Fahéjas csiga biga
Nem szeretek sütni! A babócám viszont imádja a süteményeket. Viszont nem bízom a pékárukban, ezért kéthetente egyszer nekiállok valamit sütni. A bizalmatlanságom oka az, hogy mindenbe tesznek tejet és tejport, ami nem tesz jót sem egy olyan babának, akinél a tej még nincs bevezetve, sem pedig egy tejre érzékeny picurnak, mint az enyém. Így viszont megsütöm én, a lehető legegyszerűbb dolgokat, a lehető legegyszerűbb módon. Hogy csinálom?
Az én titkom egy kenyérsütő. Nem csak kenyeret lehet ám sütni vele! A legtöbb modellel készíthető lekvár és dagaszt és keleszt is helyettünk, ezért nekem hű társam egy jó ideje a konyhában. Élesztőt futtatni sosem sikerül, úgy rendesen, de egy ilyen gép makulátlan tisztasággal és precizitással elvégez mindent helyettem…
Hozzávalók:
A tésztához a kenyérsütőbe a következőket kell tenni az alábbi sorrendben:
150 ml növényi tej (zab, rízs…)
1 evőkanál cukor
50 g margarin (tejérzékenyek figyeljenek, a legtöbb margarin tartalmaz tejport!)
1 kávéskanál só
1 db közepes tojás (M)
300 gr búzaliszt
1 csapott evőkanálnyi porélesztő
Töltelék:
50 gr margarin (tejérzékenyek figyeljenek, a legtöbb margarin tartalmaz tejport!)
3-4 evőkanál cukor
fahéj
Elkészítés:
Itt elég elindítani a dagasztó és kelesztőprogramot és kb. egy óra múlva már kész is a művelet. A kezünk nem ragad, a pult nem maszatos és a tészta tökéletesen lágy és buborékos, amilyen annak lennie kell.
Ez kell majd kinyújtani egy átlagos normál méretű tepsi méretére. Meg kell kenni 50 gramm olvasztott vajjal, és jól megszórni fahéjas cukorral. Feltekerjük, 3 cm-es darabokat vágunk belőle és a tetejét lekenjük 1 db tojássárgájával. Ráhelyezzük a csigabigákat egy sütőpapírra, és betesszük őket 200 Celsiusfokra előmelegített sütőbe. 10-12 perc alatt légkeverés mellett már kész is.
Nagyon puha, nagyon omlós! Teljesen tejmentes és ne felejtsük el, hogy szívvel lélekkel készült. Minden baba és apa szívesen fogyasztja, így ha kapós érdemes a jövőben dupla adagban készíteni…