Sziasztok !!!HURRÁ,HURRÁ!!Két hatalmas élmény ért tegnap:
1. Budapest Citibe "felutazva" ABBA-MANIA koncert. Eeeeeszméletlenül rohadt jó volt.Ez volt az 1-es számú szülinapi ajcsim, merthogy ma 37... Happy birthday to me
))
2. Odamenet beugrottunk a Corába, és a plázarész bioboltjában találtam BL112-es félfehér kenyérlisztet. A teljes készletet elhoztam. Mind a 2 darabot.
)
RL125 továbbra is körözési listán, csatlakozik hozzá az árpaliszt...
Bigacsiga, remek módszerem van bogarak és egyéb undormányok ellen.(egy BL80-asban már vásárláskor nyüzsiztek, vuáááá)
Azt találtam ki - eddig bejött, kopp, kopp, kopp - hogy a lisztet (darákat is) ahogy hazahozom, rögvest bedugom a minusz 20-ba (fagyasztó) és ott két, három, négy napig is akár kipurcantom az összes potenciális ellenséget. Ezután valamelyik szitán (lisztszemcsemérettöl függöen) átszitálom a lisztet, és mosogatógépben teljesen tisztára pucovált tescos kakaós müa. dobozba (lényeg hogy beférjen az 1 kg, és hogy nagyon jól zárjon) tartom. Amúgy nálam elég gyors a fogyás, mert sütikhez, rántásokhoz is mindig más lisztet használok. Ja! Corás bioboltban találtam még barnarizslisztet is, eddig csak fehérem volt.És még burgonyalisztet is ( nem pehely!) és bio tönkölybúza pelyhet. (árpa, rozs, búza, zab már van) És majdnem vettem sikért, ami nagyon fel tudja dobni a kenyeret, mármint az állagát, de a több mint 500 Ft kicsit elgondolkoztatott, és közben a szponzorom kifizette a begyüjtött készletet, és így otthagytam. Ja, a hozzám hasonló gyengébbek kedvéért ne sikért keressetek, mert szejtán van ráírva. Én már láttam ilyet persze, de kellett a fenének szejtán. Mivel lövésem nem volt mi az, és mire jó. Na most már kiokosodtam. De mi a szösz az a barhesz izé? Bigacsiga ? Ja tényleg, Bigacsiga! Te Kata vagy? Mintha 2001 táján, mikor kezdtem BNre írogatni, akkor volt 1 Bigacsiga Kata? Te vagy Ö ?
Kép elgondolkodtató.Lehet, hogy valaki észre se veszi és bankautomatával süti a kenyerét?
))
Zsike! Máris keresek!!
Na mindösszesen 1 sajtos kifli receptet találtam, de a sajtot kihagyhatod belöle szerintem.
HV: 20 dkg rétesliszt
25 dkg finomliszt
10 dkg Graham-liszt
20 dkg reszelt sajt
5 dkg vaj
3 dkg élesztö
3,5 - 4 dl víz
1 mokkáskanál só
1 tojás
1 mokkáskanál cukor
Élesztöt felfuttatjuk.Liszteket összekeverjük, vajat belemorzsoljuk, sót hozzáadjuk.Közepébe mélyedésbe a felfutott élesztöt, kavarunk hozzá a széléböl 1 kis lisztet, tejfölsürüségüre. Langyos helyen keleszteni letakarva, mig a kovász nöni kezd.Ekkor langyos vízzel kezdjük dagasztani, mig rugalmas tésztát kapunk, ami már nem ragad. Tetejére kevés lisztet szórunk, letakarjuk, duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkára borítjuk, néhány mozdulattal átgyurjuk, 3 cipóra osztjuk. A cipókat kerek lapokká nyújtjuk 4 felé vágjuk.A reszelt sajtból kiveszünk 1 maréknyit, a többit háromfelé osztjuk. 1 adag sajtot a 4 háromszögre szórunk úgy, hogy a csücskökre ne kerüljön, mert kifolyhat sütéskor.A felgöngyölítést a széles felénél kezdjük, majd ha teljesen feltekertük, kifli alakra hajlítjuk.Kikent lemezre rakjuk, maradjon köztük 3-4 cm hely. Kelesztjük langyos helyen, majd tetejüket felvert tojással átkenjük, s a félretett maréknyi sajttal megszórjuk. Közepesen meleg sütöben sütjük 30-40 percig . Köményt is/vagy lehet rá szórni.
Másik receptem nincs, illetve az megvan nekem is, amit fentebb olvastál, de ahhoz falusi keverék kell, amihez ott valszeg nem jutsz hozzá. Én egyébként a tartósítószerek miatt a Kenyérvarázsos keverékeket nem használom. Ja, meg az áruk miatt sem.Kivéve a szárított rozskovászt, mert csomó receptem szárítottal dolgozik és nem tudom, hogy pl. 4 dkg szárított rozskovász helyett mennyi frisset tegyek. Mert azt mindig csinálok és tartok a hütöben.
Na minden jót, minden kis péknek, és HAJRÁ ABBA-MANIA. (Minden Abba undorostól bocsánat az offért)
Cseri