Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Újra itt! Nagyon köszönöm, hogy szorítottatok a vizsgámra, éreztem én, hogy jönnek a hullámok! Kép Az eredményt csak októberben fogom megtudni, remélem, sikerült. Ha mégsem, az csakis az én hibám, rátok egy szavam sem lehet, igazán aranyosan drukkoltatok.

Ahogy gyorsan átfutottam a topicot, láttam, hogy Ágci, Mariann, Ildi igazán profin segítetek mindenkinek, ez az oldal lassan olyan lesz, mint egy LLL csoport: egyik édesanya segít a másiknak: mother-to-mother.

Azt nem ígérem, hogy nagyon gyakran jövök, mert a számítógépünk ugyan megújult és nagyon gyors, de a jó öreg modemünk ugyanolyan lassú, mint volt és ezáltal a telefonszámlánk is az egeket veri, ha netezek; de ha valakinek kérdése van, telefonon és emailben elérhet.

Gondtalan, boldog szoptatást mindenkinek!
Iboly
iboly

Sylvike, lehet hason aludni, ha nem túl nagyok a melleid és nem kellemetlen, fájdalmas a hasonfekvés. A mell megnyomódása, elszorítása ugyanis tejcsatorna-elzáródást okozhat.
Üdv
Iboly
iboly

Sziasztok!

Szeretném a segítségeteket kérni, hátha...
Eléggé el vagyok keseredve, mert nem tudom mit csináljak.
Kát fiam van, a nagyobbik 3 éves, 13 hónapig szopizott, a kisebbik jelenleg 4 hetes.
Azt hittem, hogy mivel a nagyobbal a kezdeti "hogyan kell bevenni a cicit" kérdés után zavartalanul és nagy boldogságban telt el a szopizós idö, a kisebbel sem lesz semmi gond. Nem igy történt.
Nátán a kórházban (szerintem) jól és jó technikával szopizott, ennek ellenére 1 hetes korára berepedt az egyik mellbimbóm, nagyon és azóta sem gyógyult meg. De a másikkal nem volt semmi gond. Azt olvastam/hallottam, hogy a bimbó berepedése akkor fordul elö, ha a baba nem jól veszi a szájába. Én próbáltam mindenhogyan, de nem tudom jobban beadni, söt mostanra a másik mellbimbóval is kezdenek hasonló bajok lenni.
Mit tegyek? Szeretnék nagyon szoptatni, de mostanra már kezd nagyon fájdalmas lenni, és minden szoptatáskor elöre félek (tudom, nem kellene görcsölni rajta...) a fájdalmaktól. Hogy tudok meggyözödni róla, hogy tényleg rendesen a szájában van??? (Tudom, hogy elvileg akkor fájdalommentesnek kell lenni a szopinak, de én már nem tudom, hogy mi, mitöl, hol fáj...)
Azt is olvastam, hogy a sebgyógyulást a szájpenész vagy gombás fertözés is gátolhatja. Arról hogy lehet megggyözödni, hogy egyik sincs? (A szájpenészröl tudom, hogy nincs a gyereknek, mert az látszana a szájacskájában...)

Ibollyal megpróbálom felvenni a kapcsolatot...

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Szia Beszti!

Ezt a bimborepedeses dolgot en is vegigszenvedtem es szerintem majdnem mindenki.
Persze az is szamit, hogy a baba jol kapja be a cicit, de azert a mellbimbo alapban nincs hozzaszokva a napi 7-8-szori cincalashoz, igy szinte termeszetes, hogy bereped. Nekem nagyon sokat hasznalt a Medela PureLAN nevu kenocse, 100% Lanolin, nem kell lemosni szopi elott.
Ezenkivul en 2 napig csak fejtem es a lefejt tejet adtam oda Balazsnak, es ezalatt a cicim vegig szabadon volt es sokat kenegettem. 2 nap alatt a fejestol nekem nem kezdett apadni a tej, viszont a mellbimbom be tudott gyogyulni valamennyire. Vegul a 6. het korul rendezodott teljesen a dolog.

Ha arra gyanakodsz, hogy gombas fertozese an a babadnak, akkor ecseteld a szajat szajpenesz elleni oldattal es a sajat melledet is, az biztos nem art. De a gombas fertozes szvsz fajna neki is es jelezne.

Annamari
muter

Beszti! Sajnos a gonbának van olyan fajtája is, ami nem látszik fehér lepedék formájában és mégis sok problémát okozhatz, pl. mint a te esetedben. Iboly telefonszámát megtalálod a www.lll.hu-n, a telefonos segítségnél. Úgy talán gyorsabb lesz. Sok sikert!
Menta
menta

