#baba#anya

Sárgabaracklekvár

Időtartam: 45 perc
Nehézségi fok: 2
Sárgabaracklekvár

Hozzávalók:

 Steviás változat: 

  • 1,3 kg sárgabarack
  • 40 csepp stevia csepp (vagy ha valakinek por steviája van, kb. ¾ tk mennyiség)

Nádcukros verzió:

  •  1,3 kg sárgabarack
  •  20-25 dkg nádcukor

 

Elkészítés:

A nagy kedvenc, a palacsinták elhagyhatatlan párja, a srágabaracklekvár.

Mindkét receptben kiemelném, hogy mesterséges tartósítószer nélkül (szalicil), zselésítő anyag hozzáadása nélkül, valamint finomított cukor nélkül készültek a lekvárok.
Ha valaki az egészséges étkezésre törekszik, akkor a lekvárok esetében is törekedni kell az ártalmas anyagok kihagyására. Hiszen a lekvárt is megesszük, és megetetjük családunkkal, gyerekeinkkel. 
Biztosíthatok mindenki arról, hogy ezek a verziók sem drágábbak a megszokottnál, lévén a stevia esetében cseppekről van szó, a nádcukorból pedig ekkora mennyiséghez 20 dkg is bőven elég.
A barackokat alaposan megmossuk, kimagozzuk, majd burgonyanyomóval áttörjük.

Az egészet, kisebb adagokban leturmixoljuk, vagy aki nagyobb mennyiségben készíti, le is  darálhatjuk.
Egy-egy nagyobb edényben az édesítők hozzáadásával 15-20 percig főzzük, rotyogtassuk a lekvárokat.
Még a főzés előtt gondoskodjunk az üvegek sterilizálásáról.
Vagy ecetes forró vízben mossuk át őket, vagy gőzöljük ki. 
Az üvegeket, és a fedőket szárítsuk meg alaposan.
A kész lekvárokat öntsük az üvegek nyakáig.
A szájukra csorgó, mellé löttyenő lekvárt töröljük le.
Majd zárjuk le az üvegeket.
Fordítsunk rajtuk egyet, majd tegyük őket száraz dunsztba.
Ehhez egy kosarat, lavórt, kádat is igénybe vehetünk. Béleljük ki a tárolót vastag pokrócokkal, ebbe tegyük az üvegeket. Majd fedjük be őket további takarókkal.
2-3 napig ne bolygassuk a dunsztba tett üvegeket. Hagyjuk, hogy lassan hűljenek ki.

Megjegyzés: Ezek a lekvárok gyors verziók. Mivel nem főztem őket túl sokáig, nem volt idejük ahhoz, hogy elpárologjon a nedvesség (gőzzel), és besűrűsödjenek. De így is jó állagú lett mindkét verzió. A steviás kicsit sűrűbb volt forrón is. Ha sűrűbbet szeretnénk készíteni, ennyicske idő alatt, akkor gyümölcs pektinnel zselésíthetjük őket.
 

X
EZT MÁR OLVASTAD?