi, 3 napig vajúdtam, hánytam, ment a hasam, nem tudtam aludni, mert végog 5 perces fájásaim voltak. Hát nem akarok senkit elbizonytalanítani, de szerintem nem sok összefüggés van a kettö között.

Bejelentkezett egy anyuka a játszócsoportból, hogy van felesleges kismamacucca és nekem adná. Nagyon várom!

Lecsó nyom nélkül elfogyott, pedig szép adag volt. :)

Barbi
Vendég

pöttöm: még nem rendeltük meg a kocsit, de szerintem most már nem fogok variálni és mindenképpen azt fogjuk rendelni. :lol: elegem lett a sok babakocsiból, nem akarok már ezzel foglalkozni.
lei

Eni!

Nálam szerencsére azért jobb a helyzet, mert ez nem a "rendes rák", hanem vírus okozta. Ez jobban reagál a gyógyszerekre és a sugárra is, jobban a túlélési esélyek, kisebb a kiújulás kockázata, szemben a másik fajtájával. Az a bizonyos HPV, amiről eddig azt sem tudtam hogy létezik, s most hogy utánajártam kiderült, hogy a nők 50 %-a !! fertőzött vele, csak nem tudnak róla, mert nem okoz náluk tüneteket, és az immunrendszerük legyőzi. Ugyanis ez a betegség gyógyíthatatlan, csak megelőző vakcina van rá, de ha valaki elkapta, akkor egyetlen megoldás van a gyógyulásra, erősíteni kell az immunrendszert. Az enyém valószínűleg a béka segge alatt volt, amikor elkapott a vírus. Köszönhető ez annak, hogy nagyon gyenge a torkom, elég egy korty hideg víz, és már bedurran a torkom. Még a joghurtokat is megmelegítem, mielőtt megeszem, ha a hűtőből vettem ki. És sajnos a torokgyulladásomat semmi nem múlasztja el, rengeteg mézen, meleg teán, c vitaminon, szopogatós tablettán túl vagyok már, de aztán amikor már nem bírom tovább a fájdalmat, csak elmegyek dokihoz, és persze sosem úszom meg antibiotiukomok nélkül. Azok pedig taccsra vágják az immunrendszert is. Nálam a számban a HPV 16-os törzse volt/van jelen, ami a 3 kategóriából a legveszélyesebb, rákot is okozhat, nos nálam ez történt.
Előjelek: Volt egy pici dudor a nyelvemen amit a fogam állandóan elért, és vagdosott. Mivel rendszeresen járok fogorvoshoz, többször is megmutattam neki azt is, meg a másik oldalon lévő be nem gyógyuló aftát is. Adott ecsetelőt, de nem használt, elküldött szájsebészhez, aki az aftára azt mondta, a fogorvos csiszolja le a mellette lévő fogamat, de ha akkor sem múlik el, akkor huzassam ki a fogam. A dudorra azt mondta, semmi különös, olyan mint egy bőrkeményedés a tenyéren, ha akarom, lecsippenti nekem. Persze nemet mondtam, azóta sokat gondolok arra, hogy ha akkor belemegyek, lehet megúszom annyival. Aztán telt múlt az idő, az afta a fog lecsiszolása után sem múlt el, a dudort a másik fogam felsebezte, de az a seb sem akart begyógyulni. Picike volt, én meg türelmesen vártam, hogy majd csak elmúlnak. Ki gondolt volna ilyen fiatalon erre? Aztán amikor már a seb elkezdett nőni, és megváltozni, illetve nagyon fájdalmassá vált, rekedté vált a hangom, nyeléskor úgy éreztem, mintha lenne valami a torkomban, felkerestem egy másik fogorvost, vagyis egy másik szájsebészt. Ő azt mondta, hogy egyiket sem a fogaim okozzák, és elküldött a Péterfy-be, ahol a szövettan kimutatta amit ki kellett, utána minden felpörgött, műtét, stb.
Hát röviden ennyi...Kicsit vicces, hogy egy picike sebből a nyelven egy behajló fog mit képes okozni, nem?
Persze okolhatnám magam is, hogy ennyit vártam, a hozzá nem értő fogorvosomat is, akinek szerintem fel kellett volna hogy ismerje a dolgokat, de már ezen is túl vagyok. Szerencsére a kezdeti, legkorábbi szakaszban sikerült elkapni, úgyhogy hátha nem lesz nagyobb baj.

