Új privát üzeneted érkezett!

Kedves Erazmusz!

Az elõzõ ciklus 13. napján voltam hüvelyi ultrahangon. Az endometrium nagysága 4 mm volt. A jobb oldalon a domináns folliculus 13 mm, a bal oldalon 10 mm. Sajnos megint nem jött össze a baba, mert a ciklus 28. napján megjött a menstruációm. Az orvos azt mondta, hogy kicsik a dom. folliculusok, ezért szedjek a ciklus 5. napjától 5 napig egy clostylbegit-et. Most a 14. napon voltam ultrahangon, ahol az endrometrium nagysága 6 mm volt és a jobb oldalon egy 11 mm-es foll. láttak.
A kérdésem az lenne, hogy lehetett-e már tüszõrepedésem, vagy a gyógyszer elsõre még nem fejtette ki hatását? Milyen vastagnak és milyen nagynak kellene lennie az endrometriumnak valamint a dom. foll.-nak tüszõrepedéskor, hogy baba is lehessen belõle? A következõ ciklusban 5 napig 2*1 clostit kellene szednem.
A válaszod elõre is köszönöm!

Üdvözlettel:
Fedra
Névtelen

Kedves Eazmusz,
köszönöm a választ.Közben megnyugodtam, ert kiderült, hogy virusos bélfertõzés miatt fájt a hasam.
Minden jót kívánok.

Bella
Névtelen

Kedves doktornõ!

Lehetséges, hogy patikában rosszul tárolják a Gynevac-ot? Mintha úgy láttam volna, hogy a polcról vették le, tehát szobahõmérsékleten volt, bár nem mernék rá megesküdni.
Mi lehet a következménye ha "megromlik" és beadják?
Beta
Névtelen

Kedves Beta!
Ha a polcról vették le, az elég nagy baj lenne! Én remélem,hogy nem így van. De ha mégis, akkor lehet, hogy belázasodsz tõle. Ha egy napig van szobahõn, nem történik semmi baja, de több napig már nemajánlom beadni.

Fedra!
Ha valóban akkora a follikulus, akkor nem hatott az 1 tabletta Clostylbegyt. Tüszörepedés elõtt legalább 20 mm-nek kéne lennie, de inkább ennél többnek. A nyh 8-10 mm.
Szerintem is emelni kell aa Clostylbegyt dózisát.

Kedves Zsorka!
Ez bizony nehéz a válaszadás szempontjából.
Több kérdés is felmerül. Hol csinálták a LOOP conisatiot? Mit mutatott a szövettani feldolgozás: biztosan az épben távolították el a kóros hámot, vagy errõl nem nyilatkoztak? Milyen második mûtétet akarnak végezni?
A gyors teherbe eséssel én nem értek egyet. Ugyanis a terhesség elõtt 100%-ig biztosítani kell azt, hogy nem maradt vissza egyetlen daganatos sejt se. Irodalmi adat, hogy a méhnyakrákot a terhessség rohamos növekedésnek indítja, és ha maradt belõle valami, akkor lehet, hogy lesz gyereked, de rövid idõ mulva a gyereknek nem lesz anyja. Ha viszont biztos, hogy az épben van eltávolítva a teljes daganat, akkor nyugodtan lehet terhes a paciens, és nyugodtan szülhet, nem is kell rohanni vele, hiszen az épben eltávolított intraepitheliális carcinoma után teljesen egészséges lett, nem újul ki. Mivel azonban a LOOP conizázió nagyon roncsolja a szöveteket, lehet, hogy annak a szövettanából nem derül ki, hogy az épben lett-e eltávolítva. Ebben az esetben én egy hideg kés conizációt végeznék még el második mûtétként, amivel egyrészt biztosan el lehet távolítani a kóros részt egészben, másrészt újabb szövettani vizsgálattal meg lehet állapítani, hogy teljesen ép a visszamaradó méhszáj. Egy citológia sose helyettesíti a szövettani vizsgálatot. Itt az életedrõl van szó, és ezért fontos a korrekt szövettani eredmény. A hidegkés conizáció után nyugodtan lehet szülni. Én több ilyen szülést vezettem.

Kedves Orsi!
Valóban nagyonalacsony az alaphõ, ennek valami más oka lehet, hoiszen a hüvelybenmérve kb. azonosnak kéne lenni, mint végbélben, és az azért a ciklus elsõ felében 36,5 körül szokott lenni. Ezért gondoltam hogy elektromos hõmérõ, meg a nullák miatt a végén.
Tüszõrepedés volt, ez az ingadozás belefér a normálba, és ha nincs terhesség, a 30-31. napon jeléentkezik valószínûleg a vérzés.

Enikõ!
Az ágnyugalom bizonyára jót tesz. Ne idegeskedj, mert az ront az állapotodon akkor is, ha nincs semmi baj. Ki lett-e vizsgálva a vetélés után a progeszteron? Kaptál-e utána Gynevac-ot? Az Utrogestan segíthet, ha esetleg alacsony a progeszteron. És feküdj nyugisan.

