Új privát üzeneted érkezett!

A kínai fogamzásnaptár szerint lány. Viszont nem tudom megnézni, hogy aszerint nekem minek kéne lennem :lol:

Nem tudok olyan kis állandó képet betenni, ezért beteszek magamról ide egyet.

Kép

KépKép
evica76

Sziasztok!

Nika
A Renni tényleg jó én is azt szoktam.

Fenix
Gratula a kis kukishoz. Majd a következő lány lesz, csak egészséges legyen.
:lol:

nekem lilás a bőr a köldököm körül vagyis inkább fölötte egy foltban, már aggódtam, hogy mitől lehet.
A vérlevételt mi is hitelre csináltattuk, viszont ha kell, akkor kell, és ha azt nézzük, hogy 20 évig legalább megvan, akkor nem jön ki olyan sokra.

Evica
Szép vagy abban a ruhában, lehet hülye kérdés de milyen kérdés, olyan mint egy menyasszonyi. :wink:

Kép
Kép
bbeti

Mert ez a menyasszonyi ruhám. Tavaly októberben ezt viseltem Törökországban :wink:

KépKép
evica76

Ez tök jó, hogy ilyen sok fiú lesz! (persze nálunk is) Először én sem akartam elhinni, mert nálunk is mindenki lány. Anyukám kb ugyanúgy reagált, mint Fenix anyukája. Ledöbbent és aztán azt kérdezte, hogy "de mit fogunk kezdeni egy fiúval"??? Hát mondtam, nekem nincs még sok tapasztalatom, de gondolom ugyanazt, mint egy lánnyal.
Apuka persze naggggyyyyon boldog, majdnem körbecsókolta a dokit, amikor az megmondta.
Utolsó ultrhangon egy másik doki UH-zott, és szegény nagyon nézegetett, mire kibökte, hogy sajnos nem tudja a nemét megmondani. Nem gond, mondom ne is keresse, mert 100%-ra fiú, kromoszóma-papírunk van róla.
Azt is mondta már egy csomó ember, hogy csak húzzunk bele, mi fiús anyukák, mert úgyis kevés a fiú Magyarországon.
Meg azt is mesélték, hogy rengetegen voltak ugyanígy, mint pl én, hogy csak lányban gondolkodtak, aztán amióta megvan a kisfiuk, el sem tudják képzelni, hogy lányuk legyen.
Szóval én lassan már teljesen átállítom magam fiúra, bár még furcsa, de szerintem nagyon jó lesz.
Jó hétvégét mindenkinek!!!
Judit

sch.judit

Nika

Itt megtalálod a naptárt, amiről beszéltünk:
http://www.chinagold.com/baby.htm

vagy ezen a címen:
http://www.chinagold.com/original.htm

Nekem egyébként az jön ki, hogy lány, ...bár én azt hiszem fiús anya vagyok (lennék) :)

Kép
moncsi75

Találtam máshol is kínai fogamzásnaptárt, ami nem naptári éveket kér, hanem az életkort írja ki és a fogantatás hónapját. Hát nekem fiúnak kéne lennem :lol: :lol: :lol:

KépKép
evica76

Evica

Csodaszép vagy!!!

Judit
Én fiatalon mindig kislányt akartam, de a nővéremnek két csodálatos fia van, és annyira beléjük vagyok szerelmesedve, hogy már azt nem tudom elképzelni, hogy kislányom legyen. ...de biztosan bele fogok jönni, ha az lesz :) (még nem tudom ki lakik ott bent)

Kép
moncsi75

Evica
Te hol találtad?

Kép
moncsi75

Nálunk apukám volt a fürdetés-felelős, mindig ő fürdetett és csinált mindent, ami utána jön. Másfél évvel utánam barátaiknál született egy kisfiú, és első este, amikor otthon voltak, áthívtak minket, hogy apukám megmutathassa, hogy is kell fürdetni. Minden oké volt egészen addig, amíg jött a pelenkázás előtti kenőcsözés. Apukám megfogta a kisfiú tartozékait és csodálkozva megkérdezte: és akkor ezzel most mit csináljak? :lol: :lol: :lol:

KépKép
evica76

moncsi: http://www.bebilap.hu/terhesseg/knaptar.htm itt a legalján van egy táblázat.

