Új privát üzeneted érkezett!

melus

asszem 11 évesen voltak ilyen lábaim :lol: Látom nem lesz gondod a kilókkal a terhesség alatt :D :wink:
Vendég

Csajok! Nektek van narancs vidéketetk? mert nekem a combom hátsó részén van, és nagyon zavar :evil: mit lehet azzal kezdeni? :?:
Vendég

Én megmondtam :D
Vendég

Baba,
Nekem van már, hihetetlen, de tényleg.Közelről látszik :?
Vendég

van sajna :cry:

Baba, nenm tudlak semmi jóval kecsegtetni:

mozgás-méregtelenítés-masszázs :wink:
hideg-meleg váltózuhany esetleg :D

Giz
Kép
Kép
III. uh: 11.04
kissgizi

melus

na ne etess! NIncs is hús rajtad :lol: hogy lenne rajta narancs! :shock: :lol:

Na én elhatároztam itt ültőmben, hogy hétfőtől gyúri fogok, és 58 kiló leszek megint!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
És csinos leszek!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Vendég

Melus, szerintem Te nyertél :D :wink:

Giz
Kép
Kép
kissgizi

58! atyaég..kikkel vagyok körülvéve :!: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Giz
Kép
Kép
kissgizi

De azóta ám híztam sokat, de nem hiszem, hogy a lábamra :)
Mielőtt babás lettem pár hónapja voltam 63 kg.
Narancs vékonyaknál is lehet, már 32 vagyok ám :?
Vendég

Na, ezen totál ki tudok akadni, amikor a girhesek nyavajognak a narancsbőrükről :lol: :lol: :twisted: :twisted:

ezt Baba és Melus nyugodtan magatokra vehetitek 8)

nekem tényleg van.... :? meg 25 kiló feleslegem is! :oops: :shock:
asszem csinálok is fogyókúrás vonalzót izibe :roll:
Vendég

Gizi

igen , 58 voltam 2 éve még! :evil: Hamar jöttek ezek a kilók! Esküvőn már 61 voltam, azok a képek amik iwiwen vannak, ott már 61 voltam, most meg 64. :evil:

vicus
köszke, ari vagy, de nem vagyok girhes! :lol: Látom én magamon, hogy gáz van! :evil: 58 akarok lenni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

én is csinálni akarok fogyisat! De hol?

Melus

egye fene!
:lol:
Vendég

bocsi
65 vagyok :oops:
Vendég

én 58 kg 10 éve voltam, ha nem több...régi szép idők, keresek képet..
65-re akarok most lefogyni. alatta minden - kilo ajándék :D :D

Giz
Kép
Kép
kissgizi

ez kb 8 éves kép - akkor voltam 23 - , itt már régi mércével dagi voltam...most örülnék neki :lol:

Kép

régebbi képem, amin a Versenysúlyomban voltam nincs digitálisan..az nagyon régen volt :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Giz
Kép
Kép
kissgizi

Gizi! :)
De hát csini vagy :)
És afgáááán agaraaaaaaaaad van? A kedvenc kutyafajtám!!!!Imádom! :)
Vendég

á, mégse csinálok, bonyolult, mindíg állítgatni kell??
:roll: :shock:

én 8 év alatt híztam 20 kilót :oops: :oops:
Vendég

voltam... 10 kilóval könnyebben...most az a cél :wink:
ez egy régi kép, még Cakhika is gyerek volt :D

de köszi :D

igen van 2 afgánom, akit képen látsz ő Cakhi, most 9 éves, és van egy black-and-tan, Gizi, ő 13 éves lesz májusban :D :D

és imáááááááádom őket!

Giz
Kép
Kép
kissgizi

Vicuska: az jó, ha mindig állítgatni kell...lefele...én azért vettem le, mert nagyon lassú volt...a kg-ok csökkenése :cry: :cry: :cry:

Giz
Kép
Kép
kissgizi

na most fogyózunk vagy iszunk? :lol:

áááááááááááááá, már inni sincs kedvem :( , az is hízlal :?

