2005.09.18 16:24
Szerző: marycus
Sziasztok!
Üdv. mindenkinek!
Tényleg kicsit eltűntünk... Külön üdvözlet az újaknak!
Bolha:
Nagyon aranyos kislányod van. Gyere sűrűn. Általában nem ilyen kihalt ez a topik, csak most így alakult szerintem.
Gratula mutatványaihoz!
Merre laktok? Itt született Újpesten Vivien?
Nekem van egy 21,5 és egy 4,5 hónapos kislányom, Viki és Niki.
Csi:
Amit Szirom leírt azzal én is egyetértek. Nekem a kisebbik lányom született itt Újpesten, a másikat is oda terveztük, de koraszülés lévén a Szabolcsba kerültünk. A kettő ég és föld... az újpesti javára. Végülis összességében szerintem a mai kórházi állapotok szerinti rangsorban a gyermekágyas rész és a szülészet az az átlagos felső részén van szerintem. Nem egy szálloda, de tiszta és kultúrált, nemrég lett felújítva.
A szülésznőt nem lehet úgy tudom választani még most sem, de nálam nem volt rá szükség, mert hirtelen mentünk ismét és császár volt. Ha lehetne választani, akkor azért volna olyan akit nem választanék, mert van egy-két őrmester típus. Ugyanez igaz a csecsemősökre is. Itt is találkoztam egy őrmesterrel, de a többiek rendesek-kedvesek. A végén az őrmesterről is kiderült, azért a lelke mélyén szereti a kis porontyokat. Meg is lepődtünk.
Szirom jól írta, hogy mindenért szólni kell, mert nem jönnek maguktól segíteni. Mi pont akkor voltunk bent, mikor teltház volt és bizony volt hogy többször is szólni kellett, bár nem ez volt a jellemző. Az azért általános volt, hogy a "gyakorlott" anyukák segítettek.
Tápszert kérdés nélkül adnak a babának, főleg éjszaka, ha felébred és nincs lefejt tej a számára. Ha van, azt kapja. Gondolom, ha szólsz, hogy ne adjanak neki akkor nem adnak, viszont ha nincs tejed akkor is lehet szólni, hogy kérsz pótlást. Ettől szerintem nem kell félni annyira, mint ahogy azt az anyatejet pártolók mondják. Előfordulhat, hogy az elején nincs tej, ezt tapasztalatból mondom és nagyon nehéz azt látni, hogy a kicsi torkaszakadtából bömböl és hiába nyózod magad nincs tej. Az idegesség és a fájdalom pedig pont ellene hat annak, hogy meginduljon a tej. Ha nem sír, mert nem töküres a pocakja, de nincs is teletömve és szívesen szopizik és hagyod is, akkor a tápi ellenére lesz tejed, mert nem leszel elkeseredett és fáradt.
Én vittem mellszívót és érdemes is vinni sajátot. Van egy Medela típusú elektromos fejőgép, de állandóan szólni kell, hogy mennél. A sorbanállásról én nem tudok, de nem is akartam igénybevenni.
Sterilizálni nem sterilizálnak, velem közölték, hogy mossam ki melegvízzel... Mondjuk, mivel egyedül használtam ez végülis nem akkora gond és a Szabolcsban is hasonló volt a rend, bárha nagyon erősködtünk akkor azért kisterilizálták, itt nem erősködtem... A lefejt tejet, mikor a kicsiket elvitték melléjük tették, ha később vittük le én ráírtam, hogy Nikié, de volt olyan is, hogy átöntötték egy helyi üvegbe és azonnal visszaadták a sajátott, nehogy eltűnjön.
A papírokkal nálunk is minden rendben volt.
Én egy dolgot hiányoltam. A gyerekorvos nemigen keresett fel minket, így kérdezni sem lehetett tőle. Nekem volt kérdésem és elég macerás volt, bár a rendszer annyi hogy menj oda és várd meg, hogy jöjjön. Csakhát az ember nem ismeri, mindenkit meg mégsem szólíthat meg, a másik, hogy nem lehet tudni mikor ér oda, mennyire van késésben. A csecsemősüktől lehet érdeklődni és szívesen válaszolnak is, de van amit az ember az orvostól akar megtudni.
