Na most csupa OFF jön: Kíváncsi, nem biztos ám, hogy Szilvi grimasszal írta! Inkább elismerőleg, amiért ilyen széles az érdeklődési köröd. Bár inkább olyanféle polihisztor vagy, aki mindenhez ért, de csak egy picit, nem? Különben én is ilyen vagyok inkább, a szűk területemen (kl. fil.= ókortudomány, illetve latin és ógörög irodalom, meg középkori is részben) túl is sok minden érdekel, de elmélyülni nem tudok benne. (Egyre kevésbé
) Viszont amit én személy szerint a legjobban kedvelek benned
, az a nyitott empátia és tolerancia, meg az, hogy igazán érdekel a többi ember mint ember. Na ezt jól megaszondtam. (Nyitok egy topikot, "Miért is kedvelem Kíváncsit?" címmel
)
Visszatérve a FIDESZes Waldorfosokhoz: szerintem nem olyan meglepő, hogy P. gyerkőcei a Waldorfba járnak, hiszen épp mint a tűzhöz legközelebb álló ("tűzgyújtó") ő látta legjobban milyen iszonyú béna a közoktatás. Ha van esze és módja, a saját gyerekét jól kiveszi belőle. Képmutatás vagy sem, nyilván a legjobbat akarja nekik, és ezt találta annak. Amúgy nekem megvan a külön véleményem a Waldorfról, jobban mondva Steinerről, mivel kellőképpen bigott vagyok
, de nem írom le, mert Szilvit kedvelem, és nem szeretném vele megbántani. És ez nem is a hitviták helye.
Az egyházi sulik támogatására visszatérve: azt hiszem, kibicnek semmi se drága, amíg nem érint, addig könnyű mondani, hogy támogassa, aki oda jár, meg hogy ne menjen oda, akinek nincs rá pénze. Szerintem akkor sincs ez igazán jól kitalálva, és csöppet sem demokratikus, de mindegy. Viszont az végképp béna, hogy az ott dolgozó tanárok is más elbírálás alá esnek, mert gyakran egyáltalán nem vallási meggyőződésből mennek oda, hanem mert épp ott alkalmazták őket. A Pázmányon abszolút nem csak katolikusok tanítanak pl, vagy a Károlin meg nem reformátusok, és a diákoknál még vegyesebb a helyzet. Amit Solya írt a kétsávos tandíjról: azt hiszem, az mármár kirekesztő lenne, ha nyilatkozni kéne felekezeti hozzátartozásról. És milyen igazolást kéne róla vinni?
Amiért egyébként eddig mi érintve voltunk a kérdésben: korábbi lakhelyünkön megpróbáltam kisfiamat beiratni a katolikus oviba. Közel is volt, jó is volt, jelentkeztünk már 2 éves korában, mert kicsi az ovi, sokan jelentkeznek. Persze nem vettek fel, konkrétan tudok viszont olyanokat, akik oda járnak, de a templomnak a közelébe se, legfeljebb sátoros ünnepeken. Ez is rém igazságtalan. Végül úgyis elköltöztünk, de itt meg nincs is semmilyen egyházi ovi, még ha fizetnék, sem lenne meg a lehetőségem, hogy olyanba járassam. Aztán a dolog tulképp jól végződött, most egy nagyon aranyos oviba jár, ami abszolút önkormányzati. Elméleti síkon azért maradtak bennem tüskék.
Bocs, ha sok voltam, ráadásul OFFból. Puszi, Klára