Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok,
régóta gondolkodom rajta, hogy nyitni kellene egy olyan topikot, ahol mindenféle bio-ötleteinket megoszthatnánk egymással. legyen az az étkezés, vagy épp a takarítás... (Most épp ez a kettõ jutott az eszembe...)
Olyasmikre gondolok, hogy pl. én semmi pénzért nem veszek bolzti gyümölcsjoghurtot, amióta olvastam, hogy az eper-ízt mibõl adják hozzá... Veszek viszont smia joghurtot, anyukám házi befõttjébõl/lekvárjából/szörpjébõl teszek bele egy adagot, mézzel édesítem. Jobb, mint a bolti...

Vízkõ: a legjobb ellenszer az ecet. Sokan vízkõtelenítjüók a mosógépünket ecettel (ezt már több topikban megbeszéltük Kép), én pl. az ablakot is azzal pucolom (már amikor ablakot pucolok...), nincs nála jobb.

Vanegy könyv, a Zöldköznapi Kalauz. Abban olvatsam, hogy lehet takarékosra állítani a nem takarékos wc-tartályt. Egy vízzel telt üveget vagy téglát (komolyan) kell tenni a tartályba, így kevesebb víz lesz benne, és ez a kevesebb is elég az öblítéshez. Viszont sok liter vizet megtakarít vele az ember.

Még mielõtt rákérdeznétek, nem, nem vagyok környezetvédõ (bár kellene talán). csak ilyen apróbb ötleteim vannak (néhány saját kútfõ, a többit meg lopkodtam Kép)

sziasztok, remélem, sok hozzászólás lesz Kép
üdv
Zsóka

Zsóka
zsóka
 
 


Sziasztok!

Zsóka, örülök ennek a topiknak, tényleg kerülgettük sokfelé a témát.
Egy friss ötletet szeretnék elmondani nektek. A befõzéssel kapcsolatos. Mivel az ember ha csak teheti, igyekszik tényleg a saját gyümölcsöt, zöldséget elrakni, nincs benne annyi mesterséges anyag, mint a boltiakban. Viszont a tartósítószert általában nem ússzuk meg. Na erre hallottam azt a tippet, hogy: nem teszünk a lekvárba (befõttbe stb) tartósítószert, lecsukjuk a szokásos módon celofánnal, majd teszünk rá, a celofánra kívülrõl tartósítószert, és úgy rá még egy réteg celofánt. A mottója az, hogy a penész stb. leginkább a levegõ felöl támadja meg az eltett dolgunkat, ezellen megvédi a két celofán közti tartósítószer, ugyanakkor mégse tettük bele az ételbe.
Bocs, ha ez nem teljesen zöld, csak az étkezés bio módonról jutott eszembe. Amúgy én is megfigyeltem, hogy sokszor a celofánt teljesen megeszi a penész, nincs is celofán, és még ilyenkor a (pl. ketchupnak) nincs semmi baja, tehát tényleg ott indul a folyamat. Idén én is kipróbálom, aki mesélte annak láttam a befõttjeit, lekvárjait, jópár évesek voltak és kutya bajuk se volt.

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Sziasztok! Nagyon jó ez a topik ötlet. Nálunk más oldalról van a dolog megközelitve. Mégpedig, hogy nem eszünk bonyolult dolgokat. Gyorsan elkészithetõ egyszerû ételeket. Most nem instant porokra gondolok, hanem fõzelékre egyszerû grillezett húsra, héjában sült krumplira vajjal. Ilyesmikre. Összeségében sokkal kevesebb E-t eszünk. Az is igaz persze, hogy szeretni kell az ilyen kajákat...anélkül nem megy. Kép

Anyósom szokott sütni kenyeret, egyszerûen a sütõben. Nagyon finom... Szoktak még izesitett ecetet is csinálni. Teát is azt iszunk ami a kertben nõ. Málna, menta ilyesmik.

Takaritáshoz annyit, hogy nálunk a lakásban van két cica. Viszont nincs szõnyeg, csak a pucér parketta. Amit bolhafészkek kialakulása ellen ecettel szoktam felmosni. Amióta ecettel mosok fel a macsok sem kapnak frászt a szagtól (amit a kemikáliáktol igen Kép) és nem is voltak bolhásak.
Az ecet tényleg nagyon praktikus. Én már mulasztottam el hajkorpát is vele.

Most ennyi jut eszembe. Kép

Zsunya
zsunya (zsunya)
 

 
 

Sziasztok,
Ildi, tudtam, hogy idetalálasz KépKép Alig látlak itt mostanában, mióta a mhelyeden felújítás (vagy mi) van.
Szvsz amit íretál, az is zöld - szerintem. (Vagy legalábbis belefér Kép)

Zsunya,
hogyan süti anyósod a kenyeret sütõpben? Meddig kell dagasztani? Háény fokon? Meg minden ilyesmi érdekelne. Sajna jelenleg nincs pénzünk kenyérsütõ gépre, viszont szeretném megúszni azt a sok hozzáadott akármit, amit a kenyérbe beleraknak (állományjavítótól kezdve minden izé).

Ecet hajkorpára: hogyan? Mivel mostál hajat? Ecettel csak öblítetted? Milyen hígításban?