Üdvözlettel
Erazmusz
Erazmusz (erazmusz)

Kedves Erazmusz Kép
nagyon köszönöm a segítségét, a kéttizedes számok csak szakmai ártalom Kép elnézést, ha ezzel megzavartam.
De az alacsony alaphõ ugye nem probléma???

Orsi

Orsi
KépKépKép
icsilya

Kedves Erazmusz!

Megköszönném a jótanácsot!Kép

Az én kisfiam már három éves és már régen nem szoptatom, de még mindig van néhány csepp anyatejem. Ez úgy önmagában problémát nem okoz, de azért adódhatnak helyzetek, amikor kicsit mégis feszélyez…Kép

Mennyire gond ez? Forduljak orvoshoz, vagy elmúlik ez magától?

Üdvözlettel:

Sia
sia (sia)

Kedves Erazmusz!
Átestem egy mononucleosis infectiosa-n, aminek következményeként van még egy kis májfunkció eltérésem. Gyógyszert nem szedek. A kérdésem: felfüggesszük-e a jelenlegi "baba-projectet", károsodhat-e magzat ettõl a virusfertõzéstõl, illetve az én egészségemre nézve jelenthet-e veszélyt egy esetleges teherbeesés?
Köszönöm
Ági
I.Á.

Kedves Erazmus!
Mi is babát szeretnénk... 3 hónapig szedtem Clostylbegitet, de a 3. hónapban túlstimulált, fél éve szedek Bromocriprint.
Ebben a hónapban minden gyógyszert abbahagytam és vérvétellel, UH-al véggigkövetjük a ciklust.

Ciklus 3. napján a prolaktinom 46 nq/ml volt (ösztradiol 292 pmol/l, FSH 4,4, LH 4,3, testosz.: 1,19).
Tüszõrepedés környékén a prolaktin 21 nq/ml volt (ösztradiol 558, LH 12,5).

Kérdésem a prolaktinra vonatkozik. Hogyan lehet, hogy ekkora nagy a 15 nap eltéréssel a különbség? Tudom, hogy a prolaktin akár egy nap alatt is sokat változhat, de Ön szerint most kell ezt gyógyszeresen kezelni vagy mégsem? Mit javasol?

Köszönettel
Adél
Adél
adél

Kedves Erazmusz!

Köszönöm, hogy válaszoltál!

Üdvözlettel:
Fedra
Névtelen

Kedves Erazmusz!

Köszönöm válaszodat. Próbálok sokat pihenni. Rosszul írtam az elõzõ levelemben, nem spontán vetélésem volt, hanem magzatelhalás miatt mûszeresen fejezték be az elõzõ terhességemet. A progeszteront pont ebben a hónapban vizsgálták volna ki. A barna folyás teljesen eltünt, csak a derekam alsó része fáj folyamatosan és a bal combomba is kisugárzik a fájdalom. A következõ kérdéseim lennének:
1. Lehetséges-e, hogy ez a folyamatos fájdalom felfázás miatt van? (1 hete egész nap kinn voltam a szabadban egy meglehetõsen vékony nadrágban, estére teljesen összefagytam.)
2. Ha nincs semmilyen vérzés, csak ez az állandó fájdalom (ma már nem olyan rossz) megmarad a magzat minden károsodás nélül?
3. A Gynevac kúrát terhesen is el lehet kezdeni?

Válaszodat elõre is köszönöm!

Enikõ
Enikõ

Kedves Erazmusz
Sajnos most egy hete elvetéltem Kép
Nagyon szomorú vagyok miatta de én minél elõbb szeretnék egy babát. Az orvosom azt mondta hogy várjunk egy fél évet, de én úgy érzem nem bírom ki olyan sokáig. Más azt mondja hogy elég 2-3 hónap. Most akkor mennyit tanácsos várni.
Cinci

Kép
cinci

Kedves Erazmusz!

Kérdésedre a következõt tudom válaszolni:
Nem tudni, hogy a rákos hámot épben el tudták-e távolítani, ezért is lenne szükség az orvos szerint az új, hideg késes
conisatiora. Én csak azt nem igazán értem, hogy ha a loop után P2-es a rákszûrésem, akkor mégis lehetséges, hogy rákos sejtek vannak bennem? Akkor a rákszûrés nem nyugtathat meg senkit?
Mindenesetre mindenképpen meg fogom fogadni a tanácsodat, már be is jelentkeztem az új conisatiora, hiszen van már egy csodálatos kislányom és a legfontosabb a világon, hogy õt egészségesen fel tudjam nevelni.
Köszönöm a tanácsod és ha érdekel értesítelek az eredményekrõl.

