Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Picit bajban vagyok!
Balazs nem fogadja el a cicit. Illetve elkezd szopizni, aztan elobb-utobb elkezd uvolteni, de nagyon. Nem tudom megvigasztalni, ilyenkor csak az segit, ha atteszem a masik cicire, de az sem mindig. Szoval fogalmam sincs, hogy mennyi tejet szed ki a cicimbol, de annak a 90%-a is tuti elotej.
Megnyomogattam a cicimet, van boven tejem, szoval tuti nem az a gond.

Volt ma nalam egy lany, 10 honapos a kisfia, o azt mondta, hogy szerinte tuti a foga jon, naluk is ez ment, mielott kibujt a fogacska (pont 4 honaposan). Letezik, hogy jon Balazs foga es en semmit nem erzek es latok az inyen? Nem "kene" elotte feldagadnia es kidudorodnia az inynek ott, ahol jonni keszul?

Annamari
muter

Kicsit megkésve ugyan, de hálás köszönet, hogy megerõsítettetek abban, hogy NE teáztassam a babámat. Azt hiszem, kicsit nehéz helyzetben vagyok, mert se a védõnõm, se a gyerekorvos nem "csak szopi" párti.Különben semmi baj velük. Még jó, hogy az ember nincs teljesen magára utalva, hanem vannak lelkes segítõi. Még egyszer köszi,
Panda
pa

Szia MuTer! Kép

Az én nagyobbik lányomnak úgy jött ki az elsõ foga (4 hónap + 3 naposan, most néztem utána), szóval, hogy megkoccant a kiskanál.
Akkor, 15 éve, ilyen idõsen már fõzeléket is ehetett a baba, azért használtuk a kanalat.
Talán tényleg a foga jön Balázsnak is. Próbáltad az ilyen üvöltés után megsimizni az ínyét???

Kata

KépKép

KépKép
kata007

Szia Muter!
Nekem akkor "sztrájkolt" a kisfiam,amikor éppen készülõdött elõszõr megjönni a télapuKép
Akkor más az íze a tejcinek,és van amelyik baba nem szívesen fogadja el,és elõre megérzi hogy mi újság a futrinkában.
Persze ez nem azt jelenti hogy Neked most fog megjönni,csak ez is egy lehetséges ok.
Próbáld meg az ínyecskéjét maszírozni az ujjaddal,és ha élvezi,akkor elképzelhetõ hogy jön a fogacska.
Vagy csak simán jólesik neki,de valamelyik biztosKépKépKép
pusza
zmariann

Szia Lánykák!

SZOMORÚ CSÁSZÁROS ANYUKA FIGYELJ!

Császárral, 5200g-mal született kicsike lányom egy igazi lustaság. A Tieitekkel ellentétben õ nem egy gyarapodóbajnok, sõt! Amikor besárgult, az intenzíven lévõ picurik a laza két kilójukkal egy evésre annyit ettek, mint az enyém egész nap! Másfél hónap alatt érte el a születési súlyát. És mint tudjuk, ha nincs kiszopizva a mell, nem termelõdik sok.. Ezért nem volt egyszerû az elmúlt hat hónapom, dolgoztam eleget azon, hogy legyen tejcim. A szomorú császáros anyukának üzenem, hogy nekem sem ment hipp-hopp, csak van mögöttem már egy gyereknyi tapasztalat! Õsanyáink ezeréves könyvében olvastam, hogy van, amikor csak 6-7. hetes korban áll be a tej megfelelõ mennyisége/ha gondolod, elfaxolom/.
Nem szakértõ, de jószívû tanácsaim a következõk:
-Maradj kettesben a Picurival cicizés közben. Engem mai napig idegesít, ha bárki, akár a párom jelen van. Önkénytelenül szeretnék neki is bizonyítani, és ilyenkor csakazértse megy a szopi.
-A nagyon sok folyadék sem jó, mert állítólag az ellenkezõjét váltja ki.
-Szerintem, ha a Picurit megnyugtatja a mell csócsálása, az jó, mert az anyucival való közelség van olyan fontos, mint a bevitt táplálék/sõt/. Az én lányom, ha belealudtunk a szopásba, reggelre mindig bedurrantotta a mellemet. Ennyire fontos a mellbimbót ért inger. És mégegy: ha alszol, nem feszengsz, és így nem gátolod magadnak a tejcsi termelését!
-Nekem az sem volt mindegy,hogy mit ittam! Este egy liter tej, éjszaka Laktoherb, napközben meg SIÓ õszilé a rostok miatt, nekem bevált. Most a görögdinnye is jó, lédús, rostos.
-Ne feszengj! Amíg a pici nem utasítja el a melled, addig beindul, igenis beindulhat a tejci, nekem beindult.
Kapd mellre, naponta többször, ahányszor csak tudod, és kedvetek van!