A csecsemõ mellre helyezése
"1. Helyezkedjen el kényelmesen. Az elsõ néhány alkalommal a legegyszerûbb felülve elkezdeni a szoptatást. Üljön fel az ágyban, egy kényelmes karosszékben vagy hintaszékben. A párnákra szükség van. Helyezze azokat a háta mögé, a könyöke alá és az ölébe a csecsemõ megtámasztásához. Használjon zsámolyt, hogy a térde magasabban legyen. Lazán helyezkedjen el, hogy az izmai ne feszüljenek.
2. A csecsemõjét is kényelmesen helyezze el. A csecsemõ az oldalán feküdjön úgy, hogy egész teste szemben legyen önnel. A feje kerüljön az ön könyökhajlatába. A hátát az alkarjával támassza meg, míg a kezével tarthatja a fenekét, vagy a felsõ combját. A csecsemõ füle, válla és csípõje egy vonalban legyenek. A fejét egyenesen a test vonalában kell tartani, ne hajoljon hátra, vagy oldalra. Tartsa a csecsemõt mellmagasságban, hogy se önnek ne kelljen elõrehajolnia, se a csecsemõnek ne kelljen nyújtózkodnia. Az ölébe helyezett párna segítségére van.
3. Kínálja a mellét a csecsemõnek. A szabad kezével fogja meg a mellét úgy, hogy felül elhelyezett hüvelykujjával és alulra helyezett többi ujjával fogja közre azt. A hüvelyk- és a mutatóujja "C" betût formáljon. Gyõzõdjön meg arról, hogy az ujjai a bimbóudvar (barna terület) mögött vannak-e.
4. Bátorítsa a csecsemõt arra, hogy ügyesen "harapjon rá". Érintse meg a csecsemõ ajkát az emlõbimbóval. Ha a csecsemõ feje ellenkezõ irányba fordul, gyengéden nyomja meg az arcát az önhöz közelebb esõ oldalon. A keresõ reflex segít önnek, hogy a baba ön felé forduljon. Akkor próbálja meg újból megérinteni az ajkát, beszéljen hozzá és biztassa, hogy nyissa ki a száját. Ha a csecsemõ nagyra tátotta a száját, helyezze az emlõbimbóját a szájába, és gyorsan emelje õt magához, azzal a karjával amelyikben tartja. Fontos, hogy a csecsemõt húzza magához nagyon közel, és ne ön mozduljon a csecsemõ irányába. Elõfordul, hogy néhányszor meg kell próbálni ahhoz, hogy az ön mozdulatai és a csecsemõ reakciói összehangolódjanak, hogy minden simán menjen. Ha a csecsemõ nyûgösködni kezd, hagyja abba, nyugtassa meg, mielõtt újból kezdené.
5. Eredményes szopási technika. Annak érdekében, hogy a szopás eredményes legyen, a csecsemõnek a bimbóval együtt a bimbóudvarnak nagy részét is a szájába kell vennie. A bimbóudvar alatti tejöblöknek össze kell nyomódnia ahhoz, hogy a tej kiáramoljon belõlük. A csecsemõ teljesen vegye be az emlõbimbót úgy, hogy a szája kb. 2,5 cm vagy nagyobb bimbóudvarrészt takarjon el. Gyõzõdjön meg arról, hogy a bimbó a szájában középen a nyelve felett van-e. A csecsemõ olyan közel legyen, hogy az orra hegye érintse a mellét. Ebben a helyzetben még egészen jól tud lélegezni. Ha azonban a melle elfedi az orrnyílásokat inkább próbálja meg megemelni a mellét vagy a csecsemõ testét önhöz közelebb húzni, de ne nyomja le a melle felsõ részét.
6. Érzékeny vagy fájdalmas emlõbimbó. Ha a csecsemõ helyesen "harap rá" a mellre és helyesen szopik nem érezhet semmilyen fájdalmas nyomást az emlõbimbón. Ha a csecsemõ nem megfelelõen szopik, vagy fájdalmat érez a szoptatáskor, akkor ajánlatos abbahagyni és újból kezdeni. A szoptatás megszakítása úgy lehetséges, hogy az ujját a csecsemõ szájának egyik sarkába helyezi, ezután vagy nyomást gyakorol a mellére vagy gyengéden elhúzza a csecsemõ arcát. Ne hagyja, hogy a csecsemõ folytassa a helytelen szopást, mert ez az emlõbimbó érzékenységéhez vezet, és a rossz szopásmintát nehezebb lesz késõbb kijavítani. Ha az emlõbimbó ezután is fáj, a következõ lehetséges okokat kell ellenõrizni.
· Ne hagyja, hogy a csecsemõ "csúszkáljon" az emlõbimbón, gyorsan állítsa be a helyes szoptatási helyzetet. Gyõzõdjön meg róla, vajon elég nagyra nyitja-e a száját ahhoz, hogy a mellbimbó elég mélyen kerüljön a szájába.
· Ha a csecsemõ állandóan erõsen "harap" a mellre, amikor szopni kezd, akkor összenyomva az arcát, húzza le az alsó állkapcsát, miközben érthetõ, határozott hangon mondja azt, hogy "nyisd ki".
· Ha az emlõbimbó fájdalma nem szûnik meg, húzza le a csecsemõ alsó ajkát, ellenõrizze, hogy látható-e a nyelve az alsó ajak és a mellbimbó között. Ha nem látja a nyelvét, vegye le a mellrõl, és kezdje újra, biztosítsa, hogy a baba nagyra nyissa a száját, és a nyelve az emlõbimbó alatt legyen, amikor "ráharap".
7. Az eredményes szopás. Sok csecsemõ a születés pillanatától kezdve tudja, hogyan kell szopni. Másoknak néhány napos tanulásra, türelemre, biztatásra és a fent leírt útmutatóra van szükségük. De ha már egyszer a csecsemõ megfelelõen szopik, élvezet nézni. Mivel erõsen szopik, az arcizmai olyan keményen dolgoznak, hogy még a fülei is mozognak. Látni lehet a szájkapocs izmainak mozgását és hallani a nyelését. Amikor a kezdeti éhsége megszûnik, ellazul és szopása gyengébb lesz, kevesebbet nyel, mivel élvezi az anyamell közelségét és vigaszát.
Egyéb szoptatási helyzetek
Jó dolog, ha változtatja a szoptatási helyzeteket. Ha különbözõ szögben tartja a csecsemõt, a nyomás a mellbimbó különbözõ területére esik, és ez segít megelõzni az érzékenységet. Elõnyös lehet az is, ha tudja, hogyan szoptassa a csecsemõt a különbözõ helyzetekben.
SZOPTATÁS FEKVÕ HELYZETBEN
A kezdeti idõszakban kényelmesnek találhatja a fekvõ helyzetben történõ szoptatást. Önmaga és a csecsemõ megtámasztására párnákra lehet szüksége. Elõször segítségre is szüksége lehet, hogy pontos legyen a mellre helyezés, és megfelelõen "harapjon rá" a mellre a csecsemõ. Feküdjön az oldalára úgy, hogy a feje alatt párna legyen. Helyezze a csecsemõt önnel szemben az oldalára fordítva úgy, hogy a szája mellmagasságban, a feje a könyökhajlatban legyen. Támaszkodjon egy háta mögött lévõ párnához, és kínálja meg úgy, hogy hüvelykujja a mell felett, a többi alatta, az emlõbimbótól kicsit távol legyen. Biztassa a csecsemõt, hogy megfelelõen "harapjon rá" azzal, hogy megérinti az ajkát, addig, amíg nagyra nem tátja a száját. Akkor gyorsan irányítsa a mellét a szájába, és emelje olyan szorosan magához, hogy hatékonyan szopjon.
Miután a csecsemõ megkezdi a szopást, megtámaszthatja hátát egy párnával. Talán kényelmesebb önnek, ha karját behajlítja, a párna alá csúsztatja, és a fejét megtámasztja. Néhány anya a térde közé is párnát helyez.
Amikor egyik oldalról a másikra helyezi a csecsemõt, ültesse fel és finoman ütögesse meg a hátát, hátha "büfizik", majd fektesse a mellkasára és dõljön hátra. Feküdjön a másik oldalára, és helyezze a csecsemõt a másik mellére. Ez különösen annak az anyának jó, aki császármetszéssel szült. Amíg a kórházban van, használja az ágyon lévõ oldalsó rácsot, ez segít önnek a megfordulásban.
A HÓNALJ ALATTI TARTÁS
Az anyának hasznos megtanulni egy másik helyzetet, a hónalj alatti vagy a "tenyérben" tartást. Helyezze a csecsemõt a hónalja alá úgy, hogy a lába a karja alatt, feje pedig a kezében pihenjen. Ismételten párnákra lesz szükség, hogy a csecsemõt mellmagasságba emelje. Ha közelebb húzza magához a csecsemõt, hogy "ráharapjon" a mellre, gyõzõdjön meg arról, hogy a lábát nem nyomja-e neki a szék hátlapjának.
Ha errõl van szó, úgy igazítsa felfelé a lábát, hogy a feneke nyomódjon a szék hátának. Ez a helyzet azoknak a csecsemõknek hasznos, akik nehezen "harapnak rá" a mellre. Ebben a helyzetben az anya láthatja mi történik, és ellenõrizheti a csecsemõ mellre helyezését a szopás kezdésekor."
Névtelen

Sziasztok!