és mi lenne, ha leszoknék a cigiről? :roll:
még feljönne + 10 kiló :shock:
Vendég

én amióta dolgozom azóta híztam 25-öt. az utoló10 az elmúlt 1 évben ment fel rám :cry: :cry: :cry:

Giz
Kép
Kép
kissgizi

rájöttem, hogy nagyon gáz vagyok :( :( :( :dagadt, terméketlen alkoholista :shock: :( :( :evil: :evil:
Vendég

kolléganőm lecsökkentette a cigiadagját napi 3-4 szálra a az 1/2 - 1 dobozról és egy hónap alatt kb 15 kg-thízott. nagyon durva. :shock:

Giz
Kép
Kép
kissgizi

na Gizi kedves!

akor fogyjunk együtt! :lol:
de hogyan? :roll:
azt mondják, nem szabad enni és sokat kell sportolni :shock: :shock: :wink:
Vendég

Vicuska: Te legalább ihatsz, nekem az is tilos :cry: :cry: :cry:

Giz
Kép
Kép
kissgizi

én is ezt hallottam...pedig a nem szabad sportolni és sokat kell enni jbban tetszene...
az a baj, hogy szeretek enni...jókat!

most is sütöttem megygyes-mákos rétest ls egy iciripicirit ettem belőle csak..pedig meg bírnám enni az egészet :D :D

mirelit volt :lol: :lol: :lol: :lol: ne kérjetek receptet :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Giz
Kép
Kép
kissgizi

nyami :P :P :P
Vendég

na drágáim jó éjszakát!
apa már zuhanyzik,,jó időre ez az utolsó köözs alvásunk, mert 4 hétre megy hévizre és csak heti 1 estére jön haza :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

nem tudok nélküle aludni...pedig vannak jelentkezők ágymelegítőnek... csak túl szőrősek :D :D :D :D :D

Giz
Kép
Kép
kissgizi

Kép
Vendég

Hát csajok, el kell, hogy keserítselek benneteket, a terhesség sokkal hízlalóbb, mint a pia és a jó kaja! Viszont van értelme és van mire fogni! :lol: Sajnos a kilók megmaradnak a kényes helyeken! :evil: Persze vannak szerencsés emberek, én nem tartozom közéjük, a derekam és a hasam szépen gyűrödik mikor lehajolok! :oops: A sok lótás-futás miatt a seggem és a lábam csupa izom, mellem akkora, mint egy fejős tehéné, nyakam azért még van (ti is láttátok ugyi? :lol: ) , összeségében aránytalanul vagyok dagi! :oops: 8) Ja, és már 72 vagyok, hiába fogytam múltkor, visszajött az a kettő! Nem bánnám, ha nem a hasamra jött volna mind! Így csak 4-5 hónaposnak nézek ki! :roll: 8)
Vendég

Jó reggelt Mindenkinek!Vére süt a nap!

Ma sem leszek túl sokat,nagy itt a nyüzsgés...majd visszaolvasok! :wink:
Vendég

Jó reggelt

Nekem sem ártana fogyókúrázni, de én nem birom rá venni magam. :oops: na, itt kezdődik a baj :?
Nálunk még nem süt a nap, de remélem ma is szép időnk lesz.

Kép

Kép
edinka

Tüncsi, örülök, hogy jól vagy!
Vigyázz Magadra, és gyere gyakrabban! :lol:

Melus, nekem éppen ilyen piszkafa lábaim vannak...(ugye, Gyugyi?),sőt, most még piszkább...és nekem sajnos borzasztó görbe is...de kit érdekel, nyáron a melegben én is felveszem a minit.

