Nita
Ez biztos egyéni. Nekem az első varrás biztos jól sikerült, mert (igaz nem közvetlenül a 6 hét után, hanem néhány hónap után) utána sokkal jobb volt az "együttlét". Azért most ezekkel a felszívódó varratokkal meggyűlik a bajom, sokkal érzékenyebb. A kiszedős varratoknál a 10. nap után semmi gátfájdalmam nem volt, csak a belső részen, de az nem volt vészes.
Nika
Helyeske a fiatalúr! Regikéék is szoktatk sütni, rétest, meg mustot is csináltak, néha én is olyan szívesen járnék oviba, tök jó programok vannak.
Találtam valami jót, és hasznosat a neten. Szülés utáni dolgok, mindenki talál valami magára illőt, az biztos. Én sokat.
Tippek-tanácsok a gyermekágyas időszakra
Caitlin tanácsai:
ne akarj hos lenni szules utan
ejjel ad le a gyerkocot, foleg amig nincs tejed, h minel tobbet tudjal pihenni
ne akarjal ulni. Tudnal – mert meg hatnak a fajdalomcsillapitok, de masodik nap meg lesz meg a bojtje
a magas korhazi agyrol lejoves titka: oldalfekves, massz 4kezlabra, kioldalazni a szelere es lassan letenni a labat
ne “nezd” meg magad alul!!!! Ezt meg otthon sem ajanlom
a hegszovet feher!! Ha ilyet latsz: nem szetnyilt a seb, hanem gyogyul. En emiatt mentem vasrnap korhazba….
Papir wc ulokebol kell legabb napi 10 darab, szoval ne ezen sporolj
Wc: sokretegu papirbol kell 3-4 “szelet”, azt nedvesitsd be jeghideg vizzel. Kitorles helyett ezt helyezd oda, majd vedd el. Vegul szarazzal itasd fel a vizet. Intim torlokendo is hasznalhato.
Borogatas: ha sokszemelyes szobaban vagy nem biztos, h tarogatni akarod a labadat. Megoldas a napi 4-5 zuhany, aminek a vegen 5 percig a hideg vizet folyatod a gattajekra. Ne a hugycso teruletre, mert attol csak felfazol, amire ugye, nincs szukseg
ha megis borogatas:
kerhetsz jeget - ezt egy steril kesztyube toltve adjak - jopofa
talka, viz - erdemes beletenni koromvirag es/vagy levendula olajat. ha 1agyas szobaban vagy erdemes a levendulat parologtatni (pzs es racsoppenteni 2-3 cseppet.. orakig erzed), mert az fertotlenit. ha melletted van a gyerek akkor csak nagyon keves ideig legyen kint a pzs. neki meg eros lehet az illat.
A derekadon mindig legyen vmi, mert nem erzed, de nagyon konnyu megfazni.
Pl. spagettipantos top, lehuzva mell ala.
Elso kakilas: dupholac szirup – nem okoz hasmenest, csak lagyit. Legtobb korhazban adnak. Hatoanyagai: glukoz, fruktoz es egyeb cukrok.
Elso par napban kell a tena, de sajnos annyira vastag, h nagyon tud nyomni. Erdemes 3-4 nap utan atterni vmi vekonyabbra (always ultra night)
Reparon kenocs az aranyerre csodakat tesz!
A szules utani aranyer allitolag visszamegy magatol. Na errol majd par het mulva nyiltakozom, de igy legyen!! (2005. 11. 29.) igazolom - lassan mulik, de meg van (12.19)
A szules utan ~10 nappal faj a hugycso. Ez normalis. Majd elmulik.
meg terhesen! hasznaljatok ki az idot es aludjatok ejjel!!! utana nem nagyon lesz modotokban
)
ne fazzatok meg amig ennyire pici a gyerek - irto nehez az ejszakai fekve szopiztatas kozben felkezzel orrot fujni ugy, h ne tiszta erobol fujjal, mert akkor meg a gatsebed akar kiszakadni
vigyazzatok az elso hetekben a kadbol kiszallasnal: en elso itthoni nap kicsit megcsusztam es reflexbol a belso combizmommal akartam stabilizalni magamat. na az ilyenkor nincs!!
szepen ra kell tehenkedni a mosogepre/akarmire... "csak kecsesen" felkialltassal!!
ha tekergozik a gyerek, majd nagy nehezen szarik EGYET: VARD MEG A KOVETKEZOT!!!!
es csak utana tedd tisztaba
cicaful kiegeszitese: es az az utanit is!
nekem az 5. het elejen kezdett elmulni a verzes es lett helyette folyas. ez is meg normalis. es ne lepodj meg: igen, van egy szaga...
az is normalis. meg nem tudom meddig fog tartani, de elvileg mar nem sokaig
ne lepodj meg ha hohullamaid lesznek. foleg szoptatas kozben.
szoptatas: figyelj oda, h ne hagyd az elejen nyammogni a cicin, mert kisebesedik - ez a hivatalos allaspont (is). a gyerek persze nyammog, mert ha kiszeded a szajabol visit, tehat visszaadod neki... es igen kisebesedik. megoldasok nalam: avent krem - nem kell lemosni, kenyelmesebb igy. elso ket hetben bimbovedo. a gyereknek tokmind1, nekem viszont rendbehozta a mellemet. es nem jo ha vert nyel a gyerek. (koszi Allianak a tanacsert!