Kép
felicia

Én úgy emlékszem, hogy nem voltam szemészeten az előző terhességem alatt. Nektek a doki mondta, hogy menjetek? Mindenkinek vagy csak annak, akinek nagyobb dioptriájú szeművege van?

Apró, én Béres magnéziumot szedek, 250mg-os és naponta csak egyet kell bevenni belőle. Egyrészt azért mert naponta háromszor eszembe se jutna bevenni, meg én is szedek vasat és néha kálciumot és persze mindet külön ajánlott bevenni.

A keményedés teljesen normális. Nekem Zétivel nagyot sokat keményedett a hasam, mert sokat idegeskedtem. Most nyugisabb az életem, nem is keményedik, kivéve ha kénytelen vagyok pl. egy sprintet kivágni a motorral út felé száguldó fiam után :lol: vagy ha sokat mászkálok, cipelek, járkálok egyszerre. Ilyenkor rögtön jelez azzal, hogy összeugrik a hasam és sokkal nehezebb közlekedni vele. Ha ilyenkor van időm csak öt percre ledölni és pihenni, akkor elmúlik.

Felicia, nagyon bátor döntés volt és én is remélem, hogy minden rendben lesz veled és a babával is!

Zsófi, nekem is van egy hasonló szabású és színű felsőm a H&M-ből, tegnap azt vettem fel a színházba :) én is nagyon szeretem.

Ma jó dolgom van, anyukám kertjében a hintaágyban heverésztem és csak azért keltem fel néhányszor, hogy a kertben "legeljek" cseresznyét, epret, ribizlit és pöszmétét. Már gurulok, főleg, hogy finom ebéddel is kedveskedtek nekünk :lol: a fiam meg volt olyan rendes és két és fél órát aludt délután (persze tegnap megvárta, míg hazajöttünk a színházból, így nem aludt eleget az éjjel). Na megyek is vissza a hintaágyba még egy kicsit azt hiszem.

Jó hétvégét mindenkinek!
Vendég

Jó hétvégét mindenkinek, én is elköszönök, mert holnap reggel indulunk a Balcsira!

Kép
felicia

Sziasztok!

Csak beugrottam elköszönni egy hétre, holnap indulunk Horvátországba.

Érezzétek nagyon jól magatokat a találkozón, csináljatok sok képet! :D

Beus

Kép
félhold

Én is elköszönök hétvégére szombaton szülőszoba nézőbe megyünk ill. találkozó a szülésznővel , vasárnap meg UH durkkoljatok!!!!!!!!!!
Beus érezzétek nagyon jól magatokat! :D
jó pihit mindenkinek !

Kép

KépKép[/url]
mecsi

Sziasztok! Mindenkinek jó utat, aki elutazik! Többieknek is jó pihenést!

Én horgászós-bográcsban főzős "bulira" megyek hamarosan... Ha el nem ered az eső...

yuyu79

Sziasztok!

Mintha gondolat olvasók lennétek, két napja azzal foglalkozunk itthon, hogy úgy tűnik nem szívódnak fel rendesen a vitaminok bennem :( erre most pont mindenki erről írt a fórumban. Ha valakinek lenne még valami jó ötlete a fent leírtakon kívül, akkor örülnék, ha megosztaná velem. Kicsit megijesztettek :(

Binyek, szerintem nagyon édes a pocakod, és nem úgy tűnik, mintha ki akarnának jönni, teljesen fent van még:) Pont tegnap hallottam egy ismerőstől, hogy egy ikres anyuka egy nappal túlhordta a babákat, normál úton szült, és mindkettő 3 kiló feletti :) Kitartás!!!!

Zsófi: te is szépen gömbölyödsz, a csíkok miatt pedig ne stresszeld magad, nem te vagy az egyetlen!

Kellemes vasárnapot mindenkinek!