Olyan anyukák segítségét kérném, akik szintén szenvedtek a mellcsomósodástól, vagy tudnak valami gyógyírt ellene.
Magamról: a 2 éves kislányomat 13 hónapig szoptattam, semmi problémánk nem volt, mellcsomónak még a hírét sem hallotam. Most a 2,5 hónapos iker babáimat szoptatom, és rendszeresen visszatérnek a csomók a melleimbe (mindig más helyen). Próbálom õket finoman masszírozni, meleg vízzel lazítom és fejem, de ezek a praktikák nem tûnnek eredményesnek. Fejéssel úgy tûnik, hogy nem tudom beindítani az eldugult tejcstornákat. Csak az segít, ha valamelyik babócámnak sikerül kiszívnia a mellet. Ez sajnos azonban sokszor csak egy nap elteltével történik meg és addig nagyon kényelmetlen és fájdalmat okoz a mellem. Már voltam az István kórház szoptatási ambulanciáján, ott túl sok újat nem tudtak mondani.
Fejni nem szeretnék minden szoptatás után, hiszen akkor szinte egybefolyna minden étkezés. (Egyébként is utálom a mellszívót.)
Szóval kérném a tanácsokat, ügyes praktikákat,

Köszi:
ZSófi
szzsofia

Sziasztok!

Kaptam a kérdéseimre választ!KépKép

Iboly!

Köszönöm még egyszer!KépKépKép

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Zsófi! Próbálj laza melltartót viselni és egy szoptatás alatt is próbálj meg pózt változtatni. De az is jó, ha minden egyes szoptatásnál más pózban vagytok. Majd kitapasztalod, hogy melyik a legelõnyösebb nektek. Mindenképpen próbáld meg hónaljtartást. Megpróbálok idemásolni képet róla: Kép
menta

Itt egy másik kép: Kép
menta

Ez egy kicsit fárasztó, legalábbis nekem, de bejött a csomósodásnál: Kép
menta

Egyébként meg próbálj meg minnél gyakrabban szoptatni (legalább 2 óránként), pihenni (ha lehet a babázáson kívül semmit se csinálj, ha nem, akkor pedig a legszükségesebbeket) és a szoptatások között melegen tartani a melledet, pl.melegvizes palackkal. De vigyázz, nehogy megégesd magad.!

Sok sikert!
Menta
menta

Zsofi!

Mi harom homnaposak elmultunk, de meg mindig elofordul, hogy foleg az egyik cicim csomosodik (alul es a honaljban), olyankor nekem is a honaljtartas jon be, valoszinuleg azert, (valahol olvastam) mert amerre a Pici alla van abba az iranyba fejti ki a legnagyobb erot. Ha van eleg tejed, szerintem ne fejj, mert az csak ront a helyzeten. Nekem azt tanacsoltak, hogy ha mar nem birom, mert olyan kellemetlen, akkor fejjek ki egy picit, de inkabb csak ami a csomo maszirozasaval kijon...
Kati
Névtelen

Iboly!
Augusztus 01-tõl van egy Basic"40"-es internetes csomag, tudod, ez az államilag támogatott netes balhé. Nálunk ez 5400 Ft, ezért kapsz 40 órát. Lehet, hogy olcsóbb lenne Neked is nem?
Sziasztok
Csi
Névtelen

Annamari!

A PureLAN-t merre keressem? Voltam gyógyszertárban, de semmit nem tudtak róla... Máshol kéne keresnem?

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Kedves Menta és Kati!

Köszönöm a tanácsokat, de sajnos még nem kött be semmilyen ötlet. A fenti képeket köszönöm, már gyakorlott tornamutatványokkal szoptatok - ezeket a tartásokat és pózokat már mind kipróbáltam, de eredmény semmi. Ma megint be kellett mennem a szoptatási ambulanciája (utoljára 2 nappal ezelõtt voltam...), mert megint nem tudtam kiszedni egy csomót. Két kedves nõvér foglalkozott velem, gépre raktak, melegítették, kézzel fejték - mindezt 1 órán keresztül. A csomó pedig megmaradt. Azt tanácsolták, hogy folyassak meleg (forró) vizet a mellemre és közben fejjek. Ez a délutáni programom a 3 gyerek mellett.
Már azon is gondolkozom, hogy a kritikus részen lefagyasztom a mirigyeket.
Ha újabb ötletetek lesz, jelentkezzetek.
Köszi:
Zsófi
szzsofia

"...Ami még nagyon jó, és mindenképpen próbáld ki: Normál fejeskáposzta levelét terítsd ki az asztalra, vagy gyúródeszkára. Sodrófával csinálj úgy, mintha nyújtanád, ettõl összetörik, levet ereszt. Ezt tedd fel a melledre, fóliát rá, és egy sztreccs póló odafogja. Cserélgesd kb. 45 percenként. Ez elég hatásos szokott lenni...."

Zsófi! Ezt Liesel írta Norcinak. Esetleg próbáld meg.
Menta
menta

Sziasztok!

Beszti!
Hat mi a Klinikan vettuk, de szerintem a Dorozsmai uton biztos arulnak, mert ott minden Medela cuccot lehet kapni.

Azt meg tudja mondani valaki, hogy mitol van a kovetkezo problemam?
Amikor nagyon tele van a cicim, pl ejszaka utan, a jobb cicimben a honaljamhoz kozel nagy csomokat tapintok. De csak ott es ott minden alkalommal.
Amikor a szules utan belovellt a tejem, akkor is ott volt csak igazan fajdalmas.

Annamari
muter

Annamari!

Valószínûleg járulékos tejmirigyek, de az is lehet, hogy a "megnövekedett forgalom" miatt tapinthatóvá növekedett nyirokcsomók. Valószínûbb az elsõ változat, egyik sem kóros.

Zsófi! Mi van veled? A www.lll.hu -n megtalálod Iboly telefonszámát (Telefonos segítségnyújtás). Õ tutira tudna segíteni.
Menta
menta

Sziasztok!

Csi, köszi a tippet, utánanézek, nálunk is van-e ilyen csomag, mert mi nem Matávnál vagyunk, hanem a Vivendinél.

Zsófi, a fagyasztást nagyon nem ajánlom. Azért pár dolgot jó lenne tudni a csomókkal kapcsolatban. Mindig ugyanott vannak? Vagy vándorolnak? Nem tûnnek el egyáltalán, vagy eltûnnek és újra lesznek? Fájnak? Ha nagyon meleg borogatást teszel rá közvetlenül szopi elõtt, akkor sincs változás?
Milyen gyakran szoptatsz? Mennyi ideig? Milyen technikával szopnak a babáid? A bimbóudvar nagyobb részét is bekapják vagy csak a bimbót? kifelé fordulnak az ajkaik szopi közben vagy beszívják õket? Cuppognak, kattognak szopi közben? Nincs kisebesedve a bimbód? Mellgyulladásod volt/van? Nincs lenõve a babáid nyelve? Használtok cumit, cumisüveget, bimbóvédõt? Kapnak mást az anyatejen kívül, pl. teát, vizet, lefejt tejet, tápszert, gyümölcslét?