A kolléganőmmel már régen megállapítottuk, hogy a térd alattig érő szoknya szinte senkinek nem előnyös!
Vagy érjen a térd fölött valamivel, vagy bokáig.Az utóbbi nekem is bejön. :lol:

Amúgy jobban szeretem a nadrágot, de az most nagyon lóg rajtam.
A lábamról és a fenekemről fogytam, nem mintha lett volna mit, de most szinte csont és bőr...csak pocak van rajtam.Borzasztóan nézek ki.
Holnap levágatom a hajamat is mérgemben.Azt is utálom.

Én szeretnék menni a talira, nekem jó az időpont, remélem Tesóbaba is úgy gondolja!

Bocs, hogy nem írok Mindenkinek!

És Littike nagyon hiányzik! :wink:

Gröni, kedden nem talizunk?Előreláthatólag nekem is a városban lesz dolgom délelőtt.Akkor mész dokihoz, ugye?Én a genetikára megyek.

Jó lenne összevakarni magam már.Nem érzem jól magam, gyenge vagyok, folyton feszít a hasam, rossz a kedvem, feszült vagyok...Nem lesz ez így jó.Sürgősen össze kell vakarnom magam.

Ma kimegyünk az udvarra a kicsi lányommal, és mondom, hogy mit csináljon.Attól, hogy sétálgatok az udvaron, nem lehet baj.Azt mondták, pihenjek egy hetet, az megvolt.
Hiányzik már a levegő, a madarak,a napfény....nem bírom én már ki itt bent!
Vendég

jó reggelt!

itt is süt a nap :D

Luca: jó kertészkedést! de csak óvatosan, bár gondolom, úgyis érzed, ha nem jó és akkor pihi :wink:

Edinka: szia, remlem Nálatok is hamar kisüt a nap :D

Kép

Giz
Kép
Kép
kissgizi

Pálinkásat :!:

Jókat mosolyogtam, míg visszaolvastam.
A dagadt alkoholisták klubjába én is, én is!!!! :lol: :lol: :lol:
Bár van még egy hiányoságom, de az nem publikus! :wink: (BP)

Tali nekem is jó. Akko bizti megyek, ha törik, ha szakad, ha nem.....

Naracsbőr versenyt én nyerném..... Bár nekem már igazolt a koromnál fogva! :lol:
Lábam rövid és masszív! :lol: :lol: Lucának két combja akkora, mint nekem egy!!! :lol: :lol:

A terhesség meg tényleg hízlal! Engem biztos. Akkor értem el a 86 kilós "álomhatárt"! :lol: 50-ről indultam...... :oops:
Willendorfi Vénusz kutyaf@sza volt hozzám képest.... :lol: :lol:
Kép

Na, most megyünk az Árkádba. Cipő kell a kölöknek. Nem lesz occsó..... :?
Vendég

Kisgizi :)
Beágyazódás????? :wink:
Vendég

amíg itt mindenki lustizik, megyek kipucolom az akváriumot. :wink:
apa megy el addig kell megcsinálni, hogy segítsen kicsit :D
meg valalmit főzni is kelllene. :(

és akor jüvő 7végére csak 1 kutya nyírása marad :lol: :lol: :lol: :lol:

mondjuk az lesz a legkeményebb :x :x :x :x :x :D

Giz
Kép
Kép
kissgizi

tetű :!: :!: :!: :!: :!: :D :D :D :D :D :D

Giz
Kép
Kép
kissgizi

Edinka :)
Fogyókúrát csak elkezdeni nehéz... :? Az első három nap borzalmas....
Aztán tűnnek el a kilók, telik az idő és megszokod az egészet. Mikor meg már látványos az eredmény, az igazán tök jó érzés! Ez hajt most tovább!!! :D
Vendég

Edinka: igaza van Gyugyinak..az eleje nehéz! most már minden nap mennék tornázni, sőt arra kell figyelnem, hogy aminimum adagot megegyem.

és amikor beleférsz az első régi nadrágba az meszesezrű :D :D :D
azért megéri...