Befõzésrõl még vmi: tavaly meg tavalyelõtt is láttam a boltokban olyan befõttesüvegeket, amit úgy hirdettek, hogy nem kell bele tartósító, viszont sajnos mélregdrága. De valóban nem kell bele tartósító. Amerikai barátnõm két üveg (olyan üveg) lazacot (nem tévedés) adott nekünk, amit õ maga fõzött be (tényleg befõzte, vmi hat órán keresztül). Semmit nem rakott bele. Évekig eláll. A titok azt hiszem a gyakorlatilag légmentes lezáráson van, ill. a hosszú idõn keresztül tartó csírátlanításon.
üdv
Zsóka

Zsóka
zsóka
 
 


Sziasztok!
Zsóka!
Ahogy én csinálom a kenyeret:
1 kg liszt (2/3 sima liszt, 1/3 teljesõrlésû, de lehet fele-fele is)
fél csomag élesztõ
kb. 1 teáskanál õrölt kömény
1 púpos teáskanál só
kb. 6 dl langyos víz
kiskanál cukor vagy méz az élesztõ felfuttatáshoz
Szóval: 2dl víz+cukor+élesztõ+2 evõkanál liszt összekutyul, felfuttat
Közben a lisztet, sót, köményt (vagy egyéb magot stb). jól összekeverem szárazon. Ha felfutott az élesztõs keverék, a lisztbe mélyedést készítek, beleöntöm, és a liszt tetejét addig kavargatom, hogy tejfölsûrû kovász (?) legyen, azaz egy kevés lisztet még beleforgatok a pépbe. (Érthetõ?)
Kb. fél óráig állni hagyom (állítólag lehet egy éjszakán keresztül is, az az igazi kovászolás), majd a többi vizet is hozzáöntöm és kézzel megdagasztom, 5-10 percig.
Tetejét liszttel beszórom, kelesztem kb. 2 órát. Ha tovább kel, csak használ neki.
Átgyúrom kicsit, kivajazott kerek (!) tortaformába teszem, nem nyomkodom bele, csak beleteszem. Tovább kelesztem, míg jó magas kenyérformája lesz.
Gázsütõben 4-5-ön sütöm, kis csészében vizet teszek mellé párologni.
Még sütés elõtt átkenem vízzel a tetejét, sütés végén szintén.
Ennyi.
Kicsit túlbonyolítottam, igaz?Kép

Komposztálás: nálunk 3 régi raklap van összeszögezve, oda öntjük a cuccot, így némileg szellõzik is.

Tea: ha valaki citromfûre vágyna, szóljon egy tali elõtt. Nálunk kiirthatatlanul terjed...

Mosás: a mosószóda nagyon bevált, egy mosáshoz így kb. 100 ml mosószer kell csak, meg 1-2 kanál szóda, forró vízben feloldva. Szódát a József krt-i Azúr vegyszerboltban 30 kg-os kiszerelésben lehet kapni, 3000 Ft körüli áron.
Irtó sokáig elég.

Edóka
Edóka
 


Sziasztok
A kenyér anyosomnál ahogy emlékszem még egyszerübb. Az tuti, hogy durumlisztõl csinálja. ritkán rak bele magokat, pedig miért is ne? Az egész kelesztéssel mindennel kb két óra szokott lenni. Kalácsot is csinált multkor. Ja és ha nem szeljük meg melegen, akkor kihülés után felszelve is sokáig puha marad. Meg persze sokkal tömõsebb, mint ezek a levegõs kenyerek. Kis türelmet, felhivom és aprolékosan leirok mindent, hátha valaki ezt a receptet is ki akarja próbálni.

Az ecetes hajmosás nekem úgy kezdõdött, hogy iszonyatosan korpás volt a fejem. Nisoral, TGél meg társai semmit nem javitottak rajta. Kisebesedett, és állandóan az jutott eszembe, hogy valahogy le kéne marni a fejemrõl ezeket. És akkor kigyúlt a fény. 15% ecet WU2 után. Jó sok, had csipjen. Amig éreztem valamit addig volt a fejemen. Ezt kb 2-3 naponta, de max. négyszer csináltam. Elmúlt.
Azóta egyébként, lehet hogy rémisztõen hangzik, de nem használok semmiféle sampont a hajmosáshoz, csak vizet....

Zsunya
zsunya (zsunya)
 


Sziasztok, bár ez nem kimondottan zöld ötlet de azért hasznos.

Amikor karfiolt fõzök mindig büdös lesz a konyhám. Ma olvastam, hogy ha a fõzõlébe teszek egy szelet kenyeret (gézben vagy zsepiben), akkor az magába szívja a szagokat, és ha ecetet cseppentünk elõzõleg a kenyérre, akkor hófehér marad.

Marea
Marea
 


Sziasztok!

Nekem is nagyon tetszik ez a zöld topic!

Edóka: a citromfûnek én is hadat üzentem. Már nálunk is nagyon terjedt, amikor a Spektrum TV-n láttam, hogy jobb egy nagyobb cserépbe ültetni, onnan nem mászik szét a kertben.
Így jártunk a mentával is, mostanság szegénykéket tépdesem kifelé, bár sajnálom õket, de némi túlzással állíthatom, hogy a kert egyik felét a citromfû, másikat pedig a menta lepte el.

Képzeljétek, pont ma vettünk két hatalmas balkonládát (1-1 méter hosszúak), az egyik a konyha-, másik pedig az étkezõablakban lesz majd, és fûszernövényekkel fogjuk teleültetni. Nem kell majd állandóan fõzés közben a kertbe kirohangálni néhány levélke ezért-azért.

Mosószódát máshol nem lehet kapni? Még nem próbáltam, de érdekelne.

Ecettel mi a mosógépet szoktuk vízkõteleníteni, kb. egy merõkanálnyi ecet (a 10%-osból), és 1-2 evõkanál trisót teszünk hozzá. Ezzel szoktuk kimosni a mosógépet 60 fokon. (Azért a többes szám, mert anyukámékkal lakunk.)

Sziasztok: Laura
p_laura
 
 


Sziasztok!

Nekem is nagyon tetszik ez a zöld topic!

Edóka: a citromfûnek én is hadat üzentem. Már nálunk is nagyon terjedt, amikor a Spektrum TV-n láttam, hogy jobb egy nagyobb cserépbe ültetni, onnan nem mászik szét a kertben.
Így jártunk a mentával is, mostanság szegénykéket tépdesem kifelé, bár sajnálom õket, de némi túlzással állíthatom, hogy a kert egyik felét a citromfû, másikat pedig a menta lepte el.

Képzeljétek, pont ma vettünk két hatalmas balkonládát (1-1 méter hosszúak), az egyik a konyha-, másik pedig az étkezõablakban lesz majd, és fûszernövényekkel fogjuk teleültetni. Nem kell majd állandóan fõzés közben a kertbe kirohangálni néhány levélke ezért-azért.

