Sziasztok!
Azt már nem tudom, mit akartam írni tegnap (pár nap múlva majd beugrik...
), így a mai társalgásba kotyogok bele.
Vitaminok.
Az, hogy mekkora egy baba sok mindentől függ. A genetikán kívűl sokat nyom még latba, hogy a kismama hogyan él a várandósság alatt, milyenek a környezeti körülmények stb. Tény, hogy a mai modern terhes vitaminoknak már nincs olyan "mellékhatása", mint az első generációsaknak volt, hogy akkor tényleg sokszor születtek nagy babák. Max. annyi maradt belőle, hogy adott esetben lehet, hogy mondjuk 30-50 dkg-val kisebb súllyal született volna a baba, ha nem szedi a kismama a vitamint. (Most csak mondtam valamit. A lényeg, hogy normál súllyal született meg a kicsi helyett)
Bölcső kontra kiságy.
Hosszú távon mindenképpen a kiságy a nyerő. A bölcső annyiból jobb, hogy ringatni lehet benne a babát. Ha nyugtalanabb, nehezebben alszik el, akkor a ringatás segít (valószínűleg).
tabati!
A 138 nem kóser. Próbálj meg valamit kitalálni, hogy csökkentsd. Krissy3-é sem valami fényes a 104/nemtudommennyivel, de ő meg a másik véglet. Próbáljátok meg osztozkodni.
Kaják.
Az életemet nem tenném rá -és nem is értek hozzá-, de úgy tudom, hogy nemcsak Magyarországon, de még az EU-ban sem lehet genetikailag módosított élelmiszereket forgalmazni! (Előbbiben meglehetősen biztos vagyok, utóbbiban már nem annyira)
Az más kérdés, hogy használhatóak viszont ilyen-olyan adalékok, turbósítók. Ezeknek is van ugyan egy egészségügyi határértéke, de miután sokat és sokáig fogyasztunk belőle szépen lassan méreg anyaggá válnak. Vannak olyan -már betiltott- vegyszerek, amit még nagyanyáink idejében alkalmaztak, de még a mi unokáink vérében is kimutathatóak lesznek...
És ez egyre csak halmozódik.
Bár, a fentiek sajnos igazak, de a tojásos dolgot illetően némi csúsztatást érzek lidike, ne haragudj.
Az biztos, hogy a mai kaják már messze nem azok, mint régen, de az, hogy a lányok jóval előbb érnek, mint régen, az még régebbi. Pontosabban szólva az egyre fejlettebb nyugati társadalmakban, ahol már nem kell a kaját, kulturált életkörülményeket, higiéniát nélkülözni egyre javultak az életkörülmények és ez többek között azt is eredményezte, hogy szépen lassan, fokozatosan az első menstruáció ideje ie előrébb jött. Már 100 évvel is korábban értek a lányok, mint mondjuk a középkorban.
Szóval, azért nem eszik olyan forrón a kását - szerintem.