#baba#anya

Farfekvésrõl ismét

Kérdés:
Terhességem 39. hetében vagyok, a baba sajnos farfekvésû. Azt hallottam, hogy a láb kisujjának masszírozásával ez az állapot megfordítható. Igaz-e, vagy tud-e esetleg olyan módszert ami segíthetne. ( A passzív hidat és a térdkönyök helyzet kivételével, mivel ezek sajnos nem segítettek. )
Továbbá az édesítõszereknek, pl: aszpartám, Na-ciklamát...stb, van e káros hatása a baba veséjére.

Válasz:
Sajnos az tapasztalat, hogy az un. természetes gyógymódok-mûfogások akkor eredményesek, ha valami véletlen miatt nem következett be a megfordulás. A farfekvésnek azonban számos definiálható oka is lehet, kezdve a medence alaki eltéréseitõl... A  klasszikus szülészeti tankönyvek utalásait hagy ne részletezzem, mert a farfekvést bizony szövõdménynek tekintik. Tény bizony az is, hogy a terhesség elõrehaladtával a magzat mintegy belenõ a méhûrbe, ezáltal egyre kevesebb helye van a megfordulásra: az utolsó napokban bizony nem sok. Bíztató  lehet, ha Ön már szült hüvelyi úton, fõleg, ha az átlagnál akár nagyobb súlyú gyermeket. Ez esetben azt mondhatnám: a tágulás lassabb lesz, de jó eséllyel eredményes. Elsõ szülés esetén a helyzet lényegesen megnöveli a császármetszéses szülés valószínûségét.
Ami a mesterséges édesítõszereket illeti: fel nem foghatom, miért fogyasztja õket? Mivel kismolekulájú anyagok, gyakorlatilag átjutnak a lepényen. Biológiai hatásuk pontosan nem megítélhetõ, reményeim szerint nem jelentõsek. DE!: a diétának egymillió más módja van, ami természetes. Miért kell egy olyan módszert választani, ami bizonytalan, nem természetes és hatásait tekintve (gondolva a más szénhidrátforrások - tészta, burgonya, kenyér, stb. bevitelére) még hatástalan is. A sógorom szaharinnal issza a kávét és a teát. De minden vacsora után bekap egy csokikát...

Dr. Nagy László

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?