tontica: Pihenj sokat, nehogy baj legyen! Feküdj, amennyit csak tudsz! Szedj sok magnéziumot! Az görcsoldó hatású! És ha lehet, ne emelj nehezet! Nagyon drukkolok!
Julika79: Megkönnyeztelek! És ez nem a hormonjaim rendetlenkedése, hidd el! Szívet szorító a történeted. Bár, minden kisded elvesztése szívszorító, történjék bármily körülmények közt is. Még az éppen csak nyíladozó kis tündérkék elvesztése is fáj (gondolok itt az éppen megfogant babákra).
Tudod, én azt gondolom csodálatos emberek vagytok Ti ketten a pároddal! Csodállak a tiszta, őszinte hitetekért, azért amiért ilyen "alázattal" vagytok képesek fogadni a történteket. És ezt jó értelemben mondom. Felemelt fejjel, belül a mély fájdalommal éltek és tűrtök. Annyira csodállak ezért! Őszinte leszek Hozzád: én gyűlöltem az Istent, átkoztam amikor ezt "tette" velünk. Aztán tompult a fájdalom... templomba mentem, csak én, egyedül. Nem tudta senki, férjem sem. Tudod, ő végig mellettem állt, de nem láttam a fájdalmát. Nem láttam sírni! Pedig fájt neki, nagyon! Majd' belehalt! Tudom, mert anyósom mondta, ő látta sírni... véletlenül... mert a párom elbújt, nem vállalta fel még előttem sem. De megkönnyezte, tudom. Mindenképpen jó, hogy Ti ketten tudtok gyászolni, emlékezni, tudtok beszélni róla.
A babák tudják, hogy szereted őket! Hidd el! Mesélek valamit. Jártam az eset után pszichodrámára. Ott a drámakör vezetője javasolta, hogy ezt a nagy pszichés gátlást (hogy elengedjem a kicsikém lelkét) fel kéne oldanunk, legalábbis el kéne kezdeni. A pszichodráma eszközeit nem tudom ismered-e? Az a lényege, hogy párbeszéd zajlik közted és azok között a szereplők között, akik fontosak az aktuális történet szempontjából. Hogy kik azok, azt Te választod ki, a drámavezető segítségével. Én azt hittem fontos az orvos szerepe, aztán rájöttem, hogy nem.... mert akkor rá is haragudtam.... szégyellem, de szinte mindenkire!
Szóval ha kiválasztottad a szereplőket (nálam a baba volt meg én), akkor választasz vk-t a csoportból, aki eljátssza a kisbabádat. Úgy kezdődik, hogy elrendezed a helyszínt, elmondod mi van a szobában, milyen a hangulata, és elhelyezed a szereplőket olyan pozícióban, ahogy neked jó (ennek is van jelentősége a pszichológia nyelvén). Én úgy csináltam, hogy egy meleg színű szobát álmodtam, enyhén sötétséget. Oldalamra feküdtem felhúzott lábakkal egy ágyon, és a babámat (Erika játszotta a drámakörből) összegömbölyödve felém fordulva védőn öleltem. És akkor kezdődik a mély fájdalom: a drámavezető felvezeti a történetet és neked beszélned kell a babához. El kell mondanod neki, hogy mit érzel iránta, hogy jó volt vele lenni még oly kevéske ideig is. Én nem tudtam megszólalni, csak zokogtam.... a drámavezető beszélt helyettem.... aztán helycsere..... a "babád" fekszik a Te helyedre, Te az övére, és elismétli azokat a szavakat, gondolatokat amiket mondtál Neki, és Te úgy hallgatod a saját szavaidat, mintha Te lennél a saját kisbabád..... és válaszolsz rá! Elmondod mit érzel, milyen gondolatok vannak benned.... És döbbenetes! Komolyan mondom, döbbenetes! Hihetetlen, hogy milyen érzéseket generál benned. Megérted, és megérzed, hogy ő nem siratja azt ami történt, inkább annak örül, hogy legalább eddig együtt lehettetek! És visszavágyik hozzád. Ha ebben hiszel, ő jön vissza, ha nem akkor csinál utat másnak. De nem a fájdalom dominál, hanem inkább a hála.... fura, nem?