A lányom a héten lesz hat hónapos. Két hete kap plusz folyadékot, és tegnap megkostolta a barackot.
Hajrá!!!!
Szia Csi
Névtelen

Sziasztok!
Örömmel tudatjuk Veletek, hogy a tavalyi nagysikerü
összejövetelünk példáján felbuzdulva idén is megrendezzük a Babanetes Találkozót!
Helyszín: Tizenkét Karátos Általános Iskola parkja, 1021, Bp. Hárshegyi u. 3
Az idõpont: 2002. július 27., szombat, reggel 9 órától este 6 óráig
További részletek:[url=http://www.babanet.hu/talalkozo2002.php" TARGET="_top]http://www.babanet.hu/talalkozo2002.php[/url]
Minden babanetest szeretettel várunk!
Sziasztok,
Kiss Andrej(apa)
apa

Kedves Panda és Mindenki!
Még egy pár szóban szeretnék visszatérni a szoptatásra. Nekem a kisebb fiam 4350g-al született, és fél éves koráig csak szoptattam, +hetente 3,5 l tejet adtam le. A fiam 1hónaposan 6kg, 2-n 8 kg, 3-on 9, és 4hónaposan 9,6 kg volt. Ekkor kerültünk kórházba (gyógyszer mellékhatás miatt). Az ottani orvosok majdhogynem leszúrtak, minek szoptatom, adjak inkább teát neki, stb. Én mosolyogtam, és határozottan csak szoptattam. Utána a gyerekorvosom és a védõnõm is megerõsített, hogy ha van tejem, nehogy elkezdjek mást is adni neki. A szoptatás idõpontjában pedig rá hagyatkoztam. mivel csak tejes baba volt, nyáron volt, hogy két óránként kérte. egy valamire kellett vigyáznom, amire felhívták a figyelmemet: ne szoptassak 20 percnél tovább. Amit leírtatok a babákkal kapcsolatban az nekem is volt, erre azt mondták, hogy játszik, és valószínû, hogy a szopizás elsõ néhány percében a szükséges táplálék nagy részét megette, a többi pedig a színjáték, hogy minél tovább maradhasson a cicin. Ezt figyelembe véve érdemes a szoptatásnak tehát egy idõbeli keretet húzni, ami max. 20 perc. Mivel én 16 hónapos koráig folyamatosan szoptattam éjjel 3-4-szer is, ezért jó volt, hogy megszokta, ennyi ideig van evés, aztán alvás. Nekem ezt tanította tehát az orvosom és védõnõm.
A fogacskáról annyit, hogy mindkét fiamnak 4 hónaposan volt már foga, és a 2,5 év alatt, amit szoptatással töltöttem, összesen 2-szer haraptak meg vele. Nem biztos, hogy látszik, amikor elkezd bújni, a gyógyszertárban sokféle zsibbasztót lehet rá kapni, a legolcsóbb az, amit helyben kevernek.
Nekem a nõgyógyászom azt mondta, hogy a gyógyszerek nagyon csökkentik a tejet, ezért nem szívesen írta fel.
bocsi, hogy alkalmatlankodtam, és ilyen hosszan, de a szoptatás nagyon jó dolog, ne vegye el senki a kedveteket!
Timi
vargat

Szia Csi!

Köszönöm a hozzászólásodat és a tanácsokat. Érdekes, hogy most 2. napja, hogy elkezdte úgy szopni a mellem, mint pici korában. Nagyon nyugtalan idõnként és szerintem ezzel nyugtatja meg magát, így is alszik el. Én ennek nagyon örülök. igaz, elég idõigényes dolog, de ez a közelség nekem ugyanolyan jó. Aztán majd meglátjuk....ha mégsem lesz tejcsi, akkor is pár nappal több összebújás. Hiszen olyan hamar megnõnek...
kudarc

Sziasztok Lányok
Bringa vagyok a Friss Kismamáktól. Remélem, nemsokára majd csatlakozhatom hozzátok, bár most nem ez ügyben lenne egy kérdésem.
Egyik bnõm kislánya most múlt két éves, s még mindig szopizik napi kétszer. Eddig ez mindkét részrõl igény volt, de az anyucija most már szeretné elválasztani. Az a kérdése, hogyan tegye, hogy a baba ne szenvedje meg, meg persze az õ cicije sem. De azért fõként a baba. Tudtok segíteni? Bocsa,, ha már sokat beszéltetek ilyenrõl, próbáltam rákeresni, de nem találtam. Köszi elõre is,

bringa
bringa

Bringa!

Talán találsz itt használható gondolatokat:
Gyermekek: Nem tudom leszoktatni a gyerekemet a szopásról, pedig már 18 hónapos
[url=http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/messages/279/1006.html?" TARGET="_top]http://www.babanet.hu/ujgep/discus4/messages/279/1006.html?[/url]

Ildi

Ildi
pildi

Kedves "Kudarc"!
Ha küldesz egy e-mail címet (címem a profilomba), küldök néhány ötletet. Kicsit hosszú, ezért nem akarom ideírni. Nos, csak annyit az én babám pont 6 hetes volt, mikor megtanítottam szopizni, úgyhogy semmi elkeseredés!!!Kép (most 7,5 hónaposan még mindig napjában annyiszor szopizik, amennyiszer "megkaparintja" a cicit!KépKépKép

ZMariann,
küldtem a levelet!
Ágci

Kép
Ágci

Ágci!

Mail ment!

"kudarc"
kudarc

Sziasztok!

Nekem is olyan problémám van, mint kudarcnak, sajnos. Az én babám is császárral született, most 10 hetes. Eleinte volt sok tej, de a baba nem akart szopizni. Ekkor sokat fejtem és bár cumisüvegbõl kapta a tejet, egy idõ után megtanult szopizni, gyakran próbálkoztunk. Mikor ez sikerült, akor viszont kevés lett a tej. Adtam neki pótlást, hiszen nem lehet egy gyermeket éhesen hagyni, akárki akármit is mond. Ugyanis ha a szoptatást erõltettem tovább, nem azt értem el, hogy több tej lett, hanem fájt a mellem, a baba egy idõ után üvöltött az éhségtõl. Akkor jött az, hogy próbáltam mindennap többet fejni, mint ahogy itt a topicban ajánlott linken olvastam. Sikerült is az elõzõ napinál egy kicsit mindennap többet fejni, mire a 3. napon súlyos mellgyulladást kaptam. A védõnõ azt mondta, hogy nem kell fejni, nincs szükség rá, tegyem minél többször mellre a babát. Most ezt csináljuk, az elért eredmény napi egyszer szopik max. 60 ml-t, a többi szopásoknál semmit vagy max. 10 ml-t. Ezért, sajnos, minden étkezésnél pótlásra van szükség. Eleget iszom és eszem. Mit tehetnék még?

