sziasztok !
bocsi de tegnap már nem jutottam a géphez, nem voltam túl jól.
ESte meg még vásárolni kellett menni , alig vártam hogy hazaérjünk és kefeküdhessek. Még most is szédülök, remélem nem lappang bennem valami..
gabcsa : a babáknál pontos adagokat , nem tudunk meghatározni , mivel minden baba igénye más. Emellett a tejcsi összetétele is változik a babához igazodva, ezért mindig más és más mennyiségeket szopiznak. Legjobb , ha a heti súlygyarapodást és a pisis-kakis pelusok számát figyeled , az tükrözi legjobban a baba fejlődését. Van hogy időnként úgy érzed a tejcsi kevesebb mennyiségű, ( a minősége biztosan jobb ) szoptass a babád igényei szerint.
timesz : erről a témáról sokat nem tudok.
De mintha azt tanultuk volna, hogy a vérárammal nagyon kicsi a százalék esélye hogy átjut a magzatba a terhesség alatt.
Nálunk is voltak sajnos olyan kismamák akik úgy lettek állapotosak , hogy kezelés után voltak , vagy éppen a terhesség alatt derült fény erre a betegségre, és egyiknek sem szakitották meg emiatt, a babák pedig egészségesen születtek.
Viszont ezek a betegségek örökletesek is lehetnek, ezért ha a családban előfordult ilyen , akkor jobban oda kell figyelni.
mesi : szia, üdvözlünk !
Gratulálok neked is a picidhez. Problémád azt kell mondjam hogy nem egyedi, majdnem mindenki átesik ezen a nehéz időszakon.
A kisbabák életének első 4-6 vagy akár 8 hete az összeszokásról szól, meg kell egymást szoknotok, a picinek pedig még minden új.
Neked az természetes hogy éjjel aludni kell, de neki ez még nincs igy. Nála ilyenkor még nincs kimondottan éjjel és nappal, ő csak ébred amikor éhes, szomjas, fázik , melege van , fáj valamije, nincs valamiért komfortérzete stb . Tehát mindig. Mivel téged érzett 9 hónapig, a te közelséged ad neki biztonságot.
Napközben nagyon jó hogy 3-4 óránként eszik , ez azt mutatja , hogy van tejcsi és eleget is szopizik. Este felé a babák gyakran sürübben kéreckednek a cicire és éjszaka is többször felébrednek enni, vagy csak komfort cicizni. Ez egyáltalán nem baj,( bár anyuciknak igen fárasztó) ilyen picike babánál ez még természetes.
Nyugodtan szopiztasd, viszont azt szoktam tanácsolni, hogy azért az éjszakai teendőket mindig csendben a legminimálisabb teendőkre korlátod, ezzel is éreztetve a picivel hogy most éjjel van , pihenni kell. Pelusozni is csak akkor érdemes , ha tényleg átázott , egyébként nem. Irod hogy van elég tejcsid, aztán hogy olyan mintha nem enne eleget. Ha van tej , akkor eleget tud enni , csak ő még kicsi , hamar elfárad ezért előfordulhat hogy csak picinyenként tud a megfelelő mennyiséghez jutni. A komfort szopira pedig szüksége van, főleg még ilyen mini korban. Vannnak babák akik szinte állandóan a mami cicijén lennének, ilyen esteben kiváltható a komfort szopi a cumival is, de ennek adása negativban is befolyásolhatja a szoptatást. Ez azt kell mondjam hogy anya függő, az anya elveivel ütközik-e a cumi adása. Ebbe nekem nincs beleszólásom. De én úgy gondolom , hogy még az első pár hétben
legfontosabb hogy a gyermeket szoptassuk inkább mindig ha kéri,
aztán késöbb majd meglátjuk hogyan alakul a dolog .
fridus : szerintem nem vagytok semmiről sem elkésve.
Megfordulni 5-6 hónapos kor körül szoktak. Persze minden baba más és más, ezért ez eltolódhat mindkét irányban.
A baba fejlődési folyamatába nem tudunk beleavatkozni. Előbb utóbb csinálni fogja. Szinte pillanatok alatt .
Segiteni neki viszont abban tudod őt , hogy megadod neki a szükséges körülményeket. ( ez nálatok megvan a kéépek alapján ..
) . Gyakran legyen hason, hogy erősödjön a has és a hát izom, a matrac vagy hempergő keményebb felületű legyen , mert ott könnyebben tudja végrehajtani a mutatványt, szines tárgyakat mutatni neki ( mellé tenni, hogy nyúlni kelljen érte ), hogy késztesse őt a fordulásra. Ha ezek megvannak eljön az átfordulás is.
Tehát nem baj hogy még nem fordult meg, inkább azt kell figyelni hogy a hasonfordulást elözze meg az oldalrafordulás. Nagyon fontos, hogy a sorrend azért meglegyen , ne maradjon ki semmi.
krisz : a cumiról :
Ez a téma megint csak elég nehéz, és sok vitára ad alapot.
Én mindig azt mondtam , hogy 3 csoport van.
1, abszolút cumi ellenesek
2, akiknek belefér a cumi ha úgy adódik
3, akik bár cumi ellenesnek indulnak , de a körülmények miatt mégis cumi pártiak lettek
Ez kicsit morbid, de igy van. Az hogy ki melyik csoportba sorolja magát az változó.
Én mondjuk nem vagyok cumiellenes, az én gyerekeimnek is volt cumijuk. Hozzáteszem , hogy 2 éves korukig szopiztak , és főleg a kicsi volt olyan , hogy ha lekapcsolhatós lett volna a mellem , akkor
simán jó lett volna neki. Én nem birtam cicivel, sem idővel , sem ideggekkel, a cumival viszont megoldódtak ezek a problémáim.
Szépen cicizett , majd kettő -három szivás után kiköpte a cumit és aludt. Nálunk nem volt negativ vonzata a cuminak.
De ez az én egyéni tapasztalatom.
A szakmai hátterű tapasztalat viszont az , hogy bár nem mindenkinél okoz gondot a cumi adása, sok gyereknél mégis igen.
Mivel egészen másként tartja a szájában a cumit és a cumisüveget , rossz irányban befolyásolhatja a szoptatást, belezavar a jó mellrehelyezésbe. A fogak növekedésére is rossz hatással lehet a késöbbiekben.
A cumi adása mindig elsősorban az anyától függ szerintem.
Bár tényleg "segitség " lehet bizonyos esetkeben , ettől függetlenül kilehet váltani mással is a cumit.
(pl : komfort cicizés, dajkálás, újjszopás ).
Azok az anyák akik cumiellenesek ezekből választanak módszert, és vannak akik inkább azt vallják, hogy inkább a cumi mint az újj szopás.
Ez innentől megint egy új témakör , ami szintén nehéz, mert mindkettőnek negvan az előnye és a hátránya is.
Én azt tanácsolom neked, hogy ha te nem akarsz cumit adni ne is adj, a védőnő akármit is mond. Ha eddig kibirtátok anélkül akkor ezután is kifogjátok.
puszi