Mosószódát máshol nem lehet kapni? Még nem próbáltam, de érdekelne.

Ecettel mi a mosógépet szoktuk vízkõteleníteni, kb. egy merõkanálnyi ecet (a 10%-osból), és 1-2 evõkanál trisót teszünk hozzá. Ezzel szoktuk kimosni a mosógépet 60 fokon. (Azért a többes szám, mert anyukámékkal lakunk.)

Sziasztok: Laura
P_Laura
 


Mosószódát még a Zöld Boltban lehet kapni, 2 kg-os kiszerelésben. Bp. V. Vadász u. 29.
Õk is az Azúrból veszik, így náluk némileg drágább, de nem jelentõs.

A kenyérrõl: egy ideje nem vagyok híve a rövid kelesztésnek. Akkor vagy sok élesztõ kell bele, vagy nem lesz elég levegõs, laza. Azért nem csinálom csak teljesõrlésû lisztbõl, mert az nagyon tömör lenne, a gyerekek így viszont imádják!

Edóka
Edóka
 


Edóka,
az élesztõ rendes élesztõ, vagy szárított? lehet szárítottal is? A jövõ héten kipróbálom mindenképpen (holnap nem, mert megyünk választani Kép).
Az emlegetett Azúr bolt tõlünk három percre van Kép. A Zöldköznapi Kalauzban (továbbiakban ZK) is írnak a mosószódáról. Ezek szerint a mosószernek a fele kell csak bele a mosószóda miatt? Ez minden mosószerre igaz?
Öblítõvel hogy álltok? mert én nem használok, viszont néha a ruhák olyan kemények... Bár az ecetet erre is hallottam... (Az ecet mindenre jó KépKép)

Még egy kérdés: én folyó vízben mosogatok (másképp nem is nagyon menne, egyrészes mosogítónk van), de elég nagy lelkiismeretfurdalásom van, rengeteg víz elfogy így. Hogyan lehet ezen segíteni? (Bár igaz, hogy a kulimájszos vízben meg utálok pacsamagolni. Na mindegy).

Még vmi eszembe jutott: a múlt héten vettem a Dm-ben DM-es mosogítót és wc-tisztítót. Mindekkõre az van írva, hogy növéníyi alapanyagoklból készült, hozzáadott illatanyagot nem tartamaz, és biológiailag lebomlik. Mindemellett nagyon olcsók. A DM-es dolgok szvsz egyébként is jüók, nekünk az õ õelusuk vált be a legjobban. Meg az õ popsitörlõjük (itthon ugyan lemosom a kakis hátsót, de ha elmegyünk vhová akkor persze jön a popsitörlõ).

Ja. Edóka, engem a kenyérsütéstõl mindig az tartott vissza, hogy vhol azt olvastam, hogy addig kell dagasztani, míg a gazdasszony sírni nem kezd (értsd: bele nem izzad a dagasztásba). Ez az öt-tíz operc azért biztatóan hangzik.
Kovászt nem próbáltál meg még féltretenni? Nagyanyáink áklítólag mindig tetek félre egy kicsit, és azt használták a következõ dagasztásnál. Akkor aztán megint tettek félre egy kicsit... A gázsütõ 4-5-ös fokozat mit jelent? Nyílt lán, feles, vagy mi? (Nekünk olyan a sütõ, hogy nincs rajta számozás. Viszont hõmérõje van. Szóval ha tudod, háény fokon, az is segítség Kép) Legközelebbi talin citromfû nekem jöhet Kép!

üdv
Zsóka

Zsóka
zsóka
 
 


Zsóka!
Gyökeres citromfûre gondoltam, az is mehet?
De ha szorgalmas leszek (sajna nem jellemzõ...), szedek egy nagy csokorral és megszárítom. Most állt neki igazán nõni a kertben.

Részemrõl nem szárított élesztõ. De van aki azzal csinála.
Kovász: még nem próbáltam félretenni, nem nagyon tudom, hogy kell.

Öblítõszer: fél öblítõkupaknyi ecet (10%) u.annyi vízzel hígítva.
Igen, tényleg feleannyi mosószer kell, szerintem nagyon gazdaságos! Szódát mindenképpen oldd fel forró vízben!

A mi sütõnkön meg hõmérõ nincsKép Kb. középállásban, néhány kenyér után rájösszKép Ez a mennyiség kb. másfél kilós kenyeret eredményez.

Zsunya: korpával én is hasonló cipõben járok...Kép
Jól értem, tömény ecetet raktál a fejedre???? 15%-os ecet van egyáltalán? Én 10 és 20%-ost ismerek. Elég durván hangzik a módszer, de sose lehet tudni... És azóta nem használsz sampont?
Nagyon várom a válaszod!

Edóka
Edóka
 


Edóka!
Igen, tömény ecetet, igen 15%-osat, de azért azt mert az volt itthon Kép igen azóta nem használok sampont. Ez valamikor nyáron volt. De mondom én már betege voltam a dolognak, nem vettem fel csak fehér felsõket, és csúnyán morogtam ha valaki a Nisoralt emlegette. Már csak azért is mert egy flakon akkor 1200 Ft volt és hamar elfogyott mert derékig érõ hajam volt. És több flaska után csak annyi volt a jelenség, hogy amig a terápia tartott, tehát kétnaponta mostam, addig elmúlt. A harmadik napon, tehát a kúra végén töretlen borzalommal elkezdõdött megint.

Ha kipróbálod ird meg légyszi hogy használt e.

