A borivó asszonyok hamarabb teherbe esnek
Egy majdnem 30000 asszonyt érintő vizsgálat szerint tervezett fogamzás esetén a bort fogyasztó asszonyok hamarabb estek teherbe, mint a sört vagy egyéb alkoholt fogyasztók.
“ A borfogyasztók szignifikánsan rövidebb időt vártak a terhességre, mint a nem borfogyasztók”, állítja egy a dán szülőnők adatain alapuló tanulmány (in Human Reproduction (2003;18:1967-71),)
A vizsgálat célja az volt, hogy a (tervezett) fogamzásig eltelt idő és a különböző alkoholfajták fogyasztása közötti kapcsolatot vizsgálja. Bár több tanulmány vizsgálta az alkoholfogyasztást és a női fogamzóképességet – szexuálisan aktív pároknál fogamzásgátlás nélkül a megtermékenyülésig eltelt időt -, de nem a különböző alkoholfajták szerint.
A vizsgálatban résztvevőket megkérdezték, hogy mennyit és mit (bor, sör, egyéb) isznak és mennyi időre volt szükség a megtermékenyülésig.
Az asszonyok fele 2 hónapon belül terhes lett, és 15%-nak több, mint 12 hónap volt ehhez szükséges. Általában “próbálkozás” alatt az asszonyok több bort ittak, mint sört és nagyon kis mennyiségben más szeszes italt. Csaknem 80%-uk mérsékelt borfogyasztó volt – fél és 7 pohár bor hetente - de csak az asszonyok fele fogyasztott ugyanennyi alkoholt sörivással.
A résztvevőket egymást kizáró csoportba osztották – bor, sör, egyéb, vegyes és absztinensek – és a bort preferálóknál volt a legrövidebb a várakozási idő, írják a Mette Juhl (Danish Epidemiology Science Centre, Koppenhága) vezette kutatók. A kutatók azt találták, hogy akik csak sört vagy csak egyéb alkoholt ittak, hosszabb ideig vártak a terhességre, mint a vegyes fogyasztók. Hozzátették, hogy akik semmit sem ittak, hosszabb ideig vártak a terhességre, mint a valamilyen alkoholt fogyasztók. Azoknak kellett a legkevesebbet várakozni, akik mindhárom fajta alkoholt fogyasztottak.
Az nem világos, hogy a bornak miért lehet fogamzóképességet javító hatása. Egyéb tanulmányok azt sugallják, hogy a mérsékelt borfogyasztás pl. csökkenti a tüdőrák, az emésztőszervi rák, a stroke kockázatát.
A szerzők figyelmeztetnek, hogy a bornak ez a megfigyelt hatása adódhat abból is, hogy a borfogyasztók különbözhetnek a többiektől: ha pl. ha kevesebb sterilitást okozó fertőzésen esnek át, rövidebb lehet a terhesség bekövetkeztéig szükséges idő.
“ A borfogyasztók szignifikánsan rövidebb időt vártak a terhességre, mint a nem borfogyasztók”, állítja egy a dán szülőnők adatain alapuló tanulmány (in Human Reproduction (2003;18:1967-71),)
A vizsgálat célja az volt, hogy a (tervezett) fogamzásig eltelt idő és a különböző alkoholfajták fogyasztása közötti kapcsolatot vizsgálja. Bár több tanulmány vizsgálta az alkoholfogyasztást és a női fogamzóképességet – szexuálisan aktív pároknál fogamzásgátlás nélkül a megtermékenyülésig eltelt időt -, de nem a különböző alkoholfajták szerint.
A vizsgálatban résztvevőket megkérdezték, hogy mennyit és mit (bor, sör, egyéb) isznak és mennyi időre volt szükség a megtermékenyülésig.
Az asszonyok fele 2 hónapon belül terhes lett, és 15%-nak több, mint 12 hónap volt ehhez szükséges. Általában “próbálkozás” alatt az asszonyok több bort ittak, mint sört és nagyon kis mennyiségben más szeszes italt. Csaknem 80%-uk mérsékelt borfogyasztó volt – fél és 7 pohár bor hetente - de csak az asszonyok fele fogyasztott ugyanennyi alkoholt sörivással.
A résztvevőket egymást kizáró csoportba osztották – bor, sör, egyéb, vegyes és absztinensek – és a bort preferálóknál volt a legrövidebb a várakozási idő, írják a Mette Juhl (Danish Epidemiology Science Centre, Koppenhága) vezette kutatók. A kutatók azt találták, hogy akik csak sört vagy csak egyéb alkoholt ittak, hosszabb ideig vártak a terhességre, mint a vegyes fogyasztók. Hozzátették, hogy akik semmit sem ittak, hosszabb ideig vártak a terhességre, mint a valamilyen alkoholt fogyasztók. Azoknak kellett a legkevesebbet várakozni, akik mindhárom fajta alkoholt fogyasztottak.
Az nem világos, hogy a bornak miért lehet fogamzóképességet javító hatása. Egyéb tanulmányok azt sugallják, hogy a mérsékelt borfogyasztás pl. csökkenti a tüdőrák, az emésztőszervi rák, a stroke kockázatát.
A szerzők figyelmeztetnek, hogy a bornak ez a megfigyelt hatása adódhat abból is, hogy a borfogyasztók különbözhetnek a többiektől: ha pl. ha kevesebb sterilitást okozó fertőzésen esnek át, rövidebb lehet a terhesség bekövetkeztéig szükséges idő.
Forrás: http://bmj.bmjjournals.com/cgi/content/full/327/7413/468-c