KépKép
evica76

Evica
A Te naptárod szerint is kislány, bár azt hallottam, hogy más a kinai kora az embernek, mint a valós, de ha a környező éveket nézem, akkor is tutira lány.
Egyébként a nővéremnek anno bejött. Fiút jelzett mind a kétszer, és azok is lettek. :)

Kép
moncsi75

Helóka!

Jöttem bőviteni a kisfiús anyukák klubját :)
Nagyon ritkán írok ide, de szinte minden nap olvasom a topikot.

Nagyon édik a babó képek!

Hamarosan én is feltehetem a 28 hetes nagyfiú UH-s képet, mivel 4-én megyünk Uh-ra, akkor lesz a Márk 28 hetes és 1 napos :)

Köldök körüli terület nekem is kékes barna színű, és csik is van... Először meglepődtem, és beijedtem mert a köldök körüli sötét foltokról nem nagyon olvastam/hallottam, ellentétben a "linea negra"-val, amiről mindenhol lehet olvasni.

Nagyon el vagyok keseredve a hülye egészségügyi reform "nagyszerű" következményeitől :evil: Most gőzöm nincs, hogy hol és kinél fogok szülni.... Azért hátha ebből is, mint minden másból lesznek kis kapuk?!?!? Én azért remélem, hogy a dokim tud valamilyen megoldást....

Kellemes hétvégét!!
dijcsi

dijcsi
Gratula a Babához, és még fiú is! Nahát :)

Kép
moncsi75

Moncsi! Nekem egyértelműen kislányt jelez a naptár. Amit előszőr néztem naptárat az nekem csak arra nem volt jó, hogy azt megnézzem, hogy nekem minek kellett volna születnem. Hát a kínai szerint valami lemaradt a lábam közül :lol:

KépKép
evica76

Sziasztok,jó hétvégét mindenkinek!

Tényleg jó sok fiú fog születni,legalábbis itt a topicon!Gratulálok mindenkinek,aki már tudja!

Zsana:
Nekem is pont ez a megoldás jutott az eszembe az ügyeletes orvos témával.. Mert hát ugye mi magyarok mindig találunk valami megoldást,muszáj.. Ráadásul azon gondolkodtam,hogy az én dokim az István szülészetén ki sincs írva,mivelhogy onkológus főorvos.Namármost akkor ő a szülészeten ugyebár eleve nem ügyeletes.. :shock: De a rendelőjében rengeteg kismamát látok. Hát valahogy csak meg kell oldani..

Fenix:
Nekem is ekkora súly jött ki u.ennyi idősen! Azt mondta a doki,hogy ez egy 19 hetes baba súlya,átlagosan.. Nahát,akkor "csupán" 3 héttel nagyobb,mint az "átlag"? De ez még sokat változhat..

Apás szülés:
Végre megtaláltam azt a papírt,amit az Istvánban kaptunk ebben a témában. Megpróbálom ide bepötyögni,de szerintem több részletben rakom be..
Szóval a szülést 5 részre osztották:
1.A vajúdás kezdeti szakasza
2.Aktív vajúdás
3.Tágulási szak vége
4.Kitolási szak
5.Placentáris szak

Kép
Kép
Kép
Kép[/url]
barbamami

1.A vajúdás kezdeti szakasza
TÜNETEK:
has-ill. hátfájás
méhösszehúzódások rendszeresen,kb. 15-20 percenként jönnek
véres váladék ürülhet,mert a méhszáj erei sérülnek a tágulás következtében
TEENDŐK:
-ha a magzatvíz szivárog vagy elfolyt:kórházba bemenni a fertőzés veszélye miatt (ezt csak én teszem hozzá:azt mondták,hogy meg kell jegyezni,hány órakor folyt el a víz,v. kezdett szivárogni,mert azt meg fogják kérdezni,persze csak ha megrepedt a burok. Attól az időponttól számított 24 órán belül meg kell születnie a babának, ha másnem,császárral,a fertőzésveszély miatt.)
-apának elemózsiakészítés a kórházba
-séta,figyelem elterelés
-könnyű ételek fogyszthatóak
-meleg zuhany,gykori WC-re menés
APA TEENDŐI:
-Fájások sűrűségét mérni
-Oldott,nyugodt hangulatot teremteni (szegény,szerintem ilyenkor az apucik idegesebbek még a kismamiknál is...)
-Fürdőnél az anyára figyelni az esetleges rosszullét miatt