A kenyér receptet még nem sikerült megszereznem, de nem felejtettem el. Kép

Pusz
Zsunya
zsunya (zsunya)
 


Edóka,
gyökeres citromfû jöhet!
A lényeg a kenyérsütésbõl kimaradt: meddig kell sütni? Vagy úgyis észrevezsem? Kép

Ecetes hajmosást ki fogom próbálni.
Egyébként egyszer vagy tizenöt éve olvastam egy német (asszem, de NY-eu-i) nõrõl, akinek elege lett a samponokból, és elkezdte csak vízzel mosni a haját. Elõször nagyon ronda lett, zsíros maradt meg minden, összeállt, de talán egy hónap múlva nagyon szép lett,felvett egy természetes hullámosságot (azelõtt szögegyenes haja volt), fényes lett és minden ami kell. Azóta gonsdolkodom ezen. Ki fogom próbálni, az tuti. Több légyx egy csapásra: elmúlik a korpa, nem mérgezem magam ezzel a sok vegyszerrel, és egy csomó pénzt megspórolok (jó drágák a samponok Kép).
üdv
Zsóka

Zsóka
zsóka
 
 


Szia zsóka.

Hogy könnyitsek a vacilán: nekem nem volt trutyi fázisom. Hetente mosok hajat, ami sokak szerint borzalmas igénytelenség. De ez igy nekem mûködik, és nem látszik.

Jajaja. az lényeges lehet, hogy én fürdök amikor hajat mosok, olyanmód, hogy a fejem bele hanyattolom a vizbe és ott fejbõr maszir sok, hogy a kedvem is jó legyen. Kép tehát nem folyó viznél zuhany alatt.

(Zsunya elmélete: a médiákból az ömlik a szegény egyszeri emberre hogy csak akkor van joga buszra ülni, ha már látható az illatfelhõ körülötte, ha a perem alattis megölt minden bacit aki amúgy megvédené a virusoktól, és naponta mos hajat...)

Szóval én nem. de talán itt a zöldben nem köveztek meg. Kép
zsunya (zsunya)
 


Zsunya,
én hetente 2x, ha úgy vesszük (sacc/kb öt_hat naponta Kép).
Elmélet hasonló Kép.
Fejem be a vízbe szintén, csak lusta vagyok masszírozni. Különben is utálok zuhanyozni, bezzeg az a jó kis forr vízben ázás... úgy legalább egy óra hosszat! Az ám a finom!
De ki fogom próbálni, abbiztos.
köszi,
Zsóka

Zsóka
zsóka
 
 


Zsóka, bocs a kisbetûvel irásért, most vettem csak észre..
zsunya (zsunya)
 


Sziasztok!
Nahát, hogy ez milyen jó kis topik! El is határoztam, hogy majd mindenfélét kipróbálok, de ezt az ecetes hajmosást biztos, mert a Nisoral nálam is pont addig hat, amíg le nem mosom a fejemrõl.
Ildi, az én nagymamám mindig is úgy fõzött be, hogy két réteg celofán közé tette a szalicilt, sõt, pár éve , amióta befõzünk, mi is így csináljuk. Tuti tipp, mert ha nekem sikerül, akkor nincs az az óvodás, aki elrontaná.
Vera
vera
 
 


Zsóka!
A vízzel való hajmosás tényleg így van!!! A férjem kipróbálta, évek óta csak vízzel mossa. Még a fodrász se hitte el neki, hogy mióta nem látott sampont a haja. Kép
Hullámos ugyan nem lett neki, bár ki tudja, ugyanis csak 2 cm-s. Kép
Emese
emese
 
 


Sziasztok!

Ezt az ecetes hajmosást továbbítom a páromnak. Õ is feldühödött a Nizoralon. Bár nem tudom, korpa és egyéb korpaszerûségek között mennyire van különbség. Neki a homloka is (haja tövénél, szemöldöknél) haljamos begyulladni és aztán hámlani. Tavaly, amikor nyaraltunk a Balatonon, akkor az tett jót neki. Szerinte a sok napsütés, én nem tudom, lehet, hogy az iszapos Balatonvíz is benne volt?

Komposztálás ha már felmerült: mindent komposztálok, a krumplihéjtól a diólevélig. Igaz, mivel sok homokos rész van a kertben, nem ládában stb, hanem egyenest bele a földbe (homokba). Tuti javítja, mert elõtte csak tarack nõ ott, utána meg tyukhúr, ami köztudottan a tápanyagdúsabb talajt kedveli.
Citromfû nálunk is van, rézsûben, ilyen értelemben ládában. Elsõ évben tök szép volt, tavaly viszont virágzott és apró leveleket hozott, az nem volt olyan szép. Most totál visszavágtam, épp csak indul.
Ja, nálunk kövirózsából van olyan helyzet, hogy mindent benõ, mivel ez meg a fülgyuszikra jó, ezennel bárkinek fel vala ajánlva.
Jó érzés, hogy nem én vagyok az egyetlen, akinek agyára mennek a reklámozott kemikáliák.

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Én különösen attól vagyok rosszul, ha valamit úgy hirdetnek, hogy minden baktériumot legyilkol. Annál már csak a hidrogénbomba lehet jobb és higiénikusabb. Nekem pont elég (volna) a tisztaság látszata is...
Ildi, tényleg belekevered a diólevelet is a komposztba? Engem óva intettek tõle.
Vera
vera
 
 


Vera!

A Biokultúra újság írt róla, én a neten egy kertészkedõs oldalon olvastam a rá való hivatkozást, jó egy éve. Eszerint akkor végre készült errõl egy tisztességes kísérlet. Ha a diólevél rendesen komposztálódik (nem csak ott hever a földön) akkor a belõle nyert komposzt teljesen jó, sõt bizonyos dolgokban még jobb eredményt is kaptak.

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Ildi, és fejére kell állítani az üvegeket, vagy szárazdunsztba teszed?


Amúgy nekem egy vegyész ismerõsüm mondta, hogy az nem jó ha a kézrõl minden bacit megölünk (azt hiszem a lifeboy hirdette így magát) mert ezzel a védõréteget is eltávolítjuk, és ezzel több kárt is okozhatunk mint hasznot.


