Másolok valamit ha nem baj!
Nagyon hosszú lesz
Mv.: - A szülészet legnagyobb kihívását az elmúlt évtizedekben az úgynevezett kedvezőtlen terhességi kimenetel jelentette. Ide tartozik a spontán vetélés, a koraszülés, a méhen belüli sorvadás. Borzalmas kifejezések főleg azoknak, akik rettentően vágynak gyermekekre, de a sors furcsa fintora miatt évekig próbálkoznak sikertelenül. Van egy professzor, aki nem a sorstól várja a megoldást. Szerinte egy egyszerű módszerrel még az eddig meddőnek hitt nők is teherbe eshetnek. Mindjárt bemutatjuk őt, előbb azonban rövid összeállítás.
R.: - Magyarországon minden huszadik nő úgy jár, mint Ica. Éveken keresztül. Teherbe esett, aztán folyton elvetélt. Újra és újra próbálkozott, átesett mindenféle vitaminkúrán, csalódáson és elkeseredettségen is.
Papp Istvánné: - Nem volt probléma a fogamzással, csak a, a maga a terhességnek az életképessége az ami, ami sose volt tökéletes. Mert mindig elhalt a terhességem és aztán így lett spontán vetélés a vége.
R.: - A sikertelen terhességnek több kiváltó oka is lehet. Ha felborul a hormonháztartás, ha az anya trombózisra hajlamos, ha szervezete ellenanyagot termel, és ha szülő génjei hasonlítanak egymáshoz, az is veszélyforrás. Nem is beszélve a dohányzásról, a túlzott alkoholfogyasztásról, kábítószer-használatról, vagy a veszélyes vegyszerek belélegzéséről. A terhesség alatt elkapott fertőzések és az édesanya kora szintén növelik a klinikai vetélés esélyét. És ez még nem minden. A meddő házaspárok harmadánál nem is ismerik az okokat. Évente 12 ezren akarnak, de nem esnek teherbe. A szokványos vetélés világszerte megoldatlan. Oly annyira, hogy vannak országok, ahol erre szakasodott önálló intézetekben kezelik az asszonyokat. Pedig minden ötödik spontán abortusz kezelhető lenne egy módszerrel, amelyet elvileg már évek óta ismernek Magyarországon. A probléma csak az, hogy a nők nem tudnak róla, az orvosok többségének pedig nem is jut eszébe kutatni, hogy miért vetélt el a kismama.
Papp Istvánné: - Lelkileg eléggé megviselt és, és aztán a lelkiegyensúlyomat tökéletesen helyre billentette az, amikor aztán éreztem, hogy ez, ennek most már ennek a kezelésnek most már eredménye lesz, hogy terhes lettem és hogy nincs semmi probléma a terhességemmel, úgyhogy az, az nagyon-nagyon jót tett lelkileg nekem.
R.: - Icának végül sikerült. A fia ma 25 éves. De második gyereket már nem mert vállalni. Kora miatt úgy érezte kifutott az időből.
Mv.: - A Péntek este vendége Siklósi György a SOTE II. sz. Nőgyógyászati Klinikájának professzora. Jó estét kívánok!
Siklósi György professzor SOTE II. sz. Nőgyógyászati Klinika: - ...
Mv.: - Professzor úr, hogyha 25 évvel ezelőtt alkalmazta Ön a bemutatott hölgy esetében ezt a módszert, akkor miért van az, hogy még a statisztikák mindig nagyon rosszak és minden huszadik nőt fenyegethet az, hogy spontán vetélésen esik keresztül?
Siklósi György professzor SOTE II. sz. Nőgyógyászati Klinika: - Hát nem spontán, hanem ismétlődő vetélés, és minden 20-25. nő. Hát tulajdonképpen ennek a fő oka az, hogy nem tudtam elterjeszteni ezt az ötletet. Az ötlet 27 éves, a kedves kolleganő, ugye 20-25. sikeres áldozat lehet, hogy úgy mondjam. Most már nagyon századiknál tartunk. Még nem sikerült el...
