Sziasztok,
Én a szegedi kismamák topic lakója vagyok és onnan ide küldtek hozzátok a kérdésemmel!Azt mondták fõleg Ibolyt keressem, mert õ a szakember
A kérdésem a következõ: Létezik-e olyan , hogy valamelyik kismamának "zsírosabb" a teje, mint a másiknak. Pl én ha a lefejt tejemet beteszem a hûtõbe, egyáltalán nem képzõdik a tetején zsírréteg
A kisbabám 3 hetes koráig alig gyarapodott és szinte állandóan sírt, ahogy hazaengedtek a kórházból. A kis ujjai szinte átlátszóak voltak, olyan kis soványka volt. A szomszéd néni tette fel elõször a kérdést, hogy "nem lehet, hogy éhes ez a baba, azért ordít ennyire????"
Anyunak feltûnt, hogy már kellenne "hurkásodnia" a kis lábacskáinak, kezeinek és az ujjainak. A baba 1 órát szopott, majd belefáradta szopizásba és elaludt, de ali telt el fél óra ismét ordított az éhségtõl.
A mellre helyezéssel nem volt gond. Még bent a klinikán a szülésznõ is rendszeresen bejött hozzám, ellenõrizni jól kapja-e be a cicimet a babó, meg aztán a csecsemõs nõvérek is, na meg otthon anyukám, a szomszéd néni,meg a védõnõ!
Szóval a szopizás módja tuti jó volt, mert a fent említettek közül senki nem mondta, hogy valamit rosszul csinálunk. Pihenni nem tudtam, mert állandóan szopott a baba.És ha elaludt, akkor a maradékot fejtem ki, mire kifejtem újra ébredt és sírt.... (de ezzel azt hiszem a legtöbb kismama így van) A védõnõ rámszólt, hogy ha nem alszom akkor "elmehet" a tejem. Volt olyan hét,hogy összesen (1 hét alatt) 5 órát aludtam!!!!
Én úgy éreztem a tejem mennyiségileg rendben van, mert szopott, fejtem, szopott, fejetm......
De a minõségében nem voltam biztos
Tudom, hogy ez nem örökletes, de nekem a a nagymamám (apai ágon) és a nagynénim, apu nõvére is ugyanezekkel a gondokkal küszködött! Egyikõjük teje se volt kielégítõ a gyermekeiknek és úgynevezett rizsnyákon cseperedtek fel! A mamát, már sajna nem tudom megkérdezni, (de míg élt mesélte, hogy mindegyik gyermeke (4) ordított az éhségtõl, mert nem volt elég zsíros a teje! A nagynénim is mindig emleget, hogy pótolni kellett, mert nem éhesek maradtak a fiai! Azt mondta, hogy genetikailag rosszul van "összerakva" és, hogy a szervezete nem választja ki a zsírt a tejébe. És ez igenis örökletes.A mama 60-70 évvel ezelõtt a nagynénim meg 38-42 évvel ezelõtt szültek! Akkor még semmilyen tápszer nem volt, és akkor mindenki a lehetõ leghosszabb ideig csak szoptatni akart, úgyhogy tutira nem mellébeszélés a dolog, különben is, miért tennék????
Szóval összedugtuk a fejünket és a védõnõ tanácsára írattunk ki tápszert! Ekkor Bogi 3 hetes volt. Elõször kis pohárból kiskanállal etettem szopizás után babócát, de olyan sokáig elhúzódtak így az evések, hogy még egyszerûen egész nap ettünk. A Bogi alig aludt! Én pláne. Éjjel felébredtem (20 percnyi alvás után) és azt láttam, hogy arréb megy a pelenkázóasztal
annyira fáradt,kimerült voltam! Május elsejére jöttünk haza a szüleimhez, és nem tudtuk elõre meddig fog tartani az út, ezért vettem egy cumisüveget és készítettem tápszert. Útközben természetesen felébredt, sírt, szopiztunk majd elõ a cumisüveget. Ekkor döbbentem meg, de nagyon! Az eddigi kiskanalas 30-60mililiter helyett 150milit benyomott egyhuzamra és sírt, hogy kérne még!!!!! Ez a gyerek piszkosul éhes volt! Több, mint egy hónapig szabályosan éhezett!
Iszonyatos lelkiismeretfurdalásom volt ez miatt.Úr Isten nem adtam enni a gyerekemnek, éhes volt 1 hónapig, hát milyen anya vagyok én???
Ettõl a naptól kezdett el gyarapodni! 2 hét alatt több mint 1 kilót hízott! A hossza se nõtt eddig, ekkor kezdett el!
Innentõl fogva tudtam pihenni kicsit többet, mert evés után volt, hogy 3 órát is aludt!
Az étkezések szopival kezdõdtek és tápszerrel fejezõdtek. Egyre kevesebbett szopott és egyre több tápszert evett! Én csak fejtem, fejtem, de hát én nem tudom olyan tökéletesen kifejni a cicimet, mint ahogy õ kiszopta volna. Csak addig szopott amíg könnyen jött a tej, utána jelentkezett a tápszerért. Azután egy szép napon mikor mellre tettem elfordította a kis fejét, és elkezdett sírni. Amikor megint próbáltam "becserkészni" újból jött az ordítás. Egy kisbabára nem lehet ráerõltetni, hogy kapja be a cicit és szopjon! Szóval most ott tartunk, hogy reggel (de csak,ha kómás)hajlandó 2 percig szopni
Ennyi. Utána rohanok le a konyhába csinálom neki a tápszert!
Már eszik barackot, meggyet, almát, plazma kekszet, husilevest, sárgarépát,csirkemellet, májat! Tudom, hogy korai, de imádja,nem fáj a hasa tõle és a széklete is rendben van!!
A kiinduló kérdésre visszatérve, szerintetek van olyan, hogy valakinek nem elég zsíros a teje?
Bocsi, hogy hosszú voltam, de az elõzmények hozzátartoztak a történet alapos megismeréséhez!
Köszi a segítséget!
Enikõ