Szerintem a gyász megélése, a feldolgozása mindenkinek a saját mechanizmusai alapján működik. Ki így, ki úgy teszi. De a folyamat mindenképpen egy, és ugyanaz, szerintem. Végig járjuk a nem hiszem el, a miért pont velem történi mindez- stációkat, keresztül a beletörődésen a visszafordíthatatlan elfogadásán, és végül a továbblépésen. Mondd, Te sosem érezted Őket az elvesztésük után? Tudom, furán hangzik, de soxor éreztem mozogni a babát, pedig már nem voltunk együtt. Ez is sztem vm. pszichés nem elfogadása a dolgoknak....
Jó úton haladtok, az emlékezés mindenképpen fontos, Azt gondolom azonban, hogy amíg együtt énekeltek a piciknek esténként, addig az elválás-elengedés is nehezebb. Nézd, én úgy vagyok ezzel, hogy amikor elvesztek valakit, a rá emlékeztető tárgyaktól, cselekvésektől, dolgoktól is "szabadulnom" kell, mert amíg nap, mint nap szembesülök velük, addig nem tudom elengedni, addig itt tartom magam mellett. De modnom, nem vagyunk egyformák!
Nálatok még nagyon friss a seb és nagyon mély! De próbálj kicsit kiszakadni a megszokott rituálékból. Szerintem a gyökeres változás a gyógyír. Nehéz, tudom, mert mi is minden este beszéltünk a picivel, apukája akkor ölelgette, puszilgatta meg az ő kicsi lányát.... de ha minden este (azt követően) beszéltünk volna róla, keserűbb lettem volna. Persze én is igényeltem, hogy kiönthessem a szívem. De nem kínoztuk egymást ha csak lehetett. Persze ha úgy érzed, hogy ez kell a lelkednek, akkor rendben van. De mondom, mindenki másképp csinálja! Ezt én kicsit mazohizmusnak érzem, de hangsúlyozom, nem vagyunk egyformák! Hallottam olyat, aki a férje hamvait a vitrinben tartja.... vagy a kertben a kedvenc fája alá temeti.... hát, nem tudom...
Figyelj! Bevallok valamit: nálam is megmaradt valami, amit nem tudok levetkőzni: ha megkérdezik hányadik gyerekemet várom, mindig bocsánatot kérek az én kicsi lánykám lelkétől, mielőtt azt válaszolom, hogy a negyediket! Mert vadidegen embereknek nem szeretek előadást tartani arról, hogy tudják, volt egy kislányunk aki elment.... nem tartozik senkire! úgyhogy az elengedés nem könnyű! De én mondhatom, hogy mostmár túl vagyunk rajta, a gyászt és keserűséget felváltotta az emlékezés. De nálunk már eltelt négy és fél év! Az hosszú idő!
Fantasztikus ember vagy! Mondom, le a kalappal előttetek (a férjed előtt is!)! És csodálatosan működik a "gyász-feldolgozó mechanizmus" az életetekben! Csak azt tegyétek mindketten, amit úgy érzel, hogy a szívednek jó!
Remélem nem haragudtál meg az őszinteségemért, néhol biztos kegyetlennek gondoltál (főleg amikor azt írtam, hogy az esti rituálékat szerintem lassan csendesítened kellene), de azt kérted legyek hozzád őszinte. Nos, én így gondolom, nem biztos, hogy jól.
A többiek is biztos segítségedre lesznek, hiszen közülünk mindenki végig járta ezt az utat.... sajnos.
Hadd kérjek elnézést a többiektől, a hosszúra nyúlt levelemért! Bocsi lányok, de kikívánkozott belőlem ez a sokminden!
Csókollak benneteket:
Piroska