Mv.: - Hát akkor ezek szerint nem mindegy, hogy kihez járunk nőgyógyászhoz?
Siklósi György professzor SOTE II. sz. Nőgyógyászati Klinika: - Hát attól függ, hogy milyen problémával, mert van aki endofilógiával foglalkozik inkább, van, aki onkológiával. De hát valóban nem mindegy hogy ki...
Mv.: - Elmondja nagyon-nagyon röviden úgy, hogy még én is megértsem azt, hogy mi ennek a módszernek a lényege, tehát milyen kezelést alkalmazott a bemutatott hölgy esetében?
Siklósi György professzor SOTE II. sz. Nőgyógyászati Klinika: - Ennek tulajdonképpen az a lényege, az a fölismerés a lényege, hogy a terhesség megtartása szempontjából a méhnyálkahártya állapota a perdöntő, amit a petefészek hormonok hát határoznak meg. Hogyha ezek megfelelő, hát meg a természetben mondjuk a talajhoz hasonlítanám, ha szikes a talaj, akkor ugye megfogamzik az a palánta, de kiszárad, sportán abortusz, ha jó, zsíros, fekete, trágyás talaj akkor pedig ugyanaz a palánta nő, terem, satöbbi, satöbbi. Tehát tulajdonképpen egy ilyen mennyiségi különbségről van szó akkor, amikor teherbe esik valaki, de megszakad. Amikor kicsit jobb, koraszül, amikor teljesen jó, akkor pedig érett magzatot szül.
Mv.: - És mit csinál azért, hogy a méh nyálkahártyája vagy mit csinált ezért, hogy a méh nyálkahártyája olyan állapotba kerüljön, hogy megmaradjon a...
Siklósi György professzor SOTE II. sz. Nőgyógyászati Klinika: - Ez egy gyógyszeres, nagyon egyszerű gyógyszeres kezelés, mellyel a petefészek működést rendezzük, amely a méhnyálkahártya adottságait tulajdonképpen meghatározza.
Mv.: - Gyógyszerek hallatán az embernek mindig eszébe jut, hogy bizonyos mellékhatások lehetnek.
Siklósi György professzor SOTE II. sz. Nőgyógyászati Klinika: - Nem, gyakorlatilag számba, mert 27 év tapasztalata azt mutatja, hogy mellékhatás praktikusa nincs. Viszont eredménye annál inkább.
Mv.: - De akkor ezek szerint, még egyszer megkérdezném, hogy az hogy lehet, hogy mondjuk Ön alkalmazza ezt a gyógyszert, és az ország különböző tájain meg...
Siklósi György professzor SOTE II. sz. Nőgyógyászati Klinika: - A gyógyszert...
Mv.: - ...nyilvánvalóan nem alkalmazzák, mert akkor nem kéne...
Siklósi György professzor SOTE II. sz. Nőgyógyászati Klinika: - A gyógyszert alkalmazzák, csak nem erre a célra, nem ilyen kritériumok alapján és nem ilyen kontrolláltan. Ez a, itt van a kutya elásva és tulajdonképpen hát ez ami nagyon fájdalom nekem, hogy úgy mondjam, hogy fölismert az ember egy bizonyos módszert, amivel például a szokványos vetélőknél 97 százalékos sikert lehet elérni, és nem jut el a betegekhez. Ez...
Mv.: - Mondjuk a betegek Önhöz fordulnak vagy bármelyik nőgyógyászhoz, akihez járnak rendszeresen, akkor ők, őtőlük vért vesznek vagy hogyan mérik meg...
Siklósi György professzor SOTE II. sz. Nőgyógyászati Klinika: - Ezt a módszert úgy látom, hogy nem nagyon alkalmazzák, csak mi a klinikán.
Mv.: - Tehát Ön vért vesz, abból megállí..., megállapítja a paramétereket...
Siklósi György professzor SOTE II. sz. Nőgyógyászati Klinika: - Megállapítom, így van...
Mv.: - ...és a paraméterek alapján rendeli meg a...