Annamari, azt írtad, hogy "Persze az is szamit, hogy a baba jol kapja be a cicit, de azert a mellbimbo alapban nincs hozzaszokva a napi 7-8-szori cincalashoz, igy szinte termeszetes, hogy bereped". Sajnálom, de ellent kell mondjak: NEM természetes, ha bereped a bimbó! Azt a helytelen szopási technika okozza. Ha a baba jól szopik, ilyen nem történik. Az elsõ napokban lehet a mell, a bimbó érzékenyebb, de a szoptatás alapvetõen nem fájhat és a kezdeti kellemetlenség pár nap alatt elmúlik.

Menta, jókat írsz!

Üdv
Iboly
iboly

Sziasztok!

Iboly, akkor ne haragudj, hogy okoskodtam, csak nekem valahogy olyan elkepzelhetetlen, hogy egy eleve erzekeny testresz, ami amugy nyugalomhoz szokott, alapban nem serulhet meg, ha hirtelen naponta 8-10-szer feloran keresztul eros fizikai inger eri.
En anno nem lepodtem meg, hogy kisebesedett a cicim, pedig Balazs biztos helyesen szopizott, ugyanis ugy kellett ra megtanitani; mikor megszuletett, egyaltalan nem tudott szopizni. 3 nap alatt megtanitottam Neki es a mai napig ugy csinalja.

Annamari
muter

Annamari, szerintem nem okoskodtál, csak leírtad a véleményedet. Jól van ez így.
Iboly
iboly

Sziasztok!
En jobbara csak olvaslak Benneteket, az elso hetekben kisebesedett mellbimbom kezelesere is itt talaltam jo otleteket, szerencsere most, lanyom kethonapos koraban mar minden szep es jo a szopizas teren. Most Iboly egyik felmondatan akadt meg a szemem, ahol kerdezi, "Cuppognak, kattognak szopi közben?". Merthogy nalunk is ez van ujabban neha, biztos, hogy minden napra jut egy ilyen szopizas, mikor Reka lanyom igy kattog neha. En ujra mellre teszem a babam, mert attol tartok, hogy sok levegot is nyel ilyenkor, de nem talalom az okat, miert vette fel ezt a szokast, mikor sem jatszocumink nincs, se potlast nem kap soha. Volt mar valaki igy?
Valaszokat elore is koszonom:
Ildiko
afonya

Idikó!

Nekem két dodlog jutott eszembe, Ibolynag valószínûleg több is eszébe jut majd. Kép

1. Én csak kb. 1-1.5 hónapos korában jöttem rá, hogy milyen hangot ad ki, amikor nyel a kislányom. Az is olyasmi, mint amikor kattog, de mondjuk az túlzás rá. Egyszerûen csak ahhoz képest, hogy amikor még nem nyel, hangot ad ki.

2. Nem mostanában találta meg a kis ujját, öklét és kezdte el szopizni? Azon nagyon jókat tudnak cuppogni. Kép És lehet, hogy az zavarta meg egy kissé a technikáját. De lehet, hogy hülyeséget írok, csak próbáltam logikusan gondolkozni.

Minden esetre, ha tényleg cuppog, akkor jól teszed, hogy leveszed a melledrõl és újra kezdeted vele.

De majd ír Iboly...

Menta
menta

Ibolyka!

Hívd fel a Kolláth Valériát, a 06-30-230-6442-os tel.számon,õ a Vivendi üzletkötõje, nálam is õ volt, házhoz megy! ISDN-es akció is van, akkor eldobhatod a modemedet! De ajánlom, jól számold ki a leendõ elõfizetési összegeket,mert igencsak nagyot koppanhat az ember! De ez a nõci szerintem nagyon segítõkész!

SEGÍTSÉG!! Harap a lányom! Egy hete gyönyörû, ámde tûhegyes fogakat tart a szájában, és rajtam élesíti õket! Elég lusta szopó volt, az esõ hat hónapban harcoltunk, mert nem volt kedve a hátsó tejért dolgozni. Mindig morgott, és rendesen rászorított az ínyével, amikor nem csorgott magától a tej, aztán beletörõdve szopott tovább. Nem is kapott semmi mást idõ elõtt. Most ugyanúgy rászorít, én meg visítok. Erre õ bájosan röhög. Próbáltam megbeszélni vele, de nem nagyon foglalkozik velem. Tipikusan az a mozdulat, mint amikor egy zacskós tej sarkát az ember kitépi a fogával. Mit tegyek?

Iboly! Fent írtál a lenõtt nyelvrõl. A fiamnak az volt, a kórházban nem vágták fel, és amikor elvittem egy gégész prof.hoz, õ azt mondta,hogy nem vágná fel, mert szemmel láthatóan a fiamat nem zavarja a szopásban. Persze, mert gyárilag öt kilóval, és jó nagy fejjel született.. de így utólag visszagondolva, borzasztóan rosszul szopott,és én nem tudtam, hogy miért. Valóban olyan sokat segít a nyelvfék felvágása?

Köszi
Csi
Névtelen

Menta!

Koszi a gyors valaszert. A hang a nyelestol eltero, joval hangosabb, es kimondottan akkor van, mikor megszivja a mellet, mintha "elengedne" egy pillanatra es cuppantaná vissza. Igy viszont ujfent a kisebesedes veszelye fenyeget Kép A masodik otletedben viszont van valami, mert valoban most kezdte el ragcsalni ujjait-oklet, igy tenyleg lehet, hogy az zavar be. Nade ez ellen viszont mit lehet tenni? Marmint annak erdekeben, hogy a szopizasi technikaja ne valtozzon /rossz iranybaKép/
Koszi: Ildiko
afonya

Sziasztok!

Iboly!
Koszi, hogy nem vetted okoskodasnak Kép

Csi!
Balazs nyelvfekje is le van nove! Egesz jol szopizik! A lenott nyelvfek okozhat mas problemakat is?

Ildiko!

Balazs is kattog neha szopi kozben, foleg az utobbi idoben, de emiatt nem sebesedtem ki!

Annamari
muter

Ildikó!
Ha beletrafáltam és tényleg az okozza a problémát, akkor szerintem nincsen semmi más teendõ, mint amit már a múltkor is írtam, hogy milyen jólcsinálod, hogy olyankor kiveszed a szájából a cicit és újra kínálod, addig, míg rendesen nem szopizik. Elõbb-utóbb megtanulja, hogy ez a cici, ezt így kell, ez pedig az ujjam, öklöm, ezt pedig így kell. Nagyon tanulékonyak ám!

Csí!
Nagyon fontos, hogy ilyenkor mindig következetesen szólj rá, hogy nem szabad és ha ez nem elég vedd is el tõle a cicit, ami ilyenkor úgy a legkönnyebb, hogy a kisujjaddal a szája sarkába nyúlsz, így megszûnik a vákum és ki tudod venni a cicit. Van akinek az jön be, hogy befogja a baba orrát, és õ persze erre elengedi a cicit, csak szerintem ez egy kicsit brutális. Azt is lehet, hogy ilyenkor közelebb húzod magadhoz, mert akkor beljebb csúszik a mellbimbód, a "helyére", amit így már nem tud harapni. Figyeld õt szopás közben, mert lehet látni elõre, hogy mikor akar harapni. Ami fontos, hogy ne kiálts föl a fájdalomtól, mert az meg is ijesztheti és akkor el is utasíthatja a mellet. Ha nevet, akkor pedig ne nevess vissza rá, mert azt meg játéknak veheti.
Az én kislányomnak még nincs foga, de az ínyét már próbálgatta a cicimen, az se túl kellemes. Amikor rászóltam kezdetben õ is elengedte és vigyorgott mint a "tejbtök". Alig bírtam ki, hogy ne vigyorogjak vissza. Nos kb. 1-2 hét alatt úgy megtanulta, hogy mit szabad és mit nem, hogy azóta, ha mégiscsak szeretné hozzá dörzsölni az ínyét szopizás közben valamihez, akkor elengedi a cicimet és az ujját rágcsálja pár pillnatig, aztán újra szopi. Ez elég bíztató így? Kép

Sok sikert és kitartást!
Menta
menta

SZiasztok!

