Halihó
Angyali88 
Gratulálok!

Mi 21 hetesek vagyunk, kb 18- héten már éreztem mocorgást, de megesküdni még nem mertem rá, egy hét alatt kb világossá vált, hogy ő az. Nekünk is első baba, a lepény hátul tapad, kissé lent, de a doki szerint nem para. Hogy milyen fekvésű a lánykánk, az állandóan változik, annyit izeg-mozog. Szerdán voltam hivatalos nődokihoz, ott fejfekvésű volt, péntekre pedig időpontunk volt 4d-re, akkor már farfekvéssel. Szóval folyamatosan bukfencezik

A hasam már tizen-pár hetesen nem tudtam eltakarni, bár akkor még csak inkább ducinak tűntem, mind várandósnak. Úgy két hete mondhatom, hogy most már mindenki kismamának néz, nem csak oldalra terebéjesedik a hasam, hanem előre is. Amúgy eddin nem sokat híztam, 5-6 kilónál járok összesen, és eddig csak a hasam, a csípőm szélesedett picit. De fel vagyok készülve minden eshetőségre ilyen téren
Papatia,
Hát a magyar egészségügyről annyit, hogy eddig nem volt bajom az sztk-s orvosokkal. SZTK alapú rendelésre mentem mindig (évente egyszer szerencsére) nőgyógyászhoz, teljesen elégedett voltam a dokival, dícsértem állandóan. Mikor abbahagytam a fogamzásgátlót, jeleztem neki,hogy gyereket szeretnénk, és hogy én feltétlen ragaszkodénk majd hozzá a terhesség alatt, megadta a telefonszámát, mert kérdésemre közölte, hogy neki nincs magánrendelése. Aztán mikor sikerült összehozni Bogyókát, mentem hozzá, mert hát ő nagyon jó. Na olyan tulok volt, hogy még olyat én seosem láttam. Közölte, hogy köszöni, oda többet nem kell menni, majd a terhesgondozásra... Innentől kezdve nem is voltam nála. És nem is leszek.
SZTK-ban kismamagondozáson nem történik semmi érdemleges a vizsgálatokat tekintve, vérvétel, vizelet néhány hetente, vérnyomás, súlymérés, ennyi. Senki nem mond semmit. UH-n szintén alig mondanak valamit, szörnyen ritka a normális és empatikus szonográfus és orvos. így mivel azt mondták, hogy lent van a lepényem, eléri a belső méhszájat, sőt, a 13. héten a kombinált tesztet megcsináltattam, ott a szonográfus azt mondta, hogy van egy 30 mm-es cisztám. Persze ennél bővebben hiába kérdeztem, nem fejtette ki. Besokalltam. Elmentem most szerdán magándokihoz, nem vészes az ára, de azért feladtam érte az elveimet, mert úgy gondoltam, minden orvos ugyan arra esküdött fel. Hát itt nem így működik. A 4d-n, pénteken, az egyetlen olyan emberrel sikerült találkozni az egészségügyből, aki saját maga is látja, hogy a szülészet itt csak pénzről szól, semmi másról. Ő nem javasolja a fogadott orvost, az én álláspontomat teljes mértékben támogatta, ill. megerősítette: magándoki a vizsgálatokhoz, ügyeletes szüléshez, és egy támogató társ (aki nem a férjem lesz, mert nem engedem szegénynek

), és minden ok lesz. Aki megérdemli a pénzt, az úgyis fog kapni, ha nincs felfogadva szülészorvosnak. De az eddigi tapasztalatom úgy az ismerségi körben az, hogy inkább megérdemlik a szülésznők és ápolónők, mint a fogadott orvos:( Tisztelet a kivételnek, mert azért néhány embernek sikerül egy-egy arany dokit kifognia.