Köszönettel,

Zsorka
zsorka

Kedves Zsorka!
1. A cytológia nem azonos értékû a szövettani vizsgálattal. Ez egy tömeg-vizsgálati módszer, bizonyos hibahatárral. Aki beleesik a hibahatárba, annak nem mindegy! 3 évvel ezelõtt egyidõben volt 2 29 éves lány, akiknek korábban, 1 illetve 6 hónappal azelõtt P2 citológiai eredményt mutattak máshol. Én levettem mégis a cytológiát, melynek kóros eredménye miatt megtörtént a konizáció: "insitu" illetve invaziv méhnyakrák volt a szövettani eredmény. Ez nem azt jelenti, hogy nem érdemes rákszûrést csinálni, hanem azt, hogy õk bele kerültek a hibahatárba a korábbi citológiai vizsgálat során.
2. A LOOP konizáció meglehetõsen kicsi részt távolít el a méhszájból, és azt se lehet megállapítani, hogy biztosan az épben volt-e eltávolítva a kóros hám. És elég csak néhány kóros sejtnek megmaradnia ahhoz, hogy alattomosan újra kifejlõdjön a rák, ami terhesség alatt robbanás-szerû növekedésnek indulhat.
Természetesen érdekel, hogy mi lesz az eredmény. Remélem, az, hogy nemtalálnak "residuumot", de ettõl még nem volt hiábavaló a második mûtét, amint azt most indokoltam

Kedves Cinci!
Szerintem is célszerû fél évet várni. (Régebben 1 évet mondtunk). Lehet, hogy ez nehéz lesz, de törekedni kell a biztonságra! 100 % biztonság ugyan nincs, de a fél év nagyobb biztonságot ad a következõ terhesség sikere kiviseléséhez. Addig ki kell vizsgálni és beállítani a hormonszintet (progeszteron, prolactin, tesztoszteron), valamint javaslok egy Gynevac kúrát a férjeddel együtt.

Kedves Enikõ!
A spontán vetélés és az elhalt terhesség mûszeres befejezése ugyanaz. Lehet,hogy a fájdalom felfázás miatt van, minden esetre a Gynevac remélhetõleg javít a helyzeten. Terhesség alatt is lehet adni.

Kedves Adél!
Tudtommal még napi ingadozása is van a prolactinnak. Minden esetre ez magas, szerintem kellene csökkenteni.

Ági!
Azt hiszem, néhány ciklust jó lenne kihagyni!

Sia!
Jó lenne megmérni a prolactin szintet, ha spontán is jelentkezik a tejelválasztás. Ha csak nyomásra, akkor ne foglalkozz vele egyenlõre.

Vaczkóné Orsi!
Az alacsonyabb alaphõ önmagában nem baj.

Üdvözlettel
Erazmusz
Erazmusz (erazmusz)

Kedves Erazmusz!
Sajnos a félelmem beigazolódott, ismét méhenkívüli a terhességem, ezúttal a jobboldali petevezetõben van a baba, aki éppen ma 5 hetes (vagyis most kezdem a 7. hetet). Az embrió sokkal lassabban fejlõdött a normálisnál, így jóval kisebb, mint a kora, így a mûtéttel várhatunk hétfõig. Az volna a kérdésem létezik-e olyan gyógyszer/injekció/gyógynövény, ami spontán vetélést okoz, aminek segítségével esetleg megúszhatnám az operációt?
Válaszát elõre is köszönöm,
Virág
Virág

Doktornõ!
Az abortusztabletta ilyen?
nikie

Kedves Erazmusz!

Szülés után (9 hónappal ezelõtt) fogamzásgátlóként Continuin-t írt fel az orvosom, de több okból kifolyólag nem szedtem. Mivel most megjött a menstruációm, és nem szeretnék teherbe esni, úgy gondolom, talán elkezdhetném újra szedni. Azért ezt, mert szoptatni szeretnék még legalább 5-6 hónapig. Az orvosom ehelyett óvszert javasolt, de ez nekünk sose jön össze. Van valami ellenjevallata a Continuin mostani elkezdésének? A kezdéstõl számítva mikor hat a gyógyszer?

Válaszát elõre is köszönöm! Méri
méri

Kedves Erazmus!

Azt szeretném kérdezni, hogy mit jelent, ha a véremben túl kevés a lítiumszint? Kata
Kata

Kedves Kata!
Férfiasan (nõiesen) bevallom: nem tudom. Megpróbálok utána nézni.

Kedves Méri!
Szerintem a vérzés elsõ napjától kezdve nyugodtan lehet szedni a Continuint. Régebben is adtuk,nemcsak szülés után, hanem mindazoknak, akik ösztrogén tartalmú tablettát valamilyen ok miatt nem szedhetnek. De a szedés elsõ hónapjában nem biztoos a védettség. Szóval ellenjavallata nincs, de érdemes kiegészíteni pl. ecetes hüvelyöblítéssel a közösülés után, vagy Pharmatex hüvelytablettával a közösülés elõtt.