Marea
Marea
 


Sziasztok,
A Babapatikában (vagy a Patika Magazinban) olvastam nemrég, hogy egy vizsgálat szerint azok a gyerekek sokkal erõsebb immunrendszerûek voltak, akik nem agyonra takarított/sterilizált lakásban éltek. Ennek nagyon örülök, az én ygerekeimnek vasegészségûnek kell lenniük KépKép. A cik vége az volt, hogy egy "piszokvakcinának" elkeresztelt oltással (vmi baktériumból állítják elõ) oltják be a gyerkõcöket immunerõsítáés céljából. ez azért egyrsézt érdekes, másrészt elég logikus, nem? (Mármint az elmélet).

Zsunya, semmi gond Kép.

Ildi,
párom feje ugyanilyen, és érdekes módon akkor szebb, ha hetekig nemt ud fürdeni (expedíciók), viszont sokat van napon. Szóval a balatoni nap szvsz segíthetett. Neki ha elmúlik a korpa, akkor ronda vörös foltok vannak a helyén. Szvsz seborrheás dermatitisz. Orvoshoz semmi pénzért nem menne vele Kép. De komolyan mondom, megpróbáltatom vele az ecetet. Kép

Már rég meg akartam kérdezni, csak mindig elfelejtem, hogy mit csináltok az üres befõttesüvegekkel? én egy ideig rakosgattam (majd egyszer befõzök), de aztán vagy egy hónapja egy nagy szemeteszsáknyit dobtam ki Kép. Lelkiismeretfurdalással. Próbálok nem venni üveges dolgos, de van, hogy nem lehet kikerülni. Akáérki szüntette meg a visszaváltós üvegket, nem volt normális. Az tuti.

Vera,
minden baktériumot elpusztít: igazad van, abszolút. Aztán, ha megy tovább az élõvizeinkbe (mert ugye Bpest szennyvizének csak nagyon kis százaléka van tisztítva) akkor aztán tovább irt mindenféle bacit. Hasznosat is. ezért is írtam feljebb a Dm-es (na most már fizetniük kellene nekem) cuccokról, hogy biológiailag lebomalanak. Meg az ecet és tsai. Mosószóda, stb.
Mosószerek közül nem is tudom, talán csak a Persil zöld.
Ne megywek, üdv
Zsóka

Zsóka
zsóka
 
 


Kösz, Ildi, megint tanultam valamit.
Zsóka, Én sajnos pont ugyanezt csinálom . És ugyanezt is gondolom róla. :o((( (Mármint az üvegkidobálásról.)

Ha az újító orvoscsoport esetleg keres egy tuti helyet, ahonnan beszerezheti a nyersanyagot a vakcinájához, hát én tudok egyet...
Vera
vera
 
 


Gratulálok a topichoz!

Ecet: Nálunk (hosszú hajú lányok) hetente egyszer aloés hajmosás és mézes, almaecet öblítés a végén. Nem korpás a hajunk, viszont gyönyörû fénye lesz tõle. (ha jól tudom az ecet a felesleges zsír leoldásában verhetetlen)

Egy mosógép-szerelõtõl hallottam, hogy a calgon helyett egy fél évben egyszer 1 liter 20%-os ecetet kell ölnteni egy éjszakára a mosógépbe, majd másnap egy üres programmal átmosni az egészet. (állítólag nincs jobb vízkõoldó)

Egy friss tapasztalat: Nagyon vigyázzatok a primõrökkel! A férjem majdnem "megfulladt" a piacon
õstermelõtõl vásárolt erõspaprikától. Soha nem volt allergiás, nekem az a tippem, hogy a permetezõ szer után nem várták meg a megfelelõ leszedési idõt és ezzel mérgezték meg!
Befõttek: A fejjel lefelé, majd száraz dunszt lekvároknál jó.

Jön a bodzaszezon, a bodzaszörpnél nincs jobb üdítõ (csak a víz).

Lehet hogy ez nem elég zöld ötlet, de nekem az a tapasztalatom, hogy sokkal ízletesebbek a fagyasztott húsok, ha lassan engedjük fel õket (egy éjszaka alatt) és álltalában a konyhai mûveleteknél az idõ nagyon fontos, hogy megfelelelõ tápértékû legyen a kaja (10 perc alatt nem lehet húslevest fõzni)

A karfiolról: nem csak a kenyér veszi el a szagát fõzésnél, hanem egy pici tej a fõzõvízbe is megteszi.

Fa tárgyak ápolásánál: positörlõ nagyon bevált (nedves is csak és enyhén olajos)

Bõr cuccok: babaolaj!
Szofi
 


Sziasztok!

Befõzésrõl mások, én csak most gyûjtöttem a friss infót, idén fogom kipróbálni. Mi ez a fejre tett üveg dolog???

Az antibakteriális szappanok, na ez az, amit sose vettem és nem is fogok. Eszméletlen, hogy egyfelõl nem kapsz antibiotikumot recept nélkül, akkor se, ha tudod, hogy kell és használna (kötõhártyagyulladás és neomycin), másrészt meg tele pakolnák a háztartásodat vele.

Visszaváltós üveg: ezen dühödtem fel a pepsi akcióján, mikor a 2,5l colát olcsóbban adták, mint a 2l-es visszaváltót, és még a reklám arról is szólt, hogy mennyivel jobb,szebb, hogy szép új flakont kapsz. A dologban az a durva, hogy bár ha jól hallottam (itt a babaneten), hogy a reklámot betiltották, de az ár maradt, és olyan boltok, mint a penny, most már csak a 2,5l.-es eldobóst forgalmazzák. Amit én elvbõl nem veszek. Pedig szeretem a pepsit, túl azon, hogy nem zöld.
Én is lelkesen elteszek minden üveget, aztán idõnként megállapítom, hogy több van, mint amennyit valaha is használok befõzni. Mivel vannak olyanok, amiket veszek, de nem az a méret, amibe befõzök. Ilyenkor eldöntöm, hogy majd szelektív hulladékgyûjtõbe viszem, csak az a baj, hogy a kerületünkben még mindig nincs, ha meg messzebb viszem, és pláne kocsival, akkor ez egy csomó költség. Ráadásul a kukám félig-harmadig van, de teljes szemétdíjat fizetek érte... Amit tenni próbálok: szûkítem azon termékek körét, amit veszek. Pl. ketchupt nem veszek, bár rengeteget eszünk, hanem magam teszem el. Ja, másik felháborító példa, amikor utántöltõ termék többe kerül, mint az üveges (nescafé pl, amibõl én egy évben két üvegnyit veszek, vendégeknek)
A bodzát mi is nagyon szeretjük!