Nem igazán szoptatós (persze, ahhoz kapcsolódó) gondom van, de talán Iboly vagy Menta tudnak rá válaszolni!

SZóval: Ármin fiam (9 hónapos) ma 11. napja nem kakilt! LÁtszólag nincs ezzel gondja, a hasa nem fáj, nem kemény, nem látszik, hogy erõlködne, egyáltalán, jó közérzetûnek tûnik! SZinte kizárólag anyatejewn él, igény szerint szopik és mellé napi egy-két falatot (de valóban szinte nem is mérhetõ mennyiséget) eszik õszibarackból, görögdinnyébõl, körtébõl, szilvából, tegnap majszolt egy kis karfiolt illetve kenyérhéjat, de nem hiszem, hogy lenyelt belõle vmit! A 11 nap alatt nem hízott számottevõen. Az én gondom az, hogy még sosem maradtunk ennyi ideig kaki nélkül (a max. egy hét volt), nem lehet ebbõl baja? ADjak neki vmit? Vagy várjak még? De meddig? (próbáltam meleg vízben fürdetni, hasát masszírozni, hõmérõzni)

A másik kérdésem: a körzeti doki mindig azzal piszkál, hogy az anyatejbõl Ármin nem jut elég B12 vitaminhoz és ez szellemi károsodást okozhat. Ez igaz? Kell pótolnom bármi vitamint, ásványi anyagot, akár úgy, hogy én többet eszem belõle, akákr úgy, hogy neki adom? (3.65-tel született, most 8,45 kg, ül, áll, lépked, szerintem jól fejlõdik)

Köszi!!!!

Márti
márti

Sziasztok!

Kedves Adrienn,
az tök jó, hogy próbélod visszahozni a tejcsit, remélem, hogy minél hamarabb sikerül!Kép Szerintem hamarabb a a célhoz érnél, ha nem hagynál ki 4 órákat a szoptatások között, hanem bizony sokkal sûrûbben tennéd mellre a babát. Szerintem ennek a babuci is örülne!Kép Ezzel is ösztönöznéd a szervezeted arra, hogy minél hamarabb és több tejcsit termeljen. Visszaálljon a régi rend!
A másik igaz, hogy lehet egy mellbõl is szoptatni, tud alkalmazkodni, de próbáld meg, hogy mindig elõször a "rossz" cicibõl szoptass. Próbáld "elcsípni" a pillanatot, mikor felkel a pici, és még nincs teljesen észnél, félálomban jobban elfogadják a "nemszeretem" cicit.Kép
Ágci

Kép
Ágci

Annamari!

Azt mondta nekem a gégészprof., hogy ez igen könnyen elmúlik, mert egyszerûen kinövi a gyerek. De ha nem, akkor is "csak" átcsippentik, állítólag ez nem fáj. Kisded korban okozhat hangképzési zavarokat, asszem pöszeséget, akkor bizony csippenteni kell. De a doki nem tulajdonított neki negy jelentõséget, csakhát az én fiam meg az õ szopási technikája...Egyébként a fiam úgy oldotta meg, hogy játék közben véletlenûl beleakadt valami, és õ meg csak húzta, húzta kifele! Persze ordított, amire én majdnem elájultam, aztán egyszercsak átszakadt, pont ott, ahol vágták volna!
Így utólag kevésbé volt stresszes megoldás, mint várni a rendelõben.

Márti! Próbáltál már lázat mérni neki? Nekem mindkét gyerekem mai napig szinte azonnali széklettel reagál, ha kell, ha nem. De a lányok tudják, hogy kell-e kakilnia vagy sem, de a módszer nálam tuti.

Menta! Engem is érdekelne néhány vitaminos kérdés:
Elsõ terhességem után sem tudtam már vasat szedni, egyszerûen nincs az a forma, amit bírnék. Szoptatás után pedig agyament fogyókúrával lefogytam kb. 35 kg-t, majd ismét teherbe estem. A majdnem éhezés után már az elsõ vérképem sem volt valami fényes, majd erre jött a második császár. Vitaminokat nem szedhettem a terhesség alatt, mert így is félõ volt hogy túlméretes lesz a baba. Most még menstruálok is, és folyamatosan hulla vagyok, és ezt nem a két gyerek okozza, egyszerûen olyan, mint a tavaszi fáradság. Enikõm még szopik. Azt hallottam, hogy kb hat hónapos korig tuti az anyuka vasháztartása a csecsmõnek, mert ami kevéske van a tejben, az mind nagyon jól hasznosul. Szerinted ilyen üres raktárból is tudok vasat adni neki? Enci elmúlt már hat hónapos.

A másik/ha még van türelmed/:
Két toxémiám volt, két szülésnél. 220-as vérnyomás,stb.
A hormonháztartásom a feje tetején áll a mai napig, a vérnyomásom is igen magas. Az elsõ gyerkõcnél azt mondták, hogy a szoptatás után kiürülnek az ödémák, és helyreáll a hormonháztartásom, lemegy a vérnyomim. Így is lett, mármint a vérnyomással, a többit nemtom.
És létezik az, hogy a hormonháztartás ingataggá teszi a tejellátást? Persze itt nem a pszihé által okozott hormonális változásra gondolok, hanem a toxémiával járó káoszra.
Egyébként köszi a harapásos tanácsodat, ezeket próbáltam én is... Abban bízok, hogy elmúlik az újdonság ereje...

Bocsi a regényért!
Köszike
Csi
Névtelen

Csí!

Az anyatejben megfelelõ mennyiségben van jelen az A-, B-, és C-vitamin, feltéve, ha az anya is kiegyensúlyozottan táplálkozik. (Nem vegetáriánus.) A D- vitamint napi 400 NE-t kell pótólni és a K-vitamint heti 2mg-ot szájon keresztül. A vas, ha az anya nem vashiányos, elegendõ, de az anya hiánya esetén elõfordul, hogy a baba is vashiányos lesz, fõleg a 6 hónap környékére, mert akkora fogynak el a tartalékok.
Próbáltad már a Humet-R-t csepp formájában? Halottam már olyanról, akinel ez bejött, pedig semmilyen más készítmeny nem maradt meg benne.
És itt egy lista a magas vastartalmú ételekrõl, elsõként ezeket ajánlanám figyelmedbe:
zabpehely, marhahús, bárányhús, liba-, borjú- és marhamáj, marhavese, marha- és sertéstüdõ, véreshurka, sajtok, túró, író, sóska, paradicsompüré, fehér retek, szárított vöröshagyma(!), szárított borgonya, száraz borsó és lencse, Vargánya gomba (!!!), friss csipkebogyó, mogyoró, mák. (A felkiáltójelesekben különösen sok van.)

