Kőbaltás kismama - Mit együnk és mit ne?
Igazából ugyanazokat az élelmiszerek kellene elkerülni a terhesség alatt, amik egyébként sem nagyon javaslok máskor sem. Ezek a finomított, gyorsan felszívódó szénhidrátok, feldolgozott élelmiszerek, hidrogenizált növényi olajok, finomított cukrok és glutén tartalmú ételek, amik különösen veszélyesek, mert elrabolják a testünktől a tápanyagokat, így különösen káros, ha terhes vagy.
Az általános tanácsom az, hogy a legtöbb boltban a legtöbb polcot kerüld el, és inkább járj piacra, vagy rendelj online egyenesen a termelőktől gyümölcsöt, zöldséget, húsféléket. Ha elolvasod, mennyi minden felesleges, sőt egészségtelen dolog van egy bolti felvágottban, sosem akarod majd megenni, nemhogy a gyereknek adni. Legalábbis én így voltam vele. Igazából, amint szokássá válik ezzel a szemlélettel vásárolni, már nem is kell felhívni a figyelmet többé.
Ételek, amelyeket érdemes kerülni a terhesség alatt (is):
• Finomított, gyorsan felszívódó szénhidrátok és a feldolgozott élelmiszerek
A dobozos, zacskós, előre gyártott ételek az ellenségeink. Amihez „csak vizet” kell adni, ami édes vagy sós rágcsálnivaló, azok később megbosszulják magukat. Olyan vegyi anyagokat, édesítőszereket, és olajokat tartalmaznak, amik nemcsak túlzott súlygyarapodást okoznak, hanem növelik egyes betegségek kockázatát, mind a mamánál, mind a babánál. Ezekről írok részletesen a következőkben. Az epigenetikai tényezők olyan külső hatások, amelyek befolyásolják a gének alakulását. Amit eszünk lehet pozitív, vagy negatív hatással a csecsemő génjeinek fejlődésére, amelyek hatásai kiterjednek a jövő generációi számára. Ez azt jelenti, hogy ha mi egészségesen táplálkozunk, akkor lehetőségeket biztosítunk arra már most az unokáink számára is!
• Hidrogenizált növényi olajok
Az előző pontnál egy kicsit könnyebb, hogy tartsuk magunkat távol a kémiai eljárással készült növényi olajoktól. Bár valóban olcsóbbak lehetnek a hidegen sajtolt társaiknál, a készítésük során többszörösen telítetlen transzzsírok keletkeznek bennük, amelyek mérgezőek.
Ezen felül szagtalanítják és fehérítik őket más vegyi anyagok felhasználásával, így hexánt is tartalmaznak, mire a boltokba kerülnek. A hexán idegméreg, ami folyamatosan mérgezi az ott dolgozókat, kijut a levegőbe és bent marad a készételben is. Erről részletesebben itt olvashattok.
Arról nem is beszélve, hogy ezekben a növényi olajokban kivételesen magas az omega-6 szintje. Manapság hússzor több omega-6-ot veszünk magunkhoz, mint omega-3 zsírsavat, pedig ennek az egyensúlya rendkívül fontos. A kutatások azt mutatják, hogy ennek hiánya gyulladásos betegségekhez vezet.
Használjunk inkább hideges sajtolt olíva olajat, kókusz-zsírt vagy olajat, ezek jó és nem nagyon drága alternatívái az eddig használt étolajnak. És szeretném rehabilitálni a vajat, a jó disznó, kacsa, libazsírt, mert azt is érdemes megjegyezni, hogy nem a zsír hizlal, hanem a cukor és a sok szénhidrát.
• Finomított cukrok
A barna cukor, az agave nektár, az asztali cukor és a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup is mind-mind koncentrált formája cukornak, nagyon addiktív, gyorsan felszívódó szénhidrátok, ami igencsak megterheli a szervezetünket.
Az emberek eltérően bontják le a szénhidrátokat és azok számára, akik folyamatosan küzdenek a súlyukkal valamint az azzal összefüggő anyagcsere problémákkal, a szénhidrát korlátozása hasznos lehet. De alapvetően majd még írok arról, hogy miért érdemes kerülni a finomított cukrot, vagy legalább minimalizálni a használatát. Csak az elején nehéz…
• Magvak és hüvelyesek
A hüvelyes növényeknek természetes védekező rendszerük van, olyan toxinokat termel, amik károsítják a rágcsálókat, amik megeszik őket. Ezek a fogyasztás során a meggátolják sok létfontosságú tápanyag, köztük a kalcium, magnézium, cink és vas felszívódását. Pedig ezekre az ásványi anyagokra nagy szükségünk van, a terhesség alatt jobban, mint valaha.
• És az örök mumus, a glutén
A glutén tartalmú élelmiszerek szinte teljes kiiktatása az étrendünkből a terhesség alatt is nagyon fontos. Bármi, ami búzából készült, az ma már nem egészséges. Sajnos, ez az anyag felelős sok autoimmun betegségért, ami folyamatos problémát okoz a puffadástól a hasmenésen át a pajzsmirigy betegségekig. Erről is írok később részletesen.
De azért nincs ok az elkeseredésre, csak jobban oda kell figyelni, mi kerül a kosarunkba, aztán a tányérunkra.
Egy napi menü javaslat:
Reggeli:
Tojáskrém - főtt tojás összevillázva, kis majonéz vagy szezámkrém, só, bors, őrölt kömény
Nyers sárgarépa szeletelve, hogy legyen mit mártogatni a tojáskrémbe
Ebéd:
Grillezett vagy sült csirkemell, zöldszósszal és párolt sárgarépával, esetleg főtt tojással (sok benne a B12-vitamin)
Vacsora:
Pár kocka brownie friss gyümölccsel
Jó étvágyat!
Horváth Susa
Kőbaltás kismama
Babanet hozzászólások(10 hozzászólás)
A zöldséget tényleg szívesen megveszem a piacon, de mi a garancia arra, hogy teszem azt, nem nitrátos vízzel locsolták azt a szerencsétlen répát? Vagy honnan tudjuk, hogy a lelkes kis nénike, aki buzgón ajánlgatja a portékáját, tényleg kivárta a permetszer karanténidejét? Öt éve olvastam egy cikket arról, hogy babáknak már ne répát adjunk, inkább sütőtököt, mert a növényvédőszerezés miatt már gyakorlatilag majd' minden felszínalatti vizünk nitrátos, és hát a répa pont a gyökerében tárolja el a káros anyagokat. Ez nem hangzik nagyon egészségesnek... :-) A permetről meg - többször leírtam már, itt is, hogy pl. anyukám egy kolléganőjéék uborkát termesztettek - ő mondta, hogy ha megvárná, amíg lejár a permet, megromlana az uborka...
Jó, mi?
másrészt terhesen elkezdeni így enni garantált halál.
hogy lehetne bírni? miért kéne kiiktatni a glutént? az emberek 99%a eszik glutént és semmi baja..