"Túlélő tüsző" szindróma
A valódi PCOS sokkal ritkább, mint azt feltételezik: a PCOS-t a nőgyógyász szakorvosok rendszeresen összetévesztik a meg nem repedt ("túlélő") tüsző szindrómával (folliculus persistens). Ebben az esetben a tüsző megérik, de nem reped meg, nem érlelődik a helyén sárgatesthormon. Ez az elváltozás féloldalas, és magukat a meg nem repedt tüszőket keverik össze a cisztákkal. Jellegzetes
stresszbetegség. Elhízást, fokozott szőrnövekedést is okozhat, amely azonban sohasem olyan kifejezett, mint PCO esetén. Nem veleszületett, így a betegnek lehet gyermeke. Folliculus persistens esetében is ritkák lehetnek a vérzések, de jellemzően erősek, elhúzódóak, fájdalmasak, alvadékosak, bőrszerű foszlányokkal és nyákos folyással ürülnek.
Mivel - mint az emlősállatok zöménél - a stressz (avagy szorongás) letiltja a szaporodást, emiatt az egyik (de csak az egyik) petefészek tele lesz meg nem repedt tüszőkkel, amelyek ciszta formájában "élnek tovább". Az emlők a menzesz közeledtével egyre érzékenyebbek. Míg a valódi PCO-t úgy kezelik, mint az időskori cukorbajt (hiszen a probléma ott is az inzulinreceptor-érzéketlenség), ez utóbbit megfelelő ovulációindukciós kezeléssel gyógyítják, mely nem nélkülözheti a kiváltó stressz eredetének felismerését és hatékony lelki gyógyítását. Az érintettnek el kell fogadnia, hogy nem beteg, és teherbe is fog esni, ha nem is azonnal:
a betegségtudat feloldása nagy lépés a stresszoldásban és ezzel a gyógyulásban is.
Én erről a "betegségről" még nem is hallottam, de szerintem érdekes, h. a stressz mennyire befolyásolja a szervezetünket...
(Bocsi, h. hosszú voltam)