Mit értesz az ingatag tejellátás és a felborult hormonháztartás alatt? Normális esetben is 2 és 6 hetes, ill. 3-4 hónapos kor körül megnõ a baba tejigénye, ezért hirtelen kevesebb számára a tej, amit vélhetsz ingadozásnak is, pedig csak a baba igény enõtt meg. Már biztos kívûlrõl fújod, hogy a gyakoribb mellretétel és a pihenés pár nap alatt rendezi ezt. Elõfordulhat még az is, hogy az anyuka úgy érzi, délutánra/estére kevesebb a teje. Ilyenkor be kell iktatni egy délutáni szunyát, ledõlést és szintén többször kell olyankor mellre tenni a babát.

Egyébként meg a magas ösztrogén és progeszteron szint gátolhatja a tejelválasztást, ezért is nem ajánlják szoptató anyáknak a hagyományos hormonális fogamzásgátlást.

Menta
menta

Csí!

Még annyit hozzáfûznék az elõzõ hozzászólásomhoz, mert látom félreérthetõ lett. Nagyon ritka, hogy az igény szerinti szoptatott babák vashiányos vérszegények legyenek 6-7 hónapos korukig. Az anyatejbõl hasznosul a legjobban a vas.

Menta
menta

CSi, Menta!

Én abszolut laikus vagyok, de mivel én is borzalmas vérképpel jöttem ki a kórházból orvosi javaslatra azóta is rendületlenül szedem a vasat (ferrofolgamma vas+folsav)!
Csi nem lehet, hogy neked is kellene?
Amugy lehet nekem is kellene egy kontorll vérképet csináltatnom újra, hogy kell-e még? (Vagy az ártani nem árthat, ugye?)

Norci
Norci

Menta, Iboly!

Itt is köszönöm a gyors segítséget! KépKépKép

Végül is Ármin magától, a 12. napon kakilt egy nagyot! Biztosan megijedt, hogy a nagy esõben kell vizsgálatra mennie! Kép

Márti+Ármin
márti

Sziasztok!

Lehet, hogy szorosan nem ide tartozik (bocsi...), de hatha, azert van otletetek: Picink 3,5 honapos, 3 kiloval szuletett, most 6,7 kilo, mar csak napi otszor eszunk (csak anyatejet, mi lenne, ha nem azt kapna?), de meg mindig szornyen faj a hasija. Neha annyira elkapja, hogy nagyon szenved. Nem, hogy mulna a dolog, hanem szinte csak egyre jobban erosodik. Tornazunk, Gripe Watert adunk...A korzeti orvos elinzete annyival, hogy kedves Anyuka, ne lepodjon, meg, hogy faj a hasa, ha ez a gyerek ilyen nagy, es ennyit eszik. Kaki van rendesen, a pukik jonnek nehezen...(mar bocsi) Ez tenyleg normalis (feleslegesen aggodom), van akinek hasonlo a tapasztalata?
Kati
Névtelen

Kedves Ágci!

Köszi, a gyakori szoptatás is jó ötlet, és emellett a sok fejés is, így is tettem, és épp ma állapítottam meg, hogy már minden rendben, napok óta nincs gond. Remélem, már nem is lesz. Kép
Köszi még egyszer.
Adrienn

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut

Sziasztok!

Szerintetek a fagyasztott tejet (-20 C) max. emnnyi idõvel korábban szabad felolvasztani? Tegyük fel, hogy fagyasztás elõtt nem állt hûtõben, hanem azonnal lefagysztottam.
Elképzelhetõ, hogy kiveszem a fagyasztóból éjfélkor, beteszem a hûtõbe, és kb 6-kor melegítem és odaadom a babának?

Lola
Lola

Sziasztok!

Csi!
Nem is tudtam, hogy beszedhibat is okozhat! Azt hiszem, ellatogatunk egy gegeszhez Kép

Menta!
Ebben a vas-dologban igazad lehet, en a terhessegem alatt vegig "haromcsillagos" verszegeny voltam es Balazs is 2 honaposan verszegeny lett. Sajnos az anyanak adott vas es folsav alig-alig megy at az anyatejbe, sokkal kisebb mertekben, mint a szervezet "sajat" vasa, igy Balazs vasat es folsavat kap egeszen 6 honapos koraig es akkor csinalnak egy kontroll verkepet.

Kati!
Nem lehet, hogy a tej valamelyik osszetevojere allergias a babad? Nem iszol szensavasat? Esetleg szoptatos teat? Ezektol mind lehet hasfajos meg ennyi idosen is. De amugy napi 5 etkezesnel, akarmennyit eszik is olyankor, nem igazan lenne szabad, hogy fajjon a hasa.

Lola!
En mar csinaltam igy es nem lett rossz tole a tej. Vegulis, ha a hust fel lehet igy engedni, akkor a tejet miert ne? Kép

Annamari
muter

Kati!

Nálunk is ennyivel intézte el az orvos. A Gripe Waterre is kétfélekéépen lehet reagálni, vagy segít, vagy er?síti a görcsöket. Nekünk a sab simplex jött be

Sajna nem mindnekinél mulik el 3 honapos korra, szerintem az normális. Én azért reménykedem, mintha már lábalnánk ki bel?le. (Az én csemetém 10 hetes múlt)

Norci
Norci

Sziasztok!
Erdekelne, hogy ki hasznal kozuletek SZOPTATOS PARNAT. En az elso babamnal elegge megszenvedtem az elejen, hogy nem talaltam megfelelo "testhelyzetet " a szoptatashoz, gornyedeztem stb, labzsibbadas....
Talan nasodszor a szoptatos parna jo lenne, de meg nem talalkoztam " elo emberrel" aki hasznalta volna .
Koszi a tanacsokat:
Panka
Panka

Sziasztok!

Ildikó, akkor tudnak cuppogni, kattogni, ha megszakad a vákum. Olyankor tehát nem jól szopiznak, valami nincs a megfelelõ helyen, lehet, hogy felcsapják a nyelvüket a szájpadláshoz, lökdösik a bimbót a nyelvükkel vagy egyszerûen csak lecsúsznak a cicirõl és a bimbóudvar már nincs a szájukban rendesen. Gyakran a cumizavar okoz ilyen problémát, vagy a lenõtt nyelv, de az én kisfiam egyszerûen akkor produkál ilyet, ha elalszik és lecsúszik a cicirõl.
Ja, és az ujjszopás technikája hasonlít a legjobban a mellbõl való szopizáshoz. Azt hiszem, minden gyerek megkóstolgatja az ujjacskáját, öklöcskéjét, de ha ezt túl gyakran teszi, lehet, hogy gyakoribb szoptatásra lenne igénye. Próba cseresznye.

