Sziasztok! Még mindig nagy-nagy lemaradásban...
Csak ide-oda belekapok.
Hát ez nagyon jó, hogy mindenki mást mond a gyógyszerekkel kapcsolatban...
Egyébként a jóhírű dokim mondta, hogy elsősorban Aspirin, másodsorban Rubophen. A körzeti az Algopyrint mondta.
A gyógyszerész a gyógyszertárban azt mondta, hogy mostanában a paracetamol tartalmút tartják jobbnak, az Algopyrint nem annyira.
Az Aspirinről nagyon jókat lehet olvasni (Amerikában szinte úgy szedik, mint a C vitamint) és a betegtájékoztatóban is az van, hogy a terhesség utolsó 3 hónapjában nem lehet szedni. Ami gondolom a vérhígító hatása miatt lehet.
Az Algopyrinre az van írva, hogy az első 3 hónapban nem szedhető, a Rubophenre az van írva, hogy a magzat károsodásának a lehetősége nem zárható ki.
Csoda, hogy inkább az Aspirint választottam?
A neten is ellentmondásos dolgok vannak. A dokik vagy azt mondják, hogy Algopyrint igen és paracetamol tartalmút ne, hol pont fordítva...
Pl. ilyeneket találok:
[quote]T írta:erhesség kilencedik hónapjában megjelenő nátha és torokfájásra milyen gyógyszer vagy készítmény szedhető. A Neocitrán káros lehet e?
Válasz:
A Neocitrán paracetamol tartalmú és ezeket a gyógyszereket nem javasoljuk terhességben. Jóval ártalmatlanabb a klasszikus aspyrin, amelynek AspyrinC változata is kapható. A lényeg: a paracetamol hatóanyagot felejtse el, aszpirin hatóanyag jöhet. Torokfájásra sokszor egy fertőtlenítős toroköblögetés is jó, pl. Phlogosam. A náthára gond nélkül szedhető pl. a Ca-Sandoz + 1000 mg C-vitamin pezsgőtabletta.
Dr. Nagy László "
Ez az én nagy dilemmám is:
[quote]A írta: gondom az, hogy a terhességi honlapokon az áll, hogy metamizolt, (Algopyrint) illetve acetilszalicilsavat (Aspirint) lehet szedni a terhesség alatt, paracetamolt pedig nem,de a nőgyógyászom és a Pharmindex szerint ez pont fordítva van, a paracetamol szedhető, az Algopyrin és az Aspirin nem. Azt kérdezném, Ti ezt az értesülést honnan vettétek? (mert a szakmában úgy gondolom, a Pharmindex az irányadó.)
Mert ugyanis nem mindegy…
üdvözlettel:
ubi
Válasz: Én is többféle dolgot olvastam már ezügyben. A jelenlegi álláspont az, hogy 1-1 adag minden szerből szedhető, ha magas láza van a kismamának, mert a láz rosszabb a babának, mint 1-1 adag gyógyszer, de rendszeresen egyiket sem jó szedni. Valójában senki nem tudhatja biztosan, melyiknek milyen hatásai vannak, mert nem végeztek ezirányú kutatásokat terhes anyákon.
Meg ilyet

:
[quote]S írta:ajnos terhességem 5 hetében bevettem egy aspirint fejfájásra. utólag megtudtam, hogy talán ez volt a legrosszabb gyógyszer, amit bevehettem.
Van valaki, aki ilyesmit tett babavárás alatt?
Jó lenne, ha meg tudnátok nyugtatni...

És ilyen cikkekett

:
Az Aspirin hatása a beágyazódásra és
Aszpirin a terhesség időszakában
(Ez utóbbiban az van, hogy a herpesz vírus átmegy a magzatba. És azt olvastam, hogy a 3 napos lázat is egy fajta herpesz vírus okozza. Na, most emiatt is lehet aggódni...

)
Szóval összesen 2 szem Aspirint szedtem be, 1-et 1-et, bő 4-5 óra eltetlével, remélem az nincs semmilyen hatással a babára... Szerintem ez kimeríti az óvatos alkalmazást.
(Elnézést, hogy nagyon túl bőlére eresztettem, de borzasztó, hogy mindneki mást mond... Igazodjon ki az ember. :S Sajna ezzel én is csak jó kavarodást okozok itt. De lehet, másokat is érdekel.)
De köszi a másik terhesség alatt szedhető gyógyszertippet. A leírását megnéztem és ott tényleg az van, hogy szedhető. Majd észben tartom.
Egyébként édesanyám ugyanúgy reagált nálunk is, csak az a különbség, hogy itt még csak a 2. gyerekről van szó...
Lassan azért szerintem kezdi beleélni magát. Édesapám még nem tudja, külföldön van még.
Boruska! Látszólag tényleg nincs gond a súlyoddal. Jó, nem az a nagyon vékony típus vagy, de az sem szokott jó lenni. Szerintem ez még teljesen normális, egészséges testalkat.
Bocsánat, hogy másra nem reagálok most. Luca gyakorlatilag meggyógyult, most viszont a 15 hós MMR oltás mellékhatásaira számíthatunk. Én is egy fokkal jobban vagyok már. Ma és tegnap nem volt lázam. A torokfájás kegyetlen, de az is múlóban.