2.Aktív vajúdás
TÜNETEK:
-Fájások sűrűsége,erőssége nő 10-ről 5 percesek
-Erősebb hát,derék,hasi fájdalom
-Ekkor következik be leggyakrabban a burokrepedés
-Véres váladék mennyisége fokozódhat
TEENDŐK:
-Irány a kórház,ha a fájások 5 percenként jönnek (persze ez a távolságtól is függ..)
-Lassú,lazító légzőgyakorlatok végzése a keményedések alatt
-Már nem ehet a kismama
-Óránként WC-re menni
-Séta... a gravitáció a babát lejjebb hozza,segíthet a tágulásban
APA TEENDŐI:
-Ellenőrzi a keményedések sűrűségét.A kórházban a monitort figyelheti,jelzi az anyának,ha jön a következő fájás
-Figyelemelterelés..
-Közvetít az anya és az orvos között
-Dicsér,biztat,simogatás,masszázs,séta alatt támogat
-Ha kell,hideg vízzel az arc,karok lemosása
-ANYA HANGULATA INGADOZIK?SEMMIT NE VEGYEN MAGÁRA!!!

Kép
Kép
Kép
Kép[/url]
barbamami

3.Tágulási szak vége:
TÜNETEK:
-2-3 perces fájások,amik akár egybefüggőek is lehetnek
-Végbéltáji nyomás fokozódik,ill. fájdalom is lehet - a baba feje nyomja.
-Anya fázhat,remeghet,vagy éppen nagyon melege van
-Erősebb összehúzódásnál akár hányás
-Anya kimerülhet,ereje akár fogytán is lehet
(Ilyenkor van a "holtpont",amikor az anyának elfogyhat a türelme,és úgy érzi,elege van az egészből,na ez jelzi,hogy mindjárt kezdődik a kitolási szak,és megszületik a baba)
TEENDŐK:
-2 fájás között lazítani,gáttorna
-Légzőgyakorlatok
-Jégkocka szopogatás
-Arra gondolni,hogy minden összehúzódással közelebb jön a megszületés pillanata
APA TEENDŐI:
-A szülés előre haladtáról tájékoztat,pl. "Már látszik a kis feje!"..
-Légzőgyakorlatokat irányítja,vagy együtt végzi az anyával
-Bátorít,dicsér
-Ha az anya igényli,masszírozza a derekat...
-DE ha kell,csak a jelenlétével támogat

4.Kitolási szak
TÜNETEK:
-Elementáris erejű nyomási inger,hasprés automatikusan jön
-Hányás
-Szúró,égető fájdalom lehet a hüvelyben
-Síkos nedvesség érzése
-Tolásnál megkönnyebbülés
TEENDŐK:
-Préselő,kitoló légzés hosszan.MINDENT BELE!!!
-2 fájás között lazítás,pihenés
APA TEENDŐI:
-Ha az anya elveszti a fonalat,irányítja a légzést,lazítást
-Közvetít a mamának,ha lehet,tükörrel megmutatja a kibújó babát
-Hideg vizes ruha a homlokra,arcot letörölni
-Anya hátát tartja
-Folyamatosan biztat,bátorít
-DE ha kell,csak a jelenlétével támogat
-Megfogja a babát,elvágja a köldökzsinórt

5.Placentáris szak
TÜNETEK:
-Enyhébb,1-2 percek fájások,amikoris leválik a méhlepény
-Fáradtság
-Szomjúság,éhség
-Öröm vagy közöny,aminek nincs köze az anyasághoz,csak a fáradtsághoz
TEENDŐK:
-Préselő légzés a lepény megszületéséhez
-Pihenés
-BÜSZKESÉG
APA TEENDŐI:
-Anyának italt adni
-Fényképezni
-Dicséret,babázás...ÖRÖM

APA ne a tökéletességre törekedjen.A jelenlétének,lelki támaszának van óriási jelentősége.Így a fájdalom feleződik,az öröm viszont duplázódik.

Kép
Kép
Kép
Kép[/url]
barbamami

Barbamami!
nagyon jó,hogy leírtad ezt a sok infót!
csak tudjam megjegyezni,hogy a 60. oldalon találom...
Én személy szerint köszönöm!