Kudarc2
Kudarc2

Szia Kudarc2!
Szerintem sokat teszel azért, hogy szoptatni tudj. Próbáltál már tejszaporító tejet, köménymaglevest, köményteát (én sima õrölt köménybõl fõztem, és szerintem finom)stb? A barátnõm hasonló gondokkal küzdött, folyamatosan a szoptatással foglalkozott, és nagyon elkeseredett, idegeskedett, kértem, hogy foglalkozzon a témával kevesebbet, amit lehet, tegyen meg, és ne idegeskedjen. Ha nyugalomban élsz, eszel, iszol, és mégsincs elég tejed, akkor ezt tudomásul kell venni. A kicsi anyatej is megteremti a közelséget, és erõsíti a kicsi immunrendszerét.
Timi
vargat

Kudarc2!
Akárhogy is de az a fontosabb hogy nyugodt és kiegyensúlyozott légy. Az hogy szopik e vagy sem az csak addig lényeges amig ez nem megy a mindennapok nyugalmának rovására. Valóban jó ha minél tovább anyatejet kap egy baba, de az sem dráma ha ez nem sikerül. Talán ha nem idegeskedsz, ahogy Timi is irja, talán ismét termelõdni kezd. Nekem nagyon bejött ha aludtam délután. Valamint a sárgadinnye.

Zsunya

zsunya

Forti, Zsanci
Hogy vagytok? Már nagyon izgulok értetek, meg persze Csics-ért is, aki ki tudja, lehet, hogy már babázik itt a balcsi mellett? Kép
Tünetek vannak?
Már én is izgulok, pedig nekem még van vissza Kép

Sziasztok új Kismamik Kép

üdv,
bringa (36, kiírás alapján)
bringa

Bocsi, persze eltévedtem a topicot. nem ide akartam ezt az üzit.

Ildi
Köszi az infókat

bringa
bringa

Timi, Zsunya!

Köszönöm a választ.
Timi, mi az a tejszaporító tej (milyen néven fut) és hol lehet kapni?

Ha van még valakinek ötlete a problémámra, akkor várom a segítséget. Elõre is köszönöm mindenkinek!

Kudarc2
Kudarc2

Figyu Lányok!
Régen hallottam távoli népekrõl, ahol az anyuka halála esetén, a család egyik nõtagja kezdte szoptatni a bébit, és a nõrokonnál annak rendje- és módja szerint be is indult a tej! Igaz ez? Ha ez a törzseknél mûködik, akkor nálunk sem lehet akadály néhány problémás hét, nem???
És még valami: ne hívogassuk egymást és magunkat KUDARCNAK, mert az nem túl pozitív!
Hajrá mindannyiunknak!!!
BOCIKA
Névtelen

Sziasztok!

Kudarc2!
Szerintem Toimi tejszaporito teat akart inni, ebbol tobbfele van, nekem a Laktoherb nagyon bejott, patikaban lehet kapni.

Bocika!
Igen, allitolag az az anyuka is tud szoptatni, aki orokbefogad es eleteben nem szult meg.
Itt nem is a parproblemas het szamit, hanem szerintem az, hogy sok anyukat zavar, hogy nem tudja, mennyit evett a babaja, ha sir, egybol ehsegre gyanakszik, erre a vedonok es gyerekorvosok ratesznek megegy lapattal, stb. En is ugy ertem el egyszer, hogy Balazs 2 het alatt 800 grammot hizott, hogy amikor sirt, mert fajt a hasa, azt hittem, ehes es gyorsan cicire tettem...

Annamari
muter

Sziasztok, visszatértem a rendszerbe Kép. Sajnos nem sokáig leszek, mert nagyon sok dolgom van és nyaralni is megyünk, de olyan lelkiismeret furdalásom lett volna, ha nem jövök el a szopis topikba és van rá egy éjszakám, inkább kihasználom és megpróbálok válaszolni egy pár kérdésre.Kép

Névtelennek: lehetséges az, hogy abortus után meginduljon a tejtermelés. A mell mirigyállományának létrejöttéhez olyan nagy mennyiségû hormon kell, ami csak terhesség alatt termelõdk a nõi szervezetben. Ebben a progeszteronnak van fõ szerepe, de a kivezetõ rész kialakulásában az ösztrogén játszik szerepet. A tejelválasztás beindulásához azonban a prolaktin szükséges, aminek termelését viszont gátolja a terhesség alatti ösztrogénszint. Tehát a tejelválasztás a szülés (abortus) után képes beindulni, hisz szükséges a méhlepény kilökõdése, hisz az ösztogént a méhlepény termeli.

Eve120, a cigivel kapcsolatban teljesen egyet értek Mártival, bár sosem dohányoztam. Nem hiszem, hogy fõgonosz vagy, hisz hosszú idõre abbahagytad a dohányzást, de a babád szempontjából jobb lenne, ha továbbra sem szívnál egy szálat sem.