). ja, es nem a legszuperebb avent valt be, hanem a legmuanyagerzesubb, legnagyobb borzalom ami a patikaban kaphato volt.... most 1 honap elteltevel meg mindig fajnak a cicijeim ha Csucsok nem log rajtam. furcsa modon, ha szopik nem faj az elso par szivas utan..... ilyenkor erdemes vagy melltartoban lenni, vagy szuk felsoben, ami nem dorzsoli.
tapszer. mostansag mindenki a szoptass ezerrel hive. en is. de van, h nincs eleg tej (foleg az elejen es a novekedesi utemeknel). semmi baja nem lesz a babanak ha napi 1x hypoallergen tapszert kap. viszont nem borzolja az idegeidet a visitassal es nem szakad meg a szived
szoval nem vagy rossz anya ha megis kap kiegeszitest a pici
+1 altalanos tanacs: ne felejtsd el a humorerzekedet. nagyon hasznos, ha kicsit kicsavarod a latoszoged es kineveted magad
persze holtfaradtan, ehesen, pisilni kell allapotban ez nem konnyu
+2: mindenhol lehet kerni fenekbe fajdalomcsill. szurit amig bent vagy, napi 3x (algopyrin). fenekbe gyorsan hat, de mindig megprobalnak a tablettara rabeszelni (en a beleim miatt nem ehetem). ami erdekes: nekem meg most 1 honap mulva is faj a szurik helyen a csipom (mondjuk en meg a hazajovetel napjan is kaptam 3 szurit.... de en extra eset voltam
)
+3: es a kedvencem!
felszivodo zsinorral varrnak. nemely dokik hazaengedes elott minden 2. varratot kiszedik. nekem is. nagyon feltem tole, de kibirhato, es messze nem faj annyira mint hinned. szerintem jo. VISZONT: ugy a 2. - 3. heten ket! zsinor is tavozott belolem, oszinte meglepodesemre. ez normalis. ha csak a veget latod, nem szabad meghuzni, meg kell varni amig teljesen kijon ....
Erzelmi oldal
Elorebocsatom, h alapvetoen ez nagyon egyedi… megis van par dolog ami ugy tunik altalanosabb…
szules utani hormoningadozas – na igen, ranezel a babara (vagy csak egy szelet kenyerre
) es sirva fakadsz. Ez normalis. Hagyd magadi lyenkor pityeregni lelkiismeret furdalas nelkul
szules utani depresszio – elso par hetben jelentkezik vmikor. Mar elore erdemes magadnak listat keszitened, h jo anya vagy, van eleg tejed, es igen – tenyleg szereted a gyerekedet. Par nap alatt elmulik, de jo ha van bno akit felhivhatsz az epp aktualis hulyesegeiddel – segit..
jo ha paroddal, szulokkel elore kozlod, h kicsit hulye leszel szules utan a hormonoktol es legyenek elnezok. Miota hazajottunk 2x akartam valni es megszamlalhatatlanul sokszor ontott el szeretethullam a parom irant. Szegenyke hullamvasutnak eli meg….. de igy az elso honap vegere kezd hatarozottan javulni a helyzet ugyhogy van remeny……
ami nekem extra (talan mas is fog vele talalkozni…)
az osszes konyv, mgazin a szules utani erzeseidet a gyerek irant vmi rozsaszin imadatnak irja le, ahol azonnal szereted a gyerekedet es azonnal egy hullamhosszon vagytok…..
igen es nem. Elso napon a felelossegtudat leteritett rendesen, aztan ellazultam hamar…
en a mai napig nem erzem a fennkolt rozsaszinseget. Viszont azt igen, h a gyerekem a legfontosabb es elmondhatatlanul szeretem.
Es furcsa modon az az erzesem van, mintha mindig is 3ban lettunk volna. Olyan termeszetesseggel illeszkedett be Mirko a csaladi eletbe. De rozssaszinseg meg mindig sehol.
Teljesen normalis, h az igazan mely szeretet csak napok/hetek multaval alakul ki, ettol meg mindenki tok jo anya!!!
A hullamhosszrol meg csak annyit, h ennek is ki kell alakulnia… nem tudod automatikusan megkulonboztetni a sirasat, nem ebredsz 5 perccel hamarabb mint o ehes lesz, stb…. Most 1 honap multan kezdenek ezek a kepessegeim kifejlodni, de meg van hova javulni
termeszet anyank jol muxik:
1. a szules elmenye erzelmi szinten tenyleg halvanyodik (ez az en esetemben nagyon jo!
)
2. a sajat magaddal kapcsolatos erzeseid (legabbis nalam) lassan jonnek eloterbe. az elso honap a fajdalomrol es a csodarol szol es a mindennapi nehezsegekrol - mit egyel ha ferj elfelejt kenyeret hozni? most nem tudsz elugrani a boltba es senki mas nincs a kozelben aki lemehetne
en most kezdek megint kicsit magammal foglalkozni. idot szakitottam a hajmosasra!!!
(nem csak lohalalaban, hanem rendesen) es konstataltam, h hazajovetel ota hiztam .... valamint eszrevettem, h a hasamaon a borom felvette eredeti formajat, rugalmassagat
na mostantol lehet fogyni anelkul, h sharpei kutyakent neznek ki
)