Siklósi György professzor SOTE II. sz. Nőgyógyászati Klinika: - Illetve a kezelést, ami egy elég banális gyógyszer. Csak megfelelő dózisba, kontrolláltan kell alkalmazni. Kontrollálni, hogy valóban normalizálódott, és akkor jöhet a mehet, és akkor nem szakadnak meg a terhességek.
Mv.: - Ugye ez az eset, amikor megszakadnak a terhességek. De nagyon sokan küzdenek azzal, hogy egyáltalán nem esnek teherbe. Az ő esetükben van arra lehetőség, hogy valami hasonló beavatkozással...?
Siklósi György professzor SOTE II. sz. Nőgyógyászati Klinika: - Igen. Van a meddőség, hát 15 százalékában a házaspároknak, vagy pároknak fordul elő. 5 százalékába azt mondjuk, hogy ismeretlen eredetű. Erről sikerült bizonyítani, hogy ugyancsak az előbbiről van szó, de annyira rossz a talaj, hogy ott már nem is tud a palánta, hogy úgy mondjam megtapadni, hanem egyszerűen nem jön létre a terhesség, annyira rosszak a méhnyálkahártya és a petesejt adottságai. Itt ugyanezt a kezelést más dózisban, más kontroll alkalmazva ezek gyönyörűen teherbe esnek.
Mv.: - És mi van azokkal, akik mondjuk egy lombikbébi programon vesznek részt, a magzatot vagy hát nem tudom hogy kell kifejezni, nem vagyok orvos, megfogant, és akkor...
Siklósi György professzor SOTE II. sz. Nőgyógyászati Klinika: - Igen. Embrió.
Mv.: - ...el kezd fejlődni vagy szaporodni a petesejt, majd egyszer csak kiderül, hogy lehet, hogy mégsem terhes vagy esetleg teherbe esik, és mondjuk a terhesség második, harmadik szakaszában ismét csak ez a spontán vetélés állapota...
Siklósi György professzor SOTE II. sz. Nőgyógyászati Klinika: - Ott egy kicsit eltér a helyzet, mert itt a normális szaporodás esetében egy igazi peteérésre, egy igazi gyermekre, maximum egy ikerre, egy kettős ikerre törekszünk. A lombikbébi ott legalább 8-10-12 peteérés, tehát itt tudatos túlstimulációt alkalmaznak, aminek millió hát hormonális, egyéb hatásai vannak. Itt tehát elég komplex a probléma. De nem vitás, hogy egy bizonyos gyógyszer alkalmaz..., vagy gyógyszerek hathatós alkalmazásával ez valamelyest csökkenthető, de az egy egészen más terület, egy tudatos túlstimulálásról van szó, egyéb szempontokról, tehát ott nem egy funkció rendezéséről van szó.
Mv.: - Egyetlenegy rövid kérdés professzor úr! Hogy hogyha elmegy valaki a nőgyógyászához, akkor kérheti, hogy nála még azelőtt, hogy egyáltalán teherbe esett volna bármikor is, csinálják meg ezt a vizsgálatot, vagy kezdjék el gyógyszeresen kezelni?
Siklósi György professzor SOTE II. sz. Nőgyógyászati Klinika: - Ez a gond, hogy nem sikerült, eddig még nem sikerült elterjesztenem ezt a módszert. Értse meg! Szóval a nyugati modern szakirodalomban ez elfogadott, akadémiai disszertációt védtem meg, tehát ez nem egy ötlet szintjén lévő, 27 éve elfogadott, de a gyakorlatban azonban nem látom, hogy ezt alkalmaznák. Ez a szívfájdalom, hogy nem tudom elterjeszteni. Most ez a riport talán segít ahhoz, hogy legalább 50-100 nőhöz eljusson, aki ezzel a problémával...
Mv.: - Azért bízzunk benne, hogy többen nézték az adásunkat és többekhez jut el. Nagyon szépen köszönöm, hogy itt volt nálunk!
Siklósi György professzor SOTE II. sz. Nőgyógyászati Klinika: - Én is köszönöm, hogy elmondhattam!