Sziasztok Lányok!
Aranyosak vagytok a sok válasszal! Itt mindenki hülyének néz, hogy hogy merünk 4. gyereket bevállalni úgy egyáltalán ill. ráadásul 2 szobás lakásba. Már szerencsésnek mondhatom magunkat, ha nem küldik ránk a gyerekvédöket a nagy jószándékkal. A reakció meg az szokott lenni, hogy de hiszen a fogamzásgátlót már feltalálták. Tény. És? Olyan hihetetlen, ha valaki sok gyereket szeretne? Én sose szedtem semmit, sose védekeztünk, csak terveztünk és így is lehet családot tervezni. Hú, nagyon mérges vagyok ilyenkor. Bocsi a kifakadásért!
Nikianyu!
Ti is 2 szobából startoltok? Én most agyalok, hogy minek hol lehetne a helyét ügyesen kialakítani. Néztem emeletes ágyakat is de. az interneten, de kihalóban van a fenyöbútor, mert errefelé divatjamúltnak számít. Nálunk meg minden fenyö, így nem lehet más, mert hülyén nézne ki.
Kiságya mindig volt a friss babának, de oda csak napközben tette be szundítani, vagy késöbb játszani, amíg a nagyobbakkal társasoztam mellette például. Éjszaka mindig kettönk közt van a baba, mert annyiszor én ki nem mászok a meleg takaró alól szoptatni, az biztos. Erre persze mindenki mást mond, de nekünk nagyon bejött kb. egy éves korig. Vannak akik azt mondják, hogy ráfekszel vagy túlmelegíted a babát, de ezt se osztom, mint véleményt. Az anyai ösztönök annál sokkal erösebbek. Észre fogjátok venni, hogy akármilyen hulla fáradtak vagytok, a legkisebb neszre felriadtok!
Én imádtam a babában gyönyörködni, beszívni az édes babaillatát és a szuszogását hallgatni. Igény szerint szoptattam és nem okozott sose gondot. Ha kellett, a boltban, ha kellett, útközben közben tolva a babakocsit és a többit terelgetve... Minden megoldható, így a helyhiány is. Késöbb majd persze jobb lenne ideálisabb megoldást találni, de most ez van és senkinek nem lesznek ebböl maradandó károsodása.
Yuyu!
Köszi a kérdést, jelenleg gyógyultnak minösíthetöek. Még nem olyan terhelhetöek, mint szoktak lenni, de összességében már rendben vannak.
Marcsa 79,
Jaj az a tejszínes pulykaragúleves az nagyon jól hangzik. Jöhet is a receptje! Én most hirtelen felindulásból orosz vagdalthúsegytálételt kreáltam. Nagyon szeretem, mindjárt rá is vetem magam. Olyan egyszerü, de nagyszerü jó sok zödséggel rizs mellé.
Ami a kérdéseidet illeti: eddig 3 kész van már. Két lányka, egy kisfickó. Mindig 2 éves turnusokban dolgozunk, páros években szülünk. Enikö 5 éves, Imola 3 és Regölö 1. Nagyon szuper banda, mindenkiknek csak ajánlani merem a sokgyerekes állapotot. Olyan önjáró jellegü, jobban eljátszanak egymással, mint egy egyke, amelyiket mindig foglalkoztatni kell.
Lei,
szerintem mindent lehet enni tejtermék terén, csak pasztörizálva legyen. Én arra azért figyelek, de nehezemre esik, hogy a kedvenc normandiai camamber sajtomat nem ehetem, mert az nyerstejböl van...
Ami a panelt illeti, ott tényleg az ablak a termosztát. Ha meg tudjátok úgy oldani, hogy a kiságy nincs közvetlenül a huzatnak kitéve, nyugodtan maradhat nyitva az ablak. Mi is úgy szoktuk. Vagy ráadtam a sapkát a babára, be a téli hálózsákba, rá takaró, akkor se lett semmi baja...
#########################################
Túrótorta közkívánatra
200-225 °C, sütési idö 60 perc
Töltelékhez:
6 db. tojás különválasztva fehérje/sárgája
750 gr. túró (20% zsírtart.), veszek 500 gr. soványat és 250 gr. 40 %-ost
150 gr. cukor (100 gr-nál többet sose teszek bele, mert nem szeretjük nagy)on édesen
100 gr. liszt
1 citrom reszelt héja
1/8 l tej
1/4 l tejszín (teljesen el szoktam hagyni)
akinek kedve van hozzá 2-3 evökanál mazsola
A túrós massza alá tehettek szeletelt körtét vagy barackbeföttet, az is fincsi. Esetleg mandarint, hm?
Tésztához:
200-250 gr liszt
80 gr. cukor
1 tojás
1 csipet só
125 gr. hideg vaj (nem margarin, de ha valaki nem szereti a vajat, biztos azzal is jó)
A lisztet a cukorral és a csipet sóval összekeverni, bele a tojást és a darabokra vágott vajat, jól összegyúrni. Lényegében ez olyasmi mint a linzertészta. 30 percet hütöben állni hagyni. (sose tettem) Kinyújtani és a kerek sütöformába kerek lapot és magas peremet készíteni belöle.
A töltelékhez a tojásfehérjéket kemény habbá verni (csipetnyi só segít a keménység tuningolásában) és hütöbe tenni, amíg a többi elkészül. A többi töltelékösszetevöt jól összekeverni (mazsi nélkül), végül a kemény habot óvatosan hozzáadni és elkeverni, amíg homogén nem lesz a massza. Ezt ráönteni a tésztalapra, alulról megkopogtatni, hogy kimenjen a levegö.
Sütöt 200-225 °C elömelegíteni, s utána berakni középsö szintre a sütit. 20 perc eltelte után kivenni és egy éles késsel a tészta és a túrómassza között körbevágni (tészta/túrómassza határ mentén), de nem az alaptésztalapot érintve. Vissza a sütöbe. További 20 perc után alufóliával letakarni, különben nagyon megbarnul. S még 20 percet sütni.
Macerásnak tünik, de nem az. Nagyon finom és laktató. Nagyon felmegy a túrómassza a körbemetélés után, de ha kész a süti és kihül, visszavonul a formába a tésztaperem közé.
Még valami: mifelénk a túró állaga nem darabos, hanem mint a krémtúródesszert otthon.
Jó étvágyat!
Próbálok képet kicsinyíteni, hogy el tudjátok képzelni.
Barbi