Kedves Virág! Olyan gyógynövény vagy tabletta nincs, ami a méhenkívüli terhességet megszünteti. De korai idõszakban laparoszkópiával szoktak olyan gyógyszert befecskendezni az embrióba (Methotrexát), ami megállítja a sejtek osztódását, ezzel a lepény is, az embrio is elhal, és szerencsés esetben átjárható marad a petevezeték (sajnos ez ritka eset!)Ha 2 méhenkívüli terhességed volt ezzel együtt (sajnos, ez gyakori eset), akkor a lombik bébi az egyetlen reményt keltõ megoldás.

Üdvözlettel
Erazmusz
Erazmusz (erazmusz)

Kedves Erazmusz
Szûlés után még a hatodik héten is borzasztoan fajtak a belsö varatainm amikor visszamenten a hat hetes kontrolra az orvosom azt mondta hogy azért van mert nagyon ki van vékonyodva a nyálkahártya és e miatt vannak fájdalmaim de közben valami vadhus is keletkezett a belsö varat helyén amit megkezelt és helyre is jött egy pár napon belûl de sajnos most megint kialakult és borzasztoan fajdalmat okoz, Van e valami mod rá amivel itthon kezelhetném mivel a dokim csak március közepere tudott idopontott adni és nem tudom hogy addig hogy viselem el ezt a fajdalmakat. Meg egy kérdesem lenne ugyanis ugy tudtam hogy szoptatás alatt nincs vérzés de nekem a 8 héten már volt vérzésem ami nem tartott sokat csak 3 napot és nagyon kevés volt.
Üdvözletel
Emese
mokuci

Kedves Erazmusz!
5. sikertelen Clostis kezelésen vagyok túl, most már elkezdtem a hatodikat. Coriogin szuri, aztán Utrogestan amíg meg nem jön. Kérdésem a következõ:
Megjött, de 6 nap helyett 3 napig tartott, erõs piros nem is volt. Ez normális?
A másik kérdésem az lenne, meddig lehet próbálkozni Clostival, vagyis meddig érdemes?
Válaszod elõre is köszönöm!
Csutka
Csutka

Kedves Erazmusz!
Köszönöm válaszát, én is erre a következtetésre jutottam.
Remélem az orvosom is így gondolja és nem akarja, hogy folytassuk az inszemeket (ez a 2. volt).
Virág
Virág

Kedves Erazmusz!
A fentiekben már egyszer kértem a véleményedet a pé-vel és a clostival kapcsolatban. Most lenne egy olyan kérdésem, hogy a ciklus 17-ik napjától fehér(nem tojásfehérje színû) sûrû folyásom van és nem tudom, hogy ez normális-e? Nem viszket, csak amikor kisWc-re járok, akkor lesz a papír mindig olyan mint amit az elõzõekben leírtam. Semmit nem csináltam másképp ebben a hónapban, ami új, hogy a clostit szedtem.
Válaszodat elõre is köszönöm.
Fedra
Névtelen

Kedves Erazmusz, és most Méri is,

a Continuin-ról: barátnõmet múlt héten szerdán mûtötték méhen kivüli terhességgel. A kisfia 9 hónapos, ezt a gyógyszert kapta, három-négy hónapja szedte, szoptatott még tiz nappal ezelõtt is (az abbamaradt, most már tudja, miért). Szerdán kivették a bal petevezetékét, ami már szétdurrant, a vér áramlott a hasüregbe, mire a mûtõasztalra került. Négy-öt hetes terhes volt, mint kiderült. Este a vizitelõ orvos ránézett, és azt mondta: ja, maga a tankönyvi eset, szoptatás, continuin és méhenkivüli.
Kérdem én, ha kiegészitõ védekezést kell alkalmazni mellette, és a jelek szerint nem csak az elsõ hónapban, akkor miért is irják fel? Remélem, azért nem ez az általánosKép

Kinga
kinga_

Kedves Kinga4
Hát nem tudom, miért volt ez tankönyvi eset. Mármint a méhen kívüli terhesség Continuin mellett. Az tény, hogy a Continuin nem olyan hatásos, mint az ösztrogént is tartalmazó fogamzásgátlók, tehát bekövetkezhet mellette terhesség, gyakrabban, mint az ösztrogént is tartalmazók mellett. Azért írják fel, mert az ösztrogén tartalmútól elapad a tej, viszont a babának szüksége van anyatejre, tehát olyat írnak, amitõl nem apad el a tej. Én el szoktam mondani, hogy szükség van kiegészítõ védekezésre. Mert azért a Continuin hatásosabb, mint az általánosan ilyenkor használt megszakításos védekezés. Ha valamivel kiegészítik, ami önmagában szintén kisebb hatásfokú, mint az ösztrogént is tartalmazó tabletták, a kettõnek már meglehetõsen jó hatásfoka van együtt. De tudni kell, hogy nincs 100%-os fogamzásgátló módszer! Az õsi Infecundin mellett is voltak terhességek! (Pedig azt mondják, egy elefántnak is elég lenne a hormon tartalma.) Ami inkább tankönyvi adat, hogy a spirál mellett létrejönnek méhen kívüli terhességek.