Giz
Kép
Kép
kissgizi

meszesezrű= meseszerű

Giz
Kép
Kép
kissgizi

Hali!

Majd jövök bővebben..csak mindjárt tanítok...azaz hazudok ..fél óra múlva..de ki akarok ülni az erkélyre kis D vitamint magamba szívni amíg idesüt a nap. 8)

Én is 64 kiló vagyok...és 58 szeretnék lenni. Kicsit vigyázom mit eszek és néha sportolok már...de közel sem eleget. :oops:

Tüncsi
Én vagyok az örök optimista...tegnap is láttam a boldogság gyógyító erejéről filmet a spektrumon...tecc. :lol: A szuirkúra után indul a babaproject...hogy ez mikor is lesz...talán kedden okosabbak leszünk...mert addigra kiderül hogy állok.
vizkriszisback

Gizi!

Tudtam, tudtam! :wink: Most már nem vagy elkettyenve ugye? :wink:

Luca!

Részemrő rendben, de még nem tom belefér-e, mert megyünk anyuhoz! Először elvisszük a gyereket, aztán meg visszamegyünk érte, aztán haza, másnap suli! 5-re megyek, biztos bent leszek megint egy órát :oops: , addig apjuk elszórakoztat esetleg! :P :lol:

Gyugyi!

Remélem még azért érinteni fog :wink: tegnap olvasgattam a neten, hogy a mióma okozhat beágyazódási zavart és emiatt nem fejlődik rendesen a baba! Ha esetleg aktuális lesz, érdemes lenne ennek utánanézni! Szeretném, ha felszednél még úgy 30 kilót, de persze csak e nemes cél érdekében, aztán majd összedobunk neked egy futó babakocsira, hogy letudd adni a felesleget! Na, mit szósz? :wink:

Krisz!

Annyira csodálom benned ezt a sok optimizmust! Remélem minden jól alakul és nem lesz szükség műtétre!

Edinka!

Nekem a Norbi féle jött be, de nem nagyon ajánlgatom, mert pl Gyugyi hízott tőle! Ahogy én csináltam azzal nem lehet nagy fogyást elérni, viszont nem mozogtam, nem koplaltam, csak virslit ettem virslivel, meg lecsót és tejterméket és persze teljes kiőrlésű kenyeret, így nagyjából 2-5 kiló ment le havonta, aztán megállt és így maradtam! Igaz nem is tettem érte szinte semmit! Délben azt ettem amit a család, de ha napközben megéheztem, akkor a fentebb felsorolt dolgokat kaptam be! Ugyanúgy cukorral ittam a kávét és elég sokszor bűnöztem is! :oops:
Vendég

Gröni: nem...most aggódok :D :D :D :D
ha tegnap vackolt be, akkor 3 nap múlva már működnie kell a teszeknek, nem? esetleg egy clearblue?
ha nega nyugodtabban szedném a savlekötőt :? :D :D

Giz
Kép
Kép
kissgizi

Nati: mikor tesztelhetek :?: :D :D :D :D
persze a kérdés a többieknek is szól :wink:

Giz
Kép
Kép
kissgizi

Holnap :lol: :lol:

Gröni :)
Tudom. De nem műtik meg a miomámat. Nem is akarom. Meg ott a hülye vesém, meg a hipertoniám. (Van benne y? :oops: ). Nem-nem. Ez a vonat elment már....... Meg aztán stb. Eldöntöttem, mi a fontosabb. :wink:

Krisz :)
Nem bírnék hétvégén is dógoznyi.... :oops:
Szépk vagytok apával, mint mindig. :wink: Tali?

Ma tudtam meg, hogy az egyik közeli ismi lánya (szüleim a keresztszülők) terhes. Ami tök jó, csak az esküvő június elején lesz. Wazz. :twisted:

Anyuval megint ittunk pezsit. :lol: Na jó, Zapa is ivott egy pohárral...
Eredmény: Cif felmosófolyadék helyett clorox kímélő folttisztítót tettem a felmosóvízbe! :lol: :lol: Zöld-zöld.... :lol: Egy biztos: a parkettám foltmentes lett! :roll:
Vendég

Most komolyan: dpo 12. :wink:
Vendég

Giz!