Különben javaslom nagyon, hogy menj(etek) tanfolyamra. Saját tapasztalatból mondom, hogy hasznos, mégha nem akartok apás szülést vagy esetleg nem kötelező. A kórházat is bemutatják és az ember a saját szemének azért jobban hisz.
A topikokban található kórházi rémtörténetekkel meg szerintem nem érdemes foglalkozni. Minden ember más és más az ami megfelelő számára. Az Újpestiről is olvashat mindenfélét, de szrintem ha itt megkérdezel akárkit is, egyikünk sem fog rosszat mondani róla.
Ja, ügyeletes orvos. Engem mindkét esetben az ügyeletes orvos vett fel, illeve nézett meg, mert ő kéznél volt és amíg az én dokim odaért addig is elláttak, és korrekt módon. Egy biztos, ha gondot látnak akkor döntenek, de megbeszélik az orvosoddal. Vikinél is az ügyeletes orvos küldött tovább a Szabolcsba, de az én dokim egyetértésével, beszélt vele telefonon. Mondjuk annyi biztos, hogy a speciális esetekre nemigen vannak felkészülve, sem anyai, sem babaszempontból, úgyhogy ha bármi kis problémát látnak szerintem már küldenek is át egy felkészült kórházba. Nekem az első esetben mondták, hogy jobb az anyai inkubátor, mint a mentőé a baba számára, ha szükséges a speciális ellátás, bár a császárt minden tvábbi nélkül meg tudnák csinálni.
Hát ennyi remélem én is segítettem.
Szirom:
Utólag is Boldog szülinapot!!!
Ez a téli utazás klassz lesz, ha sikerül. Egy gyerek szerintem bármikor lehet beteg. Lásd Vikót, télen kutya baja nem volt, azt mos agusztusban mit össze kínlódtunk... De ha ezen töröd magad, akkor tuti be is jön, legalábbis nálam így van.
Egyébként én sem hagynám itthon a kölköket... Mi már így vagyunk egy család, és ezt láttam a szüleimtől is, ők is vittek magukkal mindenhová. Persze nem állítom, hogy nem jó egy kis kikapcsolódás nélkülük és lehet, hogy nagyon hasznos is, ahogy Kriszta már írta is, de én hasonlóan éreznék, mint Te. Az én szüleim notóriusan elhallgatják, hogy gáz van csakhogy ne rohanjunk haza, bár legfeljebb nagybevásárlásra vagy dokihoz mentünk eddig, ja, meg most okításra. Persze ettől még semmi bajuk nem lesz a gyerkőcöknek, hisz minket is felneveltek...
Krisztocs:
Bocs', de tőlem elmaradt, úgyhogy, ha későn is, de: Boldog névnapot Reginek!
Rólunk:
Átvészeltük az első kétnapos okítást. Niki áthidalta a szopi problémát azzzal, hogy áttette éjszakára az evészetet... Kiderült, hogy a fagyitejet nem díjjazza, akkor inkább a tápi, no meg az őszibarack. Nyelte mint kacsa a nokedlit. Vikó meg volt bankban, meg piacon apuval. A bankban ő figyelte a kezében a sorszámmal a sorszámos táblát és minden váltásnál megkérdezte: "Papáé?" Tetszett neki a pénzszámolás is. És képzeljétek, hogy a TV-ben mondták, hogy Viktória és ő felkiáltott, hogy "Viki". Hogy honnan tudja? És ha kérdezzük, hogy hogy hívják vagy mi a neved, akkor mondja, hogy "Viki. Most tanítottuk neki, hogy hány éves vagy. Erre az jött ki, hogy erre is azt mondja, hogy "Viki", de ha másodszor kérdezzük, közli, hogy "Kettő". És egy csomószor csak úgy elkezdi mondani, hogy "Viki, kettő".
De amúgy szuperül beszél már és komoly mondatai is vannak, néha a ragozás is stimmel. Ha megyünk kocsival és állunk a piros lámpánál és vált zöldre közli, hogy "Zöld, mehetünk". Szóval fejlődönk, csak a szobatisztaság téma állt le, de teljesen.
Na, most ennyi, így is jó hosszúra nyúltam. Többiek gyertek!
Mindenkinek jó napot!
Marycus