#baba#anya

Főtt alma-meggy-gesztenye pép

Gesztenyét az ajánlások szerint már 6 hónapos kortól ehetnek a babák, mégsem találtam túl sok receptet az elkészítéséhez, ezért magam kezdtem kísérletezni. Ezt akkor szoktam főzni, amikor szűkében vagyok a friss gyümölcsnek. A mélyhűtőmben mindig van fagyasztott meggy, ezen felül hiperekben kapható időszakosan fagyasztott előfőzött egész gesztenye. Elég drága, de érdemes egybe beruházni, mert a babának nagyon sokáig elég egy doboz. A gesztenye finom, tápláló, és bármikor elő tudjátok kapni a mélyhűtőből.

Hozzávalók:

1 db alma

8 db mirelit meggy (felolvasztás nélkül)

3 db mirelit előfőzött gesztenye (felolvasztás nélkül)

 

Elkészítés:

Az almát megpucolom, kiveszem a magházát és gerezdekre vágom. A meggyel és a gesztenyével kevés vízben forrástól számítva kb. 10-15 percig főzöm, amíg minden összetevő teljesen megpuhul. Picit hűlni hagyom, majd a meggyről óvatosan lehúzom a héját, és szinte pépesre vagdalom a húsát. A gesztenyét és az almát villával szétnyomom, alaposan, hogy ne maradjanak benne darabok. Annyi főzővizet öntök hozzá, amennyitől pépes lesz, de lehet anyatejjel vagy tápszerrel is hígítani.

Ha nem sikerül mindent apróra felvágni / szétnyomni, természetesen lehet turmixolni is, de én ezt a védőnőm tanácsára igyekszem kerülni. Egyrészt azért, hogy hozzászokjon a gyerek a minimálisan darabos fogásokhoz, másrészt mert a turmixoláskor rengeteg levegő kerül az ételbe, ami hasfájást okozhat.

Nyers almából természetesen egészségesebb, de az is fontos, hogy a gyerek egy alapanyagnak többféle elkészítési módját is megismerje. Ha például nem ízlik neki valami főzve, ne mondjunk le róla azonnal, próbáljuk ki, mit szól hozzá sütve.

Lényegében szabadon variálhatók a receptben a gyümölcsök, csak arra figyeljetek, hogy ha raktok bele savanykás gyümölcsöt, például meggyet, akkor kerüljön bele édeskés is, hogy tompítsa a savanyú ízt!

 

 

Tike anyu, 2015. augusztus 07.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?