<
sziszka78
Tolna

:) amióta itthon vagyok minden nap egyforma: szóval kellemes szombatot mindenkinek!
:lol:

<
sziszka78
Tolna

Sziasztok!

Ma lazulós napot tartunk apával, megyünk a Camponába mozizni, ebédelni és Tropicariumba! ;) Jajj, annyira várom már!

A szemészettel kapcsolatban, talán Csenge kérdezte, engem a nőgyógyász küldött el, és ő is adta a beutalót!

Jó pihenést mindenkinek, és kellemes időtöltést a hétvégére!

sophie27

A találkozóval kapcsolatban pedig szívesen lefoglalom a múltkori helyet, ha amellett dönt a csapat, mert úgyis sokat kell bemászkálnom a Kosztolányi Dezső tér felé jövő héten, csak akkor Mecsi, majd mondd meg, hogy melyik napra esett a választás, hánytól, hányig, illetve hány fő. Úgy tudom, hogy van kinti része is, akkor oda foglaljunk, vagy inkább bentre, aztán majd megpunnyadunk, ha olyan jó idő lesz?

JÚNI 12 csütörtök: Mecsi, Niki, Szuszu, Panna, Ritus, JázminAndi, Pöttöm, Lei?, Csenge, Andaka, Aproo?, Dia, Sophie, Yuyu, Sziszka, Mazska

JÚNI 13 Péntek: Niki, Szuszu, Ritus, JázminAndi, Lei, Csenge ,Aproo, Dia, Sophie

UI.: a vasárnapi uh-ra pedig szorítunk, de biztosan rendben lesz minden, így kell hozzáállni! ;)

sophie27

Sziasztok!

Nyaralni indulóknak jó időt, és kellemes kikapcsolódást kívánok, és pihizzetek jókat!

MEcsi! Neked drukkolok vasárnap!

Szemész: Én szemüveget/lencsét hordok, habár csak -1,25-ös a szemem, a védőnő javasolta, hogy menjek el szemészeti vizsgálatra is. Úgy tudom csak annak kell, akinek dioptriás a szeme. Apró! Lehet, hogy az egykori szemműtéted miatt neked sem árt megmutatni egy szemésznek magadat.
Nálunk nem kell beutaló a vizsgálathoz.

Pöttöm! Köszi az infókat a tanfolyamról! Azt hiszem jövő 7utáni kedden benevezek egy ilyenre.

Tegnap elhoztuk a babaágyat. :D Vettünk utazóágyat is, ágynemű-garnitúrát, tetra pelenkát, gumis lepedőt, pelenkázós táskát (habár ez lehet, hogy nem volt jó döntés)
Azt hiszem egy- két szoptatós melltartó kívül már nem nagyon kell mást vennünk.
Illetve: LEhet, hogy mégis kell majd bébiőrzőt venni. Nem tudtok olyat javasolni, ami megbízhatóan működik több évig is, és nem is horror az ára? Ismerőseim közül nem egy típus fél éven belül beadta a kulcsot....

Ha Csabim hazajön nemsokára, felálltjuk az utazóágyat, megnézzük, milyen is. Vicces, de izgulok emiatt.
A babaágyat majd csak Pécsen rakjuk össze.

panna1

Kép
Sziasztok!
A nyaralókat "irigylem"(na de nem sárgán...;-) ,szép napsütéses napokat Nektek!
Zsófinak a felsője nekem is tetszik(szegényről már lassan leszedjük..;-) - a csikokról pedig: a kenegetésen kivül én szedtem Ca-kovaföld kapszulát(kötőszöveti állományt javitja,rugalmasitja), most pedig kis homeopátiás golyócskákat szedek, és egy csikocskám sincs.Amúgy homeopátiapárti vagyok.
ivaneszter

Bocsi,kicsit túl nagy lett a fotó...;-)
Majd legközelebb kicsit mellékelek.
A Babuci vonalzójával még mindig kűzdöm,de talán csak sikerül...
ivaneszter

Zsófi tök csini vagy tényleg. Nekem is van hasonló szabású felsőm.csak kicsit más és nekem nem látni benne ilyen szépen a pocim.Mindjárt felteszem.

