#baba#anya

A terhesség, a tejivás és a rák

Amerikai kutatók állítása szerint, míg a terhesség csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, addig a tejivás növeli. Ugyanis mindkettő befolyásolja egy olyan hormon koncentrációját, amelynek szerepe lehet egyes ráktípusok megjelenésében.

Minél többször szült egy nő, annál kisebb kockázattal betegszik meg rákban. A terhesség, a menopauza után alkalmazott hormonpótlás (HRT) és a tejivás az inzulinhoz hasonló, úgynevezett növekedési faktor egy (IGF-1) hormon szintjét befolyásolja a női szervezetben. Az IGF-1 magasabb szintje a rák kialakulásának nagyobb kockázatával jár a megfigyelések szerint. A tejivás ennek a hormonnak a szintjét emeli meg a szervezetben.

Ismert az is, hogy a korábbi terhességek bizonyos védelmet jelentenek többféle rákbetegség, köztük a mellrák és a vastagbélrák kialakulása ellen is. Négy vagy annál több terhességet felmutató nőknél az IGF-1 szint átlagosan 15 százalékkal volt alacsonyabb, mint azoknál, akik sohasem voltak terhesek.

 

   

   

2002. szeptember 23.

 
 
 
X
EZT MÁR OLVASTAD?