Táplálkozási alapelvek várandósság alatt
A várandósság alatt a fokozott anyagcsere, és a magzat szükségletei miatt
megnövekszik a várandósok vitamin-, és ásványi-anyag igénye is. A
megfelelő étkezési szokások kialakítása már a fogamzást megelőző
időszakban is nagyon fontos, mert így tud az egész szervezet megfelelő állapotba
kerülni az új élet fogadására. Manapság már egyre többen táplálkoznak
egészségesen, ezért sok esetben különösebb életmódbeli-étrendbeli változtatásra
a várandós időszakban sincsen szükség. Az a régi meggyőződés, amely szerint
„a kismamának kettő helyett kell táplálkoznia” már régen megdőlt, és
sokkal inkább arra kell helyezni a hangsúlyt, hogy a táplálkozás mind
mennyiségileg, mind minőségileg megfelelő legyen. Nem elég tehát, sokszor
pedig kifejezetten káros pusztán a mennyiségre helyezni a hangsúlyt. A
túlzott súlygyarapodás szülészeti és magzati kockázatai bizonyos kórképek
vonatkozásában jól ismertek. A súlygyarapodást tekintve maximum 10-15 kg
tekinthető normálisnak. Egy átlagos testalkatú, nem várandós nő,
napi energiaszükséglete 1800-2200 kalória között van. Ez az érték a
terhesség alatt hozzávetőleg 300-350 kalóriával növekszik meg.
Természetesen az elégtelenül táplálkozó, rosszabb szociális körülmények
között élő asszonyoknak is nagyobb az esélyük bizonyos kóros magzati
állapotok (pl. magzati növekedési elmaradás) kialakulására. A megfelelő
étrend, a rendszeres, előírás szerint végzett testmozgás, különböző
tornagyakorlatok segítenek elkerülni a túlzott súlygyarapodást, és biztosítják a
jó erőnlétet is.
A táplálkozás során a szükséges szénhidrátokat a kenyérből, rizsből,
és egyes zöldségekből (pl. burgonya) veheti fel a kismama. A
kalóriaszükségletnek legalább a felét ilyen táplálék útján javasolt
elfogyasztani. Megjegyzendő, hogy az édességek, sütemények nagy
kalóriatartalmúak, viszont kevés rostot tartalmaznak, így azokat érdemes
kerülni. A fehérjék bevitele a vérképzéshez és magzat fejlődéséhez is
rendkívül fontos. Ez tejtermékek (joghurt, sajtok, túró) és húsok
(főleg „fehér húsok” – csirke, hal) fogyasztásával biztosítható. A
tejtermékeknél főleg a „natúr”, édesítőszert nem, vagy csak alig
tartalmazó készítményekre kell helyezni a hangsúlyt. A várandósság alatt
természetesen törekedni kell a zsírszegény táplálkozásra. A várandós
lehetőleg úgynevezett telítetlen zsírsavakat (növényi olajok) tartalmazó
ételeket fogyasszon, illetve azzal főzzön. Az élelmi rostok, a rost-dús
táplálkozás nagyon fontos a székrekedés megelőzése, és a megfelelő
bélműködés fenntartása szempontjából.
A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása kiemelkedően jelentős, azok
rost, vitamin és ásványi-anyag tartalma miatt. Különös hangsúlyt kell fektetni
azonban, a megfelelő tisztításra, mert a szennyezett (tartósítószerekkel, egyes
esetekben állati ürülékkel) zöldségek-gyümölcsök fertőzés forrását képezhetik.
Gyümölcsöket elsősorban a reggeli-délelőtti órákban javasolt fogyasztani.
Narancsból, grapefruit-ból frissen facsart, nem édesített italokkal a
folyadékigény, és a rostszükséglet jelentős része is fedezhető. Kerülni kell a
szénsavas italok, tartósítószereket tartalmazó üdítők fogyasztását, mert azok
puffasztó hatásuknál fogva kellemetlen panaszokat, felfúvódást okozhatnak. A
várandós időszak alatt szénsavmentes ásványvizek fogyasztása javasolt
elsősorban. Természetesen a vitaminok és ásványi-anyagok bevitelét,
amelyek a csont-, és vérképzéshez, valamint minden sejt működéséhez szükségesek,
nem lehet teljesen fedezni csak a természetes táplálékok elfogyasztásával, és
bizonyos hiányállapotok alakulhatnak ki még kiegyensúlyozott, vegyes
táplálkozás esetén is, különösen a téli hónapokban. Egyes veszélyeztetett
terhességekben (ikerterhesség, fiatalkorúak várandós állapota, vegetáriánusok,
drog-, vagy rendszeres alkoholfogyasztók) azonban még a normál várandósságnál is
fokozottabb a vitamin-, és ásványianyag-igény. Ezekre az állapotokra, megoldást
jelenthetnek, a multivitamin-készítmények, amelyek összetételét a
legújabb nemzetközi szakirodalmi adatok (ENSZ Világegészségügyi Szervezete –
WHO), és a magyarországi orvosi ajánlások, protokollok figyelembevételével
állították össze. Ezzel biztosított, hogy minden összetevőből a megfelelően
szükséges, és biztonságos napi mennyiséget tartalmazzák. Az összetevők között
különösen jelentős a folsav, amely tudományos bizonyítékokkal
alátámasztottan alkalmas bizonyos magzati fejlődési rendellenességek (pl.
velőcsőzáródási rendellenességek) előfordulásának csökkentésére.
Vassal együtt alkalmazva a vérképzés folyamatára is pozitívan hat, így a
vérszegénység kialakulása is megelőzhető. Ismert, hogy a várandós időszak alatt
a pajzsmirigy is fokozottabban működik, ezért megnövekszik a szervezet
jódigénye. Statisztikai adatok szerint Magyarország lakosságának mintegy
80%-a jódhiányos területen él. Tudományos közleményekben igazolt, hogy a
gyermekkori értelmi fejlődési zavarok okai között, az éhezés után a
jódhiány a második leggyakoribb. Jódhiányos állapotban a spontán vetélés,
és a koraszülés kockázata is emelkedik. Az elégtelen jódbevitel az
újszülött ideg-, immun-, és csontrendszerének fejlődését is hátrányosan
befolyásolja. Mivel nem mindegyik multivitamin-készítmény tartalmaz jódot,
célszerű megnézni az összetételt, és szükség esetén jódtablettával pótolni a
hiányt. Természetesen a multivitamin-készítmények valamennyi összetevője igen
fontos mind a várandós időszakban, mind a fogamzást megelőzően. Még a szülést
követő gyermekágyas időszakban, és a szoptatás ideje alatt is nagy a
készítmények alkalmazásának jelentősége.
Dr. Langmár Zoltán
szülész-nőgyógyász szakorvos, egyetemi tanársegéd
A cikk megjelenését a tamogatta.