Aproo,akkor nem irigyellek a hasfájás miatt. De kitolni nekem is szoktam magát.Akkor apa veszettül tapogatja a hasam és kérdezi ez a feje vagy a popója?????????? Mindha Én tudnám :)

Péntek óta most engedett fel,Látom Ti fel tudtatok jönni,akkor az Én rendeszeremmel van a hiba?????? :evil: Kép

nicike

húúúúúú de össze nyomta a fejem h lekicsínyitettem :shock:
Nincs ám ilyen csúnya nézésem és nem vágtam ilyen unott fejet!! Tényleg (!!!!!!!!!!) Wááááááááá :shock:
De az a lényeg nekem a ruha se hozza ki úgy a pocim mint neked Zsófi :D

nicike

Sziszka!
Ne is riogass ilyen túlhordásokkal!!!Alig várom,hogy "szabaduljak",mert egyre nehezebben viselem... :roll: Már nem jó semmilyen testhelyzetben sem és minden izületem odavan! :(

Nicike!
Hát Rajtad nem sok plusz van!Csak az a meggymag a hasadon.... :lol: :lol:

Nekem megműtötték mindkét szemem ezzel a lézeres eljárással és azóta a szemészeten a legalsó sort is végigolvasom!!! :P Igaz,hogy nagyon megszenvedtem a műtéttel,de megérte!

binyek

Panna, mi Maxi-Cosi bébiőrt és légzésfigyelőt használunk már három éve (a légzésfigyelőt csak az első évben). Pontosan nem emlékszem, hogy mennyi volt, de elég baráti volt az ára és nem volt vele soha semmi baj.

A csütörtök lehet, hogy mégsem jó nekem :( de ha akkor lesz a tali, akkor nektek jó szórakozást! Esetleg később oda tudok menni, de tényleg hánytól lesz?? És kb meddig maradna a társaság? Ha nem lesz nagyon hideg, akkor kint szerintem sokkal hangulatosabb.

Eszter jó a kép :) és biztos lesz itt olyan aki szívesen lekicsinyíti neked (én sajnos nem értek hozzá :) ) és akkor be tudod a neved alá illeszteni.

Itt van egy kép az én Zsófiéhoz hasonló :wink: felsőmről, meg rólunk. Így alig látszik a pocakom, de látnátok csak oldalról :lol:
Unokahúgom első áldozásán készült múlt hétévégn.

Kép
Vendég

Sziasztok!

Na most értünk haza, hát picit átázott a cipőm, mert ugye én nem készültem rendesen, de kit érdekel! Nem fáztam, és nem vagyok cukorból! ;)

Nagyon csinosak vagytok a képen, és bár biztos nem hiszitek, nekem azt hiszem, hogy nagyon előnyös a fotózás, és még nagyobb pocakot mutat, mint ami van! De majd élőben, a találkozón meglátjátok, hogy más mégis élőben, mint a fotón!

A felsőmmel kapcsolatban csak annyit, hogy kemény 2000 Ft-ba került, de szerintem ilyen utolsó darabos akció volt, és nem is tudom, hogy sikerült ilyen nagy tetszésnek eleget tévő felsőt "turiznom"! :)

A szemészettel kapcsolatban, én korábban hallottam már, hogy szinte tuti, hogy csak császárral szülhetek a viszonylag nagy dioptria miatt, na erre rácáfolt Lei, meg még gondolom, hogy millió más kismama is, de magamtól nem biztos, hogy elmentem volna orvoshoz, max. megkérdeztem volna a nőgyógyászt, ha ő nem utal be már eleve!

Ja, és egy vicces dolog... Régen az iskolában az orvosi kartonomra egy kis szemüveg jel volt rajzolva, na a nőgyógyász ugyanezt elkövette most a kiskönyvemre... Hát anyuval jót röhögtünk, hogy úgy látszik ez az orvosok közötti egyezményes jel!

Eszter, segítek szívesen a fotó lekicsinyítésében, és beillesztésében, ha gondolod! Erre a mail címre küldheted a fotót, amit szeretnél feltenni: b.zsofia@gmail.com, illetve a vonalzóban is segíthetek...

sophie27

sziasztok!