Borcsa, latex allergiának utánanézek, hátha megtudok valamit. Feltétlenül leírom majd, ha találtam ezzel kapcsolatban valamit.
Anyatejes babák azért kerekebbek és azért híznak többet, mint a nem anyatejesek, mert az anyatej tele van a csecsemõk számára leginkább hasznosítható anyagokkal, pont olyan arányban és összetételben ahogyan arra a kicsiknek szükségük van. Pont emiatt nagyon könnyen és gyorsan emészthetõ - sûrûbben éheznek meg, és szinte mindent hasznosít a szervezetük az anyatejbõl. Ennek ellenére nem lehet kizárólag anyatejes babát túltáplálni, hiába kerek, sokkal könyebben hasznosítja a szervezet a késöbbiekben is, nem rakódik le.

Kudarc, (tényleg ne hívd magad kudarcnak) semmi sincs veszve! A tejtermelés visszaállítható abban az esetben ha hat hónapon belül szültél! Kérlek kérj seítséget a La Leche Ligától vagy a Szoptatásért Magyar Egyesülettõl! Liga: www.lll.hu (ha írsz nekem egy e-mailt akár én is tudok segíteni: djura@freemail.hu) SZME: hab@c3.hu, tel:316-6762.
Biztosan nem Te rontottad el! Sokkal inkább hibás a kórházi személyet, nekik napra készen ismerniük kellene a szoptatással kapcsolatos tényeket és alkalmazniuk kellene a tanultakat. Az újszülöttek minden igényét kielégíti a kezdetben kis mennyiségben termelõdõ elõtej. Ez több szempontból is elõnyös: rendkívül sok immunanyag van benne, melyek segítenek az újszülötteknek a kinti környezethez való alkalmazkodásban. Illetve a kis mennyiség megkönnyiti a szájon át való táplálás kezdetét. Hisz a születésig a baba a köldökzsinóron keresztül kapta a tápanyagokat. Miután megszületett meg kell tanulnia szopizni: a gyomor kicsi, ezért a kezetben szinte mérhetetlen mennyiségû kolosztrum ideális. Mivel az anyamell még puha - nem lövellt be a tejcsi - könnyebben tanulják az újszülöttek a szopás technikáját, mivel egy puha mellbõl sokkal könnyebb szopizni, mint egy éppen belövellt, kemény bimbóudvaru mellbõl. A cumisüvegbõl való kiegészítõ táplálás pedig kétféleképpen is megzavarhatja ay újszülötteket: maga a szopizás technikája más cumisüvegbõl, mint anyamellbõl. A cumisüvegbõl való táplálás esetében a babáknak el kell zárnuik a nyelvükkel a garat felé vezetõ útat, hisz az erõs szívó hatástól a táplálék olyan erõsen jutna a garatba, hogy megfulladnának tõle. Az anyamellbõl való szopikor az egész állkapocs részt vesz a szopásban, a nyelv tartja a mellet és pumpálja a mellbõl a tejet. Ráadásul a kiegészítõ táplálék megzavarja a tejtermelés mennyiségének beállását. És innentõl elég nehéz megfelelõ segítség nélkül a dologból úgy kikecmeregni, hogy a baba kizárólag anyatejes maradjon.
Az anyák mintegy 95 százaléka képes lenne szoptatni a csecsemõjét, szervi elváltozása nincs. Ennek oka ált. a tejtermelõ mirigyek állományának hiánya. Nálad ez biztosan nem gond. A szoptatás hormonálisan szabályzott folyamat, fõleg az agyban játszódik le. Ezért lehetségez az is, hogy valaki a rá nehezedõ stressz miatt képtelen kielégítõen szoptatni, a tejleadó reflex nem aktiválódik, a csecsemõ nem jut elég tejhez emiatt.

Annamari, próbálj túljárni Balázs eszén. Akkor tedd mellre, amikor még csak ébredezik, így nagyobb valószínûséggel elfogadja. Szoptass sokkal sûrûbben, és minden alkalommal mindkét mellbõl, hogy több legyen a tej, s így könnyebben meginduljon a tejcsi. Próbáljatok ki más szoptatási pózokat, így keltsd fel, ill. tartsd fenn az érdeklõdését. Sokaknál beválik az ha a hónuk alatt teszik a babát mellre úgy, hogy a baba teste a hátad mögött van.

Hú ayt hiszem megint nagyon hosszú lett...

Bóbita
bóbita

Sziasztok!

K.-ok, tényleg jobb név kéne, így nagyon rossz megszólítani valakit!
Nehéz újat mondani az elhangzottak után, mindenképpen fontos, hogy személyes kapcsolatot vegyetek fel lll-es (stb) igazi szakemberrel. mert õk meg tudják állapítani, helyes-e a baba mellretevése (a fájós mell, kiürülni nem tudó mellnek simán oka lehet, hogy nincs jól mellen a baba (fontos, hogy ne csak a bimbót, hanem minél nagyobb darabot kapjon be a mellbõl, egész testével az anyuka felé forduljon, figyelni kell, nehogy a nyelve alá kerüljön a mell, orrán kapjon levegõt stb). A másik nagyon fontos kérdés, mit hívtok annak, hogy sûrûn mellre tettétek a babát. Az ideális ilyenkor az lenne, ha az ágyba költöznétek a babával néhány napra, és valahányszor hajlandó rá, megszoptatnátok. Azaz akár óránként, és egy-egy alkalom félóra is lehet. Ez irreálisan soknak tûnik, de mûködik. (és késõbb persze visszacsökkenthetõ) A mû dolgokat minimalizálni kellene (cumi, cumisüveg, bimbóvédõ), mert csak zavarják a helyes technikát.
És végezetül a legfontosabb a hit. Szerintem a tejgyarapító teáknak (az ellazulás segítésén túl) a fõ hatásmechanizmusuk a placebó. A másik fontos dolog pedig a stressz mellõzése, nyugalom megteremtése (itt elismerem a teák pozitiv szerepét).
Kitartás!
Ildi

Ildi
pildi

Sziasztok!

