Nekem hüvelyi szülésem volt,és a mai napig gyönyörű emlékként tartom magamban(mindezalatt a másfél év alatt
)!
Sokat szoktam az iskolában beszélni a gyerkeknek erről az egészről az órán és úgy gondolom,hogy általában a szülés megélése sokban függ attól,hogy tudjuk-e,mire számítsunk és el tudjuk-e fogadni,hogy ennek igenis fájni kell.Na jó,nem megyek bele pszicho-dumákba és nem akarok általánosítani,mert mindenkinek másért volt jó/rossz,fájt/nem fájt.
Nekem is 4 óra alatt lett meg a kisfiam,kaptam oxitocint és kb 1 órás kitolással sikerült életet adni neki.Persze,könnyen vagyok,mert nem vajúdtam hosszan,nekem is volt ismerősöm,aki 12 órás vajúdás után császárral szült.Hozzáteszem,szt a kitolás nem ifáj,mert a nyomáskényszer teljesen elfedi a fájdalmat.Az orvos szt nehéz szülésem volt,mert nagy volt a baba feje,35 cm,hozzá 3100 gr,én meg egy töpszli
.De én a mai napig imádom ezt az élményt,pedig utána napokig alig tudtam ülni.Nem a gátseb,vagy a hüvelyi repedég miatt,hanem a csontjaim fájtak,annyira szétnyomta fiam.
Szóval nem csak egy hasni seb tud fájni,bár együttérzek a csaszisokkal,de egy hüvelyi szülés utáni állapot is.Alig tudtam felállni először,annyira fájt,ahogy a vér és a súly az altáji részemet nyomni kezdte.De a hasi seb akkor is komolyabb dolog!!!!Nem "csak" egy vágás és kész!
Egy biztos,és ezzel szt mindenki egyet ért,akárhogy is,de MEGÉRI!!!!!!!
És valóban nincs értelme összhasonlítgatni,mert mindenkinek a saját fájdalma a legnagyobb,legrosszab.És miután mindegyikünk más és más,szubjektíven ítéli meg saját fájdalmát,nincs is valódi összehasonlítási alap.
Egy másik topikban már leírtam,hogy miért előnyösebb általában a hüvelyi szülés a baba szempontjából.És itt most minden komplikációtól mentes dolgot értek.
Azt el tudom fogadni,hogy a fájdalomtól való félelem miatt vki a császárt kéri,hiszen ott valószínűsíthető,hogy nem is fog haladni a szülés a görcsösség miatt,ami így is úgy is oda vezet.De csak azért,mert "lemásztunk a fáról és kijöttünk a barlangból",ez nevetséges.
Anyapoc