Hogyan illik a gabona a baba étrendjébe?2006 04 25 |
A tejpépek hallatán a legtöbb édesanyának a tejbegríz jut eszébe, mint finom kanalas desszert. A csecsemõknél a tej- és gabonapép szerepe hasonló a felnõtt étrendben jelenlévõ kenyéréhez, mely fontos energiaforrást jelent a mindennapi étkezésben. A kenyérhez hasonlóan a tej- és gabonapépeknek is fõ alkotórésze a B-vitaminban gazdag gabona. A liszttel szemben viszont a pépek értékesebbek, mivel ásványi anyagokkal és vitaminokkal kiegészítettek. Sokan azt gondolhatják, hogy a pépek leginkább reggelire vagy köztes étkezésre alkalmas ételek, holott tápanyag- és energiatartalmuknál fogva önálló fogásként is megállják a helyüket. Zöldséggel, gyümölccsel gazdagítva változatos és energiadús táplálékot biztosítanak a babák számára. Mikortól adhatom? Ahogy a baba napról napra mozgékonyabb, kíváncsibb lesz, szervezete tápanyagigénye is megváltozik, energia igénye megnõ. Az elsõ zöldség és gyümölcs megismertetése mellett fontos a pépek bevezetése is az étrendbe. A kizárólag anyatejjel táplált csecsemõknél elegendõ 6 hónapos korban elkezdeni a kanalas étkezést. Ha tápszert kap, akkor már 4 hónapos kor után meg lehet kínálni gluténmentes tejpéppel, amely leggyakrabban rizs vagy kukorica alapú. A glutén egy olyan növényi fehérje összetevõ, melynek túl korai bevezetése az arra hajlamos egyéneknél a vékonybelet károsíthatja és cöliákia megbetegedést, közismertebb nevén lisztérzékenységet okozhat. Annak érdekében, hogy a betegség kialakulását megelõzzük, tanácsos 6 hónapos korig várni a glutén bevezetésével. 6 hónapos kortól már jöhetnek a gluténtartalmú tejpépek és tejmentes gabonapépek, melyek búzából, rozsból, árpából, zabból vagy ezek keverékébõl készülnek. Tej- vagy gabonapép? Mindkettõ alapja a B-vitaminban gazdag gabona. A különbség csak annyi, hogy a tejpép a gabona mellett módosított tejet is tartalmaz. A módosított tej jelenléte, illetve hiánya az ételben akkor válik fontossá, ha a családban már elõfordult allergiás megbetegedés, vagyis a csecsemõ allergiára veszélyeztetett, esetleg már ki is alakult a tejfehérje allergia. Ebben az esetben a tejpépeket mellõzzük, helyettük a gabonapépeket építsünk be a baba étrendjébe, anyatejjel vagy az orvos által felírt hypoallergén, illetve speciális tápszerrel elkészítve. Melyiket válasszam? A tej- és gabonapépek önmagukban is finom, könnyen emészthetõ és tápláló ételek valamint kiváló alapanyagok is egyben. A csecsemõ ízlésétõl és igényétõl függõen különbözõ ízû és állagú tejpépek közül választhatunk. Az ízesített tejpépek (mint például a csokis, gyümölcsös, vaníliás) még változatosabbá varázsolhatók gyümölcsdarabkák vagy gyümölcspüré hozzáadásával. Az ízesítés nélküli pépek, amilyen pl. a Milupa Gabonapelyhek A-Z-ig, reszelt vagy fõtt zöldségekkel (pl. sütõtök, répa) rendkívül változatossá tehetõk, de ideálisak fõzelékek, mártások sûrítésére is. A péphez csak felforralt és lehûtött vizet kell adnunk, a megfõzött zöldségekkel egyszerûen összeturmixoljuk és már kész is a laktató, tápanyagokban és vitaminokban gazdag, finom fõzelék. Az elkészítési módoknak csak a fantáziánk szabhat határt. Próbáljon ki néhány ötletet és lepje meg babáját valami új finomsággal! (6 hónapos kortól) (7 hónapos kortól) (8 hónapos kortól) (9 hónapos kortól) (10 hónapos kortól) (1 éves kortól)
Gyümölcs
- az egészséges nyalánkság
|