Én terhesen a Rennie-t szedtem, engedélyezte a doki, teszttel ráérsz!!!

Nekem sem jó a Június 7 :cry: :cry: :cry: ! Az én uncsimnak május 31.-én lesz az esküvője, és ha akkor nem melózik a párom a következő héten tuti nem engedik el!
Vendég

Nati: köszi, megpróbálom a rennie-t, hátha elég most már az is.
teszttel várok, negával tele van a polc :cry:

Gyugyi: vasárnap tesztelek :wink: cn. 31 lesz :D és elvilge az lesz a 13 dpo.

Giz
Kép
Kép
kissgizi

Hy bocsi,hogy igy magammal vgyok elfoglalva par napja de egyszeruen nem tom mi van :shock: Helyzet...23naposak a periodjaim...23.nap semmi...aztan
PENTEK:
25nap semmi barna elojel nelkul piri hipp-hopp itt terem :shock: de megsem csak riogatas mert egy cseresznyenyi kis folt es annyi (egesz nap csak ennyi) :shock:
SZOMBAT:
Cseresznyemag nagysagu barna(egesz nap csak ennyi :shock: )
VASARNAP:
Abszolut semmi :shock:
Megjegyzesek:Jobb oldali petekeszek szurkalas nyilalgatas kb 5-7napja...nem eros nem fajo de erzem es csak neha nem egesz nap :?

Na most mi van velem :( Lehet,hogy tenyleg elmulik a mensim :roll: Holnap elakarok menni dokihoz...nezzen meg monnyon akarmit csak monnyon valamit :roll:

Holnap tuti leszek...aztan kedden megyek a barinommel 4napra videkre 8) Ugyhogy akkor sajna nem leszek :( Vgy lehet,hogy megis mert viszem a laptopom meg nem tom 8) :lol: Ember Hong-Kongban ma ment el es csak penteken jon azert is megyek pentekig en is 8) Cirkusz szupi volt 8) megvettem a dvd-juket es a cd-t is 8) Szombati Sakura viragzas nezese is szupi volt van egy csomo szupi kepem de ngyon nem volt idom :roll:

1000bocsi mindenkitol :roll: :oops:

KépKép
bridget0801
Kulfold

A menstruációról
Mi is a menstruáció?

A belső női nemi szervek közül a méh legbelső rétege a méhnyálkahártya, amely hormonális hatásra minden ciklus alatt fokozatosan megvastagszik, majd vérzés kíséretében lelökődik. A ciklus hossza általában 28 nap, így a méhnyálkahártya lelökődése is 28 naponta következik be, innen származik az elnevezés (latinul: mensis: hónap). Mind a nyálkahártya megvastagodása, mind leválása hormonális hatásra következik be. A női hormonok termelődésének legfontosabb helye a petefészek, ahol döntően ösztrogének és progreszteron termelődnek, melyek létrehozzák a méhnyálkahártya fokozatos megvastagodását, majd leválását. A nemi teljesség korában a petefészekben a ciklus 14. napján tüszőérés következik be, azonban a peteérés nem abszolút feltétele a menstruációnak, rendszeres havivérzés petérés nélkül is bekövetkezhet. Ugyancsak havonta jelentkezik vérzése a fogamzásgátló tablettát szedő nőknek, azonban ez a vérzés a tabletta hormontartalmának, és nem a petefészek hormontermelésének eredménye. A vérzés ilyenkor a tablettaszedés 7 napos szünetében jelentkezik és megvonásos vérzésnek nevezzük.