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Sziasztok
Megszereztem anyósom kenyér-receptjét. Ime:

kilós kenyérhez:
-1kg liszt (ami lehet félfogós vagy durum, lehet bele tenni kukoricalisztet, és knorr krumplipüre port is akár, magocskák, ilyesmi)
-lisztbe bele az élesztõport
-ehez hozzá valamicskével több mint fél liter langyos viz (esetleg egy kis tej is mehet bele)
-kevergetni hosszasan, majd ha már összeáll addig pofozgatni mig elengedi az edény falát

-kelesztés (minimum egy óra)
-sütés közepes lángon 1-1,5órán át (gáztûzhely)
-félidõtõl kezdve vizzel kenni a tetejét.

Hát igy.
Zsunya
zsunya (zsunya)
 


Szofi,
én is mosógépszerelõtõl hallottam (amikor kicserélte a darabokra tört (!!!) fûtõszálat a gépünkben: két-háromhavonta kb. két dl 20 %-os ecet a gépbe, fõzõprogramra állítani, amikor felforralta, kikapcsolni és egy éjszakára állni hagyni, másnap végigfuttatni a programot.

Szóval az ecet egy kincs! Kép

Primõrök: barátnõm az újhagymától dagadt be teljesen (komolyan, az egész teste), tele lett kiütéssel, azóta kezelik, mert nem akar elmúlni az allergiája...

üdv
Zsóka

Zsóka
zsóka
 
 


Kihagytam a sót! Kép
Szóval azt is a liszt mellé egy púpos kávéskanálnyit.. Bocs.
zsunya (zsunya)
 


Eszméletlen ez a zöldség-helyzet. Nálam nõ a kertben az újhagyma, vegyszermentes. (késõbb kénytelen leszek kukacok és gombabetegségek ellen kezelni, de ami újhagymának való, azt még nem kell) Nõ a sóska, spenót, utóbbi teljes korát kibírja vegyszer nélkül, sóskát ellepi majd a tetû, akkor nullára vágom és úgy permetezem, 3-4 hét kell, mire kinõ, és addigra elmegy a vegyszer belõle. Saláta vegyszermentes, borsó szintúgy. Répát nálam szintén a tetû fenyegeti, egy nyárra egyszer kell lemosni azt is. Fehérrépa dettó. A zûrös az ubi a peronoszpórájával, bár erre most kaptam egy tippet, ellenállóbb fajtáról, eredmény késõbb. Paradicsom jóesetben palánta korában lát utoljára vegyszert. Paprika egyáltalán. MI a fenének kell a termelõknek csurig permetezni ezeket???? És a mûtrágyáknál meg sokkal jobb a komposzt, de ha már mûtrágya, arra is vannak elõírások, be lehet tartani. Naív voltam, mikor eleinte azt hittem, megúszom teljesen vegyszermentesen, hát kiskertben nem lehet, mert én hiába akarom bio módon csinálni, ha a környéken mindenki elhanyagolja a kertjét, terjednek a betegségek. Viszont lehet ezt úgy csinálni, hogy betartva a várakozási idõket, nálunk soha senkinek nem lett semmi baja a zöldségeimtõl, általában igyekszem az elõírt idõ dupláját kivárni.

Ez a kenyér recept egyre vonzóbb. Én a dagasztás technikai kivitelezésében vagyok gyenge. Ezt elejétõl kézzel csináljátok, vagy eleinte fakanállal, és egyáltalán, hogyan kell? (igaz, anyósomat megkérdezhetném, õ még tud, de ti közelebb vagytok most! Kép )

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Ildi, ahogy emlékszem, amig keverhet[ addig fakanállal, ha már izmozni kell vele, akkor kézzel, de semmi meghalás vagy izomláz. Szerintem ha nekiállsz akkor úgyis adja magát a dolog. Én holnap fogom kipróbálni. Beszámolok utána, hogy mi lett. De ez olyan egyszerûnek látszik, hogy csak nem rontom el én sem, aki szinte sosem süt. Kép Kép
zsunya (zsunya)
 


Sziasztok!

PIli! Leírod nekem a ketchup receptjét? Írhatod a Mit fõzzek-be is, hogy maradjuk a topicok eredeti témájánál. Régebben az anyu készített ugyan, de azt nem szerettem igazán, mert nem lett ilyen homogén, hanem darabosabb volt és egyszerre hígabb is.

Lányok! A mosógépet ecettel ÉS trisóval eredményes kimosni, a trisó is nagyon jó zsíroldó. Én mosogatásnál is használom idõnként, amikor (mondjuk egy vasárnapi ebéd után) jönnek a zsírosabb edények, akkor nem újabb adag mosogatószert öntök a vízbe, hanem trisót.

Laura
p_laura
 
 


Sziasztok!

Ez a topik nekem is tetszik.

Én a zöldséget mindig idõs, fejkendõs néniktõl szoktam venni. Ha pedig mindig ugyanannál sikerül vásárolni, az egy idõ után garancia lehet.

Valaki említette az alma ecetet. Én a napokban találtam egy házilag elkészíthetõ almaecet receptet. Kicsit hosszú ezért csak akkor írom le, ha valakit érdekel.

Egy kérdés. Tud valaki hatékony , vegyszermentes hangya írtót ajánlani? A sütõport próbáltam, nem vált be. Ételre csalogatni és széttaposni, nincs szivem. Ezen kívül valami ötlet?

Én az össze gyûlt üres üvegekbõl összeválogattam az egyformákat, és beletöltöttem a száraztésztákat. Kagyló, csiga, szarvacska, tarhonya stb. Gusztusosabb mint a zacskó, könnyebb kezelni, olcsó tároló,és még mutatós is ha egy sorba rakom õket.

