Sziasztok Szofi és Napocska!
Örülök és köszönöm a válaszaitokat.
Nálunk még nincs számitógép, igy az még nem téma.
A tv-ben csak UPC adók jönnek be, földi csatornák nem. Nincs DunaTV sem, ahol állitólag normálisabb mesefilmek (rajz) fordulnak elõ. Az UPC-s rajzfilmcsatornák nagyon nem tetszenek, igy ezek ki vannak zárva. Néha, állatos filmeket nézünk együtt a lányommal, számára a tv ezt is jelenti. Ez eddig rendben is van. Szerencsére, ahol vidéken lakunk, élõben is rengeteg állattal találkozik (még igazi strucc is van
- Bizonyos szinten tényleg hasznos a tv és kell is, mert rengeteg olyan info van benne, amit máshonnan nehezebb megszerezni. Az én célom, hogy ne a tv legyen az elsõ lehetõség, amikor a gyerekre rátör az unalom. Ha mondjuk egész nap szakad az esõ, netán beteg a gyerek, akkor nagyon jól jön, egy kicsit leülni elé, vagy ha netán az ember idegileg már nem birja valamiért (mert ugye ilyen eset is elõfrdul) és akkor nagyon jó, ha vmi normális müsor elé le tudom ültetni a gyerköcöt egy rövid idöre. Én sokszor azt csinálom, h. azt mondom, akkor nézzük a tv-t, ha van benne mondjuk, állatos müsor, - programfüzeteket nem szoktam bogarászni, inkább végignézzük a szóbajöhetõ csatornákat, mert ez rövidebb ideig tart.
A számitógépre vonatk. az a tervem, h. ne legyen tele játékokkal. Sõt talán ne is legyen benne? Az én lányom még kicsi, 4 éves sincs, (bár biztos léteznek neki való játékprogramok is!) - szerintem egyelõre felesleges neki a gép. Amikor már fog tudni olvasni, az interneten biztosan lesznek dolgok, amiket használni tudunk. Ezt pedig mindenképp célszerû kihasználni szerintem. Hogy hogyan, még nem tudom.
Végül is, én is csak a magam tapasztalatából nem nézek kiboritó tv adásokat, de gyerek koromban nem hiszem, h. képes lettem volna felülbirálni, mi jó nekem s mi nem. Kellett, h. a szüleim válogassanak helyettem. Fura mód, engem sosem vonzott a tv, pedig ott volt.
Amitõl félek kicsit: a közösség-beli élmények. Hogy szegény gyerek nem fogja tudni, mirõl beszélnek a társai, amikor épp a Pokémon a téma. S emiatt kirekesztõdik/-het?. Az ilyen dolgok engem nagyon zavartak gyerekkoromban. Ez olyan kicsit, mint a divatos öltözködés. Ha a gyerek nem tud lépést tartani társaival egy csomó dologban, hátrányban érezheti magát. Még akkor is, ha ez tényleges hátrányt nem jelent neki a valóságban.
Kiváncsi vagyok, mivel Nálatok nagyobbak már a gyerekek, e téren mit gondoltok?
Köszönöm a válaszokat!
Ha elõkerülnek a korábbi tv-s stb diskurzusok helyei, megnézem majd azokat is szivesen.
Kati