na ez már OFF, mert olyat sokat írtam a tűzhelyekről!
Ezo én sokat sokszor és régóta főzők, gyerekkorom óta, kipróbáltam már mindent rövid kis életem alatt!
Otthon lánykoromban a régi villany tűzhely volt, tudod panelkonyhába, olyan fehér, és kiemelkedik rajta a három fözőlap.na az jó szar volt, nagyon sokára melegedett be, és sokára hűlt ki. (főzés közepén kikapcsolhattam gyakorlatilag, és még megfőtt rajta a kaja)Viszont tisztítani írtó könnyű volt, mivel sehova sem folyhatott be a trutyi. és állítólag ma már gyorsabban reagálnak.
Kollégiumban régi gáztűzhely, előnye hogy írtó gyors, pár perc alatt felforr a cucc, itt a tisztíthatóság mikéntjéről nem tudok beszámolni!
Albérlet: sparhelt. Ezt nem részletezem, gondolom ez már nem jön szóba!
saját kislakás: fehér gáztűzhely, nem fém, nem kerámialap, ergo nem karcolódik, nagyon könnyű tisztítani, nem kényes, nem foltosodik, gyorsreagálású, szerettem.
Németország bérlakás: na kipróbáljuk a kerámialapos villanytűzhelyt. borzalom. nekem. valaki erre esküszik. Kényes, foltosodik, cudarul rá tud égni minden, vakarhatod ilyen kis kaparószerszámot adnak hozzá minden főzés után, ha a lábos alján van valami szupin oda tud pörkölődni, speciális fémlábosokkal igazán jó a hatásfoka, nem gyorsabb mint egy gáz, de drágább (ma már nem biztos). Összességében nagyon kényes és utáltam.
saját nagylakás: visszatértünk a gázhoz ezek után. Modern, fámalapon kiemelkedő gázrózsák.Anyám azzal kezdte, hogy fogta a surolóport (istenem minek is tartottam még itthon ilyen szart
) és a dörzsit, és kaffán letakarította. A fémalapot tudod. Azóta nem kell rá vigyázni, hogy ne karcolódjon össze, lehet jobb is így. Viszont a gázégők mellé, alá szupin be tud folyni a trutyi, és a gázégőket ki tudom ugyan venni, de a tryutyit alóla nem. Ezen segítene, ha a gázégők kerámialapra lennének téve, és nem így kiemelkedve, alul kis tároló a tryutyinak, de akkor ötvöznénk a kerámialapos villany és a gáztűzhely minden hátrányát.
még a sparhelt volt a legjobb, azt már úgysem lehetett kitisztítani, tehát nem aggódtam, mi hova folyik.
Sütőből drágám megvette a majdnem legszuperebbet. namost vagy a legszuperebbet kell (katalitikusat, amelyik leégeti magáról a szennyeződést), vagy a legegyszerűbbet, mert azt lehet tisztítani. A legszuperebbet ugye nem kell a leégető funkció miatt. Bármi mással szív az ember, oldalt a sütőkocsi rácsai miatt nem lehet tisztítani a sütő falát, fent a grillező szerkenytyűi miatt nem lehet tisztítani, a hátsó falat a hőlégbefúvó ventillátorai miatt nem tudod tisztítani, az alját át tudjuk törölni, de azt meg már minek!
(azért átszoktuk!
Főleg ha anyósom jön.
)
ja, és elég sokat sütök, de egy programot használok, a 180 fok légkeverést. Néha a hőfokot változtatom.
Ergo ha valaha házat építünk, a legegyszerűbb sütőt vesszük, aminek az oldalán és a tetején semmi kütyű, kallantyú nem áll ki, hogy lehessen tisztítani. És a tűzhely mögé nem fehér csempét teszek fehét fúgával.
a fözőlapnál is a strapabírás és tisztíthatóság lesz a fő szempont, mindegyiken ma már gyorsan megfő a kaja.