Táplálkozás a várandósság alattNe nassolj, ha nem akarsz kövér gyereket!
Azok az anyák, akik a terhesség utolsó hónapjaiban magas glikémiás indexértékkel rendelkező ételeket fogyasztanak –mint a csokoládé és a fehér kenyér -, nagyobb súlyú gyermeket szülhetnek, és a kicsiknél magasabb lesz a gyermekkori elhízás kockázata is.
Az ír UCD Conway Institute és a Nemzeti Szülészeti Kórház kutatói vemhes birkák vizsgálata során fedezték fel, hogy a terhesség harmadik trimeszterében a magas glikémiás indexű ételek fogyasztása az anyajuhoknál az újszülött bárányok születési súlyának növekedésével járt, és gyorsították a születésük utáni növekedési ütemüket is.
A kutatók szerint a birkákkal modellezett vizsgálat irányadó az emberanyák étrendjével kapcsolatban is, ahogy kapcsolat mutatható ki gyermekük születési súlya, és a gyermekkori elhízás kockázata szempontjából is. Korábbi tudományos kutatások során ugyanis már kiderült, hogy a birkák terhessége több szempontból is hasonló az emberekéhez, ilyen például az anyagcsere és a tápanyagok hasznosítása.
Az elmúlt negyven évben már többször is birkákon modellezték az emberi anya-magzat közötti kölcsönhatást, kapcsolatot, mivel ezek az állatok 65-85 kg közötti testsúlyúak, szaporodási ciklusuk átlagosan 17 nap, 1-2 utódot hoznak világra egy viszonylag hosszúnak számító, 147 napos terhesség után. A birkáknál könnyen végrehajthatók a táplálkozással, szaporodással kapcsolatos kutatások, a sebészeti beavatkozások, könnyen megfigyelhetők ultrahangos vizsgálattal, és jól viselik a szövetminta vételeket, beleértve a vérvételt is – olvasható a Science Daily cikkében.
„Első alkalommal sikerült kimutatni a birka-modellezéssel, hogy a magas glikémiás indexű eledellel táplált anyajuhok nagyobb súlyú utódokat szülnek, amelyek későbbi súlynövekedése is gyorsabb az átlagnál.” – mondta Alex Evans professzor, a tanulmány egyik társszerzője. „Eredményeink azt mutatják, hogy a magas anyai vércukorszint fokozza az inzulin termelődését, ami úgy tűnik, pozitív hatással van a magzat fejlődésére. Ezek szerint, ha az anya szénhidrátbevitelének forrása és mennyisége megváltozik, azzal csökkenthető a szülés során fellépő anyai és magzati trauma, egyúttal az utódnál későbbi életkorban kialakuló elhízás és annak szövődményes kockázata is csökkenthető.”
A British Journal of Obstetrics and Gynaecology nevű orvosi lap oldalain megjelent tanulmányban további vizsgálatokat sürgetnek a magas glikémiás indexű ételek hatása a gyermek születési súlyának alakulására és a gyermekkori elhízással való kapcsolat témáiban.
A glikémiás index (GI) egy nullától százig terjedő skála, amellyel azt mérik, hogy egy adott étel elfogyasztása milyen gyorsan emeli a vércukorszintet: drámai módon, mérsékelten vagy csak kissé. Magas glikémiás indexértéket azok az ételek kapnak, amelyek a leggyorsabban növelik a vércukor szintjét. Ebbe a csoportba tartoznak az édes és cukros ételek, de a keményítőt tartalmazó burgonya és a fehér kenyér is. A legmagasabb, 100-as glikémiás indexértéke a glükóznak (szőlőcukor) van, a banán GI-je 52, a mogyoróé 14. Magasnak a 70 feletti glikémiás indexérték számít, míg 55 alatt beszélünk alacsony GI-ről. A halak, a tészták, a tej, a húsok, és a zöldségek, gyümölcsök nagy része (kivéve a burgonyát és a görögdinnyét) alacsony glikémiás indexszel rendelkeznek.