Prü
prü (prü)
 


Ildi,
ketchup recept engem is érdekel. ÍDe ha a fõzõs topikba írod, lécci jelezd itt is, hogy ott keressem.

Prü,
Almaecet engem érdekel!
Hangya: sajna nálunk vegyszermentesen nem sikerült, a porszívó kb. két napra eltüntette õket, a mézbe beleragadtak, (érdekes módon nem kajára jönnek, valszeg fakorhadékra, alattunk egy majd' százéves nedves pince), végül vettünk itt a fentebb említett sarki Azúrban hangyairtót. Az aeroszolos változat nem jött be, csak a por. Nemtom, idén mi lesz, mert amikor még ezt csináltuk, egyszem gyermekem volt csak, és még nem járt. Hogy most hogyan tartanám vissza a két gyerkõcöt a portól??
ZK-ban megnézem Neked holnapra a hangyairtót.

üdv
Zsóka

Zsóka
zsóka
 
 


Sziasztok!
Prü, hangyára én végigpróbáltam az összes általam fellelt bio védekezést, de nem vált be. Kép Azért próbáld ki, hátha a tietek kevésbé ellenálló fajta. Nálunk nagyon durva volt a helyzet, emrt nyüzsögtek reggelre az asztalon, bemásztak az ágyba, és amin végképp kiakadtam, a mászó gyereken nyüzsögtek egyszer. BRRRRR. Akkor áttértem a nem bio módszerre. Bio módszer Pl. porcukor, szódabikarbóna fele fele keveréket kell vonulási útvonlra tenni. Vagy még próbálkoztam illóolajokkal. A levendula egy darabig elriasztotta õket. Próbáltam a Bábolna kis dobozban kihelyezhetõ hangyairtóját is, ami a királynõt teszi terméketlenné, így egy idõ után el kellett volna tûnniük. De ezek nem szerették ezt a csalit, bele se mentek. Végül meguntam, és beszórtam Domotoxszal, mint a környéken mindenki, és pár nap alatt eltûntek jó idõre. Ha ismét elõjönnek, megkeresem, honnan jönnek, ott beszórom, és legalább fél évig a színüket sem látom.
Üdv,
Liesel
Liesel
 


Sziasztok!

Én a 20 százalékos ecetet használom hangyaírtásra, illteve elõtte lapát seprû, mert nem esik jól a "népírtás". Lehet, hogy a mieink, nem túl ellenállóak, de néhány hétig csend van utána.

Írjatok, ha beválik az ecet a korpára, bár lehet, hogy addig is kipróbálom. Én szappant/tusfürdõt nem használok, de lehet, hogy a sampont is elhagyom, ha ez ilyen jól mûködik.
Sára
 


ECET!!!!!!!! hOgy nem gondoltam rá, mint hangyairtó szerre? Hisz az ecet mindenre jó!

(Bocsi Sára, remélem, érted, nem téged cikizlek, de ez tényleg tetszik, hogy az ecetet mennyi mindenre lehet használni...)

puszi
Zsóka

Zsóka
zsóka
 
 


Valaki írt a házi ízesítésû joghurtról. Én a témát szeretném fokozni. Valahol láttam joghurtkészítõ gépet. (Szimpi lenne benne, hogy tartósítószer nélül lehetne tejbõl csinálni.) Érdekelene, hogy van-e valakinek ilyen és milyen elven mûködik (bevált-e). Vagy egyáltalán mi a joghurtkészítés eredeti módszere? (ha ez a gép is olyan mint pl. a tojásfõzõ, akkor persze maradok a bolti joghurtnál)

A másik nagyon kedvelt termék nálunk a kefír. A múltkor Pécsen hallottam, hogy a kaukázusi kefírt házilag is lehet készíteni. Valami "gomba" kell hozzá, amit valahol be lehet szerezni. Tudtok errõl valamit?

A bio cuccokról eszembe jutott, hogy csináltam régebben egy kiadványt, ahol fel voltak tüntetve a bioboltok és piacok. Ha valakit érdekel a lista, szívesen felrakom. A másik ilyen táblázat, hogy milyen élelmiszerek, milyen nyomelemeket tartalmaznak, ha kell valakinek, írjatok!
Szofi
 


Sziasztok!

Azt hogy éppenséggel kaukázusi kefírt hogy lehet csinálni nem tudom, de a rendes kefír-készítés menetét le tudom írni ha érdekel valakit.

Tudtok tutibiztos bodzaszörp-receptet? Csak mert korábban volt szó róla.

Köszi, sziasztok:Norcsi.
norcsi
Lenti
 
 


Nah. Majd eldurran az agyam. Most értem haza másfél órás durumliszt vadászatomból. Budapest 2002 I-II kerület, 5 élelmiszer üzlet, a szupermarkettõl a kis éjjelnappaliig, CBA, Match, stb. A Grobyban végre találtam durumlisztet. Az addigiakban volt átlagosan 2-3 féle finomliszt és 1-2 féle rétesliszt. Kukoricaliszt, félfogós sehol. Elég kalandos lesz igy rendszeresen kenyeret sütni. Kép
Senki nem próbálja ki a kenyerezést, csak én?

Zsunya
zsunya (zsunya)
 


Sziasztok!

Kezchup ügyben jövök még, meg kell keresnem. Az az igazság, hogy a fûszerezést eléggé hasraütésszerûen csináltam, kicsit inkább a pizzaszósz receptjéhez hasonlóan. Állagát illetõen a jó sokáig fõzöm, aztán át a par. passzírozón, és utána még vissza fõzni egy darabig verzió volt, ettõl olyan rostos-szerû lesz (sûrûsége meg annál sûrûbb, minél tovább fõzöm). Biztos vannak mindenféle zselésítõ stb állományjavítók, amitõl olyan lesz, mint a bolti, csak épp nem bio. Mi most már megszoktuk, hogy a ketchup az ilyen és kész, semmi gond vele.
Bodzareceptet is fogok írni! (nagyjából: 10 l vízhez 10 virág 1 kg cukor 3 citrom (karikába vágva), ?? mokkáskanál citromsav, kicsi ecet, elején a cukorból egy kicsit (1-2 kanál) karamellizálni, aztán feleresztem, mindent beleteszek, áll 3 napig, akkor szalicil (vagy egyéb csomagolás!!!) és kész, de ez nem szörp, hanem ital.)

