#baba#anya

Vásárlási tippek karácsonyra

A karácsony az év legbensőségesebb ünnepe, melynek középpontjában a családi, baráti összejövetel, és az ezekhez kapcsolódó ünnepi étkezés áll. Ilyenkor mindenki igyekszik kitenni magáért, és már napokkal az ünnep előtt megkezdődik a bevásárlás, az ünnepi étkezéshez a hozzávalók beszerzése. A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH) néhány jó tanáccsal próbál segíteni az előkészületekben.

Hogyan készüljünk a vásárlásra?

Írjuk össze, mire van szükségünk, és gondoljuk át, hol kívánjuk azt beszerezni. Készüljünk elegendő bevásárló szatyorral, zacskóval, mélyhűtött termék vásárlásánál hűtőtáskával is, hogy a különböző élelmiszereket elkülönítve tudjuk majd elhelyezni. Lehetőleg ne kérjünk az üzletben műanyag reklámzacskót, ezzel is csökkentjük a hulladék mennyiségét.

Hol vásároljunk?

Az étkezéshez, ételkészítéshez vásárolt alapanyagokat, élelmiszereket mindig megbízható helyről, üzletben, piacon szerezzük be. Soha ne vásároljunk ellenőrizetlen helyen, alkalmi árustól, még zöldséget, édességet se! Gyanakodjunk, ha egy árut túlságosan olcsón kínálnak, vagy az utcán, aluljáróban akarják ránk tukmálni. Csak jó minőségű árut fogadjon el, és ne vásároljon meg szükségtelen, vagy gyanús terméket.

Sokat elárul az értékesítőhely tisztasága, a vásárló által is megítélhető higiénés állapota, az eladók ruházata is. Szóljon rá nyugodtan az eladóra, ha kézzel fogja meg a felvágottat, a csomagolatlan árut.

Nézzük meg a termék jelölését!

Vásárláskor mindig nézzük meg a termék jelölését. Ha szükséges, vigyünk szemüveget, akár nagyítót is. A jelölésen rajta kell lenni legalább a termék megnevezésének, összetételének, előállítójának vagy forgalmazójának, minőségmegőrzési/fogyaszthatósági idejének. Megtalálhatja az összetevők között az adalékanyagok felsorolását, és az esetleges allergizáló hatású anyagok feltüntetését. Ha a termék hűtést igényel, a tároláshoz javasolt hőmérséklet is fel van tüntetve. A jelölésnek magyar nyelven is szerepelnie kell. Az összetevők csökkenő sorrendben vannak feltüntetve, amelyből következtetni lehet azok arányára. Lejárt terméket ne vásároljon meg! Figyeljen arra is, hogy nincsenek-e a címke adatai átjavítva, letakarva.


Féljünk-e az „E” számoktól?

Az E számok az élelmiszer-adalékanyagokat jelzik. Tévhit, hogy az un. E-ktől, nitritektől, nitrátoktól, tartósítószerektől félni kell. E-száma van pl. a sütőpor hatóanyagának, a citromsavnak, a C-vitaminnak, a karamellnek és még sok más, közismert és ártalmatlan anyagnak is. Megjegyzendő, hogy az adalékanyagok nem csak E-számmal, hanem kémiai nevükkel is feltüntethetők. A szabályosan előállított, magyarországi termékekben az adalékanyagokból csak annyi található az élelmiszerekben, amennyi azokhoz megengedett, és átlagos, szokásos fogyasztás esetén egészségártalmat nem okoz. Nem árt azonban korlátozni az olyan élelmiszerek fogyasztását, melyek sokféle adalékanyagot tartalmaznak, vagy szinte kizárólag cukorból, adalékanyagból és vízből állnak.

Figyeljünk a csomagolásra!

A csomagolás is sokat elárul. Sérült, szennyezett csomagolású készítményt ne vásároljunk meg, még akkor sem, ha kedvező áron kínálják. Ha a mélyhűtött termék csomagolása belül zúzmarás, a termék egy tömbbé összefagyott, ne vegyük meg, mert valószínűleg felengedett és visszafagyasztott termékről van szó. Olyan terméket se vegyünk meg, melyet gyanúnk szerint eredeti csomagolásából kibontottak, vagy csomagolása hiányos, nem fedi be az egész terméket.

Figyeljen a termékre!

A húsok, halak frissességét gyakorlott háziasszony is meg tudja ítélni színe, szaga, állaga, tapadóssága alapján. Ha a termék állaga nem friss, szaga, színe eltér a szokásostól, ne vegyük meg. Egész nyugodtan ellenőrizze az eladó által becsomagolva átnyújtott terméket is még a vásárlás helyszínén, ha szükséges.

Darált húst csak igazán megbízható helyről vásároljunk, ahol nem előre, hanem kérésre darálják le a húst, de legjobb, ha a húst otthon daráljuk.

A bejglihez, egyéb süteményhez a mákot, diót nézzük meg, nincs-e benne szennyezettség, törmelék, molyosodásra utaló jel. Ha igen, ne vásároljuk meg!

Zöldség-gyümölcs esetén a frissességet szintén szemrevételezéssel meg lehet állapítani. Az esetleges növényvédő-szer maradékok ellenőrzését a hatóság végzi, ezt a fogyasztó nem tudja megítélni. Aszalt gyümölcsök, különösen füge esetén molyosodás, penészedés előfordulhat, ennek szemmel látható jeleire legyünk figyelemmel!

Édesség esetén gyakrabban előfordul a minőség-megőrzési idő eltüntetése, átírása, átcímkézése, előző évi szezonális édesség értékesítése. Segítsen a hatóságoknak azzal, hogy mindig ellenőrzi a jelölést és a lejárati idő feltüntetését. Ha terméket választ, vegye fontolóra, hogy a tej- illetve étbevonó masszából készült termék és a valódi csokoládé minősége - és persze az ára - között is különbség van.

Ügyeljünk a pénztárcánkra!

Nem csak közvetlen értelemben (a Karácsony a zsebtolvajok szezonja is), hanem közvetve is. Ne feledje: a vásárló a pénztárcájával szavaz, és az ünnepi bevásárlás, a kereskedelem van a fogyasztóért, nem pedig fordítva!

Váljunk tudatos vásárlóvá!

A kormányzat, a hatóságok, a tisztességes előállítók, forgalmazók fokozott erőfeszítéseket tesznek az ünnep előtti időszakban a forgalmazott termékek minőségének, biztonságának, megbízhatóságának elősegítésére. Csatlakozzon a kezdeményezéshez, saját és családja érdekében.

Ne feledje, őrizze meg a termékek számláját (vásárlási blokkját) mert csak így van lehetőség bármilyen későbbi reklamációra, intézkedésre. Blokkot mindenhol, minden vásárlás alkalmával kötelesek adni, kérés nélkül, számlát pedig kérésre kötelesek adni! Ha olyan jellegű hiányosságot észlel, mely hatósági intézkedést igényel, jelezze közvetlenül az illetékes helyi élelmiszer-ellenőrző hatóságnak – figyelmeztet az Orientpress karácsonyi összeállításában a MÉBIH.

2010. december 23.

 
 
 
Címkék:  

család

X
EZT MÁR OLVASTAD?