Nekem is az a tapasztalatom, hogy ha kevés a tej, akkor a gyakori szoptatáson kívül a rengeteg pihenés még, ami segít. Volt egy két napos hányós-hasmenéses rosszullétem a szoptatás ideje alatt, se enni, se inni való nem maradt meg bennem, a férjem támogatott ki a szoptató fotelig, és õ adta az ölembe a kisfiunkat, mert a lábamon megállni se tudtam. Két szoptatás között végig aludtam, sõt, szoptatás közben is félálomban voltam a kimerültségtõl. (Így legalább nem maradt energiám az idegeskedésre, aggódásra... Kép) ÉS VOLT ELÉG TEJ! Magam se hittem volna, de volt, hiába voltam rosszul, és hiába nem maradt meg bennem egy korty tea se, valamibõl mégiscsak varázsolt a szervezetem tejet a kicsikémnek. Szóval szerintem a pihenés az egyik kulcsa a dolognak. Maximálisan egyetértek Zsunyával, a délutáni alvás csodákra lehet képes, és szerintem se szabad idegeskedni, mert attól meg aztán végképp csak rosszabb lesz. Senki nem lesz attól rosszabb anya, ha nem tudja szoptatni a gyermekét, és egészséges, boldog felnõtt lehet a tápszeres kisbabákból is. A szeretet és a nyugalom sokkal fontosabb, bár az anyatej is fontos, de ne boruljatok ki rajta, ha kevés! Jó, tudom, könnyû ezt mondtani... Kép

BMárti

BMárti
bmárti

Sziasztok!

Hat most muszaj lesz Balazs eszen tuljarnom, mert ma voltunk merlegelesen es 2 het alatt egy grammot sem hizott :-(( Ez elegge letaglozott az eddigi heti 25-40 deka hizasok utan.
Szerencsere a probaszopin belehuzott es 200 grammot szopizott, tehat nem a tej mennyisegevel van a gond. Fejestol mar egyaltalan nem indul be a tejci, cseppenkent szedi csak ki, orak alatt. Csak Balazs tudja ugy beinditani, hogy spricceljen.
Honom ala venni eleg remenytelen, mert O egy kis sajtkukac, szerintem a 4 honap alatt "legyalogolt" 3000 km-t :-)) Szopi kozben is izeg-mozog, nem hiszem, hogy egy testhelyzetben hajlando maradni 15 percig :-)

Annamari
muter

Annamari a Peti is igy eszik. Nálunka a fekveszopizás vált be, mert úgy szabadon kalimpálhat. Úgy eszi a legtöbbet. Kép

zsunya

Bocsi! Tejszaporító teát akartam írni! De egy azért eszembe jutott. Ha tudnál valódi tejet szerezni, az sem rossz (de cak forralva, kakónak, ha nem bírod elsõre az ízét)! Mikor szoptattam napi 1,5 l igazi tejet ittam! Nem tudom merre laksz, de nálunk a piacon lehet kapni.
Timi
vargat

Sziasztok,bocs hogy közbekotyogokKép
Én úgy tudom,ha esetleg hasfájós a baba,anyukának nem szabad tejterméket enni,vagy csak minimálisat,persze amíg kiderül hogy tényleg attól fáj-e a baba hasa.
Ezzel csak azt akartam írni,nehogy a sok tejtõl fájjon a pici pocijaKép

Ha nem attól,akkor persze nyugodtan iható-ehetõ.
A legjobb tejserkentõ,a babuci sokszor és jól szopikázó szájacskájaKépKépKép
zmariann

Állítólag napi fél liter tej az a mennyiség, amit a felnõtt szervezet teljesen le tud bontani. Ha ennél többet iszunk, akkor már átmehetnek az anyatejbe nem teljesen lebontott tehéntej összetevõk (aminosavak? a kémia nem erõsségem), amire érzékenyek lehetnek a babák.
(mondom én ezt úgy, hogy nálam a madártej volt a placebó tejcsináló, és szülés utáni 2-3-4 hétig napi másfél-két liter madártejet ettem-ittam, plusz 2 liter sima tejet, persze mindezt nyár közepén. És a gyerekeknek semmi tejallergiája nincsen, bár, hogy BÁlint esetleg emiatt volt hasfájós és kakilt zöldeket egy hónapig, az elképzelhetõ)

Ildi
pildi

Ezt az adatot nem tudtam,mivel nekünk nem volt hasfájós,de most már ezt is tudomKép
Én is imádom a madártejetKépKépKép
zmariann

Ja,Muter és a többiek,aki kiváncsi volt a doki nevére aki a mellgyuszinál tejet apasztat:Bíró Gáspár
BM kórház.
Nagy ívben kerüljétek,bár babaneteseknek szerencsétek(nk) van,mert itt tudjuk mi a jó,hála az ilyen szakiknak mint Iboly,Ágci,stb...
zmariann

Sziasztok!

