Kérdés:
Terhességem
39. hetében vagyok, a baba sajnos farfekvésû. Azt hallottam,
hogy a láb kisujjának masszírozásával ez az állapot
megfordítható. Igaz-e, vagy tud-e esetleg olyan módszert ami
segíthetne. ( A passzív hidat és a térdkönyök helyzet kivételével,
mivel ezek sajnos nem segítettek. )
Továbbá az édesítõszereknek, pl: aszpartám, Na-ciklamát...stb,
van e káros hatása a baba veséjére.
|
Válasz:
Sajnos az tapasztalat, hogy az un. természetes
gyógymódok-mûfogások akkor eredményesek, ha valami véletlen
miatt nem következett be a megfordulás. A farfekvésnek
azonban számos definiálható oka is lehet, kezdve a medence
alaki eltéréseitõl... A klasszikus szülészeti tankönyvek
utalásait hagy ne részletezzem, mert a farfekvést bizony szövõdménynek
tekintik. Tény bizony az is, hogy a terhesség elõrehaladtával
a magzat mintegy belenõ a méhûrbe, ezáltal egyre kevesebb
helye van a megfordulásra: az utolsó napokban bizony nem sok.
Bíztató lehet, ha Ön már szült hüvelyi úton, fõleg,
ha az átlagnál akár nagyobb súlyú gyermeket. Ez esetben
azt mondhatnám: a tágulás lassabb lesz, de jó eséllyel
eredményes. Elsõ szülés esetén a helyzet lényegesen megnöveli
a császármetszéses szülés valószínûségét.
Ami a mesterséges édesítõszereket
illeti: fel nem foghatom, miért fogyasztja õket? Mivel
kismolekulájú anyagok, gyakorlatilag átjutnak a lepényen.
Biológiai hatásuk pontosan nem megítélhetõ, reményeim
szerint nem jelentõsek. DE!: a diétának egymillió más módja
van, ami természetes. Miért kell egy olyan módszert választani,
ami bizonytalan, nem természetes és hatásait tekintve
(gondolva a más szénhidrátforrások - tészta, burgonya,
kenyér, stb. bevitelére) még hatástalan is. A sógorom
szaharinnal issza a kávét és a teát. De minden vacsora után
bekap egy csokikát...
Dr. Nagy László
|