Sziasztok!
Megint olyan sokat írtatok..... én meg teljesen le vagyok maradva.
Látom ez a doki-tarifa téma nagyon izgat mindenkit. De engem az pl. teljesen megdöbbent, hogy sok helyen a doki közli a kismamával, hogy mennyit vár.
Pedig a szülés egy tb-támogatott dolog, amiért ugye pofátlanság még pénzt is kérni. Úgyis mindenki ad, de mért kell meghatározni, hogy mennyit? És aki szegényebb, vagy mondjuk van már 2-3 gyereke, az hogyan fogja kigazdálkodni a 40-50-60 ezer forintot? Éppen elég, amit egy babára kell költeni, főleg az elején, nem még akkor ezzel terhelni egy pénztárcát. Mondjuk az én véleményem az, hogy azért nem tudják a hálapénzt soha megszüntetni, mert sem a betegek, sem az orvosok nem akarnak róla lemondani. AZt gondoljuk, hogy a pénzünkkel bármit megvehetünk, az orvosok pedig elhitetik, hogy ez így van. És nemegyszer hallani érdekes sztorikat.
Pl. egy ismerősöm mesélte, hogy egy barátja felesége szült vhol Pesten. Odamentek a dokihoz egy nagy ajándékkosárral, kb. 50.000 Ft értékben. Erre azt mondta a doki, hogy itt az a szokás, hogy 50ezret adnak borítékban. Na több sem kellett az apukának, kicsomagolta a kosarat, kivette belőle a borítékot
majd kiszámolt belőle 50ezret, és távoztak. Egyébként a borítékban 200ezer Ft volt!!!
Szóval ez nem volt egy jó beszólás a doki részéről.... így járt
Én ma fogok menni a dokimhoz, ma szólok neki, hogy szeretném, ha ott lenne a szülésnél. Mert igazából hozzá járok meg minden, de nem biztos, hogy nyilvánvaló neki a dolog. Abból a szerény fajtából való, aki nem akarja az utolsó fillért is lehúzni a kismamákról. MÉg soha nem rendelt be a magánrendelésére, most is csak azért megyek oda, mert elegem lett a terhesgondozós 3 órás várakozásból.
Eddig még egy kismamának sem mondott tarifát. Ki mennyit gondol, de leginkább azt szokta mondani, hogy költsék a babára. Pedig maximálisan ott van a szülésnél, meg utána is végig figyelemmel kíséri az anyukákat. (bejár vasárnap látogatni, akkor is ha nincs ügyeletben...)
Ami a szülésznőt illeti, én nem fogadok, mindegyikről nagyon jókat hallottam. Mondjuk olyan sok választási lehetőség nincs, mert azért nincsenek tucatjával.
Pénzt adunk neki, de azért nem esünk túlzásba.
Mikor a lányom született, az orvosom nem fogadta el a pénzt, annyit mondott, hogy ha átutaljuk az alapítványra szívesen látja, de egyébként nem. A szülésznőknek (2 műszaknál szültem) egy-egy kisebb ajándékkosarat vittünk, rendkívül boldogok voltak tőle, nem várták a borítékot. Mondjuk kisvárosban lakunk, akkor még volt kórház, itt más a hozzáállás. Örültek, hogy volt munkájuk....
És amikor bevittük a babaruhákat, meg a mózest a hazamenetel előtt beletettünk egy borítékban 2ezer Ft-ot a csecsemős nővérnek, de rá kb. 2 hónapjára megtaláltuk a mózeskosár bélése alatt...
Pumpóka!
Nagy gratula a kiscsajszihoz!!! Biztos rendkívül boldogok vagytok. Mit szólt a büszke apuka
Mamacka!
Gyönyörűek a mézeskalácsok, meg a házikó, az egyenesen egy remekmű! Rendkívül tehetséges vagy! Engem is mindig érdekelt az ilyesmi, még a kézügyességem talán meg is lenne - na azért nem ilyen szinten, mint neked, de rajzolni, festeni imádok-, nekem a türelemmel vannak inkább gondok...
Tavaly a lányzómmal sütöttünk mézeskalácsot, volt patyakolás ezerrel, mindent ő akart csinálni aranyom, hát elég érdekes formák lettek. De talán idén már megint okosabb lett, így már biztos ügyesebben fog neki menni a dolog. Mindig olyan lelkes. Mondjuk ennek örülök, mert legalább felnőtt korában majd ezek a "csajos" dolgok fogják érdekelni. Úgyis néha olyan rosszcsont, mint 2 kisfiú:-)
Vikci!
Örülök, hogy anyukád valamivel jobban van. és te hogy vagy egyébként?
Még a múltkor akartam írni a terhességi súllyal kapcsolatban,csak mindig kiment a fejemből.
Olvastam a terhességről szóló könyvemben, meg több helyen az interneten, hogy aki szoptatni szeretne sokáig, annak ajánlott egy min. 10-12 kg hízás, mert 5-6 kilóból nem igazán fog maradni felesleg a szülés után, így a szoptatás időtartama is lerövidül. Csak azért jutott ez eszembe, mert több topikban is láttam, hogy van olyan kismama, aki már majdnem szül, de még csak 2-3 kg-nál tart, és ez szerintem nem igazán jó.
Én 17 hónapig szoptattam, eleinte igény szerint, majd napi 7-8szor, az utolsó hónapokban is napi 6-szor, és úgy néztem ki, mint egy csontváz
, pedig a terhesség alatt 20 kg-ot felszedtem.
Igaz, hogy rajtam előtte nem volt egy gramm felesleg sem, de azt gondoltam, hogy az 20 kg majd lemegy mondjuk 1-2 év alatt, ehhez képest már 3 hónap alatt az eredeti súlyomnál voltam, és még abból engedtem le 10 kg-ot.
Ez csak az én véleményem, lehet, hogy kevesebb hízás esetén is lehet sokáig szoptatni, biztos alkattól meg genetikától is függ.
Mamacka!
Nagyon szuper ez a hordozó, én is erősen gondolkodom rajta, de most a barátnőmtől kaptam egy hordozó kendőt. Ha nem válik be, akkor tutira veszek egy ilyet. Szerintem nagyon praktikus.
Annak idején a lányommal volt otthon kenguru, hordozókendő, meg minden, és nem igazán maradt meg benne. Jobban szeretett úgy simán az ölemben lenni, ami ugye elég fárasztó volt, de valahogy kibírta az ember. Pláne, hogy én is imádtam, ha rajtam csüngött. De azért most hogy már 2. bébi lesz, biztos jobb lesz egy hordozó, amiben cipelhetem. Majd meglátom.
Mehetek mosogatni, meg rendet rakni, tegnap este már nem sok kedvem volt a dologhoz - persze ilyenkor mindig szidom magam
-, aztán írnom kell a beadandó dolgozataimat a suliba. Már egyfolytában azokat küldözgetem, törzsvendég lettem a postán, és még mindig van
szerencsére valamit e-mailben is elfogadnak.
Szép napot mindenkinek!
Kata