Ugyan még csak 8 hetes lesz a fiam, de én is megosztom a tapasztalatom.

Imádom ezt a túletetés témát. Már az elsõ napok hetek topicban is felvetettem, mert a doktornéni minket is lecseszett, mert a fiam egy hónap alatt egy kilót hízott, szerinte csak 40 dkg-t kellett volna. Szerinte hagynom kellett volna ordítani a gyereket a kiságyba, mikor gyakran követelte a cicit. No ezt több okból nem tettem, egyrészt én is szomjas vagok a kánikulában és a vizet, teát nem fogadta el, nyilván ivott. Másrészt most kezd kialakulni egy olyan bizalom, hogy én elhiszem, hogy a kisfiam csak akkor sír ha van valami baja, õ meg elhiszi hogy mi azt megpróbáljuk megoldani.

Tény hogy Vili kicsit hasfájós lett, nehezen kakil. És ilyenkor is szeret cicire kéredzkedni újabban, ilyenkor picit iszik, aztán ölembe veszem és kakil. Sõt van hogy fáradt és nincs nagyjából kaja idõ (ha van ilyan igény szerinti szpotatásnál) de cicin akar aludni sír érte mellre teszem cumizik és már alszik is. Utána kicsit a mellkasomra fektetem és alszik, mint a tej. Most is így aludt el és durmol egy jó ideje. Ezek hatására - pedig már átestem egy melgyulladáson amikor kezdett apadni a tej - úgy dõl belõlem a tej, mint az elsõ hetekben, és emiatt Vilikém sosem eégedetlenkedik. Nem is tudok két mellbõl szoptatni, mert egyet sem tud rendesen leüríteni. Most kénytelen vagyok fejni is, de csak kézzel óvatosan és csak ha muszáj.
Szóval tényleg a baba a legjobb tejserkentõ.

Fej hátra húzás. Mi szinte mindig fekve szopizunk, de Vilikém csinálja néha, és akkor ha nem éhes, hanem más baja van, pl. büfizni kell,vagy kakil, vagy épp csak játszani, ill, cicin elaludni akar. Vagy ha a pocija fáj. De olyankor teljesen ki is köpi nem csak félig, vagy a tele cicin is ordít.

Norci
Norci

Még valami.
Olyan érzésem volt, mintha fel lennék fázva. A dokim szerint ez nem felfázás, hanem a szopi alatt kialakulhat hormohiány ami okozza, adott rá kencét. Volt v.kinek ilyen?
Ha igen, mikor múlt el?

A szopi alatti védekezésrõl. Nem spirálos hüvelyen belüli megoldásokról a dokim adott egy prosit. Pharmatex benzalkonium chlorid. Van tabletta, kúp, tampon és krém formájában. Szoptatós anyáknak nagyon ajánlják, állítólag fogamzásgátló hatása mellett fertõtlenítõ hatása is van.
V.ki tud ezekrõl v.mit? Mi a tapasztalat, mennyire ad védettséget?

Norci
Norci

Sziasztok!
Norci,
van egy fogamzásgátlós topic, ott vannak tapasztalatok is. Nemrég olvastam ott a legutólsó hozzászólást, emellett a fogamzásgátló "szer" mellett immár 30 (?) hetes terhes. Nekem a védõnénim azt mondta, hogy ez akkor hatásos, ha inkább csak kiegészítésként használjátok. Tehát pl. szoptatsz, de két etetés között már kimarad 8 óra, szeded a Continuint, de ugye ekkor már az sem ad 100%-os védettséget, +még használod kiegészítésként ezt is. Már ha nem akartok hamar egy kistesótKép! És bizony nem is biztos, hogy bírja a szervezeted. De ott tényleg több véleméynt elolvashatsz.Kép

red{ZMariann,}
aranyos vagy!Kép

red{PIldi},
nekem is legjobb tejszaporító a madártej. Anyósom és anyukám szokott csinálni, ha hazamegyünk, de akkor aztán dolgozhat a mellszívó. Nem semmi! Mondjuk én imádom isKép!

Ágci

Kép
Ágci

Szia Lányok!

Nemrég olvastam, hogy hormonzavar okozta tejelválasztási nehézségnél jót tehet a VITEX, azaz a barátcserje kivonata. Ezt ajánlják klimaxnál, és menstruációs zavaroknál is!
Ha valakit érdekel, leírom a beszerzési helyét!

Apropó,hormonzavar: Nekem toxémiám volt mindkét szülésemnél /220-as, nem reagáló magasvérnyomás/, és meg is maradt jó magasan elsõ gyerekemnél addig, amíg abba nem hagytam a szopit, öt és fél hónapig. Most a lánykám 6 hónapos, de lassan abba kéne hagyni a szoptatás, mert állítólag nem jó sokáig magas vérnyomással élni. De ha abbahagyom, akkor mit fog enni? Mert jó, nappal majd kap valami gyümit, meg fõzeléket, de mit kap reggel, és este? Tápszert? Mikor lehet úgy elválasztani, hogy minimális mûkaját kapjon?

Még valami: Két kisgyerekkel, segítõ mamik és rokonok nélkül bizony nem tudok pihenni. Így estére nem elegendõ a tejcsi. Úgy pótolom, hogy éjfélkor nekiállok fejni, és másnap este ezt kapja a baba pótlásnak, ha igényli. Elég fárasztó, de megéri, ajánlom mindenkinek, ha nincs más megoldás!

Sziasztok-Csi
Névtelen

Sziasztok!

