Cseresznyelekvár
Hozzávalók:
- 1 kg cseresznye,
- 20-30 dkg nádcukor vagy méz (elhagyható)
Elkészítés:
A lekvárbefőzés művészet. Legalábbis én így emlékszem mikor nagymamám elővette a dunsztos üvegeket és telepakolta az élsékamrát. Szeretném ha a gyeremekeimnek a lekvárról, az ízen felül a velem töltött idő is felderengene, hogy milyen is volt anyával együtt lekvárt főzni.
Ez a recept könnyen és gyorsan elkészíthető és még csemetéinket is bevonhatjuk a munkába. Két apró kéz a gyümölcsök megmosásánál nélkülözhetetlen segítség.
A cseresznyét mossuk meg, csöpögtessük le és magozzuk ki. A kimagozott cseresznyéket vágjuk apró darabokra vagy turmixoljuk össze. Keverjük össze a mézzel/nádcukorral, és állandó kevergetés mellett (lassú lángon) forrástól számított 4 percig főzzük, végül töltsük a sterilizált befőttesüvegekbe. Azonnal zárjuk le, majd fordítsuk fejre öt percre és már mehet is az éléskamránkba.
Forrás: Antivali