szisza87: ezt egyszer már leírtam valahova,bemásolom ide neked is:)
Dévainál ez a menet:)
Amikor először hívod ( általában ő veszi fel a telefont,mert ez egy kis intézet, Ő van és egy fiatal doki, van két tünemény biológus, és három asszisztens..ennyi:) Csak hogy tudjam jellemezni a hangulatot,amikor nekem az első visszaültetés volt, 4-en voltunk, és a végén már úgy szólt ránk Mariann ( aki a leszívás-beülti-vérvétel projekteknél van ) ,hogy nem akarnánk haza indulni? Mert a "kispapák" már elbóbiskoltak a folyosón várva,és hiába vagyunk ilyen jól el , azért nem kéne itt kihordanunk a babákat
))
Szóval az elsőre vigyél minden papírt, át fogja nézni, egy éven belüli elég, csak minden újabb lombiknál kell friss hüvelyváladék tenyésztés és chlamydia szűrés. Az első alkalom fizetős, azt hiszem 10 vagy 15e volt, de utána már OEP finanszírozott minden (gondolom ha megvan az oka a meddőségnek, nálunk a párom sp.száma miatt járunk, így erre van vmi kód az OEP felé,ha jól értelmeztem..)
Fog adni egy időpontot az ismertető előadására, ott tartja az intézetben, mindkettőtöknek el kell menni, kb 2 órás, és az egész lombik folyamatát elmondja részletesen:) látszik rajta,hogy ez az élete, anno az első Mo-i lombik csapatba benne volt, és azóta ezzel foglalkozik
Szóval az előadás kissé rémísztő dolgokat is tartalmaz,azonkívül egy kb 40 oldalas ismertetőt is kaptok,amit alá kell irni sok-sok helyen, és letanúztatni, de ez inkább szerintem csak azért van,hogy elkerüljék az esetleges pereskedést,mert mivel ők egy kicsi intézet,ezért abba lehet,hogy tönkre is mennnének:( De az előadáson tedd majd túl magad, mert utána nem lesz benned rossz érzés,amikor mész,mert nagyon kedvesek...csak megvan a rend,az időbeosztás, és ahhoz tartani kell magunkat
Ha minden papír megvan( a
www.devaiintezet.hu oldalon megtalálod A ls B oldal,amit tudsz csináltass meg a háziorvosodon keresztül ) , és megjött a következő menstruációd,akkor telefonálsz reggel fél 8-8 között,hogy megjött, és vagy azon a napon vagy a következő napon hív be, első UH-ra, ott elvégez egy hüvelyi ultrahangot ( belső szobába mentek ) megnézi az ovariumokat, és hogy mennyi őstüsződ van,mert az alapján dönti el a stimuláció típusát. Aztán a másik helyiségben felugrasz a lábtámaszos ágyra, és beméri egy kis szondával hogy majd pontosan hová rakja be Bogyókát( kat) .
Utána felöltözöl,és vissza mész az irodájába, és ott elmondja ő és az asszisztens,hogy mit hogyan szedjél,szúrjál,ilyesmi...erről lesz egy lapod,azt mindíg hozod magaddal.
A második UH 7. napon lesz,és minden második nap,ez már mindíg csak hüvelyi.
Minden 2.nap mész uh-ra, hétfő,szerda,péntek, ha negyed 8-fél 8 közt odaérsz,akkor legkésőbb 9-re végzel.
Ha késel,mint én szoktam, akkor az a baj,hogy 9-kor elmegy a leszívásokra, és csak fél10-től kezd újra behívni.
Stimu közben 2 alkalommal vesznek majd ott tőled vért hormonra.
Amikor már szép nagyok a tüszőid,akkor megadja a leszívás napját,az is hétfő-szerda-péntek van. Akkor fél8-ra mentek,gyorsan csinál egy UH-ot,hogy hogy vannak a tüszők,és utána a lányok elnavigálnak. Van egy kis kórterem,oda fekszel be, és onnan nyílik a pici műtő.
Én kértem altatást,ami csak egy kis koktél,azt mondta az anesztes,hogy a petesejtbe ez a szer nem hatol be, de ha nem kérünk,akkor a stresszhormonok viszont szédurranthatják a tüszőket.
A leszívás kb 10 perc,a Dévai beleírja tollal a tenyeredbe a leszívott petesejtek számát, és mellé egy szivecskét, és amikor felébredsz, egyből látod,mennyit sikerült leszívni.Közbe Apu félrevonul a személyivel,tajkártyával. Otthonról nem lehet mintát vinni. Utána kicsit mensi-szerű görcs és vérezgetésed lehet,mert nyitva a méhszáj, és amíg az be nem zárul,ezt érzed.
3-ig bent fekszel,utána bementek hozzá
A transzfer attól függ, hogy mennyit szívott le, mennyi termékenyül meg, mert ha több mint öt, kérheted a D+ verziót, ami azt jelenti, hogy tovább tenyésztik őket, ilyenkor a PU után kb 5 nappal kapod vissza, ha nincs továbbtenyésztés, akkor 2 nap múlva.
A leszívás utáni reggel hívod őt ,és megmondja mennyi indult osztódásnak.
Mindig hé-szer-pént vannak műtéti napok, így a transzferek ( beültetések )is.Ha kevesebb van mint 5, még akkor is behív előtte,és döntened kell, hogy mennyit kérsz vissza, mennyit fagyasztatsz le, vagy esetleg semmisítsenek meg.
Kb. a saját normális ciklusodhoz igazodik az egész, tehát kb a 13 és 14. ciklusnapon lesz a punkció. Visszaültetés a leszívás utáni 2. napon, azaz kb 17-18.nap vagy ha továbbtenyésztést kértél mert sok a petesejt volt, akkor a leszívás utáni 5. napon. Folyamatosan ultrahangoz a 7. naptól kezdve. Vérvétel az utolsó 2 UH napján van.
Nem engedik hogy vigyél spermát, mert ök nem vállalhatják a felelősséget azért hogy más spermáját viszed oda esetleg a férjed neve alatt, aztán ők lesznek beperelve. Elkérik ezért a férfiaktól a személyit, TAJ kártyát is a spermaleadásnál.
Közben a hiperstimulációt elkerülendő napi 500 gramm fehérje kell,mert a hormon nem tud csak úgy "úszni" a vérben,csak fehérjéhez kötődve,tehát ha nem viszel be eleget,akkor nem jut el a petefészkekbe, és megette a fene az egészet..
Végül is nem sokáig tart (persze peteéréstől függően) 14 nap körül peteérés, és így volt összesen 3 alkalom a punkció előtt, utána még kétnaponta a leszívás és beültetés, tehát 5 db hétfőszerdapéntek. Punkció egész nap, transzfer jó esetben fél nap.
Telefonálás: fél8 stimusok, fél9 -babás telefonok, 9h embrió ifnormáció.
Azt hiszem ennyi