Hat en mar mellszivoval egyaltalan nem tudom beinditani a cicimet, cseppenkent szedi ki, nem spriccel, mint a regi szep idokben. Ezert nincs is kedvem fejni, hiszen jo 1 ora lenne, mire kifejek egy cicit.

Erre van valami otlet?
Annamari
muter

Annamari!
Milyen mellszívód van???
Mert nekem csak az avent kézi indította be.
Amik nem:avent elektromos,medela mini elecric,medela lactina.
Szóval akárhányat használtam,vagy csak kipróbáltam,mindig az avent volt a nyerõ.
(csak ne lett volna inhüvelygyulladásom,mert akkor nem is kellett volna megvennem a többi fajtát)
zmariann

Sziasztok!

Nálunk az az egy deci tej is galibát okozott, amit reggelente a kávémba tettem. Amikor drasztikusan kiiktattam minden tejterméket az étrendembõl, PiciLaciról varázsütésre eltüntek a kiütések, és a hasfájása is átmenet nélkül elmúlt. Szóval azért az egyéni érzékenység változó lehet.

Csi módszerét én is használtam, mikor kevés volt a tejem, a hajnali és a reggeli szoptatás után egy-egy keveset mindig tudtam még fejni, és este bizony sokszor jól jött. Ha meg nem kellett este, akkor betettem a fagyasztóba.

BMárti

BMárti
bmárti

Kedves Lányok!
Gondolkoztam, hova írjam, de talán itt a legjobb hely:
3 hétig nem ittam tejet (különféle okok miatt-nem lényeges), most 3 napja megint iszom, de csak kb. napi 2,5 decit. Három napja a kisfiam egy csomót bukik. Azelõtt is igen bukós volt, de ez megszûnt, azt hittem már nem is tér vissza. Kaját ugyanazt kap mint elõtte (sárgarépa, alma, õszi stb.) csak rohamosan jön visszafelé. Szerintetek lehet a tejtõl? Tapasztalt ilyet vki, vagy hallott már róla? Lehet, hogy jobb lenne tartozkodnom tõle. Esetleg arra gondoltam, lehet, hogy a szerveztem nem tudja feldolgozni és így átkerül az anyatejbe, amit pedig a babulek nem tud elviselni? Szerintetek lehetséges?
Ágci

Kép
Ágci

Sziasztok!

Zmariann!
Medelat hasznalok, de eleinte beinditotta, csak most megint probaltam es semmi. Pedig feszult a mellem nagyon.
Lehetseges, hogy hozzaszokott a cicim az erosebb ingerekhez (szopi) es ezert egy szimpla fejes nem inditja be??

Agci!
Szvsz lehet, Balazs akkor szokott bukni, ha intenzivebb izu kajat eszem, akar edes, akar sos. Gond nelkul megeszi, csak eppen hatalmas mennyisegben visszabukja.
Lehet, hogy a tej nem tetszik a kisfiadnak?

Annamari
muter

Annamari!
Ha van barátnõd akinek Avent ISIS-e van,próbáld ki!
Meg fogsz lepõdni Te isKép
És írd majd meg légyszi!
zmariann

ANNAMARI!

Nekem sem volt egyszerû fejni, de egyik éjjel fejés közben belefeletkeztem egy spektrumos dok.filmbe, és azon kaptam magam, hogy valami sistereg, hát mégis beindult! Bizony sokszor van, hogy tíz percig csak pötyörög, azt is igen diszkréten! Én azért, hogy mégse essen le a mellem, addig amíg be nem indul,a mellre tapadó bigyó szélét egy helyen egy picit lehúzom a merev tölcsérrõl, és így szív egy kis levegõt is! Persze ez az avent kézinél van, lehet, hogy a másik fajtánál is érdemes "üresen járatni" egy kicsit!

Szia Csi
Névtelen

Nem próbáltatok szoptatni és "fejni" egyszerre? amikor az egyik mellemre tettem a babát, rögtön folyni kezdett a másik, és odatettem egy poharat. A legjobb az volt, ha ültem, és amíg evett a kicsi, a másik kezemmel még fejni is tudtam valamennyire. furán hangozhat, de egy kis egyensúlyozással megoldható volt. És hogy biztos legyek a fejésben, még a végén odatettem arra az oldalra a kicsit (ezért hízott élete elsõ hónapjaiban havi 2kg-t), hogy semmi se maradjon benne.
Timi
vargat

Sziasztok!

Fejéskor a tej "beindításához" jó trükk, ha a közeletekben van a kisbabátok, ránéztek, vagy legalább rágondoltok közben. Próbáljátok ki, csodákat tesz! Kép

BMárti

BMárti
bmárti

Sziasztok!

Hat koszonom a tanacsokat, ki fogom probalni mindet!
A babara gondolas mar sajna nem inditja be a tejet, ez ugy 2,5 3 honapig ment, azota, ha ut kozben nem kell szoptatni, siman el merek indulni itthonrol melltarto-betet nelkul.

Annamari
muter

Sziasztok!

július 4-én a 13.02 órás hozzászólásomat ajánlom azoknak, akiknek nem szopik a babájuk és ezért kevés lett a teje. Tudom, hogy hihetetlen a módszer,de tényleg simán visszaálltunk szopira miután lett elég tejem újra, pedig a lefejt tejet és a tápszet is üvegbõl adtam a babámnak. Szerintem nagyon fontos az is, hogy olyan legyen a cumi, amibõl 1/4 óra kienni a tejet. Nálunk ezért a NUK nem volt jó, az AVENT viszont tényleg nagyon lassú volt, az vált be.
Meszti
u.i: Soha nem kellett így éheznie a babának és magától nagyon hamar ki tudott alakítani napirendet, mert jókat tudott aludni tele hassal.
meszti

Sziasztok!