Kedves Fedra!
Lehet, hogy emelte az ösztrogén szintet a tüszõrepedés idõpontjában, és azért. Ha csak néhány napig tart, akkor biztosan ez történt.

Csutka!
Itt az a kérdés, miért kapod a Clostylbegytet? Ha azért, mert a hormon vizsgálat szerint alacsony a progeszteron szinted enélkül, ezzel pedig jó, akkor addig kell folytatni, amíg bekövetkezik a terhesség. Ha csak hasra ütéssel - hát...akkor nem tudok mit mondadni rá. De 6 hónap után, ha szükséges is a Closylbegyt, azért célszerû lesz tovább is lépni a diagnosztika és a terápia terén.

Emese!
Vadhús kezelésére nem tudok házi patikát! Le kell csipkedni fetárással, megecsetelni, utána esetleg hüvelyöblítés pl. kamillával néhány napig. De ehhez mindenképpen orvos kell.

Üdvözlettel
Erazmusz
Erazmusz (erazmusz)

Kedves Erazmusz
Nagyon szépen köszönöm válaszát hat akkor nem marad más hatra mint kivárni az idöpontott.
Még egy kérdesem lenne eddig mindössze két alkalomal voltam egyûtt a férjemmel minden ok volt csak másnap pecsetelö vérzesem volt ami eltartott 2-3 napig, mi lehet enek ay oka mert a dokim azt mondta o nem lát semmit ami elöidezhetné.
Ûdvözletel
Emese
mokuci

Kedves Erazmusz!
Köszönöm válaszodat!
Üdvözlettel:
Fedra
Névtelen

Kedves Erazmusz!

Tegnap kicsit összevesztem a legjobb barátnõmmel Kép, mert szerintem butaságot csinál, bár az is lehet, hogy én vagyok túl aggódós.

Az alapszituáció az, hogy õ 6 hetes terhes. Erre én finoman megjegyeztem neki, hogy az elsõ 12 hétben pihenjen többet, kicsit üljön a fenekén (minden nap 1 órát tornázik, hasizom gyakorlatokat is!), és óvatosan a szexuális élettel. Erre õ szinte megsértõdõtt, hogy ez butaság. Neki az a felfogása, hogy egy baba ha meg akar maradni, akkor is megmarad, ha a szekrény tetejérõl ugrál le, ha meg nem akar megmaradni, akkor mindenképp elmegy. Én viszont ezt tartom felelõtlenségnek. Az én orvosom még a kismama tornát is csak betöltött 12 hét után ajánlotta, és a szexre is azt mondta, hogy az elsõ 12 hétben csak akkor, ha nagyon nem bírunk magunkkal, de akkor is csak finoman!

Kedves Erazmusz, most én vagyok paranoiás?! Mert eddig nem gondoltam ezt. Persze nem akarok beleszólni, mert az õ élete, azt csinál, amit akar, most is inkább magamat szeretném megnyugtatni, hogy nem mondtam hülyeségeket.

Köszönöm elõre is a választ, Lina
lina

Kedves Erazmusz!

Köszönöm válaszod!
A Clostit nem feltétlenül a rossz hormonszint miatt kapom, ugyanis minden érték a normális értékeken belül volt. Ugyan a Clostis honapokban is volt néhány vérvételem a 23. nap körül, de különösebb változást nem hozott az sem.
Kérdésem az lenne, mi lehet a következõ lépés? Vagy várjak türelemmel? 4 éve próbálkozunk, komolyabb lépésnek egyedül ez a gyógyszeres kezelés volt. Igaz, hogy fiatal vagyok(24), de azért ezt akkor is hosszú idõnek tartom.
Talán még információt adhat az a tény is, hogy két egymástól független orvos is nemtetszését fejezte ki a hõgörbém tanyulmányozása során...Azt mondták a "vége" nem jó.
Köszönöm
Csutka
Csutka

Kedves Csutka!
Sok minden. Írd meg légy szives, mennyi az a normális hormonszint, ami nem biztos, hogy valóban normális, ha a hõgörbe azt mutatja, hogy nem jó. Írd meg a hõgörbédet. Adass magadnak és a férjednek Gynevac-ot. Meg kell nézni a férj sperma vizsgálatát. Ha az oké, a hormonok jók, a Gynevac után 3 hónap alatt nem jön létre terhesség, akkor petevezeték átjárhatósági vizsgálat. Ha az is jó postcoitális teszt (PCT).
A 4 év nagyon sok, valami ok ki fog derülni. 1 év alatt a párok 80%-a terhes lesz (illetve nõ), és a második évben még 5%. A többivel van valami baj.