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Sziasztok!
Nekem tömény bodzaszörp receptem van, majd elõkotrom, mire itt lesz az ideje.
Zsunya!
Nekem a durumliszt nem jött be! Már rég próbáltam, de azt tésztakészítésre javasolják, sok száraztészta készül ilyenbõl. Próbáld a sima liszt, teljesõrlésû keveréket.
Ja! Olvastam valahol, hogy teljesõrlésûbõl csak biolisztet szabad használni, mert pont a héjban és alatta raktározódik el a vegyszermaradvány, ha van! És hát mért ne lenne...
Egyébként szerintem ha már házikenyér, akkor legyen rostosabb.
Tavaly mi csináltunk szederszörpöt is, a határban szedtük, nagyon finom édes volt, lekvár is készült belõle. A szörp olyan, mint a málnaszörp, de annyi málnánk sose fog teremni, hogy szörpnek is jusson...

Edóka
Edóka
 


Sziasztok!

Nagyon jó a topik, gondoltam, én is megosztok pár ötletet.

Hangyák: állítólag az is használ, ha a falak szélénél, parketta, kõ szélénél, és a külsõ falaknál is fehér táblakrétával vonalat húzol. Ezt nem nagyon szeretik. De ha nem jön be, és van otthon, (bár nem bio, de másra úgysem túl jóKép), akkor íme a barátnõmék zseniális ötlete: Denim Fire dezodor a vonulás útvonalára szórva. Náluk azóta nincs.Kép

Nekem még szemölcs, tyúkszem ügyben van ötletem: vérehulló fecskefû egy kis ágát letörni, a belõle csöpögõ folyadékkal naponta bekenni a szemölcsöt, tyúkszemet, még a ronda elburjánozottakat is leszedi. A másik szintén a kréta, ez a futószemölcsökre jó nagyon, naponta egy jó 10-15 percig krétázni, pár hét alatt teljesen eltûnnek.

Jóccakát mindenkinek:

Dia
Dia
 


Sziasztok,
joghurt, ill. kefir: ha jól olvastam anno az indexen, akkor a bolti kaukázusi kefirbõl kell egy kiskanálnyit a tejbe tenni és kefir lesz belõle. Szvsz a kefir = aludtej, csak sajna a bolti tejek már nem megalszanak, csak mwegromlanak... Kép Ki kellene végre próbáélnom ezt a kefires-aludtejes dolgot. Anyukám gyerekkoromban a megsavanyodott (aludt)tejbõl még túrót is fõzött. Nekem az elõbbiek miatt már nem megy Kép.

Bodzaital- és bodzaszörp receptem is van, holnapra elõkotrom.

Szofi, engem érdekelnek a táblázatok!

Dia, Denmim Fire jó! KépKép Majd keresek itthon vmi extra büdös sprayot Kép, de remélem nem lesz rá szükség Kép.

Na megyek alunni
pussz
Zsóka

Zsóka
zsóka
 
 


Sziasztok
Jól megsütöttem életem elsõ kenyerét. Nem kelt meg, és nem sült meg eléggé. Férjem szerint 90%-os siker, és erre buzgón betolt három izmos szeletet. Izre nem rossz. Az biztos hogy fogok még próbálkozni vele.


Zsunya
zsunya (zsunya)
 


Sziasztok!

Bodzaszörp receptet köszi elõre is.

Azt hallottátok hogy Dániában a dobozos sör doboza visszaváltható lesz? Mivel olcsóbb mint a visszaváltható üveges, jobban fogyott, ezzel egyenes arányba nõtt az eldobált dobozok száma. Jópár terméknél lehetne itthon is bevezetni a visszaváltható csomagolást.

Szép napot mindenkinek: Norcsi.
norcsi
Lenti
 
 


arányban lett volna a helyes!Kép
norcsi
Lenti
 
 


Megyek a MIt fõzzek?-be, és írom a bodzát, meg a ketchupot!

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Sziasztok lányok!
Nekem is tetszik a topic. Jó olvasni, hogy nem csak én vagyok rosszul az agyonfertõtlenített dolgoktól és a perem alatti tisztaságtól. Éljen az ecet!

Zsunya, szerintem ne add fel, nekem sem szokott mindig egyformán jól sikerülni a kenyér. Elõször azért próbáltam ki, mert hétvége volt és lusták voltunk boltba menni... Azóta többféle receptet beszereztem, meg van egy könyvem, abban mindenféle kenyérrecept van az egész világról. Itthon a zsömléimnek van legnagyobb sikerük, meg az indiai lepényeknek. Pár hete a férjem meg akart lepni félbarna liszttel (direkt kenyérsütéshez készült). Csak késõbb vettük észre, hogy gyárilag benne van minden, csak víz meg só kell hozzá. Ha már itthon sütök, a módosítóanyagokat kihagynám, de azért kipróbáltam, nem lett rossz. (A METRO-ban lehet kapni.)

Az üres befõttesüvegekbõl nálunk is rengeteg van. Kidobás helyett azt szoktam csinálni, hogy ha kapunk valahonnan befõttet, savanyúságot, kétszer, háromszor annyi üveget adok vissza.

Ildi, Edóka! Ha tényleg van felesleges citromfû/kövirózsa, én nagyon megköszönném, ha kaphatnék. Cserébe adok bodzateát, vagy bármi mást, majd kitalálom. Kövirózsából régen a szüleimnél volt rengeteg, az fülemre sokat használtuk.

Kefirgombát anyukán kapott valahonnan, bele kellett tenni a tejbe én kefir lett belõle, aztán leszûrni, többször lehetett használni. Fincsi volt.

Andi

Andi
andi3
 
 

Vissza: Errõl - arról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?