Kép
babzsák

Budapestiek! Találtam egy tök jó ksi boltot, de neten is lehet rendelni. Valaki ajánlotta, és most fedeztem fel, hogy ez az,ahol hétfőn voltam körülnézni és itt van 2 sarokra tőlünk :lol:

10kg-ig 2490 a költség, felette 2000 és max 32 kg lehet egy csomag. Ha több, akkor külön csomagban megy.

http://bebibolt.hu/index.php?main_page=index

Ezt a babakocsit találtam pl. 26.880-ért lábzsákkal együtt. Nekünk nem kell olyan, amit egyből be lehet tenni autósülésnek is, mert külön lesz a hosszú utazások miatt.

Kép

KépKép
evica76

Sziasztok Lányok!
Köszönöm szépen a gratulációkat!!! Nagyon jól esett!!!
Én is gratulálok MINDENKInek!!! Hurra!!!
Moncsi, tényleg fiút mondott a kínai táblázat… Hmm…. Ezek tudnak valamit, hiába kutyákat esznek…
Ja!!! A kínai táblázathoz csak ennyit, hogy, ugye a mi évünk nem akkor kezdődik mint a kínai /nem jan. 1.vel/ így ezekhez a táblázatokhoz pontosító táblázat kell hogy kegyen… Ahol meg lehet nézni, hogy kínai naptár szerint akkor mennyi idősek voltunk… /megpróbálom megkeresni a netem…/

Én nem tervezem több gyereket… Mert drága az élet.. a taníttatás… minden… Vagy… hmm… ha lesz második… akkor maximum kiválasztom a kedvenc gyereket és azt taníttatom!!! :lol:

Édi kis rozsszín babacipő és egy gyönörüséges rozsaszin szivecskés body be van csomagolva és holnap oda lesz ajándékozva BGbarátom öcsének az újszülött lányának!!!
Na az Ő családjában ez a lány az első lány….

Juj… még UH vizsgálat közben Doki piszkálta a hasamat, hogy a Baby mozogjön és megforduljon… HÁÁÁÁt…. A barátom UGY nézett rá a Dokira…. Aztán súgta nekem… meg egy szer meri piszkálni a Fiamat…… Csak nevettem…

Van még egy jó /babakocsi szembonjából/ bababolt – a www.babacenter.hu
És Budapesten belül ingyen a házhoz szállítás /este 18-20 óra között hoznak ki cuccokat…/

Kép

Kép
fenix

Sziasztok lányok!

Lenne egy kérdésem, bár nem tudom, hogy ti hogy vagytok ezzel!
Hallottam egy-két rémhireket azzal kapcsolatban, hogy a terhesség annyira megviseli az ember fogait, ill. inyét, hogy van akinek ki is hullott, meg ínysorvadást kapott meg ilyenek! :(
Nekem nem valami jók a fogaim, de járok folyamatosan fogorvoshoz, még van három fogam amit tömni kéne, de amég ez a hányósos időszak tart, nem nagyon merek elmenni! Nem szeretném ha kihullanának a fogaim, mert esetleg kapok egy ínysorvadást stb. Ajánlotta a barátnőm és vettem is Elmex fogkrémet, meg Tovita+D3 csonterossítő tablettát...ezeket használom! Van akinek van valami jó tipjje, amivel végre befejeződne a paráma foghullással kapcsolatban??? :cry: :cry: :cry:

Kép
elizabeth25

Fenix,
utánanéztem én is a 16 hetes ultrahangomnak és nálam 151 gr-os volt a baba. Az pont megfelelt a naptári dátumhoz tartozó méretnek, viszont időközben az enyém is megnőtt, most már 5 nappal előbb várható.

Lányok,
felfedeztem egy jó kismama- és babaruhaboltot Budán, a II. kerületben. A Kisrókus utcában, szemben a Millenáris Center hátsó kijáratával. Amerikai cuccok vannak, GAP, Old Navy, Guess, stb. de jó áron, divatosak és jó anyagból. Mi pont ma voltunk a Brendonban és kiakadtam, hogy se a mamáknak, se a babáknak nincs nagyon szép ruci és még drága is.