Csi, köszi szépen, felhívom a hölgyet!
Menta tökéletesen leírta, mit lehet csinálni a harapós bébivel. Visítani nem érdemes (haha, jó vicc, mi?), mert megijed a baba és lehet, hogy sztrájkba kezd. Akkor pedig te ijedsz meg. Nálam semmi sem vált be, csak ha befogtam Gergõ orrát, mire kinyitotta a száját. Aztán kibekkeltük a harapós idõszakot...
A nagyon lenõtt nyelv vagy rövid nyelvfék valóban akadályozza a szopást és érdemes minél hamarabb rendbehozni. De ha nem vészes és a baba jól szopik, akkor nem biztos, hogy kell. Egyébként a késõbbi beszédfejlõdésben is akadályozhatja.

Vas témához még annyit, hogy a baba SAJÁT vasraktára elegendõ minimum 6 hónapos korg, de felmérések szerint 9-12 hónapos korig is, úgy, hogy közben hozzájut az anyatejben lévõ, valóban kevéske, de annál jobban hasznosuló vashoz. Az anya által szedett vaskészítmény nem befolyásolja a tej vastartalmát.

Márti, vegetáriánus vagy?

Iboly
iboly

Iboly!

Nem vagyok vegetáriánus! De Ármin egyelõre az, mert úgy gondolom, hogy amíg csak egy-két gyümibõl kóstolgat, addig nem kínálom hússal, akkor sem, ha egyébként más 9 hónaposok már kapnak. A doki ezt nehezményezte és ezért próbált meg ezzel rámijeszteni - de, ugye, nincs okom emiatt aggódni?

Márti
márti

Iboly!

Még egy kérdésem lenne: Ármin mindent, ami alumíniumból van, nyalogat (konvektor széle, vasalóállvány, etetõszék lába). Persze, elhúzom onnan, csak az a kérdésem, hogy lehet-e ennek vmilyen speciális oka?

Márti
márti

Iboly!

Vas kérdés.
No engem a gyerekorvos is cseszegetett emiatt, hogy tuti vérszegény tejet iszik a gyerek és az nem jó, mert mikor nála voltunk épp egy nyügisebb idõszak után hát kicsit fehérnek tüntem. Szóval a gyerekorvosnak ebben sincs igaza?
Amugy soha nem voltam vérszegény, csak mindig fehér, meg a terhesség végén és utána vashiány.

Norci
Norci

Panka!

Mi ajandekba kaptunk szoptatos parnat, nahat, elegge szenvedtem, hogy hogyan is kell hasznalni, mostanra az alakult ki, hogy -mivel legtobbszor fekve szoptatok- a fejem ala rakom, es igy pont jo magassagban van a karom (eddig mindig kismillio parnat dugdostam a fejem ala, mire jo lett...), oda befeszkeli magat Emese, es igy eszunk. Biztos nem igy kene hasznlani, de nekunk igy lett jo.
Kati
Névtelen

Kedves Iboly és Menta!

Nem tûntem el örökre, csak egy vidéki esküvõn vonultunk fel a teljes családdal. Pont az utazás elõtti napon sikerült a csomót kiiktatni - épp ideje volt, mert 1 hétig kínzott. Ennek örömére viszont nincs elég tej abban a mellemben. AMi végülis talán segített, az a védõnõm tanácsa volt, kenjem be a csomós terültet zsírral és tegyek rá nylonzacsót (dunsztoljam be). Kicsit zörgött a mellem éjjel, de legalább jóízûen nyalták a libazsírt a babócák...

Most a tejszíporításon dolgozom, bár megvallom, ez így az ikrek mellett komoly logosztikai kérdés. (Ki melyikbõl evett, mikor, mennyi idõ telt már el, ki éhezik stb.)

Most pedig Iboly kérdéseire a válasz:

"Mindig ugyanott vannak? Vagy vándorolnak? " Nem, vándorolnak, mint zsidóban a fájás. Általában csak a jobb mellemben van, de már volt a balban is.

"Nem tûnnek el egyáltalán, vagy eltûnnek és újra lesznek? " Ha kiszedem, akkor eltûnnek teljesen.

"Fájnak?" Igen, nagyon érzékenyek és általában nagyon nagyok.

"Ha nagyon meleg borogatást teszel rá közvetlenül szopi elõtt, akkor sincs változás?" Jobban jön a tej, de nem szûnik meg a csomó. Már borogattam, fejtem a forró zuhany alatt, elõhúztam a melegítõpárnát is, de ki nem jött utána a csomó.

"Milyen gyakran szoptatsz? Mennyi ideig?" 3-4 óránként esznek 20-25 percet/baba.

"Milyen technikával szopnak a babáid? A bimbóudvar nagyobb részét is bekapják vagy csak a bimbót? kifelé fordulnak az ajkaik szopi közben vagy beszívják õket? " Rendesen beveszik, ajkukat sokszor kifordítom szopizáskor.

"Cuppognak, kattognak szopi közben? Nincs kisebesedve a bimbód? Mellgyulladásod volt/van? Nincs lenõve a babáid nyelve?" NEm, nem,nem. Ármin fiam eszik úgy, mint egy éhes sáska, jó hogy nem harapja le a fejem. Fõleg alsó ajkával dolgozik erõsen.

"Használtok cumit, cumisüveget, bimbóvédõt? Kapnak mást az anyatejen kívül, pl. teát, vizet, lefejt tejet, tápszert, gyümölcslét?" Ujjszopás pártiak vagyunk, így cumit nem kapnak. Lefejt tejet néha adok cumisüvegbõl, ha épp valamelyik éhen akar pusztulni a hosszú szopi ellenére. Mást nem kapnak, bimbóvédõt szerencsére nem kell használnom.

És nagylányommal (2 éves) 13 hónapon át semmi gondunk nem volt a szopással, akkor elég sok mindent megtanultam e ciciügyrõl, de lehet, hogy mégis maradtak fehér foltok?