Lányok!
Na most segítsetek!!!!!!

Úgy néz ki kezd kevés lenni a tejem. Már tegnap is pótlást kellett adni egyszer Dórinak, ma pedig kétszer.

A legnagyobb baj az, hogy a fagyasztott tejet, ma este csak nagy nehézségek árán tudtam elfogadtatni vele. Egyszerûen a ciciért ordított. Úgyhogy adtam neki cicit, aztán amikor eltelt azzal a kevéssel, jött a pótlás. Nehezen, de így elfogadta. Kép
Két napja nyûgös, mint rájöttem: éhes. Ugyanis amikor pótoltam neki, utána nyugodt volt és aludt. Délután tele volt a cicim, és kíváncsiságból lemértük Dórit. 120 g-ot evett, és ezután is nyugodtan aludt.
Most a cicim üres. Esténként mindig tudtam kifejni 60-70 g-ot, de most szinte semmi nincs benne.
Ugyanúgy eszek, iszok mint eddig.
Elõször azt hittem azért van az egész, mert kissé ideges voltam, hogy két hete rendesen megvan a mensim. Vagyis a szülés óta szinte egyfolytában megvan. Eddig csak olyan tisztulásféle volt, de két hete rendesen megvan. A doki látott, semmi gond, van ilyen "elhúzódó" vérzés. Szóval emiatt megnyugodtam már, de a tejcsi nem állt helyre.

Tudom, hogy volt már itt téma, hogy lehet visszahozni a tejcsit, de most egyszerûen nincs energiám visszakeresni. Kép

Elõre is nagyon köszi nektek, ha van valami bevállt módszeretek, hiszen Dórika nagyon profin szopizó baba, borzalmasan szeretném még szoptatni.

Kata

KépKép

KépKép
kata007

Kata!
Egyetlen hibába ne ess bele, ne adj neki semmi mást! Szerintem, ha csak lóg a cicin, akkor minden rendbejön, de ha kap üvegbõl mást, akkor irtó gyorsan rákap a kényelem ízére! Éhen halni biztos nem fog,és ha néhány napig hangos a ház, az sem gond! Szoptass, szoptass, igyál amennyit jól esik, és pihengess! Most annyira hõség sincs, hogy nagy gáz lenne, ha egy kicsit kevesebb folyadékor kap! Nyugi, nem ment el a tejcsi, csak egy picit kéreti magát!
Egyébként nekem is ingadozott a menstuáció alatt, de valahogy mindig visszaállt. Tedd Dórikát sûrûbben a cicidre! És ne méregesd, mert szerintem csak idegesebb leszel! Biztos, hogy Dórika is hálás lesz a kitartásodért! Én csak ennyit tudok mondani, míg a szakértõ segítség meg nem jön!

És nem is biztos, hogy azért hisztizik, mert éhes! Az én párom is hisztis két napja, pedig régen nem anyatejes már!!!

Na, szia!
Névtelen

Névtelen!

Köszi a gyors választ!

Mérni csak egyszer mértem, a kíváncsiság miatt.
Mellesleg az elõbb beindult a cicim, és az egyikbõl, amibõl du. evett kifejtem 80 g-ot! KépKépKép
Használt, hogy megijedtem és segítséget kértem tõletek??? KépKép

Kata

Ui: talán a párodnak is adj egy kis cicit, hátha megnyugszik... KépKépKép
Az enyém mindig megnyugszik tõle. Kép Dóri meg hát apja lánya!

KépKép

KépKép
kata007

Szia Kata!
Nagggyon gyorsan felejtsd el azt a pótlást,és ha kell csak non-stop cici!!!!
Mensi alatt általában kicsit kevesebb a tejci,de pár nap alatt visszaáll,nem szabad elrontani a pótlással,mert abból lesz a cumizavarKép,és nem sorolom a többi csúnya dolgot!
Csak cici,cici,cici!!!
Nem biztos hogy azért sír mert éhes,de ha azért is,akkor add neki a cicit,és figyeld meg hogy minél többet cicizik,annál több lesz a tejciKép
Amikor nekem elöször megjött,nem akarta elfogadni a cicit,mert ugye van olyan baba aki érzékeny,és ilyenkor más az íze a tejnek,és a védõnõm azt mondta hogy csak vizet adhatok neki,és igaz 1napig ordított és kiköpte a cicit,de másnaptól aztán úgy bepótolta,hogy azóta is nagy cicistaKép
Szóval én azt tanácsolom,és gondolom a szakik is mint IBOLYKép,hogy soha többet ne adj neki pótlást,mert az jóhoz nem vezet!Fõleg hogy eddig is volt tejedKép
Nálam is volt többször ilyen kevesebbtejcis nap,de átvészeltük!
Most meg hogy jön a tesó,alig van tejci,de szerintem ez természetes,viszont kicsifiam "mindenncseppjearanyatér" gyerek,úgyhogy azt a kicsit is jól kiszívjaKép
Remélem nem ijesztettelek meg,de tényleg felejtsd el a pótlást AZONNAL!!!Kép
Puszi,és írj hogy mi újság!!!
zmariann

Szia KataKép
Az elöbb még nem volt itt az írásod,remélem az enyémet még ma látodKép
PusziKép
zmariann

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?