VMóni,
volt már róla szó, de szívesen beteszem még egyszer
--------------------------------------------------------------------------------
Gyorstalpaló tanfolyam korábbi hozzászólásokból összeszedve Phaedra
alapozás-> jól fedő festékkel (pl. Supralux, Trinat vagy bármely más festék, ami erre alkalmas). Azért van szükség alapozásra, mivel ha felteszel egy szalvétát egy anyagra, a SZ nagyon vékony és az alatta található minták át fognak látszani alapozás nélkül, illetve nem fog látszódni a SZ mintája.
ragasztás-> decoupage ragasztó vagy taétaragasztó: Akármelyikkel is dolgozunk két réteget kell felvinni. Először a motívum alá utána a SZ felhelyezése után felé. Az alsó ragasztó rétegnél nem kell megvárni a teljes száradást, csak annyira, hogy a SZ ne ázzon fel a ragasztótól
lakkozás-> decoupage lakk vagy pl.: csónak lakk: A lakkozás az utolsó lépés. Ez egy védő réteg lesz. Egyes esetekben elhagyható, de pl.: ha virágcserepet decoupage-olsz, akkor fontos, mert a víz hatására rögtön leugrana a szalvéta a lakkozás nélkül. Ugyanígy fontos pl. egy tálcát is lelakkozni, mert akkor nem lehetne tisztítani.
A festékeket fel lehet hordani pl. ecsettel vagy szivaccsal. Belenyomni semmibe sem lehet, mert akkor vagy összeugrana vagy elszakadna a SZ.
Még talán annyit leírnék, hogy minden réteget meg kell várni, hogy jól kiszáradjon (kiv. első ragasztó réteg).
Kb. ennyi röviden az "alapokról" a teljesség igénye nélkül.
Csi
Decoupage--kivágást jelent, egy papírból körbevágott motívummal díszítünk tárgyakat, a motívumok felragasztásával. (szalvéta, csomagolópapír, decoupage papír, stb).
Decoupage lakk = decoupage ragasztó = szalvétalakk = szalvétaragasztó. Ezek gyakorlatilag ugyanazt a ragasztót takarják. Van matt, selyemfényű, és magas fényű belőlük, és van külön textilre, üvegmatricára való. Mi az "általános" ragasztót használjuk, a legtöbb felületre ez megfelelő(kivéve a textil). Ezzel lehet gipszre, fára, üvegre, fémre, fényes felületekre is ragasztani. A decoupage lakk száradás után nem igényel semmiféle utókezelést, vízálló marad (persze normális körülmények között).
Tapétaragasztó--olyan felületre használható, amit egyébként is lehet falfestékkel festeni. Papír, fa, gipsz, stb. Üvegről, fémről leesik.
Használati tárgy esetén (pl az én dobozaimat) azért kell lelakkozni, mert nem képez olyan réteget, mint a decoupage-ragasztó, így a szalvéta sérülékeny. Falikép esetén nem szükséges.
Húúú, mit tanultam még..
Ja igen, az alapozás:
Csak akkor kell alapozni, ha nem szeretnéd, hogy a díszítendő felület színe-mintája átüssön a szalvétán. Mert azt még nem írtuk, hogy a szalvétának csak a legfelső, mintás rétegét használjuk fel, és ezen áttűnik az alap. Nem szükséges minden alapot lefesteni. Pl fehér gipsz, natúr falap, vagy készen vásárolt dobozra is lehet alapozás nélkül szalvétát ragasztani, ezt csak a képzelőerő, és szándék határozza meg.
Festékek: Legjobb, és persze a legdrágább is az akrilfesték, ez vízzel hígítható. Használunk még Aquacolort, ez vízbázisú falfestékek színező-adaléka, ami önállóan festékként funkcionál, háztartási boltban kapható, ez jóval olcsóbb, mint a hobbyboltos akril.
Ki lehet próbálni otthoni mindenféle maradék festéket, ezek akkor jönnek jól, mint pl. az én esetemben a tápszeres doboz feliratait kellett eltüntetni, nagy felületről volt szó, és drága lett volna az akrilfesték. Így itthon talált Supralux festékkel az egészet fehérre festettem, így már nem látszottak a feliratok. Felragasztottam a szalvétát, és színben passzoló akrilfestékkel öszepamacsoltam őket, azaz a motívum környékét.
Amikor én első alkalommal belekezdtem, akkor megkérdeztem Phaedrát, hogy mit is kell vennem, hogy tudjak valamit is csinálni.
Most ezt is leírom Neked, biztos, ami biztos alapon
-Decoupage ragasztólakk
-Egy szélesebb ecset,nekem 12-es van, elég egy darab, mert a ragasztó, és a festék is kimosható, de csak a használat után azonnal(később jöhet a szivacs)
-Egy mintás szalvéta
-Szalvétához színben illő akrilfesték
-Valami letámadható felület, legjobb talán egy virágcserép, az biztosan akad.
-Fogod a cserepet, lefested az akrillal, hagyod alaposan megszáradni.
-Felviszed rá a decoupage ragasztót, kicsit hagyod, hogy beszívja, majd a
-kivágott motívumot (csak a legfelső réteget!) ráilleszted, majd
-megint átkened a ragasztóval, óvatosan, mert szakadhat a szalvéta, majd
-ha megszáradt a ragasztó, akkor kedved szerint utólag is vihetsz fel rá festéket a motívum köré, de ez nem feltétlen szükséges.
Áfonya
Mindent leirtatok decoupage temaban. max hozzatenni /bar lehet, evidens mindenki szamara/, hogy a szalvetat kozepetol kifele kell atkenni a masodik reteg ragasztoval, szep lassan, a gyurodeseket kisimitva.
Phaedra
Akrill-> mint ahogy írod, létezik belőle többféle. Én például vettem művészboltban is akrillfestéket, és össze sem lehet hasonlítani a hobbi festékkel. Sokkal jobban fed és sokkal sűrübb is. Na, ezzel biztos nem állok neki alapozni, mert elég durva az ára is. De gondolom még a művész fetékek között is van/lehet nagy különbség. Erről Zsunya biztos többet tud mondani.
Még egyszer alapozás-> sztm attól is függ, hogy le kell-e alapozni, hogy egészben vagy motívumra vágva ragasztod-e a szalvétát. Én 99%-ban körbe vágom a mintát és sztm egy alapozott rétegen jobban fog mutatni. Tul.kép én a gipszalapot is mindig alapozom. De ez megint csak egyéni, hogy Te hogyan is fogod kitalálni a saját módszereidet. Az alapozás színe pedig a szalvéta színétől is függ.
Viszont itt egy trükk-> ha színes alapot készítenél és a szalvéta felragasztása, száradása után úgy érzed, hogy nem jön vissza kellően a szín, akkor még a szalvétának a kiemelendő motívumára is rá lehet tenni egy kis akrillfestéket, mintegy azzal kiemelni.
Ha megnézed ezt a nyuszis képet->
http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/messages/39/30172.jpg itt nekem az alapszín miatt elvesztek a színek, és gyakorlatikag a nyuszit is és a tojást is újra festettem (talán a pirosnál ez jobban is látszik). Az újra festés néhol azt jelenti, hogy bepacsmagoltam, hogy kontrasztosabb legyen.