Sziasztok!
Zsóka!
Ahogy én csinálom a kenyeret:
1 kg liszt (2/3 sima liszt, 1/3 teljesõrlésû, de lehet fele-fele is)
fél csomag élesztõ
kb. 1 teáskanál õrölt kömény
1 púpos teáskanál só
kb. 6 dl langyos víz
kiskanál cukor vagy méz az élesztõ felfuttatáshoz
Szóval: 2dl víz+cukor+élesztõ+2 evõkanál liszt összekutyul, felfuttat
Közben a lisztet, sót, köményt (vagy egyéb magot stb). jól összekeverem szárazon. Ha felfutott az élesztõs keverék, a lisztbe mélyedést készítek, beleöntöm, és a liszt tetejét addig kavargatom, hogy tejfölsûrû kovász (?) legyen, azaz egy kevés lisztet még beleforgatok a pépbe. (Érthetõ?)
Kb. fél óráig állni hagyom (állítólag lehet egy éjszakán keresztül is, az az igazi kovászolás), majd a többi vizet is hozzáöntöm és kézzel megdagasztom, 5-10 percig.
Tetejét liszttel beszórom, kelesztem kb. 2 órát. Ha tovább kel, csak használ neki.
Átgyúrom kicsit, kivajazott kerek (!) tortaformába teszem, nem nyomkodom bele, csak beleteszem. Tovább kelesztem, míg jó magas kenyérformája lesz.
Gázsütõben 4-5-ön sütöm, kis csészében vizet teszek mellé párologni.
Még sütés elõtt átkenem vízzel a tetejét, sütés végén szintén.
Ennyi.
Kicsit túlbonyolítottam, igaz?
Komposztálás: nálunk 3 régi raklap van összeszögezve, oda öntjük a cuccot, így némileg szellõzik is.
Tea: ha valaki citromfûre vágyna, szóljon egy tali elõtt. Nálunk kiirthatatlanul terjed...
Mosás: a mosószóda nagyon bevált, egy mosáshoz így kb. 100 ml mosószer kell csak, meg 1-2 kanál szóda, forró vízben feloldva. Szódát a József krt-i Azúr vegyszerboltban 30 kg-os kiszerelésben lehet kapni, 3000 Ft körüli áron.
Irtó sokáig elég.
Edóka