Lina!
Jól mondtad, teljesen helyes a nézõpontod. Én is ezeket szoktam mondani.
Erazmusz (erazmusz)

Kedves Doktornö!
A rubeollával kapcsolatban az orvosom csak a terhesség elején végzi majd el ezt a vizsgálatot. Elég lesz-e akkor?
Csak kötötte az ebet a karóhoz, hogy elég lesz akkor ez is, és a toxopalzma(ha jol irom) is.
Köszönöm
Bea
Névtelen

Kedves Erazmusz!
Köszönöm gyors válaszod, az adatokat holnap beírom, most nincs nálam semmi.A párom matyivizsgálata elsõre mutatott némi gyuladdást, de gyógyszeres kezelés után állítólag az is rendbe jött. Beírom majd az Õ adatait is.
A Gynevac-ot kitõl kell kérnem? Háziorvos is adhat?
Nekem is hosszú ez a 4 év, fõleg a tehetetlenséget viselem nehezen.Már több orvosnál is próbálkoztam, a mostani rendes, de valahogy nem kimondottan úgy foglalkozik a problémámmal ahogy azt az ember elvárná.
Köszönöm
Csutka
Csutka

Kedves Doktornõ!

Levélben elküldtem a hõgörbéimet. Megnéznéd?

Köszönettel:
Hami
Hami

Köszönöm a választ, kedves Erazmusz. Még egy kérdés. Csak a vérzés elsõ napján lehet elkezdeni a Continuint? Én már a mensi végén vagyok. Most várjak egy hónapot?

Elnézést az újabb kérdésért,
Méri
Méri

Kedves Erazmusz,
Most, attól tartok, nagyon nagy butaságot fogok kérdezni:
Méhen kívüli terhesség esetén miért nem lehet a babát "visszahelyezni", mint lombikbébi esetén. (feltételezve, hogy a magzat egészséges, a hormonháztartás rendben)
Válaszát köszönöm, Kati
kati

Kedves Erazmusz!
Az Rh-összeférhetetlenség miatt kialakuló immunizázió érdekelne.
1997-ben szültem meg ikreimet, mindketten hüvelyi úton; az elsõ lányom fejjel, a második farral jött a világra. Mivel még a terhesség elején meghatározták vércsoportomat és a leletem alapján Rh pozitív "voltam", így nem kaptam anti-D-t. Jelenleg másodszor vagyok várandós. Mint, néhány hete kiderült az elsõ terhességem során rosszul állapították meg a vércsoportomat (nem álpozitív vagyok) és most ellenanyagot termelek. Az ellenanyag szintem kezdeti értékét nem tudom, mert az elsõ vizsgálati eredményt nem kaptam meg (azt mondták eltört a kémcsõ) és így két héttel késõbbrõl, a terhesség tizedik hetétõl van szintem. Sajnos, mivel ez a lelet elég késõn, a 12. hét végén jutott el hozzám, a valódi helyzettel (a vércsoportomat még tisztázni kellett) csak 13 hetesen szembesültem. Azonnal kerestem egy klinikát és orvost is váltottam, és azt hiszem biztos kezekben vagyunk. Most négyhetenként nézik a picit, tõlem pedig vért vesznek és bár változott kétszer is a szintem (32-re csökkent, majd visszaállt 64-re) a Direct Coombs még negatív és a babám se vizesedik. A kimeneteleket (kihordott terhesség probléma nélkül, sárgasággal vércsere nélkül, vércserével, indított szülés koraszülési kockázatokkal, méhen belüli vércsere vetélési eséllyel, elhalás) ismerni vélem, mégis maradt néhány bugyuta kérdésem.
1. Az ikerterhesség, a szülés módja, illetve a terhesség alatt szedetett méhösszehúzó és lazító gyógyszerek szedése növeli-e negatív kimeneteli lehetõségek esélyét?
2. A tizedik héten készült ellenanyagszint mennyire jó kezdeti értéknek?
3. Mi a direct és az indirect coombs közötti különbség?
4. Meddig elfogadható a változás mértéke?
5. Szülés (egyéb szülési esemény) után kapnom kell-e még anti-D-t, vagy ez már felesleges?
6. Létezik olyan módszer, amellyel befolyásolható a születendõ gyermek Rh faktora? (Eredetileg négy gyermeket terveztünk.)
Válaszodat elõre is köszönöm.
Tünde
tunde

Kedves Erazmusz !