Kép

Kép
rekanna

Elisabeth,

Ha folyamatosan jársz fogorvoshoz és ápolod a fogaidat, akkor semmi baj nem lesz. Én most voltam nemrég - szégyellem, 1,5 év után... -, és mondta a doktornő, hogy semmi elváltozás, gyönyörű az ínnyem. Ha lenne vmi, bizti mondta volna a dokid...

KépKép
KépKép
vitte

Sziasztok lányok, mindenkinek jó reggelt! :)

Vitte azért megnyugtattál a fogkihullással kapcsolatban, amit írtál, köszi! :)

Amúgy a barátnőm végig ezt a Tovita + D3-at szedte és semmi baja nem lett a fogainak, napi 1et, meg Elmexel mosott fogat, hát remélem nekem sem lesz gáz a dolog!

Képzeljétek tök furát éreztem hajnalban, fel is ébredtem rá, olyan volt, mintha valaki belülről kapirgászna! :lol: Apa is felébredet hozzám, mert izegtem-mozogtam az ágyba, és azthitte valami baj van!

Kép
elizabeth25

Rekanna én pont ugyan ezen akadtam ki a múltkor, mikor kiságyat meg ilyeneket voltunk nézegetni! :(
Olyan árak vannak kismama meg baba ruha téren,hogy az ember szó szerint elájul! :cry:

Kép
elizabeth25

Szép vasárnap reggelt mindenkinek.

megnéztem a kinai naptárt és nekem is fiút mondott szóval tényleg tudnak ezek a kínaiak. :):D

nika70
Salgótarján

Nika nekem a szeptemberi fogantatásra lányt írnak, úgyhogy szerintem ez hülyeség! :shock:

Kép
elizabeth25

nika! Nekem meg fiának kéne lennem. Egyébként odaírják azért mellé, hogy az eredmény nem biztos, ha biztosat akarok tudni, kérdezzem meg az orvosomat :lol: :lol: :lol:

elizabeth! Én tegnap azt éreztem, hogy az egyik oldalon nagyon szúrkál, meg picit meleg, megtapiztam a pocimat ott, és ott vlaamivel keményebb volt, mint máshol. És az UH kép is abban a ficakban mutatta a babát hétfőn még.

KépKép
evica76

Evica :)

Kép
elizabeth25

[/url]
dijcsi

Én magamat nem néztem meg de hogy most mondjátok megnézem. :)

lehet hogy én sem vagyok lány:D:D:D:

nika70
Salgótarján

Hát nekem ez a kínais nem jött be, szinte mindegy mikor estem volna teherbe, lányom született volna, majdnem egész évben. De bizti én vagyok az a kivétel pár százalék.
Szép vasárnapot mindenkinek!
Judit

sch.judit

Én lánynak kellett születnem de különben azt írja hogy 66-99% közötti a valószínűség

nika70
Salgótarján

Sziasztok!

Fel akartam tenni képet, és nem sikerült :( Folyamatosan azt írja ki, hogy "hiba történt", pedig a méret elvileg nem haladja meg a megengedetett.

Én is megnéztem a kinai naptárt, és nekem is fiú jött ki :) Persze ez nem jelenti azt, hogy tökéletesen működik a módszer...

A Brendonban tényleg horibilis árak vannak. Viszont a kókusz matracot ott fogom megvenni, van 9900 ft-ért is.

Köszi a bababolt tippeket! Én most fedeztem fel még egyet:
www.brumimaci.hu
dijcsi

Már sokat írtatok a kéz zsibbadásról, nekem eddig nem volt semmi bajom. Ma meg arra ébredtem hajnali 4-kor, hogy borzaszóan zsibbad a kezem, és nem feküdtem rajta, hogy esetleg attól lenne.

Ja, a babónak pedig az a mániája mostanában, hogy hajnali 4-kor, vagy 5-kor elkezd erőteljesen mocorogni, nem tudok tőle aludni :D :D Tök jó, hogy ezerrel mocorog, de tehetné ezt mondjuk délután vagy ilyesmi :D :D Ilyenkor simizem a hasamat, és egy idő után megnyugszik.

