Azért írom ezeket le, mert most vagyok abban az állapotomban, hogy egyik oldalhoz sem tartozom igazán. A gyerekeimet hittanra járatom, de bevallom eddig csak szinte amiatt, mert szerintem egy európai ember nem lehet meg a Biblia ismerete nélkül, hiszen nagyon-nagyon sok minden erre épül (nálam annak idején a m?vészetek megértésénél borzasztóan hiányzott)
Most szembesültem egy olyan dologgal, ami komolyan elgondolkodtat és szeretném, ha leírnátok ezzel kapcsolatban a véleményeteket.
A kisfiam 8 éves és a hittan tanára megkérdezte, hogy májusban szeretne-e Elsô áldozni.
Szégyen, de barátainktól kellett megkérdeznem, hogy pontosan mi is ennek a lelki jelentôsége.
Amikor felvilágosítottak, hogy a Tízparancsolt ismeretérôl és a b?nbocsánat szentségérôl van szó. Miközben filóztam a dolgon, belémhasítottak a Tízparancsolat pontjai (azért ezt tudom). Akkor jöttem rá, hogy ez egy nagyszer? nevelési útmutató is egyben. A kisfiam nagyon szuper ugyan, de kiskamasz és az utóbbi idôben elég sokat kell hadakoznom vele. (Amit ô csak a vita kedvéért tesz) Közismert, hogy ebben a korban a fiúk kb. 16 éves korukig "használhatatlanok" , ha az iskolai szabályrendszert vesszük.
Kicsit fárasztanak ezek a viták és nincs kedvem magamból egy folyton parancsolgató ôrmestert csinálni. Szerintem az Elsô áldozás kiváló alkalom arra, hogy a lelkiismerete egy bizonyos mankót kapjon, belépjen egy harmadik személy az életébe (Isten, vagy önmaga), akivel elszámolhatja dolgait. Nem hiszem, hogy nekem kéne lenni mindig a vitatkozó másik oldalon. Azt várom ettôl (persze sok-sok beszélgetés mellett), hogy könnyebben megtanulja megoldani a problémáit, a döntései elôtt gondolkozik és ha hibázik fel tudja egyedül is oldani az ebbôl fakadó lelkifurdalást.
Ti hogyan látjátok ezt a kérdést? (Mellesleg elgondolkodtam, hogy ma már az egyházi esküvô, a gyerek megkeresztelése szinte természetes dolog és amikor az ember végigcsinálja ezeket nem is gondol bele a tálcán kínált, kipróbált, bölcs nevelési útmutatókba, amit a vallásgyakorlás kínál (fôleg, aki mint én nem vagyok teljesen tisztában a keresztény liturgiával)
Üdv: Szofi