37 éves vagyok azaz benne a korban. Van egy 11 éves lányom aki gond nélkül fogant ill. született. Második házasságomban 2 éve szeretnénk babát de nem sikerül. Tavaly márciusban Clostybegilt szedtem 5 napig akkor nem de a köv. ciklusban terhes lettem. Sajnos a baba a 10. héten elhalt.Mûszeresen fejezték be a terhességet Azóta ismét sikertelenek vagyunk. Hõmérözöm a 12-13 napon kis csökkenés után felmegy a " lázam " és 37.1,2 - 36.8 körül mozog. A ciklus 24-25 napján bejelez a menses barnás nyálkás valami kiséretében majd két napig semmi ( még a barna sem ) s a 28. napon mindig pontosan megindul a vérzés. A cilus második felében nagyon feszül, fáj a mellem s nyílal a méhem
sõt néha émelygek is. Ezek a tünetek utalhatnak ill jelezhetik a sikertelenség okát?
Válaszát megköszönve:
Zsé
zsé

Kedves Erazmusz,

engem is a "tankönyvi eset" kifejezés ütött sziven. Egyébként azt tegnap elfelejtettem megirni, hogy rajtad kivül eddig egyetlen orvos (szintén doktornõ) mondta, hogy a Continuin mellett kiegészitõ védekezést ajánlatos használni. Viszont gyorsan kérdeznék valamit: a barátnõm hála istennek szépen gyógyul, csak egy rossz gondolat kering a fejében. Most is ott vágták a hasát, mint szülésnél (császárral lett meg a baba), és most azon agyal, hogy hány gyereket vállalhat még igy. Tudod, keringenek mindenféle rémhirek, nekünk, gyermektelen, jórészt egykori bölcsészkarok barátnõknek fogalmunk sincsKép Szóval, szerinted hány terhességet tud még kihordani nagy biztonsággal? Válaszodat elõre is köszönöm.

Kinga
kinga_

Kedves Erazmusz!
Mail-ben elküldtem az adatokat!
Csutka
Csutka

Kedves Erazmusz!

KÉrem segítsen.9 hetes terhes vagyok és borzasztó székrekedéssel küzködöm.Sem az aszalt szilva, sem a tamarin lekvár, sem az indiai narancskivonat (herbáriában kapható, terhesek szedhetik állítólag), sem a tamarin lekvár nem segít. Kb. 3 naponta glicerines kúppal sikerül valami minimális... Mit tegyek? Vehetek Duphalac nevû szirupot? (AZt hiszem az egyik kórház egyik nõgyógyászati osztályán ezt láttam a nõvérpulton)

Várom válaszát:

Biga
Névtelen

Kedves Erazmusz!
38. héten járó kismama.A következõ kérdésem lenne:
kora hajnaltól keményedik a méhem. Semmilyen egyéb kellemetlen tünetem nincs. Nem görcsölök stb. A hasam egészen benyomhatatlanul kemény lesz, talán egy- másfél percig tart ez az állapot és aztán visszapuhul. Kb.20 percenként jelentkezik.A keményedés közti szünetekben a baba mozog rendesen, mint máskor.

Van tennivalóm?Az itthon fellelhetõ könyvek azt írják, hogy ezek az összehúzódások változnak fájdalmas méhösszehúzódássá és az már a szülés kezdetét jelenti. Arról azonban nem szólnak hogy ez a keményedés ilyen kitartó és rendszeres is lehet.

Kérlek mielõbb válaszolj! Köszönöm szépen!
Anett
Névtelen

Kedves Erazmusz!

Kérlek segíts! Nagyon könnyen felfáztam eddig, ezért elkezdtem cickafarkfû teát inni. Amitõl most 3 napig volt egy pici rózsaszínes folyásom és utána 28. napon megjött, de nem élénk piros, hanem barnás. Elnézést, de csak így tudom magyarázni.
Emellett hónapok óta érzek néha fájdalmat jobb oldalon az alhasamban.
A fenti lehet a teától? Összefügghet a két dolog?

Elõre is köszönöm és a korábbi válaszokért is hálás vagyok.

Lonch
lonchi

T.Erazmusz Doktorno!

Nemreg szuletett kislanyom, Sara. Mar a terhesseg alatt voltak vesetaji panaszaim mint hatfajas ill. vervizeles, de varandosan nem lehetett urologiailag kivizsgalni (RTG). Szules utan polycystas veset, pyelonephritist diagnosztizaltak. A cystak gennyel teltek voltak, es 3 hetig 39 fokos lazzal kuzkodtem, mikor akutan egy hetvegen kivettek a baloldali vesem.
Ugy tudom: - egy vesevel lehet meg szulni
- a polycystas vese orokolheto, de nem kell
befolyasolja a csaladtervezest
A jobb oldali vesemen is van cysta.
A velemenyere lennek kivancsi abban, hogy:
- van-e osszefugges a polycysta es a
vesem gyulladasa kozott
- ill. mindezek es a terhesseg kozott
Vegezetul ajanlja-e testver tervezeset?

Tisztelettel:
kamilla
kamilla

Kedves Anett!
Csak most olvastam a leveledet. Ezek a jósló fájások voltak, de elképzelem, hogy azóta már meg is szültél, mert ez valóban a szülés megindulásának jele lehetett. Ha nem, akkor hamarosan valóban beindul. Be kell menni a kórházba.
Üdvözlettel
Erazmusz
Erazmusz (erazmusz)

Kedves Erazmusz!