A menses gyakorisága

Élettani körülmények között, a szervezetben lezajló hormonális változások eredményeként általában 28 naponta következik be a méhnyálkahártya lelökődése, a menstruáció. A két egymást követő menstruációs vérzés első napjai közötti 28 nap a ciklus hossza, ebbe számítjuk bele a menstruációs vérzés 4-5 napját is.

Semmilyen aggodalomra nem ad azonban okot, ha a ciklusa valakinek ennél néhány nappal rövidebb, esetleg hosszabb. Élettani hormonális működés állhat a 25 napos, csakúgy mint a 31 napos ciklusok hátterében. Ha a ciklus eltérő hossza miatt kérdéses a peteérés megléte, erről több módszerrel megbizonyosodhatunk (ébredési hőmérséklet mérése, ultrahang vizsgálat, vérvétel). Igazolt peteérés esetén az átlagosnál rövidebb vagy hosszabb ciklusok tennivalót nem igényelnek.

Azt is természetesnek tekintjük, ha a ciklus hossza ugyanazon nőnél egy-két napos különbséget mutat. Az élettani hormonális működést bonyolult szabályozó mechanizmus irányítja, melyet számtalan tényező befolyásol. Utazás, stressz, táplálkozási, életmódbeli változások, fizikai aktivitás egyaránt hatással lehetnek a ciklus hosszára. Érthető ha vérzése emiatt egy-két nappal korábban, vagy később jelentkezik az egyébként vártnál.

Néha mi magunk szeretnénk a mensest a vártnál későbbre csúsztatni, hiszen az előre kiszámolt időpontban külföldi utazás, nyaralás, fontos találkozó szerepel terveink között. Ha Ön fogamzásgátlót szed, legegyszerűbben a 7 napos szünet kiiktatásával érheti el a fenti célt. A 21. tabletta bevétele utáni napon vegye be a következő levél első tablettáját. Ily módon vérzése nem fog jelentkezni, csak a következő adag utáni 7 napos szünetben. Akkor is van lehetőség a menses elcsúsztatására ha nem szed hormonális fogamzásgátlót, ennek pontos módját beszélje meg nőgyógyászával! A NAP Rendelő orvosai segítségére lesznek a személyre szabott fogamzásgátlásban.

A 21 napnál gyakrabban, vagy 35 napnál ritkábban jelentkező menses viszont kórosnak tekinthető. A túl gyakori vérzés hátterében gyakran áll szervi elváltozás (gyulladás, petefészek ciszta, daganat) vagy hormonális egyensúlyzavar, emellett a fokozott vérvesztés önmagában is veszélyes és további szövődmények forrása lehet. A túl ritka havivérzés hátterében legtöbbször a hormonális tengely nem kielégítő működése áll. Peteérés egyik esetben sem valószínű, mindkettő részletes kivizsgálást és kezelést igényel.

A menstruáció mennyisége

A menstruációs váladék elsősorban méhnyálkahártya szövettörmeléket és vért tartalmaz. A vérzés mennyisége 80-100 ml körüli, azonban pontos megítélése nehézkes, így inkább a vérzéses napok száma, az elhasznált tampon vagy betét mennyisége alapján tudunk következtetni az átlagosnál bővebb vérvesztésre. Ugyancsak kóros kisebb-nagyobb véralvadékok jelenléte. Különösen a hosszabb időn át meglévő bő vérzés gyengeséget, szédülést, vérszegénységet okozhat és mindenképpen kivizsgálást igényel. A vérzés általában 4-5 napos, ha vérzése 7 napnál tovább tart, hosszabb távon ugyancsak vérszegénységhez vezethet, érdemes nőgyógyászát felkeresnie.

