Csajok!
Tegnap voltunk kötelező szülésfelkészítő tanfolyamon. (Nálunk,ha apás szülést akarunk akkor részt kell venni ilyenen.)
Hát, nem tuti bizti, h ezek után apás szülés lesz...
Innentől az olvassa, aki kiváncsi a részletekre...
Enyhén sokkolt minket a kisvideó, ahol teljes valójában bemutatták a gátmetszést... (És azzal nyugtattak, h akkorra már annyira fog fájni, h nem is érzem, ahogy 2cm hosszan felvágják... Elméletileg nem készülnek metszésre de ott lesz az olló, ha kell. Minden első babás kismaminál szinte tuti...)
Azt is mondták, h első babánál 10-12h-ra készüljünk, ha kevesebb,csak örülhetünk.
És nem tudom azt nektek mondták-e, h első babusoknál, akkor kell indulni a kórházba, ha 5percenként jövő, 1,5perces fájások vannak.
Elméletileg a múltkori rész szólt a szülésről (amit a betegségem miatt kihagytunk), és itt csak röviden összefoglalták a múltkorit (elég is volt).
A tegnapi a fájdalomcsillapításról, homeobogyókról (amit Orsi írtál itt is azokat mondták
), és a szülőszoba látogatásról szólt.
Képzeljétek el, nekem előre el kell dönteni, h akarok-e Epiduralt. Mert akkor le kell szerveznem az altató orvossal, mert itt a kórházva 2ügyeletes van, az egyik az intenzíven a másik a traumatólógián, és nem jöhetnek el onnan. (Mondjuk az igaz, h egy életmentő műtét fontosabb, mint egy szülés érzéstelenítés.)
Szóval csajok: én epidural nélkül fogok szülni. Nincs visszaút.
Amiről még szó volt egy bizonyos "koktél". Ez erős bódítószer, de nem iktatja ki a fájdalmat, viszont a Picinél légzés nehézségeket okozhat. (tehát ez is kicsukva.)
És van az ún. N2O (magyar nevén:kéjgáz
Legalábbis én így tanultam...) ezt magának adagolja a kismama.
Ez csak ellazít.
Ezen felül egy méhszájlazító szuri. (Ez szerintem érdemes...)
Valamint, ha gyorsítani akarják a fájásokat és magát a szülést akkor oxytocin. (Ez majd méhösszehúzó is lesz, és tejinditó)
Ezenfelül, mikor már azon gondolkodtam, h nem bizti, h itt kellene lennem, végre felmentünk a szülőszobára!
Ez abszolút pozitív élmény volt! Steril, tiszta, felújított és barátságos. Megmutizták hol kell csengetni, ha éjszaka jövünk, hol öltözik át apuka és anyuka. Mutatták a szerencsére egyágyas szülőszobákat, lasztikat, bordásfalat, zuhanyzót.
Itt sem mossák le a magzat mázat és csak azutáán vágják el a köldökzsinort, h abbahagyta a pulzálást. És a 2órát szülés után együtt töltheti a kis család.
(Ez a rész már jó lesz
)
Sőt képzeljétek el, ha császár van, akkor a babának a bőr-bőr kontaktust és a megnyugattás apucival csinálják. Amíg a mamát ellátják addig apácska mellkasára teszik a picit, és Ő beszélget hozzá.
Bocsi, ha nagyon hosszú lettem, csak gondoltam lehet olyan rész amit esetleg titeket is érdekel.