Hozzávalók:
- 4 kisebb tojás kettéválasztva
- 12 dkg erythritol (por alakú) ízlés szerint
- 1 rúd vanília magjai
- 1 tk. vaníliás édesítő
- 2,5 dl mandulatej
- 2 teáskanál zselatin
- 1,5 dl kókuszkrém behűtve (opcionális)
Elkészítés:
Válaszd ketté a tojásokat, a sárgákat az édesítő felével keverd habosra, fehéredésig. A mandulatejet öntsd egy kisebb fazékba és melegítsd fel (nem kell felforralni), csurgasd a habos tojássárgához folytonos keverés közben. Öntsd vissza a fazékba és alacsony lángon vagy vízgőz felett kevergetve főzd 5-6 percig, míg kicsit besűrűsödik. Vedd le a tűzről, keverd bele a zselatint, keverd simára és hűtsd ki, majd tedd hűtőbe, kb fél órára.
A tojásfehérjéket verd fel, amikor félkemény, kanalanként add hozzá a maradék édesítőt, ved tovább, míg fényes, kemény hab nem lesz beleőle. A behűtött kókuszkrémet is verd kemény habbá. Ha nem szeretnél kókuszkrémet használni egyszerűen hagyd ki, vagy ha van maradék tojásfehérjéd, akkor használj 1-2 plusz fehérjét. Amikor a vaníliás krém elkezd megdermedni, keverd hozzá a tojáshab harmadát, lazítsd fel vele, majd a maradékot is forgasd bele óvatosan egy spatulával, végül a kókuszkrémet is, de ahogy írtam ezt akár ki is hagyhatod. Öntsd a krémet egy szilikon formába vagy műanyag dobozba és tedd fagyasztóba 2-3 órára, majd tálald gyümölccsel vagy gyümölcs öntettel. Ha tovább áll a fagyasztóban és nagyon kemény, akkor fogyasztás előtt legalább 15 perccel vedd ki, hogy megpuhuljon.
Forrás: Kalmár Erzsébet, http://trollakonyhamban.blogspot.no/