Na ma megvolt a találkozás a szülésznővel. A kicsit morcos külső egy kedves aranyos hölgyet takar, vagány és kicsit bohókás is.
Megmutatta a szülőszobákat, az alternativ szobát és láttunk pici babákat is. Aztán elbeszélgettünk a szülésről, fájdalmak jelentkezéséről, homeopátiás bogyókról stb......
CTG gépüket elvitték ugyhogy szent imrések a bártfai rendelőbe kell majd járni a második emeletre ha addig nem hozzák vissza nekik a gépet a szülészetre. 36dik héten kell majd mennem hozzá, de megegyeztünk hogy előtte még találkozunk.

Amúgy ha aznap ügyeletes egy szülésznő még ha fogadott is akkor aztán mindegy az egész ahogy én értelmeztem. 4szülőszoba van nagyon kultúrált állitható ágyak csendes nyugis szoba. ha meg sokan szülünk egy nap akkor ciki van :shock: de mostanában volt egy időbe 12szülésük de megoldották a helyzetet. Ugyhogy csak reménykedhetek,hogy nem mindenki aznap fog szülni amikor én. A gyermekágyas résznél az egy ágyas szoba pedig 7000ft/éjszaka.

Lei megkérdeztem neked, aelvileg jó neki még a te szülési időpontod de jó lenne minél hamarabb szolni neki mert telítődik ő is.

Kép

KépKép[/url]
mecsi

Mecsi, neked nem mesélt a szülésznőd a bábarendelőről? Néhány szülésznő a Szent Imréből hozta létre nemrég, a Szabolcska utcában van és akik őket választják azok oda mehetnek majd CTG-re.

Holnap rokon gyerekekkel (2.5, 3,5 évesek) gyerekvasútazni készültünk, de nagyon rossz időt mondanak :( Van ötletetek, hogy milyen fedett programra lenne érdemes elvinni őket?
Vendég

nem mesélt ilyet, de nekem ugyis jobb a kórházba menni mert időpontot adnak, utánna meg feltudok menni a dokimhoz az eredménnyel. majd aznapra kérek időpontot amikor a dokim is ott van Viszont a szülésznő mondta hogy biztos többször fogok most járni UH-ra mint a kötelező.
Esetleg csodák palotája,, bár az nem tudom hány éveseknek jó? vagy camponába a tropikárium.

Kép

KépKép[/url]
mecsi

Csodák palotáján én is gondolkodom... csak nem tudom nem kicsik-e még hozzá. Tropicarium már megvolt mindenkinek :lol:
Vendég

Sziasztok!

A CSodák palotájában rengeteg olyan játék van, ami piciknek is tök élvezhető. Az én keresztlányomék kb 2 évesek voltak amikor voltak és rettentően élvezték! Persze vannak felnőtteknek szólók is, tehát apa is élvezi majd :)

Ritus

Kép
rituspoc

Na végre nem bénázom én sem, és raktam fel képet magamról, hogy ne járjunk úgy mint a múltkori találkozón, így már megismer az a kismami is, akivel még nem találkoztam :)

Ritus

Kép
rituspoc

Sziasztok!
Volt valaki ma Syma csarnokban Expon? Vajon érdemes holnap elindulnunk, mert ahhoz hogy feleslegesen menjünk, kicsit messze van.....
Tényleg jók a képek, már nagyon kíváncsi vagyok rátok élőben. Nekem most mintha megállt volna a pocakom a növésben, de valószínűleg hamarosan újult erővel elkezd nőni.

Csalántea: most olvastam, hogy megindíthatja a szülést, helyette a nyírfa és a mezei zsurló keverékét ajánlják. 1l vízhet 1-1 teáskanál.
Zsófi: akkor lehet, hogy nem is császárral fogsz szülni?

Fogorvos: én voltam a 3. hónapban egyszer, és akkor abban maradtunk, hogy az utolsó harmadban megnéz mégegyszer, így 13.-ára kaptam időpontot.

Binyek: nem túlhordás :) pont annyi ideig horda, amíg elő volt írva :wink: persze teljesen megértelek téged is, nem lehet egyszerű. Biztos nem tudsz jönni a Talira?

Szilvi

<
sziszka78
Tolna

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?