MÉg egy kérdésem lenne. Árthat-e az elsõ 12 hétben a gyakori (1-2 hetente történõ) hüvelyi ultrahangos vizsgálat?

Várom válaszát, köszönettel:

Biga
Névtelen

Kedves Erazmusz !
Ket kerdesem lenne hozzad:
Nekem is 3-4 nap barnasozassal indul a menstruaciom es ezutan 1-2 nap alatt el is mulik. Amennyire az itteni informaciokbol szamomra kiderult ( ma megint megjott topic) ez hormonproblemara utal. En jelenleg kulfoldon dolgozom es nincs itt lehetoseg kivizsgaltatni magam, de szeretnenk babat mar mi is.
Ha ez tenyleg hormonproblema, akkor magara a teherbeesesre hatassal van-e vagy “csak” a baba megmaradasara van veszellyel az elso hetekben ? Kozepidoben nekem is van eszlelheto nyakom, azt tudom, hogy ez jo, de osszefuggesbe van ez a peteeressel ? Tehat van nyak = van peteeres ?
Elore is koszonom
Dorki
Dorki

Kedves Dorki!
Ez valóban lehet hormon probléma. A hormon probléma akadályozhatja a teherbe esést is, és spontán vetélést (elhalást) is okozhat.
A középidõben észlelt nyák peteérést mutat.

Biga!
Tudomásom illetve a jelen tudásunk szerint nem árt az ultrahangos vizsgálat.
2 naponta 2 db 500 mg-os glycerin kúpot tegyél fel reggel ugyanabban az idõben, Reggelire egyél 4-5 evõkanál mézes mûzlit 3 dl tejjel. Reélem, megtszûnik a szorulásod.

Kedves Kamilla!
Ezek a dolgok bizony összefügghetnek! Igaz, hogy egy vesével éppen lehet szülni,de ha az az egy megbetegszik, akkor már nincs segítség. És az is igaz, hogy a gyermeknek kellene testvér, de annál is jobban kell az anya! Az én javaslatom az, hogy neveld fel ezt az egy gyermeket, és ne próbálj másikat vállalni.

Lonchi!
Nem hiszem, hogy a teától lenne, hanem gyulladástól. Kérj Gynevac-ot és adasd be. (leírás: www.gynevac.hu)

Kinga!
A barátnõd szülési esélyeit a méhen kívüli terhesség mûtéti vágása nem befolyásolja. Az elõzményben a császármetszés befolyásolja. De császármetszés után is lehet sima szülés. (A keresztlányomnak volt 1 sima szülése, utána egy császár elõesett köldökzsinór miatt, majd 3 spontán szülés következett.) A méhen kívüli abból a szempontból korlátoz, hogy csak minden második hónapban lehet terhes, de végül is ez a szülés számot nem befolyásolja.

Zsuzsa (Zsé). A sikertelenségnek sok oka lehet, ezeket mind ki kellene vizsgálni!

Tünde!
1.Az ikerterhesség nem igazán változtatta meg a következõ szülés esélyeit. A sima szülés jobb volt a távoli prognózis szempontjából: császármetszésnél több idegen fehérje (magzati vér) jut át az anyai keringésbe.
2.Folyamatában lehet értékelni az ekllenanyag szint változást. Egy értékbõl nem.
3-4- Nem tudom, ilyen behatóan ezzel nem foglakoztam, hiszen az utóbbi 30 évben nagyon lecsökkent az Rh izoimmunizáció száma: nem is találkoztam vele.
5. tudomásom szerint ennek már nincs értelme.
6. A születendõ gyermek Rh faktora nem befolyásolható. Véleményem szerint ne vállaljatok több gyermeket. Örüljete majd annak, ha ez a gyermek egészséges lesz, és neveljhétek a 3 gyermeketeket. Minden további terhesség súlyosabb szövõdményekkel jár, mint az elõzõ!

Kati!
Hát ez bizony valóban butaság, de hát nyilván nem gondoltad végig. A "lombik" baba még nem baba, amikor vissza helyezik, hiszen a megtermékenyülés után 2-3 vagy 5 nap mulva helyezik a méhbe az osztódó petesejtet (4-5-16 sejtes állapotban), akkor még olyan az egész, mint egy kis szederszem. A méhen kívüli terhesség már sok millió sejtet tartalmaz, a megtermékenyülés után 3-4 héttel veszik észre általában, vagy még késõbb. Kialakult az embrió, kialakult a méhlepény, ami sok-sok bohollyal belemaródik a petevezeték nyálkahártyájába.

Csutka, hami!
Nme jutottam még el a mélek kiértékeléséhez.

Üdvözlettel
Erazmusz
Erazmusz (erazmusz)

Kedves Erazmusz

Koszonom a valaszod
Dorki
Dorki

Kedves Erazmusz

Köszönöm a válaszod!
Lonchi
lonchi

Kedves Erazmusz!