Szárított paradicsomos focaccia
Hozzávalók:
- 1.75 kiskanál porélesztő
- 1 kiskanál cukor
- 4.5 dl meleg víz
- 5.5 evőkanál extra szűz olívaolaj + a tésztára
- 60 dkg liszt + a tepsibe
- 1.25 kiskanál só
- 2 evőkanál apróra vágott fekete olajbogyó
- 8 dkg szárított paradicsom
- 1 evőkanál friss rozmaring
- 2 kiskanál reszelt citromhéj
- nagy szemű só
Elkészítés:
Az élesztőt és a cukrot 2 dl meleg vízbe keverjük, majd amikor a felszínén buborékok képződnek, hozzáadjuk a maradék vizet és 4½ evőkanál olívaolajat.
A sóval elkevert lisztet hozzáadjuk az élesztős keverékhez, keverőgéppel közepesen lassú fokozaton 3-4 perc alatt fényes, sima tésztává dagasztjuk, majd közepes fokozaton még 10 percig dagasztjuk.
Az olajbogyót összekeverjük az apróra vágott szárított paradicsommal, a rozmaringgal és a citromhéjjal, majd hozzáadjuk a tésztához, és további 1 percig keverjük.
A tésztát egy vékonyan kiolajozott edénybe tesszük, a tetejét megkenjük olajjal, és műanyag fóliával letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük (1-2 óra). Ezután egy spatulával óvatosan átforgatjuk, hogy a levegőt kiszorítsuk belőle.
A tésztát belisztezett felületen 36x24 cm-es téglalappá nyújtjuk, egy éles késsel átlósan 4 vágást ejtünk rajta, majd a vágások mentén kissé szétnyitjuk, és egy konyhai törlőkendővel letakarva 20 percig pihentetjük.
A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A maradék 1 evőkanál olajat összekeverjük 2 kiskanál vízzel, megkenjük vele a tészta tetejét, majd villával megszurkáljuk, és nagy szemű sóval megszórjuk.
A tésztát egy finoman kilisztezett tepsibe tesszük, 20 perc alatt készre sütjük, majd rácsra téve szoba-hőmérsékletűre hűtjük.
Recept forrás: http://www.receptvarazs.hu/