2002.04.11 16:39
Szerző: Anonymous
Pogány Judit:
Megjelent egy újabb, nem is érzés, egy újabb érv a vitákban, hogy kinek van több joga itt élni ebben az országban, kinek van több joga szóhoz jutni ebben az országban. Tehát azt, hogy ki az igazi magyar. "S mégis magyarnak számkivetve Lelkem sikoltva megriadt. Édes hazám, fogadj szívedbe, Hadd legyek hûséges fiad!"
BRÓDY JÁNOS
Én remélem, hogy a szabad demokraták soha nem fogják összekeverni a szeretet hatalmát a hatalom szeretetével.
FARKASHÁZY TIVADAR
Harminc éve azért állhattam be a bohócok közé, mert így érezhettem magamat egy kicsit viszonylag szabadnak. Azóta nincs számomra fontosabb a szabadságnál, és kellenek olyan emberek, akik állandóan vigyáznak rá, nehogy már mindnyájunkat bohócnak nézzenek.
Dr. VEKERDY TAMÁS
Számomra az érték az autonóm személyiség, ahogy József Attila mondja: "Az én vezérem bensõmbõl vezérel...", s szakmámból úgy tudom, hogy az élõ, szerves, hatékony közösséget is csak többé vagy kevésbé kifejlett autonóm személyiségek tudnak létrehozni, szabad választásuk alapján. Röviden tehát azt lehet mondani, hogy kevesebb államot, több személyiséget. Egyébként úgy gondolom, hogy Európa fejlõdésének értelme Jézustól és Szokratesztõl az önálló személyiség létrehozása. És ez megtörtént, most már csak el akarják pusztítani.
KÚTVÖLGYI ERZSÉBET
Mit mondhat egy politikai analfabéta, aki szereti a szabad demokratákat? Elmondhatja a vágyait, hogy milyen politikát nem szeret; az agresszívat, azt nagyon nem szereti, a pökhendit, azt nagyon nem szereti, a toleránsat szereti, a szabadelvût szereti, tehát azt, amit ti csináltok, szabad demokraták. Én meg úgy gondolom, hogy nekünk közös a ránc a szemünk körül, és a szemünk alatti árok is együtt mélyült, együtt gondolkodtunk, együtt vágytunk valamire - én már másra gondolni politikai palettán nem tudok, csak rátok. Én titeket szeretlek, mindenkinek el fogom mondani, hogy titeket szeretlek, és azt kérem mindenkitõl, aki engem szeret, hogy titeket szeressen. Mást nem tudok mondani.
KULKA JÁNOS
Nem mondom, hogy nagyon jól éreztem magam közéletileg az elmúlt négy évben. Szerintem az elõzõ négy évben egy kicsit jobban éreztem magam, könnyebben, kicsit szabadabban, kicsit nyugodtabban. Nagyon sok minden ingerel, nagyon sokszor nagyon ingerült vagyok, az az érzésem, hogy valahogy ellenem vannak dolgok, hogy nem szolgálnak engem, hogy én hiába igyekszem szolgálni, valahogy nem hagynak békén.
SZÉKHELYI JÓZSEF
Én nem támogatom az SZDSZ-t, ugyanis meggyõzõdésem szerint az SZDSZ nem szorul támogatásra. Az SZDSZ vagyis a liberalizmus, az nagyon mélyen és elkötelezetten gyökerezik a magyar kultúrhistória és politikahistória legszebb lapjaiban, legszebb napjaiban, legszebb éveiben, legszebb fordulataiban. Azt gondolom, hogy a magyar nemzetspecifikus legszebb nemzetarc, az olyan, mint egy liberális embernek a mozaikképe
FALUSI MARIANN ÉS LANG GYÖRGYI
Báj-báj fiúk! Olyan rossz volt veletek. Most már talán én is magyar polgár lehetek. Báj-báj fiúk! Isten veletek! Nem töltöttük felhõtlenül az elmúlt éveket
FARKASHÁZY TIVADAR
Rólam köztudomású, hogy elég sokat járok futballmeccsre. Egyre nehezebb, mert lassan már a labdát is lezsidózzák.
FARKASHÁZY TIVADAR
El kéne már dönteni, hogy ki a magyar! Mindenki! És túl kicsi ahhoz ez az ország, hogy félbevágják.
JANCSÓ MIKLÓS
Hát ez egy fél kar. Nagyon régen mondták még az õsök, aki emlékszik rá, hogy kit idéztem, azt mondták rá, hogy félkarú óriás a nemzet. Újabban alighanem csak félkarú. Az óriást játszani szokta ez a mostani kormány. Nem hiszem, hogy kellene. A magyaroknak tudomásul kéne venniük, hogy nem privilegizált a helyzetük a Duna völgyében. Nem tudom, hány évvel ezelõtt, amikor ez a fiatal politikai gárda még nagyon fiatal volt, és még nagyon sokan bíztunk benne, akkor nem vették tudomásul azt, amit egyszer a nagymama mondott, és még azóta is emlegetni szokta: "Aki nem hal meg fiatalon, az megöregszik." Ezek megöregedtek.
LUKÁTS ANDOR
Én leginkább egy család életéhez hasonlítom egy ország életét, és azt gondolom, hogy amíg egy családban nagyon-nagyon sok szociális probléma van, mondjuk nagyon sok baj van a gyerekekkel, mert nem tanulnak, hogy éppen beteg valaki, tegyük fel, hogy halálos vagy súlyos beteg, akkor azt gondolom, hogy ezeket kell elsõsorban és leggyorsabban megoldanunk. Akik vezetik ezt az országot, azok alkalmatlanok az elsõ pillanattól kezdve. Tehát mindenképp bukniuk kell, nincs mese. Nincs mese.
ASCHER TAMÁS
Van egy pasas, arrafelé lakik, ahol az anyám. Esténként a farkaskutyáját sétáltatja. Nagydarab ember. Néha csak megy komoran. De néha ráordít az anyámra: "Hallottam a fiáról a rádióban! Vigyázzon, mert elvitetem a fiát!" Máskor azt mondja: "A fia le lesz tartóztatva." Az anyám nem válaszol. Hetvenhét éves, nem nagy az önvédelmi képessége. Csak megy. Õ meg bömböl utána: "Ráhel, vigyázz!" Azt mondják, nem veszélyes, és csak akkor kiabál, ha beiszik. Nem szeretem, amikor ilyen az ország. Nem szeretném, ha ez a pasas jövõre még hangosabb lenne.
KONRÁD GYÖRGY
Úgy látom, hogy az SZDSZ hangadó emberei azt mondják ma is, amit régen. Maradtak azok, akik nem ugrabugráltak pártok között, szókimondóak és õszinték, nem gazdagodtak meg, nem a karrier éltette õket, hanem a gondolataik. Olyan Magyarországot szeretnének, amely inkább Nyugat-Európára hasonlít, mint Kelet-Európára, amelyben a buli, a bratyi, a banda, a zsarolás, a megfélemlítés, ezek a régi és ócska eljárásai az úrhatnám politikának nem lesznek tartósan meghatározói a nemzet jellemének.