Anyapoc!
Patinázás: Tárgyaknak régies színezetet, ódon jelleget kölcsönöz.
Nekem sötétbarna van itthon, de mindenféle színben lehet kapni.
Felragasztom a szalvétát a helyére, és ebből a pasztából egy kicsit egy rongyra teszek, és felviszem a képre. Elmaszatolom a ronggyal, majd a rongy tiszta felületével visszatörlöm. Az OSB lapnál, vagy bármi egyenletlen felületnél azért jó, mert a patina megragad az egyenletlenségeken, bentmarad a résekben, így kiemeli azokat.
Ha az egész felvitt felületet visszatörlöm, akkor barnás árnyalatú lesz a kép.
Ha többet viszek fel, és nem törlöm vissza, akkor ott sötétbarna lesz, mint
itt a kereten, fedőként viselkedik.
Lehet "foltozni" is, akkor csak itt-ott teszem fel, és törlöm vissza.
Úgy is lehet vele játszani, hogy a kép közepe felé haladva egyre többet szedek vissza, így kívül kap egy sötétebb elmosódott
kontúr nélküli színezetet.
Én ezzel szoktam kiemelni a szalvéta gyűrődéseit is.
Óvatosan kell bánni vele, mert mindenképpen elszínezi a szalvétát.
Célszerű kisebb részen dolgozni vele, mert ugyan ez nehezen szárad, de igazán csak kis részeket kezelve lesz egyenletes az összkép.
Célszerű dec.rag fedőragasztás után kezdeni a felvitelét, mert pl. tap.rag esetén nem lehet rendesen visszaszedni, hiszen egy sima papírfelületről sem lehet leszedni a rávitt festékréteget, míg a dec.raggal ragasztott kép már vízzáróvá tette a szalvétát. Tapragos képet is lehet vele kenni, de akkor nagyon kevés, és már eleve elmaszatolt festékes ronggyal kell felvinni a patinát.
Van, hogy csak a
keretet kenem össze vele, a motívumot nem. Jól lehet vele hibákat korrigálni,
itt pl. a kereten belül a szalvéta kisebb volt, mint a belső méret, egy jó adag, befele halványuló kencézéssel ezt el lehetett rejteni.
A fenti képeken csak sötétbarna patinát használtam, festéket nem.
Másik felhasználása az, amikor az egymáson repedő lakkrétegeken keletkezett repedéseket ezzel emelik ki. Ott fel kell vinni az első lakkot, majd rá a másikat, az megreped, és a repedéseket úgy teszik láthatóvá, hogy a patinát felviszik, belepaszálva a repedésekbe, majd visszatörlik a teljes felületről, de a repedésekben bennemarad. Nekem ilyen kétkomponensű repesztőm nincsen.
Patinából van vizes bázisú, és oldószeres is, nekem a vizes van. Mielőtt veszel, próbáld ki az otthon fellelhető cipőkrémet,(az enyém Bagarol), azzal is meg tudod nézni, hogy hogyan mutat ez az életben.
Teljes száradás után az egész képet át kell kenni hígított dec.raggal, vagy jobbaknak(
) vizes lakkal, hogy a fény egyenletesen törjön meg rajta.
Én nagyon szeretem. Veszek majd fehéret is, akkor olyan "meszesre kopott" lesz a kép. Eddig azt csak festékkel csináltam, de az mindenképpen macerásabb, és nem is olyan szép.
Kérdés?
Csi