A foginyeim nekem is nagyon érzékenyek, mindig véreznek, ha fogat mosok. Állítólag lyukas nincs, bár legutóbb augusztus elején voltam fogorvosnál, talán el kellene menni mostanában megint.
dijcsi

csak tesztelem a vonalzót, hátha sikerült feltenni :shock:

Kép
dijcsi

:cry: :cry:

Kép
dijcsi

Dijcsi,

A két kapcsos zárójeles url-nek az elején és a végén kereteznie kell a címet.

KépKép
KépKép
vitte

Ügyi vagy! :D

KépKép
KépKép
vitte

sziasztok,

a kinai naptár szerint én fiú vagyok és a babó is...na erről ennyit :lol:

elizabeth, nekem is elkezdett tökérzékeny lenni az inyem és kálciumsandozt iszom és megszűnt. :D

dijcsi, részvétem a zsibbadás miatt ..sorstárs... :? érdekes módom a mi babónk is naagyon aktiv 4-5 felé :P

az a bababolt tééyleg nagyon jó ott a maillenárisnál!!!nemrég nyitottak asszem.jó lenne, ha lenne honlapjuk is.
Vendég

Vitte, Köszi 8)

Egy kis bénázás után végre sikerült feltennem a vonalzót 8)

Kép
dijcsi

Bacilivi,
ez a kálcium amit szedsz, pezsgőtablettában van? Neked is véreznek a foginyeid?
Igen, a babó nagyon aktiv hajnalban, és egyre erősebbet rúg. Már néha fáj is 8) 8)

Találtam még egy bababoltot 8) :

www.babadiszkont.hu XIII kerület, Lehel út 1/b alatt vannak. Hmmmm, asszem ez sem rossz.

Kép
dijcsi

Elizabeth! Fogromlás ellen én is a kalcium szedését ajánlom.

Dijcsi! Milyen fura! Hajnalban én is arra ébredtem, hogy zsibbad a kezem, pedig nem feküdtem rajta. Milyen fura dolgokat okozhat a baba! Ráadásul az én babám is sokszor aktív hajnalban.

KépKép
nanett

djcsi, igen pezsgőtabletta és csak vérzett az inyem, mert mióta iszom, megszűnt. mondd a kis Márknak, hogy ne bántsa anyát! :D
Vendég

Kedves Régiek :)
Cic, Vio, Őzi, Nanett, Luisa, Vitte, ...és még sokan mások! :)
Nézzétek a vonalzómat! :wink: :lol: :lol:
Vendég

GYugyi, gratula! :lol:

Kép
elizabeth25

Gyugyi!!!!!!!!
Uramisten, nem is tudom mit mondjak!!!!
Jaj de jo, de orulok neked! Nagyon nagyon nagyon vigyazz magadra! Nahat, ezert erdemes volt benezni, pedig akkora rohanasban vagyok...
Meselj hogy vagy, mikor teszteltel, mikor mesz dokihoz?
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Őzi
Kép
Kép
Õzi

Őzi :)
A 13. dpo-n teszteltem egy halványat, a 15. dpo-n (tegnap) meg egy erőset. Dokihoz nem rohanok, nem akarom halálra idegesíteni magam az uh miatt. Rossz emlékeim vannak :? :( Majd a 6. hétben felhívom, ha addig minden rendben lesz. De hát miért ne lenne, igaz? :)
Ti hogy vagytok? Nem sok van már hátra, látom :) :) Kisfiad lesz vagy kicsi lányt vártok?

Eli :)
Köszi a gratulációt. :) Szoktalak olvasni a "szomszédban" is. :wink:
Vendég

Gyugyi,
Koszi jol vagyunk, de a mai napomat te dobtad fel! :)
Levente a draga, mar nincs sok hatra nagyon varjuk...

Persze megertelek, hogy nem rohansz a dokihoz. De latod csak osszejott iden, es emlekszel, mondtam, hogy Vio utan te jossz!!! :)
Es megegyszer: nagyon orulok neked, drukkolok, hogy ne idegeskedj sokat. Neha beneztem am a megint megjottbe, hogy mi ujsag veled... de hat eddig nem sok volt. Orulok, hogy nem felejtettel el minket es velunk is megosztottad ezt az oromhirt! Megneztem am azt a ket jo eros csikot is, semmi ketseg...

Őzi
Kép
Kép
Õzi

Na, elteszem magam holnapra. Kihasználom, hogy még tudok hason aludni :wink:

Nyugodalmas jó éjszakát!!
Vendég

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?