Átlagosnál bővebb vérzést okozhat a méh izomfalában elhelyezkedő, vagy a méhnyálkahártya felé növő jóindulatú méhizomdaganat, polip, gyulladás, idősebb korban a méhnyálkahártya túlburjánzása. Nőgyógyászati és ultrahang vizsgálat segítenek a pontos ok tisztázásában. Fenti kórképek a bővebb menstruációs vérvesztés mellett esetleg a ciklus többi napján is okozhatnak több-kevesebb ún. közti vérzést. A menstruációtól független közti vérzés hátterében gyakran hormonális ok áll, azonban hasonló tünetet a méhszáj kóros elváltozása is okozhat, így közti vérzés észlelése esetén mielőbb forduljon orvoshoz!

A terhesség elleni védekezés módja befolyásolhatja a vérzés mennyiségét. Hormonális fogamzásgátló szedése mellett a vérzés mennyisége általában csökken, míg méhen belüli fogamzásgátló eszköz (hurok) viselése esetén a korábbinál valamivel bővebb lehet a menses. Kivétel ez alól a Mirena méhen belüli fogamzásgátló rendszer, melynek egyik fő velejárója éppen a minimális, esetleg teljesen hiányzó menstruáció. Fogamzásgátló tabletta szedése mellett is előfordulhat igen kevés, csupán jelzésszerű havi vérzés. Aggodalomra ilyenkor semmi okunk nincs, inkább előnyként értekelendő a ritkábban kialakuló vérszegénység, a kevesebb fogyott tampon vagy betét.

A havivérzés kimaradása

Egy-egy menstruáció kimaradása előfordulhat teljesen egészséges nőkben is. Ha nem ismétlődik és hátterében kóros elváltozást nem találunk, nem igényel tennivalót. Bizonyos helyzetekben teljesen érthető a vérzés elmaradása: terhesség alatt, szoptatás idején, a változó kor kezdetén. Valódi vérzéshiányról (amenorrhoea) akkor beszélünk ha három egymást követő menses elmarad, hátterében legtöbbször a hormontermelő rendszer zavara áll. Mint korábban említettük a szabályozó rendszer rendkívül összetett, a külvilágból és a test egyéb szervrendszereiből érkező jelek alapvetően befolyásolhatják működését, vérzéskimaradást okozva.

Vérzéskimaradás esetén legelőször terhességre kell gyanakodni, mielőbb célszerű elvégezni a terhességi tesztet. A patikákban kapható tesztek nagy biztonsággal igazolják vagy kizárják a korai terhességet, bármilyen kétség esetén lehetőség van nőgyógyászati rendelőben megismételtetni a vizsgálatot, szükség szerint kiegészítve nőgyógyászati és ultrahang vizsgálattal. A ma alkalmazott hormonális fogamzásgátló készítmények illetve a méhen belüli eszközök nagy biztonsággal védenek a nem kívánt terhesség ellen, de tudnunk kell, száz százalékos módszer nem létezik. Főleg ha hiba történt a tabletta szedésében, hányás, hasmenés jelentkezett az előző hónapban, majd késik a menses, indokolt a teszt elvégzése.

Ha a terhességi teszt negatív és semmilyen panasz nem jelentkezik, rövid várakozás minden további nélkül megengedhető. Gyakran átmeneti stressz (vizsgaidőszak), fokozott fizikai aktivitás (atlétika) vezet vérzéskimaradáshoz. Kiemelendő a túlhajszolt és indokolatlan fogyókúra, ami először vérzéskimaradáshoz, de súlyosabb esetben a hormonális rendszer mélyreható, nehezen korrigálható működészavarához vezethet, ezért kerülendő.

Hosszabb vérzéskimaradás esetén indokolt a részletes kivizsgálás. Amennyiben egyéb, ismert belgyógyászati, vagy endokrin megbetegedése van, célszerű annak kontrollja, mielőbbi beállítása, ami gyakran önmagában rendezi a vérzéskimaradást. Jól ismert példák a nem kezelt cukorbetegség, pajzsmirigy működészavar, amelyek másodlagosan vezetnek vérzéskimaradáshoz.

KépKép
bridget0801
Kulfold

Vissza: Fogamzás

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?