Üdv, Zsófi
szzsofia

Sziasztok,
Én a szegedi kismamák topic lakója vagyok és onnan ide küldtek hozzátok a kérdésemmel!Azt mondták fõleg Ibolyt keressem, mert õ a szakemberKép
A kérdésem a következõ: Létezik-e olyan , hogy valamelyik kismamának "zsírosabb" a teje, mint a másiknak. Pl én ha a lefejt tejemet beteszem a hûtõbe, egyáltalán nem képzõdik a tetején zsírréteg Kép Kép
A kisbabám 3 hetes koráig alig gyarapodott és szinte állandóan sírt, ahogy hazaengedtek a kórházból. A kis ujjai szinte átlátszóak voltak, olyan kis soványka volt. A szomszéd néni tette fel elõször a kérdést, hogy "nem lehet, hogy éhes ez a baba, azért ordít ennyire????"
Anyunak feltûnt, hogy már kellenne "hurkásodnia" a kis lábacskáinak, kezeinek és az ujjainak. A baba 1 órát szopott, majd belefáradta szopizásba és elaludt, de ali telt el fél óra ismét ordított az éhségtõl.
A mellre helyezéssel nem volt gond. Még bent a klinikán a szülésznõ is rendszeresen bejött hozzám, ellenõrizni jól kapja-e be a cicimet a babó, meg aztán a csecsemõs nõvérek is, na meg otthon anyukám, a szomszéd néni,meg a védõnõ!
Szóval a szopizás módja tuti jó volt, mert a fent említettek közül senki nem mondta, hogy valamit rosszul csinálunk. Pihenni nem tudtam, mert állandóan szopott a baba.És ha elaludt, akkor a maradékot fejtem ki, mire kifejtem újra ébredt és sírt.... (de ezzel azt hiszem a legtöbb kismama így van) A védõnõ rámszólt, hogy ha nem alszom akkor "elmehet" a tejem. Volt olyan hét,hogy összesen (1 hét alatt) 5 órát aludtam!!!!
Én úgy éreztem a tejem mennyiségileg rendben van, mert szopott, fejtem, szopott, fejetm......
De a minõségében nem voltam biztos Kép
Tudom, hogy ez nem örökletes, de nekem a a nagymamám (apai ágon) és a nagynénim, apu nõvére is ugyanezekkel a gondokkal küszködött! Egyikõjük teje se volt kielégítõ a gyermekeiknek és úgynevezett rizsnyákon cseperedtek fel! A mamát, már sajna nem tudom megkérdezni, (de míg élt mesélte, hogy mindegyik gyermeke (4) ordított az éhségtõl, mert nem volt elég zsíros a teje! A nagynénim is mindig emleget, hogy pótolni kellett, mert nem éhesek maradtak a fiai! Azt mondta, hogy genetikailag rosszul van "összerakva" és, hogy a szervezete nem választja ki a zsírt a tejébe. És ez igenis örökletes.A mama 60-70 évvel ezelõtt a nagynénim meg 38-42 évvel ezelõtt szültek! Akkor még semmilyen tápszer nem volt, és akkor mindenki a lehetõ leghosszabb ideig csak szoptatni akart, úgyhogy tutira nem mellébeszélés a dolog, különben is, miért tennék???? Kép

Szóval összedugtuk a fejünket és a védõnõ tanácsára írattunk ki tápszert! Ekkor Bogi 3 hetes volt. Elõször kis pohárból kiskanállal etettem szopizás után babócát, de olyan sokáig elhúzódtak így az evések, hogy még egyszerûen egész nap ettünk. A Bogi alig aludt! Én pláne. Éjjel felébredtem (20 percnyi alvás után) és azt láttam, hogy arréb megy a pelenkázóasztalKép annyira fáradt,kimerült voltam! Május elsejére jöttünk haza a szüleimhez, és nem tudtuk elõre meddig fog tartani az út, ezért vettem egy cumisüveget és készítettem tápszert. Útközben természetesen felébredt, sírt, szopiztunk majd elõ a cumisüveget. Ekkor döbbentem meg, de nagyon! Az eddigi kiskanalas 30-60mililiter helyett 150milit benyomott egyhuzamra és sírt, hogy kérne még!!!!! Ez a gyerek piszkosul éhes volt! Több, mint egy hónapig szabályosan éhezett!Kép Kép Kép Iszonyatos lelkiismeretfurdalásom volt ez miatt.Úr Isten nem adtam enni a gyerekemnek, éhes volt 1 hónapig, hát milyen anya vagyok én??? Kép Kép Kép
Ettõl a naptól kezdett el gyarapodni! 2 hét alatt több mint 1 kilót hízott! A hossza se nõtt eddig, ekkor kezdett el!
Innentõl fogva tudtam pihenni kicsit többet, mert evés után volt, hogy 3 órát is aludt!Kép Kép Kép
Az étkezések szopival kezdõdtek és tápszerrel fejezõdtek. Egyre kevesebbett szopott és egyre több tápszert evett! Én csak fejtem, fejtem, de hát én nem tudom olyan tökéletesen kifejni a cicimet, mint ahogy õ kiszopta volna. Csak addig szopott amíg könnyen jött a tej, utána jelentkezett a tápszerért. Azután egy szép napon mikor mellre tettem elfordította a kis fejét, és elkezdett sírni. Amikor megint próbáltam "becserkészni" újból jött az ordítás. Egy kisbabára nem lehet ráerõltetni, hogy kapja be a cicit és szopjon! Szóval most ott tartunk, hogy reggel (de csak,ha kómás)hajlandó 2 percig szopniKép Ennyi. Utána rohanok le a konyhába csinálom neki a tápszert!
Már eszik barackot, meggyet, almát, plazma kekszet, husilevest, sárgarépát,csirkemellet, májat! Tudom, hogy korai, de imádja,nem fáj a hasa tõle és a széklete is rendben van!! Kép
A kiinduló kérdésre visszatérve, szerintetek van olyan, hogy valakinek nem elég zsíros a teje?
Bocsi, hogy hosszú voltam, de az elõzmények hozzátartoztak a történet alapos megismeréséhez!

Köszi a segítséget!
Enikõ

Enikő és Marci 13 , Bogi 9, Viola 6, Zalán 3,5
ceniko
Szeged

Sziasztok!

Balazs fokozatosan egyre kevesebbet hizik. Igaz, nagy baba es az elejen nagyon hizott, tehat a vedono szerint aggodalomra nincs ok, hiszen jokedvu, aktiv baba.
2-3 het mulva elkezdjuk ismertetni Vele a gyumolcsoket (akkor lesz 5,5 honapos) es szep lassan be is vezetjuk, igy annyi lesz a kulonbseg, hogy 6 honapos korara mar ki lesz alakitva az uj etrendje.

Igazabol biztos el lehetne erni a heti 10-15 dkg hizast (most 4,5-et hizott) megint, csak egyreszt nincs ra szukseg, masreszt a gyakori etetestol nagyon nyugos. Most 5-szor eszik egy nap es ma ejszaka pl 10 orat aludt, tehat nem hiszem, hogy ehezik, a pelenkai dognehezek a sok pisitol es sokkal kiegyensulyozottabb.

Ez csak egy halyzetjelentes akart lenni, de mondjatok meg, szerintetek jo igy? A tejem valoszinuleg 9-10 honapos kora fele fog elfogyni, ha ez a tendencia folytatodik, de addigra szeretnenk belevagni a kisteso-projektbe, tehat ez nem is baj.

Annamari
muter

Annamari,
Az termeszetes, hogy a sulygyarapodas egy ido utan alabbhagy...jol is neznenk ki, ha allandoan heti 10-15 dekakat hiznanak a babaink...kb. 2 eves korukra akkorak lennenek, mint egy elefantbebi!

A tejed nem fog 'elfogyni', ameddig Balazs rendszeresen szopizik, legfeljebb kevesebb lesz, ha mast is adsz neki a szopi melle. Napi egy-ket szoptatassal is fel lehet tartani a tej mennyiseget hosszu ideig...csak akkor a napi egy-ket szoptatasnyi mennyiseg fog termelodni! Kép

Sok sikert a kisteso projekthez! Remelem ehhez nem szukseges teljesen elapasztani a tejedet, es meg Balazs profitalhat belole (alkata valogatja, nekem amig egy gramm tejet is kifejtem, nem volt peteeresem, de valaki kizarolagos szoptatas mellett is teherbe tud esni!)

Zsuzsi
zsuzsi74

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?